Отговори на тема стр 1, 2  >
 Бучене и неприятна вибрация при Субару Легаси 2.0 95г. 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 35
Автомобил: Legacy 2.0
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, от 3 дни усещам едно странно бучене и неприятна вибрация, според мен в центъра-между предната и задната оси, при по-високи обороти, когато включвам по-ниска предавка да намаля. Първата мисъл която ми мина е че може да съм изтърбушил гърнето и от него да идват проблемите, но не е така. :-?
Имате ли някаква идея от къде може да е, един вид да се настроя прихически преди да се обърна към майстор.
Благодаря предварително!

Чет Фев 09, 2012 8:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А дали няма насъбран лед и сняг по ходовата част? Тогава ще тресе и бучи само при средни към високи скорости. Какви ли не магарии може да натвори снежно и ледено наслагване.

Чет Фев 09, 2012 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
на първо гледане нямаше, но не го изключвам. нали е хубаво времето и само се мятам по преспите, дано да е така. ще изчакам да позагрее и ще разбера. странното е че се появява само при връщане на предавка като намалявам, при високи скорости няма шум и вибрация. от два часа чета за диференциали, вискота и т.н. и малко съм се попритеснил, та и за това зададох въпроса...

Чет Фев 09, 2012 9:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако го има при ниски скорости, не е от леда.

Ако го има на свободна предавка, значи не е от диференциалите.

Дай повече инфо- кога го им и кога го няма? Не че ще решим проблема, но може да ти помогнем да го откриеш.

Чет Фев 09, 2012 9:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
общо взето зимата не ползвам много спирачките по разбираеми причини и когато връщам по-ниска предавка примерно от 4 на 3 с цел намаляване на скоростта оборотите са около 3000+ и започва да се усеща, при ускорение със същото натоварване на мотора и ходовата всичко си е нормално, при ниски обороти и празен ход също е нормално

Чет Фев 09, 2012 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,влез в канал и провери вътршните карета да нямат луфтове шлиците към скоросната кутия и дифа (не казвам,че там ти е проблема,просто провери).

Чет Фев 09, 2012 10:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 148
Нов фен
Отговори с цитат
Аз вчера минах през локва стигаща до праговете и 10мин. след това се появи едно свистене от към задния диф
Когато подавам газ и ускорявам не се чува нищо, но като върна газта нещо от зад свисти.
Предполагам,че нещо се е заледило.И при теб може да е нещо такова

Чет Фев 09, 2012 11:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
stazz написа:
общо взето зимата не ползвам много спирачките по разбираеми причини и когато връщам по-ниска предавка примерно от 4 на 3 с цел намаляване на скоростта оборотите са около 3000+ и започва да се усеща, при ускорение със същото натоварване на мотора и ходовата всичко си е нормално, при ниски обороти и празен ход също е нормално
Ти да видиш... значи само при спиране на скорост го има?
Принципно диференциала не работи много-много когато караш/спираш по права линия... Може и да не е от диференциал, още повече, че при ускорение го няма, а само при спиране.

Пет Фев 10, 2012 9:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 64
Автомобил: SUBARU LEGASY 2.2 128ks
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
jafaar написа:
stazz написа:
Ти да видиш... значи само при спиране на скорост го има?
Принципно диференциала не работи много-много когато караш/спираш по права линия... Може и да не е от диференциал, още повече, че при ускорение го няма, а само при спиране.

Колега от това което разбирам,е че ти обичаш да спираш на скорост(наистина изживяването е голямо) -но аз НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК на такова спиране за целта има спирачки още повече ABS.При едно такова спиране да речем от 3та с 3000+ оборота включиш 2ра докато превключиш оборотите падат да речем на около 2500 и когато включиш 2ра оборотите отиват 3500+.С две думи се получава едно ОГРОМНО натоварване на диференцияла(при нас са два-преден и заден)както и среден(раздатка го наричат някой),скорусна кутия,съединител и двигател за 1 СЕКУНДА време(тежеста на спирането на автомобила да речем около 1300кг пада на трансмисията),което при ускоряване няма как да стане толкова бързо.В този случай имаме едно как да го нарека "обратно задвижване" тоест гумите задвижват диференциялите,ск кутия,съединителя и двигателя и се получава обратно усукване на цялата трансмисия.Примерно когато двигателя работи на празен ход и подадем газ той прави едно леко усукване от тампоните на едната страна,когато спираме на скоруст това усукване е в обратна посока.При това сиране (на скоруст) според мен(дано не съм прав разбира се) имаш някакво износване по ск кутия или среден диференциял.Ще дам и друг пример когато караме на задна скоруст се чува един по различен шум(виене-ако може така да се нарече).Дано не се окажа прав и е от някакво замръзване или нещо подобно както казват колегите.Сподели като оправиш проблема,че ми е любопитно.

Пет Фев 10, 2012 12:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
спирането на скорост не ми е любимо, но пък и ABS-а не ми върши особен работа на тоя лед в пернишко. за сезона имам вече 2 леки удара и добре че беше грозното желязо отпред. днес направих едно кръгче с един майстор ей така да си каже мнението по слух и каза че може да е висящ лагер. ще изчакам да се стопи снега, ще я вкарам в гараж да отстраняваме проблема и ще споделя

Пет Фев 10, 2012 3:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
stazz написа:
спирането на скорост не ми е любимо, но пък и ABS-а не ми върши особен работа на тоя лед в пернишко. за сезона имам вече 2 леки удара и добре че беше грозното желязо отпред. днес направих едно кръгче с един майстор ей така да си каже мнението по слух и каза че може да е висящ лагер. ще изчакам да се стопи снега, ще я вкарам в гараж да отстраняваме проблема и ще споделя

Да наистина висящия лагер е много вероятен(за него не бях се сетил).Той май се познава само с разклащане на кардана(от опитен майстор разбира се)

Пет Фев 10, 2012 3:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не разбирам, защо не удобрявате спирането на скорост , при положение, че при продължително спускане това е единствения начин да си предпазите спирачките от прегряване и когато наистина имате нужда да може да разчитате на тях, ако сте карали "C" категория ще знаете за какво говоря. Ако искате да не се получава това натоварване което колегата Васко описа, се подава газ преди да включите на по-ниската предавка, за да се изравнят оборотите на трансмисията и двигателя.

Пет Фев 10, 2012 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Колега аз днес си оставих колата в един затоплен гараж и след като се размрази шума изчезна напълно.
Не знам какво е било замръзнало, но се размрази а доста се бях притеснил.Ако можеш пробвай.

Пет Фев 10, 2012 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
tsvetanov написа:
Не разбирам, защо не удобрявате спирането на скорост , при положение, че при продължително спускане това е единствения начин да си предпазите спирачките от прегряване и когато наистина имате нужда да може да разчитате на тях, ако сте карали "C" категория ще знаете за какво говоря. Ако искате да не се получава това натоварване което колегата Васко описа, се подава газ преди да включите на по-ниската предавка, за да се изравнят оборотите на трансмисията и двигателя.

Колега или ти не си ме разбрал или аз не съм обяснил правилно,но както и да е.С описаното по горе НЯМАМ нищо против спирането на скоруст,напротив аз притежавам кат.D+E и много добре разбирам как загряват спирачки при продължително спускане особено на по-голямо МПС.Идеята ми е преминаването на по ниска скоруст да става ПЛАВНО ако трябва да се използва леко спирачката докато намалим скоростта и ЧАК ТОГАВА ДА ПРЕМИНЕМ НА ПО НИСКА ПРЕДАВКА.За пример мога да дам един колега от работата-като мине на по ниска предавка с голяма скоруст както се казва"БУТАЛАТА СЕ ПОКАЗВАТ НАД КАПАКА ДА ВИДЯТ КОЙ КАРА...-това е шега разбира се.

Пет Фев 10, 2012 7:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако не е от обледяване, този симптом си иска оглед на всички възли от трансмисията, защото почти всеки от тях може да даде този проблем. А спирането на скорост често е необходимо и не е вредно. Понякога е единствения начин да спреш/намалиш без да се пребиеш. Но ако ти е фикс идея да пестиш накладки спирайки на скорост, сметката съвсем скоро ще почне да не излиза ;)
А ако си с бегачка, тогава темата има съвсем други измерения.
П.С. Стегнете се де, колеги ;) Това У дето го слагате стърчи кат табела на Учебен автомобил...
tsvetanov написа:
удобрявате

vasko9999 написа:
скоруст

Съб Фев 11, 2012 7:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
jafaar написа:
Ако не е от обледяване, този симптом си иска оглед на всички възли от трансмисията, защото почти всеки от тях може да даде този проблем. А спирането на скорост често е необходимо и не е вредно. Понякога е единствения начин да спреш/намалиш без да се пребиеш. Но ако ти е фикс идея да пестиш накладки спирайки на скорост, сметката съвсем скоро ще почне да не излиза ;)
А ако си с бегачка, тогава темата има съвсем други измерения.
П.С. Стегнете се де, колеги ;) Това У дето го слагате стърчи кат табела на Учебен автомобил...
tsvetanov написа:
удобрявате

vasko9999 написа:
скоруст

Добре де прав си....... За една буква проблем ли ще правим(старая се...да бъда полезен)

Нед Фев 12, 2012 12:43 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не е за едната "буква" колеги!
Става въпрос за това, че такива правописни грешки издават сериозни пропуски в изучаването и практикуването на нашия език, което пък е някакси мерило за културата на човек!
По-добре е да благодарим за поправката и да се стремим да подобряваме правописа си! Това важи за всички ни, независимо къде пишем - в книга, във вестник или в мрежата. :-?
 6

Нед Фев 12, 2012 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 335
Автомобил: Outback B12 H6, Outback B13,B14 2.5
Рейтинг: 124
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Благодаря за поправката и да се върнем на темата :idea: .
Аз преди няколко седмици имах подобен проблем със страшно виене от предно ляво колело и се оказа огрома буца лед която се беше събрала около носача и около главината и шарнира имаше дори, след премахването му всичко си дойде на мястото, забелязва се лесно като навиеш пълен ляв или десен волан.

Пон Фев 13, 2012 11:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
колеги, благодаря на всички за мненията, които изказахте по моя въпрос. снощи прибрах колата в гаража на село и разпалих едно хубаво чудото докато човърках разни други работи, днес от тропането и вибрациите нямаше и следа, явно е имало лед някъде защото сутринта имаше доста влага под колата. бях се притеснил малко, но сега си я обичам още повече, мога да споделя само опит че оборудвана с две двойки вериги тая кола няма какво да я спре, сутринта на тръгване за работа влязох и излязох от снежния ад :bow: поклон пред жълтите братя

Пон Фев 13, 2012 7:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
:good:

Пон Фев 13, 2012 8:49 pm
Върнете се в началото
Профил