Отговори на тема
 Смяна на спирачки - дали съм на прав път? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 323
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Наближава време да си поглезя малко колата.
Неотдавна се чудех доста дали да сменям спирачките , в крайна сметка поисках оригиналните предни дискове и накладки от дилъра, той обаче не ме бил разбрал и сменил само накладките...дисковете сега са на 120 000,нищо им няма ,но са поотънели бая. Накладките предполагам са за смяна,щом са търкали старите дискове около година вече....Миналата седмица след продължително спускане и завои, дочух нещо да стърже отпред при ниска скорост-под 30 км/ч , без да пипам педала,даже подавах съвсем малко газ....не знам какво е,но си знам,че предстои сервиз на предните спирачки. Та ето към какво съм се насочил, копирам текста от офертата:
DBA 4000 Series Slotted: € 308.45 Set (on stock)
Front pads:
Ferodo DS2500 FCP1327H € 136.86 (on stock)
I can offer Hawk HPS or HP+also but HP+ can make noise braking from 30 to 0
So for family use we recommend the Ferodo pads.
Whiteline Rear bar BSR39 20mm non adjustable € 174.93 (delivery 3-4 days)
Whiteline rear endlinks KLC32 € 115.36 (on stock)
Delivery is free above € 350
Посках и цена за задната стабилизираща щанга, май няма оплакали се след такъв ъпгрейд, трябват ли ми обаче и накрайниците или не?
Моля,който има опит с въпросните железарии, да сподели мнението си. Тенкю :beer:

2010 guzzi griso 1100

Последна промяна den4o на Сря Фев 29, 2012 11:33 am, променена общо 1 път

Сря Фев 29, 2012 11:13 am
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За Whiteline няма да сбъркаш, подобрява управлението и премахва танцуването. :good:
Този модел го има на два аутбека от форума и колегите са много доволни: http://www.whiteline.com.au/product_det ... ber=BSR39Z
Биалетките на субару са много здрави, при мен за 85к км не са мръднали по нашите хубави пътища. :)

Сря Фев 29, 2012 11:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1) за биалетките аз имам противоположно мнение - моите карат по 25000 горе долу :)
аз съм си взел едни 'Rallitek HD', подсилени.

2) задната щанга задължително :)
аз лично не се изхвърлях много и съм сложи от европейския модел (17mm vs. 15mm USDM).

3) Препоръчвам и по-твърди пружини, пак от Rallitek

забележка: 2 и 3 САМО ако колата ти е американска.

Сря Фев 29, 2012 3:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Дисковете трябва да имат минимум дебелина за да се сменят, но щом имат ръб а като гледам вече си решил да ги сменяш нее зле.
Като марки и модели нямам представа обаче.

Ще ме извиниш малко че ще ти използвам темата, но дали може моята стабилизираща щанга да е 21мм ???? В един много студен ден се опитах да я измеря, но ми замръзна шублера направо и ми се стори че показа 21мм. И аз трябва да сменям разни тампони.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Фев 29, 2012 5:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 149
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз мога да похваля накладките-мой приятел смени оригиналните на СТИ с такова ФЕРОДО и колата взе да спира много по-добре!Да знаеш само,че като не са загрели скърцат,но като са топли........... :race: ще останеш доволен!! :good:

Сря Фев 29, 2012 5:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ЗА диковете и накладките феродо :good:

Сря Фев 29, 2012 5:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Предупреждават ме, че Hawk скърцат повече и най-вече в последните метри-от 30 км/ч до 0. За феродо твърдят ,че са тихи- аз определено не понасям това свирене, няколко пъти съм сменял накладки на други коли само заради това.
А някой знае ли повече за австралийските дискове, минават за читави,но ми се искаше да чуя мнение от първа ръка...Благодаря за акълите ;)

2010 guzzi griso 1100

Сря Фев 29, 2012 7:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Защо не си сложите оригиналните накладки? Тази цена от Е136.80 (повече от двойна за оригиналните) дали си заслужава разликата и каква е тя според вас?

Сря Фев 29, 2012 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Най-вече ми се иска да подобря първоначалното спиране,когато леко натискам спирачката или със средна сила. Чувството,че колата няма да спре навреме така и не може да ме напусне, вероятно проблемът си е мой, но други много по-евтини и непретенциозни коли ,които понякога карам ми дават доста повече увереност при спиране. Днес покарах един ситроен C4,новичък ,тая година модел, първите ми едно-две спирания бяха супер левашки, направо щях да захапя волана, 1,6 дизел,едва ли имаше кой-знае какви заводски спирачки,ама спира яко....
Колкото до цената, оригиналните накладки отпред струват около 90 евро.

2010 guzzi griso 1100

Сря Фев 29, 2012 8:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз всъщност съм от тези, които мислят, че колата им спира нормално (или просто много добре, с оригиналните накладки).
Затова си купих и едни резервни от Subaru eParts (made in Japan, Fuji Heavy Industries за $73).

Сря Фев 29, 2012 8:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Отговори с цитат
Според мен с каквито и дискове и накладки да си колата ще спира почти по идентичен начин с малки разлики.
Разликите ще са големи при загряти спирачки, при спирания с висока скорост, да не скърцат, да не ти свършват дисковете педи накладките и др.
Това е от самите настроики на спирачките, Аудито дето имах А4 00г. 90кс, дизел, с наи лекото натискане и наистина захапваш волана трябваше ми 2 месеца в началото докато му свикна, и е много гадно зимата на хлъзгав път и в други ситуации когато поинерция натиснеш малко по бързо педала.
За мен спирачките на Субару са както на Мерцедес (сравнявам коли които съм карал) ако искаш да спира повече просто натискаш по силно. Аз също имам малко наблюдения че в първия момент когато натиснеш леко не намаля достатъчно, но просто натискам 1 идея по силно. При мен се получава друго, когато карам с 20-30 и се наложи рязко да спра ми се случва да ми пречука АБС-а и да отпусне 10-20см. докато ако пресурка съм сигурен че ще спре и незнам кога ли ще се блъсна в стълба пред нас докато обръщам. :D

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Фев 29, 2012 9:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Темата отиде в посока, която вече сме дискутирали ,ако трябва я махнете или закачете за друга подобна.
Аз по-скоро исках да знам дисковете DBA стават ли , някой кара ли с такива? И дали смяната на задна щанга има смисъл ,ако не сменя и "биалетките"? Колкото до накладките , сигурно ще са феродо-то. Исках дискусия за конкретните модели части ,а не по принцип....

2010 guzzi griso 1100

Чет Мар 01, 2012 9:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
den4o написа:
Темата отиде в посока, която вече сме дискутирали ,ако трябва я махнете или закачете за друга подобна.
Аз по-скоро исках да знам дисковете DBA стават ли , някой кара ли с такива? И дали смяната на задна щанга има смисъл ,ако не сменя и "биалетките"? Колкото до накладките , сигурно ще са феродо-то. Исках дискусия за конкретните модели части ,а не по принцип....

За дисковете не мога да кажа, като им гледам цената тряба да стават. Даже се със слотове, което не знам дали е толкова от значение. От значение обаче са накладките, и тия които си посочил са добри, ще останеш доволен. Аз съм фен на ЕВС, сега карам жълтите обаче правят много прах и след това като свършат ще пробвам червените. Що се отнася до спирането при другите коли, разликата идва от самите спирачки като цяло, и не може да се компенсира само със смяна на накладки.

За щангата избора ти също е добър. Аз карам с такава, но е с 2 отвора при биалетката - регулируема. Карам я на по-мекия вариант и разликата с оригиналната е просто впечатляваща. Според някои из форумите където съм чел при смяна на задната щанга с по-дебела такава е добре са се помисли и за подсилване на опорите където е захваната към купето. Оригиналните изглеждат много слабички. Има подсилващи планки готови http://www.rallitek.com/AVO-Rear-Sway-Bar-Mounts-Legacy-2005-2009/p-4281, но ми се видяха скъпи и си измайсторих от алуминиев профил. Погледни снимките по-долу.

Биалетките огириналните преди да сменя щангата много тропаха, и си поръчах някакви китайски от ибей, коието карам вече над 20к км и още държат. Ако ти решиш да сложиш скъпи и подсилени ще държат доста повече сигурно. Въпрос на личен избор, биалетките не се отразяват на поведението на автомобила на пътя.

Аз смених и задни амортисьори, и колата се прероди в отношение на возенето, но ми се досвидя да взема и хубави пружини, за което малко сяжалявам, тъй като при смяната на амовете извадих пружините така или иначе. Но минало вече, не бих отварял наново, много занимавка.

В заключение мога да те уверя че всичко каквото си замислил на твоята кола си заслужава и ще подобри поведението на колата.

Прикачени файлове:
PICT0148m.jpg
PICT0148m.jpg [ 161.92 KiB | Прегледано 1013 пъти ]
PICT0150m.jpg
PICT0150m.jpg [ 173.05 KiB | Прегледано 1013 пъти ]
Съб Мар 03, 2012 3:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На прав път си, всички тия чарколяци можеш да си купиш и от тук например.
http://www.motorsportworld.co.uk/
Виж как ти излизат като цени.
Относно биалетките, аз съм фен на оригиналните, хеви дюти не променят нищо сериозно в поведението на колата.
Относно спирачките, по-горе някой ти каза, не очаквай да спира по-различно, пак ще си иска по-силно натискане на педала, всичко идва от настройката на сервото.

Съб Мар 03, 2012 11:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
От много чудене взех ,че купих цял комплект спирачки ,втора ръка, но перфектни във всяко отношение, изцяло нови дискове и накладки, отпред 326мм дискове, 6 бутални апарати TAROX,, отзад 2 бутални от ВРХ ,вентилирани дискове с главини, шенкели,реглажни щанги и жила за ръчната спирачка.....направо за пистата се бях нагласил :D Накрая се оказа,че предните апарати опират в джантата ,трябват "спейсъри",по-дълги шпилки,отзад сигурно също,за да не променям реглажа.....и се разкандардисах....утре мисля да ги връщам на пича ,от който ги взех за 1050 евро. Оставам си с фабричните отново и повече няма да се занимавам с глупости,обещавам :beer: Ако междувременно има някой сериозен мераклия за готини спирачки и цената го устройва ,да вика,ще пратя снимки.

2010 guzzi griso 1100

Сря Май 02, 2012 10:24 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Така е, като се засилиш много да ъпгрейдваш спирачките почваш да се сблъскваш с десетки подробности, които трябва да съобразиш.
Аз за твоята кола си мисля, че едни дискове DBA, добри накладки- EBC red, Hawk HPS, качествена спирачна течност и си ОК. Тия много бутални истории са излишен филм за едно повдигнато семейно комби. :)

Сря Май 02, 2012 11:00 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
den4o написа:
От много чудене взех ,че купих цял комплект спирачки ,втора ръка, но перфектни във всяко отношение, изцяло нови дискове и накладки, отпред 326мм дискове, 6 бутални апарати TAROX,, отзад 2 бутални от ВРХ ,вентилирани дискове с главини, шенкели,реглажни щанги и жила за ръчната спирачка.....направо за пистата се бях нагласил :D Накрая се оказа,че предните апарати опират в джантата ,трябват "спейсъри",по-дълги шпилки,отзад сигурно също,за да не променям реглажа.....и се разкандардисах....утре мисля да ги връщам на пича ,от който ги взех за 1050 евро. Оставам си с фабричните отново и повече няма да се занимавам с глупости,обещавам :beer: Ако междувременно има някой сериозен мераклия за готини спирачки и цената го устройва ,да вика,ще пратя снимки.

Виж ако дисковете са ти 294мм, има доста разумно предложение от Open Parts, двойновентилираните дискове (надупчени) са на цена около 135лв/бр и аз самият си взех такива, още не съм ги монтирал и не мога да дам отзиви, но според мен за цената си са ОК, сега ми остана само да си взема и прилични накладки за тези дискове и после мога да дам и повече инфо.

Пет Май 04, 2012 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да, 294 мм са, но както вече споделих, нямаше време да правя комбинации,колата беше в бокса. Не мога да я оставям често ,освен това цените за тия услуги в Холандия са малко височки,сравнени с нашите. Само за пример: смяна на масло,въздушен и маслен филтър, смяна на предни дискове с почистване на апаратите, стандартен чек-ъп на системите по колата (сервиз на 120 000,реално 124 000 км) струва 680 евро. Занесъл бях големите спирачки и се разбрахме,че ако не станат,ще сложат оригиналните дискове и старите накладки, съвсем прилично изглеждаха. Може би следаващия път ще купя ДБА и други накладки Благодаря за помощта. :beer:

2010 guzzi griso 1100

Пет Май 04, 2012 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ми то по-добре да дадете 100 евра за масло и филтри и да си направите за 500 една почивка на Черноморието. Докато си почивате, за останалите 60 ще ви направят смяната и сервиза! :idea:Е, ще си карате със старите дискове и накладки щом са запазени!

Пет Май 04, 2012 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Дисковете са нови,те също са в цената ,по 110 евро /бр. Досега карах с първите,124 000 км. Накладките са на около 25 000,на около 60-65 %. Като гледам цените на бензина,не си ползвам и спирачките.... :cool:
Само бензинът от Холандия до Черноморието не мога да платя с разликата ;)

2010 guzzi griso 1100

Пет Май 04, 2012 10:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема