Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  >
 Бензиностанции - качество на горивата! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако колата е конструирана за ниско октанво число, каквото и да сложиш наи добре ще си върви с това за което е направена. А с по високия октан и добавката наи много да почистиш нагар и мръсотия по горивната система и/или да си предизвикаш детонации в мотора :smt023

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Вто Сеп 06, 2011 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По-вискооктановия бензин е по-устойчив на детонации. Затова е такъв :smt129
Само че, гори малко по-бавно и е малко по-нискокалоричен заради добавките за повишаване на октановото число. Добавките за почистване на системата /снижаване на разхода/ са различно нещо и те имат ефект, когато наистина има нужда и проработят, а иначе - не са бензин :smt023

Вто Сеп 06, 2011 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
По-вискооктановия бензин е по-устойчив на детонации. Затова е такъв :smt129
Само че, гори малко по-бавно и е малко по-нискокалоричен :smt023

Я аз пък винаги съм си мислел че е обратно. :waste: Благодаря че ми отворихте очите :smt119

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Моята кола я дават да се кара с А87 :smt139
Е поне минимум да е 87 октана, ама то тука под 95 няма, поне така пише, а колко е наистина.... никои шьофьор сигурно незнае или поне са 1/10 000 или по малко.

Изображение

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Вто Сеп 06, 2011 7:13 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 253
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
При мен изводът е следният - бензин зареждам предимно ОМВ и ЛукОйл, разлики в разход и качество на горивата не намирам и затова си сипвам където ми падне, газ сипвам пак от по-горните две вериги предимно, разлика пак няма, да не кажа, че дори разходът на газ ми е константа (40 л. - 260 км. градско). Ромпетрол не знам при вас в София как е но в Пловдив при две контролни зареждания газ 40 л. едвам успях да мина 220 км. градско и ги отсвирих засега.

Вто Сеп 27, 2011 6:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 866
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моята лети от газта на Ромпетрол при Богров (за магистрала Хемус )

Вто Сеп 27, 2011 7:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Mladen99 написа:
Я аз пък винаги съм си мислел че е обратно. :waste: Благодаря че ми отворихте очите :smt119
Мда, логично е да си мисли човек, че по-висок октан е по-силно гориво. И аз така предполагах, ама се зачетох в уикипедията. Високооктановото гориво е по-стабилно откъм самозапалване или неточно запалване и затова дава по-малко детонации (knocking). Това пък позволява по-висока компресия. Тук си мисля, че Knock сензора връща аванса на запалването доста по-късно. Дали това води до по-голяма компресия и оттам по-добри показатели на двигателя?

Mladen99 написа:
Моята кола я дават да се кара с А87 ама то тука под 95 няма
Американка е твоята, а те бачкат с другия аршин за октана. Виж тук. Твоя AKI87 е почти нашия 95. AKI (anti knock index) е средно аритметично от единия и другия стандарт.

Вто Сеп 27, 2011 7:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
jafaar написа:
Дали това води до по-голяма компресия и оттам по-добри показатели на двигателя?

До нищо по-добро няма да доведе. Всяка кола е най-добре да се кара с горивото, за което е създадена/тествана/конструирана. Единствено в българския случай, може да има ефект, ако колата е дадена за 95 (който реално тук е някаква мешилка) и сипеш 98 (който повече се доближава до нормален 95).

При мощни автомобили, които са създадени за 98, съм забелязал, че трябва да се карат с български 100 октана. Като сипя примерно 98 от Лукойл и конете падат на половина... :D

Сря Сеп 28, 2011 8:20 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Flat 6 написа:
jafaar написа:
Дали това води до по-голяма компресия и оттам по-добри показатели на двигателя?

До нищо по-добро няма да доведе. Всяка кола е най-добре да се кара с горивото, за което е създадена/тествана/конструирана. Единствено в българския случай, може да има ефект, ако колата е дадена за 95 (който реално тук е някаква мешилка) и сипеш 98 (който повече се доближава до нормален 95).

При мощни автомобили, които са създадени за 98, съм забелязал, че трябва да се карат с български 100 октана. Като сипя примерно 98 от Лукойл и конете падат на половина... :D
О, да, на нормални двигатели няма никаква идея да се сипва високооктанов бензин. Файдата клони към нулева.

Съб Окт 01, 2011 2:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 79
Автомобил: Legacy 2.5 AT, Audi TT RS Coupé
Телефон: +359888833671
Рейтинг: 20
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Нямам никаква представа за какъв бензин е направен моят двигател, но единствения бензин с който колата ми върви добре и ми дава разход под 13/100 в София е Ви Пауър Рейсинг от Шел. Той си е 100 октанов според рекламите. Няма друг бензин в България, който да съм наливал по колите си и да ми е давал такъв разход с такава мощност. Аз винаги зареждам пълен резервоар и така е и с газовата бутилка, за която никога не пълня на Шел. Газта си зареждам само на ЕКО бензиностанции и съм доволен от разхода, но не и от цената.

Вто Окт 04, 2011 12:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Wintry написа:
Ви Пауър Рейсинг от Шел. Той си е 100 октанов според рекламите. Няма друг бензин в България, който да съм наливал по колите си и да ми е давал такъв разход с такава мощност.
И аз съм чувал от разбирачите, че на Шел рейсинг бензина е як. Даже един познат му е мерил октана и каза, че бил малко над 100.

Вто Окт 04, 2011 4:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 79
Автомобил: Legacy 2.5 AT, Audi TT RS Coupé
Телефон: +359888833671
Рейтинг: 20
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
jafaar написа:
И аз съм чувал от разбирачите, че на Шел рейсинг бензина е як. Даже един познат му е мерил октана и каза, че бил малко над 100. [/quote]

Сигурно е някакъв гений този,твоят познат - браво! Аз съм чувал, че за да измериш антидетонационната устойчивост на дадено гориво ти е нужна доста сложна и специфична лаборатория. Знам за една, такава лаборатория в София и тя е в Института по Метеорология към БАН. Предполагам, че не само октановото число на реисинга в Шел е меродавно за вървежа и икономичността на колите ми. Сигурно сипват някакви добавки и от централата им в Белгия ги контролират стриктно да не го залеят с редовните гадости, които сипват в горивата ни по другите бензиностанции. Знам, че още с излизането на цистерната с гориво от базата на Нефтохим - Лукойл се започва зверско кръщаване с разнообразни боклуци на цялото количество намиращо се на борда на камиона. Преди това разбира се се източват определени литри или декалитри чисто гориво, което е за търговия и лично ползване. На бензиностанциите преди зареждане на танковете се изсипват отново всевъзможни боклуци и така получената течност ни се продава на колонките като...бензин, дизел и т.н. По веригата от петролната база до и на самата бензиностанция, няколко човека лапат прилично на наш гръб. Достатъчно е да се направи проверка по митниците ни по Дунав, колко тона технологичен бензин на денонощие се вкарва от Румъния в България. Както е известно, технологичният бензин е нискокачествен и ефтин продукт, получен при дестилацията на петрола, който се използва за разредител и в никакъв случай не става за резервоарите на колите ни. В нашата рафинерия му казват "паток". След това като направим сметка колко такъв бензин се използва в химическата ни промишленост, ще установим, че разликата между нуждите на Оргахим и действително вкараните количества е огромна.

Вто Окт 04, 2011 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Wintry написа:
Сигурно е някакъв гений този,твоят познат - браво! Аз съм чувал, че за да измериш антидетонационната устойчивост на дадено гориво ти е нужна доста сложна и специфична лаборатория.
Не е гений, предполагам, но това работи.
Wintry написа:
Предполагам, че не само октановото число на реисинга в Шел е меродавно за вървежа и икономичността на колите ми. Сигурно сипват някакви добавки и от централата им в Белгия ги контролират стриктно да не го залеят с редовните гадости, които сипват в горивата ни по другите бензиностанции.
Мда, важно е да не наливат боклуци в бензина и да не го скапват. Октановото число е само един от критериите, по които могат дасе сравняват горивата, но само по себе си то не е признак за качество.

Вто Окт 04, 2011 7:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 866
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Към днешна дата да събудим темата : http://b4b.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8- ... 2-03-2012/

Пон Мар 12, 2012 11:23 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 537
Автомобил: Impreza STI MY02
Рейтинг: 125
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Няма как да не се похваля но моя Урод ми даде 11.5/100 градско с много мъка,търпение и финес от моя страна :cool: и то с шел 95 обикновен. Иначе разлика между бензиностанци, дали ще е 95 98 100 е все тая все е бълкоч. След Сърбия като сипа гориво и колата става друга...

Вто Мар 13, 2012 9:22 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Dimensions написа:
Няма как да не се похваля но моя Урод ми даде 11.5/100 градско с много мъка,търпение и финес от моя страна :cool: и то с шел 95 обикновен. Иначе разлика между бензиностанци, дали ще е 95 98 100 е все тая все е бълкоч. След Сърбия като сипа гориво и колата става друга...

Браво за разхода, аз с моя нещо под 15-16 не падам. Май че с този автомат нещата са доста по зле :( Имам някакво чуство , че със стария блок харчеше по-малко , сега с новия колкото и да се старая все е зле. Само на връщане от Боровец надолу радва с некви смешни 6,4 :D , ама след 10 мин в София и нещата се корегират с 2-3 литра нагоре.

Чет Мар 15, 2012 11:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Дизела ли ти дава такъв разход ??? :shock:

Чет Мар 15, 2012 2:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Отговори с цитат
Dimensions написа:
Дизела ли ти дава такъв разход ??? :shock:

Де да беше дизел :)
Вярно, че съм 2.5 и то автомат, по каталог ми го дават 14,4 градско, но през зимата това не съм го постигнал. Иначе мотора е сток, само гърнета съм сменял, без ремап.

Чет Мар 15, 2012 2:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Извинявай бях останал с впечатление че е дизелово твоето фори. 14 е нормален разход за 2.5 та даже и за 2.0 и новите автомати дават почти същия разход така че автомат и ръчка вече е почти едно и също

Чет Мар 15, 2012 4:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 596
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Отговори с цитат
Колеги, преди около два месеца излезе информация, че РОМпетрол са спряли доставките от Румъния заради блокадата от сняг и затова зареждат от лукойл. Има ли някой достоверна информация към момента възстановени ли са доставките от Румъния?

Пет Мар 23, 2012 1:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
В момента бензина е от Лукойл. Румънски може да има около Русе.

п.с. Имам инфо че газта пада малко от тази вечер, а останалите горива в понеделник - 3-4 ст.

Пет Мар 23, 2012 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33  >