Отговори на тема
 Време ли е за летните гуми... 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 19
Автомобил: Legacy IV, 2.5, AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги,

За моето Subaru Legacy IV, 2.5, 173 hP, 2008 год. препоръката на производителя за размера на гумите е 215/45/r17.
По мое мнение вече е време да сменя гумите и съм се спрял на следните модели:

http://store.emk-33.com/product/27953/letni-gumi-yokohama-s-drive-215-45r17-91y-xl.html

http://store.emk-33.com/product/27622/letni-gumi-nokian-z-g2-215-45r17-91y-xl.html

Прави ми впечатление, че цените на гумите с размер 225/45/r17 са малко по-евтини.

Та въпросите са ми два. Проблем ли е на описната кола да сложа гуми с размерр 225/45/r17? И едно независимо мнение за това коя от двете гуми е по-добра, Nokian или YOKOHAMA...

Благодаря ви,
Живко

Сря Мар 14, 2012 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен не е проблем, но със сигурност си увеличаваш разхода с по-широките гуми и може би волана да стане "по-тежък".

Сря Мар 14, 2012 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 577
Автомобил: Subaru Impreza WRX
Рейтинг: 355
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Раничко е още за летните гуми, но по въпроса:
1. Важна е и широчината на джантите, а не само на гумите. Слагайки прекалено широки гуми на конкретна джанта всъщност стигаш до по-сериозна нестабилност на пътя.
2. 225/45 са и малко по-високи (4.5mm), освен че са по-широки. Не би трябвало да е проблем.
3. Сериозна разлика във волана няма да усетиш на двата размера. На теория с 225 заради височината на гумата ще имаш по-комфортна "возия".
4. Зависи при какви условия ще ползваш гумите (предимно междуградски пътища, магистрали, градски условия, малко и "през полето" и т.н. и т.н.). По-"универсалната" от двете ще бъде Yokohama особено при кал (случва се да има и на пътя)
И извън безпристрастното - бих ти препоръчал преди да монтираш избраните от теб гуми да огледаш внимателно за годината на производство. Виждам в сайта модели, които от известно време насам не се предлагат на пазара.
Поздрави!

Сря Мар 14, 2012 3:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Рано ,късно аз утре ги слагам! :cool: Така съм се затъжил за хубавите ми джантички!

Сря Мар 14, 2012 4:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При нас си е направо време за летни гуми, а и както каза "alex5428" и аз се затъжих за джантичките.
Случвало се е Март месец да вали много сняг, но пък да бъдем оптимисти идва лято/
При мен когато минах от 215/65/16 на 225/60/16 имаше усезаема разлика във волана, но нее проблем. преживява се.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Сря Мар 14, 2012 6:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Иван Шопов написа:
Раничко е още за летните гуми, но по въпроса:
1. Важна е и широчината на джантите, а не само на гумите. Слагайки прекалено широки гуми на конкретна джанта всъщност стигаш до по-сериозна нестабилност на пътя.
2. 225/45 са и малко по-високи (4.5mm), освен че са по-широки. Не би трябвало да е проблем.
3. Сериозна разлика във волана няма да усетиш на двата размера. На теория с 225 заради височината на гумата ще имаш по-комфортна "возия".
4. Зависи при какви условия ще ползваш гумите (предимно междуградски пътища, магистрали, градски условия, малко и "през полето" и т.н. и т.н.). По-"универсалната" от двете ще бъде Yokohama особено при кал (случва се да има и на пътя)
И извън безпристрастното - бих ти препоръчал преди да монтираш избраните от теб гуми да огледаш внимателно за годината на производство. Виждам в сайта модели, които от известно време насам не се предлагат на пазара.
Поздрави!

Благодаря на Иван за експертния отговор!
Джантите са оригинални на Subaru 17x7JJ. По-комфортната возия е търсен от мен ефект, така че ще го приема като плюс. Колата се кара 50/50 градско/извънградскко.
Относно фирмата от линковете, нямам намерение да взимам от тях.
Мнението ти се припокрива с моето, но исках да съм сигурен.
Благодаря още веднъж!
С уважение...

Сря Мар 14, 2012 7:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
В Добрич днес валя сняг. :shock:
Аз ще почакам малко.

Чет Мар 15, 2012 6:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 308
Автомобил: Legacy 2.0'00
Телефон: 0896716735
Нов фен
Отговори с цитат
То и при нас валя сняг днес ама отидох да сложа летните :D и останах неприятно изненадан на 4-то маншона месина (рибарско влакно) момчетата събраха за около една макара да си навият ROFL, но аз имам два скъсани задни маншона, а последният риболов бе6е около 4-5 януари :facepalm: и така съм си карал, да се надяваме че няма други поражения в събота ще ги сменим и ще видим.

Чет Мар 15, 2012 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 13
Автомобил: Subaru Legacy Wagon 3.0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравей Jivko,
Аз имам същото Легаси, само че 3.0! Няма да сгрешиш никак с по- широките гуми! Аз сложих 225,45,17 зимни и е много добре! Не опира никъде, няма твърдост във волана! Обира дупките по- добре! :))))

За разхода също няма разлика! А имай впредвид, че зимните гуми са меки и би трябвало да харчи още повече, но разхода е същия!

Поздрави

Иван

Пет Мар 23, 2012 8:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Да, вече сложих 4 бр. нови Nokian 225/45/r17:

http://avtogumibg.com/index.php?route=p ... uct_id=783

Мога да споделя, че колата се усеща много по-стабилна и както ти каза, преодолява дупките много по-добре. Рахода за момента не ми се е променил - 9,8 л/100 км при смесен режим на каране.

Пет Мар 23, 2012 10:25 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 13
Автомобил: Subaru Legacy Wagon 3.0
Нов фен
Отговори с цитат
Супер са колега! Дано нямаш грижи! Зимата също ако можеш сложи същия размер и ще видиш още повече за какво говоря!

Съб Мар 24, 2012 3:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема