Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  >
 Затъмняване на стъкла 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kikaha1 написа:
aboychev написа:
...И аз си го имам това в жабката, за всеки случай. Не знам защо в Хасково полицията не чете Правилника за движение, или го прилагат избирателно Изображение

Защото в цялата страна така го прилагат. Като им "дойде на 28-ят ден" в месеца и се почват простотии извън правомощията им.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Чет Окт 20, 2011 7:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 19
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
alex5428 написа:
Колеги дайте някой от Пловдив да слага фолио? Взел съм си лумар ама тук в Смолян само баровци пари не им трябват :evil: Такова увъртане няма все едно му казвам да го сложи и да ми даде 50 кинта #-o

Ако искаш да ти дам телефона на колегата ми в Пловдив(за момента е при мен в София,но той си пътува често натам),само че за парите ще се разберете,като му се обадиш.Телефона му е 0896513614-Павел
kikaha1 написа:
aboychev написа:
П.П. Проблем с полицията съм нямал, но от колегата Yco разбрах за Чл. 105 от Правилника за движение...Разпечатал съм този лист и само да се заядат ще им го покажа (освен ако го нямат Правилника) и да обсъдим.... :smt033

Прикачени файлове:
folio.png

И аз си го имам това в жабката, за всеки случай. Не знам защо в Хасково полицията не чете Правилника за движение, или го прилагат избирателно Изображение

Това да не им е бащиния нещо та да се правят на много велики. НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ ВЕЧЕ ДА СПРАТ КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ ЗА ФОЛИО ДАЖЕ И НА ПРЕДНИТЕ СТЪКЛА!!! Това в закона се нарича "превишаване на правомощията" и се наказва с "дисциплинарно уволнение и лишаване от свобода".Ако някой пак започне да се дръвчи за затъмнени стъкла особено пък за задното,спокойно може да си напишете това във възражението и тогава съдът ще им каже за какво става дума.
Предните стъкла са забранени за затъмняване,а глобата за затъмнени предни стъкла е 20 лв. на "основание чл. 185 от ЗДвП" и се наказва с "ФИШ",а не с "АКТ"
Глоба за затъмнени задни стъкла НЯМА
Поздрави на всички и дано съм бил полезен с информацията

Пон Окт 24, 2011 9:18 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 74
Автомобил: Legacy Royal 2,2
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
За да не отварям друга тема ще питам тука :) Има ли смисъл от фолио 0% затъмняване само за УВ защита при положение че стъклото така и така филтрира голяма част от УВ лъчите а за инфра червените не съм сигурен ( говоря за малко по старичките коли :) )

Чет Мар 15, 2012 3:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Зависи от модела "стъкло", но повечето оригинални Субару "стъкла" имат филтър за UV (някъде го бях писал, но явно не е в тази тема), но колко процента спират е друг въпрос, за инфрачервените (топлинните) няма спирачка, щом е прозрачно, колкото е по-тъмно е по-добре.

Чет Мар 15, 2012 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Отговори с цитат
Overlorda написа:
За да не отварям друга тема ще питам тука :) Има ли смисъл от фолио 0% затъмняване само за УВ защита при положение че стъклото така и така филтрира голяма част от УВ лъчите а за инфра червените не съм сигурен ( говоря за малко по старичките коли :) )

За предни странични стъкла ИМА смисъл! Казвам го от личен опит. Сваля натоварването на климатика, много по-бързо достига желаната температура.

Освен това само челните стъкла филтрират и то не на всяка кола. По принцип бих сложил и на челното, но имаше драскотини и ме преупредиха, че може да се спраска. Затова ми сложиха само една лента отгоре - малко циганско ми се стори в началото, ама ефекта беше много добър и го оставих.

BTW. Освен за жегата върши много добра работа и като антирефлексно покритие. Тушира множеството отблясъци и сваля натоварването на очите. Не коментирам опцията забавяне на кражба, която също си е достатъчно ценна.

Чет Мар 15, 2012 5:00 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 273
Автомобил: Субару Джъсти 1.3 4WD '96
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Колега може ли да поясниш защо ще се спраска предното стъкло? Заради фолиото ли? :-?

Пет Мар 16, 2012 10:54 am
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Отговори с цитат
Becko написа:
Колега може ли да поясниш защо ще се спраска предното стъкло? Заради фолиото ли? :-?

Честно казано ми се стори пресилено, но пък майстора дето го слага е един от най-добрите в страната и не посмях да пренебрегна мнението му. :bow:

Горе-долу смисълът беше в това, че съм имал леки забележки по челното стъкло и при стягането на лепилото (или каквото там е по фолиото) има риск, ако и да не е голям, да стане на паяжина. Ако е здраво стъклото - няма проблеми според него, а моето го гледа много внимателно отблизо ... все едно търсеше нещо изключително ценно с размерите на върха на игла. :shock:

Пет Мар 16, 2012 2:07 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ясно, значи и прем ще като при теб. От една страна питах заради това, от друга ми стана интересно кое може да го строши.

Пет Мар 16, 2012 2:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Отговори с цитат
Becko написа:
Ясно, значи и прем ще като при теб. От една страна питах заради това, от друга ми стана интересно кое може да го строши.

Каква марка фолио си избрал и какви пари ще дойде?

Пет Мар 16, 2012 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 263
Автомобил: subaru leone,mercedes-benz C-180
Телефон: 0878347326
Рейтинг: -27
Кофти...
Отговори с цитат
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... J_5fp990ZA

Пет Мар 16, 2012 9:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
ender написа:
Becko написа:

Каква марка фолио си избрал и какви пари ще дойде?

Мислех или 3M или някакво американско. За сега обаче това съм го оставил за заден план-имам да купувам летни гуми, мисля да ходя и на тенекеджия, масла, филтри...

Пон Мар 19, 2012 9:33 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 178
Автомобил: Subaru Forester 2008 2.0 TD
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Becko написа:

Като си взех колата, на едно от първите ми пътувания и след дъждове по пътя, на другият ден видях, че стъклото се е спукало, най-вероятно някое камъче в движение от колата пред мен. Удряли са ме безбдой камъчета (къде по-малки, къде по-големи) със старата кола и не ми се беше случвало, с новата кола "късмет" - на първото пътуване. Може би това е имал в предвид човека.
Между другото, видях фактурата за стъклото в сервиза (по щета) - 1500 лв. :shock:

Сря Апр 25, 2012 3:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди време бях попаднал на фолио за стъкла но в англииски саит.
Имаше толкова дебело фолио, че и камък с диамерър 10см. да падне няма да ти счупи стуклото.

http://www.youtube.com/watch?v=oN1TnQtRUfw

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Чет Апр 26, 2012 11:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Някой знае ли дали се лепи фолио на предното стъкло от външната страна,с цел защита от камъчета,май е доста крехко моето стъкло,за една зима имам две люспи на предното стъкло,с предните си коли не съм имал такъв проблем.

Пет Апр 27, 2012 10:29 am
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Отговори с цитат
Anton Yankov написа:
Някой знае ли дали се лепи фолио на предното стъкло от външната страна,с цел защита от камъчета,май е доста крехко моето стъкло,за една зима имам две люспи на предното стъкло,с предните си коли не съм имал такъв проблем.

Не ми се вярва да има полза отвън. Влиянието на околната среда няма да е много полезно. За нула време ще тръгнат балончета и ще се обърнат краищата.

Предпазно (прозрачно) фолио се слага на ламарините. Новите форита имат такова на задните врати ниско долу. Дебело е и върши добра работа.

По-скоро мисля, че си струва да провериш възможността да си сложиш предпазител на капака отпред. По принцип го дават за капака, но често се чуват коментари, че подобрява и ситуацията на предното стъкло. Явно промяната на аеродинамиката се отразява.

Пет Апр 27, 2012 12:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
На линка който е дал колегата Mladen99 фолиото е за защита от кражби и се поставя от вътрешната страна на стъклото с цел защита.
За челните стъкла има фолио предназначено за поставяне отвън против счупване от камъчета,но обикновено издържа един сезон и трябва да се смени,защото се надрасква от чистачките и става като паежина,когато гледаш отвътре,а цената за поставяне на такова фолио е между 300 и 400 лв (за кола или джип) според зависи колко е голямо и криво стъклото.

Пон Май 14, 2012 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bulaki написа:
На линка който е дал колегата Mladen99 фолиото е за защита от кражби и се поставя от вътрешната страна на стъклото с цел защита.
За челните стъкла има фолио предназначено за поставяне отвън против счупване от камъчета,но обикновено издържа един сезон и трябва да се смени,защото се надрасква от чистачките и става като паежина,когато гледаш отвътре,а цената за поставяне на такова фолио е между 300 и 400 лв (за кола или джип) според зависи колко е голямо и криво стъклото.

Това фолио и на предното стъкло мисля че се слага отвътре.
Отвън няма никакъв смисъл да се слага, понеже ще се драска от чистачките, а 2-3 точиши на дали са проблем на някои да вижда пътя. А да се супи от камъче и дума да не става, в клипа този му трябваше 10 пъти да удари стъклото с доста голям камък за да се напука.
Познавам човек слагал фолио на челно стъкло, става перфектно! Но момчето се занимава професионално с това в Бургас.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пон Май 14, 2012 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 148
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди няколко дни и аз сложих. Фолиото е Llumar от security серията. Момчето, което ми го поставя (беше рефериран от официалния вносител на Llumar за БГ, та затова към него се насочих) ми показа разликите между 3M и Llumar - наистина второто е много по-дебело, направо като мушама в сравнение с 3M. Според него това давало освен предимствата, които сте гледали в youtube, така и по-добра износоустойчивост (на детски пръсти, палави женски нокти :D , нескопосани автомивкаджии ](*,) и т.н.). На въпроса ми, какво правим (недай си боже) при кофти ситуация, в която се налага аварийно излизане през прозореца - не беше отговорено много адекватно т.е. кръстосваме пръсти да не се налага...
Отпред (странични предни) сложих 12% затъмнение, а на всички задни (+ люка) - 85%. Фронталния не съм го барал - той и без това е тониран, пък и е по-як от останалите. Доволен съм от процентите, според мен са идеалната комбинация. Но все пак това, че не намалява видимоста - не на мене тия, намалява, може и с малко да е, но намалява (все пак аз нося очила с хубави лещи, но може и от това, че съм кьорчо да е..)

П.С. Фолиото се слага от вътрешната страна на стъклата т.е. фолиото застава между вас и стъклото (което е + и в случая на катастрофа). Защитно фолио на ламарините се слага отвън, поради липса на друг логически издържан вариант ROFL

Пон Май 14, 2012 10:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Да,може да се сложи , но не на всяко стъкло.Тези напълно прозрачните фолиа по принцип са защитни,които отговарят на определена стандартизация за бронировка и са с определена дебелина,но не като тази за затъмняване(има и такива които са "дебели" и са със затъмнение),но са доста по-дебели и от там е проблема за поставянето на фолиото.
Фолиото има определена способност на термична обработка (огъване),но ако е доста криво стъклото(с много големи извивки ,пр. VW Beetle,а има и още много коли с криви стъкла) няма как да се получи като хората и се получават едни пречупвания на фолиото,точно където са големите извивки на стъклото и ефекта след поставянето няма да е много благополучен,като погледнеш стъклото.
Другото важно нещо е ,че напълно прозрачното фолио няма УВ защита на 99%(макар,че някой производители пишат,че е с 99%) ,а обикновено е около 60-70%(няма да има ефекта,който се търси за предпазване от слънцето) и цената за поставяне на такова фолио е почти двойна,защото фолиото е доста по-скъпо от другото,та може да си смениш стъклото с ново.
Все пак не забравяй,че камъните имат различна структура и ако някой има по-здрава структура и острота от стъклото познай,какво ще се получи(може да погледаш малко клипчета как се чупи стъкло със защитно фолио с парчета от автомобилна запалителна свещ) или ако камъчето удари черната част на стъклото,където няма фолио от вътрешната страна на стъкло(освен ако не е слагано,когато стъклото е било свалено).
Аз също се занимавам професионално с поставяне на фолио за стъкла и ми е пределно ясно,какво може и какво не.Просто казвам какви са плюсовете и минусите на това фолио,но дали ще го предпази трябва да каже някой,на който му е летяло паве към челното стъкло с такова фолио

Към колегата Liv-сигурен ли си,че не ти е показал 3М фолио за обикновено затъмняване на стъкла и защитно на Лумар?

Пон Май 14, 2012 10:37 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 148
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bulaki написа:
Към колегата Liv-сигурен ли си,че не ти е показал 3М фолио за обикновено затъмняване на стъкла и защитно на Лумар?

Точно така - сравнение между двете - обикновено 3Мско и защитно Llumar ми показа. Слагаха и от двата вида, така, че това чисто и просто беше личен избор, който не ангажира никой с нищо .. :good: Има си плюсове, има си и минуси предполагам. А дебелината на защитното поне за моя Форестър не виждам да е проблем - има си доволно луфт покрай стъклото :D От външната страна дори при сваляне/вдигане на стъклото капките от дъжда не се изчистват ..? (Оффтопик: при вас така ли е ..? :-~ )

Вто Май 15, 2012 9:52 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  >