Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
kikaha1 написа: aboychev написа: ...И аз си го имам това в жабката, за всеки случай. Не знам защо в Хасково полицията не чете Правилника за движение, или го прилагат избирателно  Защото в цялата страна така го прилагат. Като им "дойде на 28-ят ден" в месеца и се почват простотии извън правомощията им.
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Чет Окт 20, 2011 7:47 pm |
|
|
|
bulaki
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 7:22 pm Постове: 19 Местоположение: Sofia Рейтинг: 15
|

alex5428 написа: Колеги дайте някой от Пловдив да слага фолио? Взел съм си лумар ама тук в Смолян само баровци пари не им трябват  Такова увъртане няма все едно му казвам да го сложи и да ми даде 50 кинта  Ако искаш да ти дам телефона на колегата ми в Пловдив(за момента е при мен в София,но той си пътува често натам),само че за парите ще се разберете,като му се обадиш.Телефона му е 0896513614-Павел kikaha1 написа: aboychev написа: П.П. Проблем с полицията съм нямал, но от колегата Yco разбрах за Чл. 105 от Правилника за движение...Разпечатал съм този лист и само да се заядат ще им го покажа (освен ако го нямат Правилника) и да обсъдим....  Прикачени файлове: folio.png И аз си го имам това в жабката, за всеки случай. Не знам защо в Хасково полицията не чете Правилника за движение, или го прилагат избирателно  Това да не им е бащиния нещо та да се правят на много велики. НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ ВЕЧЕ ДА СПРАТ КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ ЗА ФОЛИО ДАЖЕ И НА ПРЕДНИТЕ СТЪКЛА!!! Това в закона се нарича "превишаване на правомощията" и се наказва с "дисциплинарно уволнение и лишаване от свобода".Ако някой пак започне да се дръвчи за затъмнени стъкла особено пък за задното,спокойно може да си напишете това във възражението и тогава съдът ще им каже за какво става дума. Предните стъкла са забранени за затъмняване,а глобата за затъмнени предни стъкла е 20 лв. на "основание чл. 185 от ЗДвП" и се наказва с "ФИШ",а не с "АКТ" Глоба за затъмнени задни стъкла НЯМА Поздрави на всички и дано съм бил полезен с информацията
_________________ http://www.bulfolio.com
|
|
|
|
| Пон Окт 24, 2011 9:18 pm |
|
|
|
Overlorda
Регистриран на: Пон Яну 16, 2012 8:43 pm Постове: 74 Местоположение: София,Банкя
Автомобил: Legacy Royal 2,2
Рейтинг: 0
|
За да не отварям друга тема ще питам тука  Има ли смисъл от фолио 0% затъмняване само за УВ защита при положение че стъклото така и така филтрира голяма част от УВ лъчите а за инфра червените не съм сигурен ( говоря за малко по старичките коли  )
_________________ Няма лошо време, има неподготвени хора... Legacy Royal 2,2 1994 AT / Bulls TE
|
|
|
|
| Чет Мар 15, 2012 3:01 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
|
Зависи от модела "стъкло", но повечето оригинални Субару "стъкла" имат филтър за UV (някъде го бях писал, но явно не е в тази тема), но колко процента спират е друг въпрос, за инфрачервените (топлинните) няма спирачка, щом е прозрачно, колкото е по-тъмно е по-добре.
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Чет Мар 15, 2012 3:27 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
Overlorda написа: За да не отварям друга тема ще питам тука  Има ли смисъл от фолио 0% затъмняване само за УВ защита при положение че стъклото така и така филтрира голяма част от УВ лъчите а за инфра червените не съм сигурен ( говоря за малко по старичките коли  ) За предни странични стъкла ИМА смисъл! Казвам го от личен опит. Сваля натоварването на климатика, много по-бързо достига желаната температура. Освен това само челните стъкла филтрират и то не на всяка кола. По принцип бих сложил и на челното, но имаше драскотини и ме преупредиха, че може да се спраска. Затова ми сложиха само една лента отгоре - малко циганско ми се стори в началото, ама ефекта беше много добър и го оставих. BTW. Освен за жегата върши много добра работа и като антирефлексно покритие. Тушира множеството отблясъци и сваля натоварването на очите. Не коментирам опцията забавяне на кражба, която също си е достатъчно ценна.
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Чет Мар 15, 2012 5:00 pm |
|
|
|
Becko
Регистриран на: Чет Май 19, 2011 3:12 pm Постове: 273 Местоположение: Владая, Сф; Ст. Загора
Автомобил: Субару Джъсти 1.3 4WD '96
Рейтинг: 9
|
Колега може ли да поясниш защо ще се спраска предното стъкло? Заради фолиото ли? 
_________________ "IT'S BETTER TO LIVE ONE DAY AS LION THEN THOUSAND YEARS AS SHEEP" LATIN PROVERB
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 10:54 am |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
|
Becko написа: Колега може ли да поясниш защо ще се спраска предното стъкло? Заради фолиото ли?  Честно казано ми се стори пресилено, но пък майстора дето го слага е един от най-добрите в страната и не посмях да пренебрегна мнението му. Горе-долу смисълът беше в това, че съм имал леки забележки по челното стъкло и при стягането на лепилото (или каквото там е по фолиото) има риск, ако и да не е голям, да стане на паяжина. Ако е здраво стъклото - няма проблеми според него, а моето го гледа много внимателно отблизо ... все едно търсеше нещо изключително ценно с размерите на върха на игла. 
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 2:07 pm |
|
|
|
Becko
Регистриран на: Чет Май 19, 2011 3:12 pm Постове: 273 Местоположение: Владая, Сф; Ст. Загора
|
|
Ясно, значи и прем ще като при теб. От една страна питах заради това, от друга ми стана интересно кое може да го строши.
_________________ "IT'S BETTER TO LIVE ONE DAY AS LION THEN THOUSAND YEARS AS SHEEP" LATIN PROVERB
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 2:59 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
|
Becko написа: Ясно, значи и прем ще като при теб. От една страна питах заради това, от друга ми стана интересно кое може да го строши. Каква марка фолио си избрал и какви пари ще дойде?
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 7:30 pm |
|
|
|
1800-leone
Регистриран на: Пет Фев 03, 2012 7:38 pm Постове: 263 Местоположение: Варна
Автомобил: subaru leone,mercedes-benz C-180
Телефон: 0878347326
Рейтинг: -27
|
|
_________________ domiky.com бакшиш
|
|
|
|
| Пет Мар 16, 2012 9:27 pm |
|
|
|
Becko
|
ender написа: Becko написа: Ясно, значи и прем ще като при теб. От една страна питах заради това, от друга ми стана интересно кое може да го строши. Каква марка фолио си избрал и какви пари ще дойде? Мислех или 3M или някакво американско. За сега обаче това съм го оставил за заден план-имам да купувам летни гуми, мисля да ходя и на тенекеджия, масла, филтри...
|
|
|
|
| Пон Мар 19, 2012 9:33 am |
|
|
|
LordDread
Регистриран на: Съб Окт 29, 2011 9:55 pm Постове: 178 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2008 2.0 TD
Рейтинг: 22
|
Becko написа: Колега може ли да поясниш защо ще се спраска предното стъкло? Заради фолиото ли?  Като си взех колата, на едно от първите ми пътувания и след дъждове по пътя, на другият ден видях, че стъклото се е спукало, най-вероятно някое камъче в движение от колата пред мен. Удряли са ме безбдой камъчета (къде по-малки, къде по-големи) със старата кола и не ми се беше случвало, с новата кола "късмет" - на първото пътуване. Може би това е имал в предвид човека. Между другото, видях фактурата за стъклото в сервиза (по щета) - 1500 лв. 
|
|
|
|
| Сря Апр 25, 2012 3:56 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
Преди време бях попаднал на фолио за стъкла но в англииски саит. Имаше толкова дебело фолио, че и камък с диамерър 10см. да падне няма да ти счупи стуклото. http://www.youtube.com/watch?v=oN1TnQtRUfw
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Чет Апр 26, 2012 11:50 am |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Някой знае ли дали се лепи фолио на предното стъкло от външната страна,с цел защита от камъчета,май е доста крехко моето стъкло,за една зима имам две люспи на предното стъкло,с предните си коли не съм имал такъв проблем.
|
|
|
|
| Пет Апр 27, 2012 10:29 am |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
|
Anton Yankov написа: Някой знае ли дали се лепи фолио на предното стъкло от външната страна,с цел защита от камъчета,май е доста крехко моето стъкло,за една зима имам две люспи на предното стъкло,с предните си коли не съм имал такъв проблем. Не ми се вярва да има полза отвън. Влиянието на околната среда няма да е много полезно. За нула време ще тръгнат балончета и ще се обърнат краищата. Предпазно (прозрачно) фолио се слага на ламарините. Новите форита имат такова на задните врати ниско долу. Дебело е и върши добра работа. По-скоро мисля, че си струва да провериш възможността да си сложиш предпазител на капака отпред. По принцип го дават за капака, но често се чуват коментари, че подобрява и ситуацията на предното стъкло. Явно промяната на аеродинамиката се отразява.
|
|
|
|
| Пет Апр 27, 2012 12:46 pm |
|
|
|
bulaki
Регистриран на: Вто Май 10, 2011 7:22 pm Постове: 19 Местоположение: Sofia Рейтинг: 15
|
|
На линка който е дал колегата Mladen99 фолиото е за защита от кражби и се поставя от вътрешната страна на стъклото с цел защита. За челните стъкла има фолио предназначено за поставяне отвън против счупване от камъчета,но обикновено издържа един сезон и трябва да се смени,защото се надрасква от чистачките и става като паежина,когато гледаш отвътре,а цената за поставяне на такова фолио е между 300 и 400 лв (за кола или джип) според зависи колко е голямо и криво стъклото.
|
|
|
|
| Пон Май 14, 2012 6:51 pm |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
bulaki написа: На линка който е дал колегата Mladen99 фолиото е за защита от кражби и се поставя от вътрешната страна на стъклото с цел защита. За челните стъкла има фолио предназначено за поставяне отвън против счупване от камъчета,но обикновено издържа един сезон и трябва да се смени,защото се надрасква от чистачките и става като паежина,когато гледаш отвътре,а цената за поставяне на такова фолио е между 300 и 400 лв (за кола или джип) според зависи колко е голямо и криво стъклото. Това фолио и на предното стъкло мисля че се слага отвътре. Отвън няма никакъв смисъл да се слага, понеже ще се драска от чистачките, а 2-3 точиши на дали са проблем на някои да вижда пътя. А да се супи от камъче и дума да не става, в клипа този му трябваше 10 пъти да удари стъклото с доста голям камък за да се напука. Познавам човек слагал фолио на челно стъкло, става перфектно! Но момчето се занимава професионално с това в Бургас.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Пон Май 14, 2012 8:33 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|

Преди няколко дни и аз сложих. Фолиото е Llumar от security серията. Момчето, което ми го поставя (беше рефериран от официалния вносител на Llumar за БГ, та затова към него се насочих) ми показа разликите между 3M и Llumar - наистина второто е много по-дебело, направо като мушама в сравнение с 3M. Според него това давало освен предимствата, които сте гледали в youtube, така и по-добра износоустойчивост (на детски пръсти, палави женски нокти  , нескопосани автомивкаджии ](./images/smilies/eusa_wall.gif) и т.н.). На въпроса ми, какво правим (недай си боже) при кофти ситуация, в която се налага аварийно излизане през прозореца - не беше отговорено много адекватно т.е. кръстосваме пръсти да не се налага... Отпред (странични предни) сложих 12% затъмнение, а на всички задни (+ люка) - 85%. Фронталния не съм го барал - той и без това е тониран, пък и е по-як от останалите. Доволен съм от процентите, според мен са идеалната комбинация. Но все пак това, че не намалява видимоста - не на мене тия, намалява, може и с малко да е, но намалява (все пак аз нося очила с хубави лещи, но може и от това, че съм кьорчо да е..) П.С. Фолиото се слага от вътрешната страна на стъклата т.е. фолиото застава между вас и стъклото (което е + и в случая на катастрофа). Защитно фолио на ламарините се слага отвън, поради липса на друг логически издържан вариант 
|
|
|
|
| Пон Май 14, 2012 10:06 pm |
|
|
|
bulaki
|

Да,може да се сложи , но не на всяко стъкло.Тези напълно прозрачните фолиа по принцип са защитни,които отговарят на определена стандартизация за бронировка и са с определена дебелина,но не като тази за затъмняване(има и такива които са "дебели" и са със затъмнение),но са доста по-дебели и от там е проблема за поставянето на фолиото. Фолиото има определена способност на термична обработка (огъване),но ако е доста криво стъклото(с много големи извивки ,пр. VW Beetle,а има и още много коли с криви стъкла) няма как да се получи като хората и се получават едни пречупвания на фолиото,точно където са големите извивки на стъклото и ефекта след поставянето няма да е много благополучен,като погледнеш стъклото. Другото важно нещо е ,че напълно прозрачното фолио няма УВ защита на 99%(макар,че някой производители пишат,че е с 99%) ,а обикновено е около 60-70%(няма да има ефекта,който се търси за предпазване от слънцето) и цената за поставяне на такова фолио е почти двойна,защото фолиото е доста по-скъпо от другото,та може да си смениш стъклото с ново. Все пак не забравяй,че камъните имат различна структура и ако някой има по-здрава структура и острота от стъклото познай,какво ще се получи(може да погледаш малко клипчета как се чупи стъкло със защитно фолио с парчета от автомобилна запалителна свещ) или ако камъчето удари черната част на стъклото,където няма фолио от вътрешната страна на стъкло(освен ако не е слагано,когато стъклото е било свалено). Аз също се занимавам професионално с поставяне на фолио за стъкла и ми е пределно ясно,какво може и какво не.Просто казвам какви са плюсовете и минусите на това фолио,но дали ще го предпази трябва да каже някой,на който му е летяло паве към челното стъкло с такова фолио
Към колегата Liv-сигурен ли си,че не ти е показал 3М фолио за обикновено затъмняване на стъкла и защитно на Лумар?
|
|
|
|
| Пон Май 14, 2012 10:37 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|
bulaki написа: Към колегата Liv-сигурен ли си,че не ти е показал 3М фолио за обикновено затъмняване на стъкла и защитно на Лумар? Точно така - сравнение между двете - обикновено 3Мско и защитно Llumar ми показа. Слагаха и от двата вида, така, че това чисто и просто беше личен избор, който не ангажира никой с нищо ..  Има си плюсове, има си и минуси предполагам. А дебелината на защитното поне за моя Форестър не виждам да е проблем - има си доволно луфт покрай стъклото  От външната страна дори при сваляне/вдигане на стъклото капките от дъжда не се изчистват ..? (Оффтопик: при вас така ли е ..?  )
|
|
|
|
| Вто Май 15, 2012 9:52 am |
|
|
|