|
Страница 1 от 1
|
|
Най-кратката разходка, или как не се кара офроуд
| Автор |
Съобщение |
|
nicktodorov
Регистриран на: Нед Яну 29, 2012 5:30 pm Постове: 143 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 AT 98г.
Рейтинг: 40
|

Решихме днес да си намерим местенце за пикник. И понеже от няколко месеца съм с 4х4 превозно средство, пък макар и лек автомобил, решихме да е по-далеко от асфалта. Сутринта отворих Мапсорса и си набелязах перфектното пътче - 4f и без много пресичащи го изолинии. Натоварихме хранителните продукти и къмпинг оборудването с жена ми и един приятел и газ към пътя от Божурище към Брезник. Малко след Пожарево според картата започваше перфекният черен път, който излиза до манастира "Св. Петка" над Банкя. По пътя дори имах някакви съмнения, дали изобщо ще има нещо сложно и интересно след слизането от асфалта заради последните слънчеви и топли дни и ниската дестинация. Тайно дори си мислех, как след пикника да се поразходим някъде по-нависоко с цел поне леко бойно кръщение на Субаруто...А то какво излезе... Асфалтовата част от маршрута мина бързо и безпроблемно. Заредихме евтина газ и взехме батерии за гпс-а. Нямах търпение да видя какво е да караш пълноприводен автомобил не само на сняг, но и по черно (преди 2 години се качихме няколко автомобила с предно до хижа Мургаш и исках да видя разликата). Стигнахме до отбивката и слязохме от асфалта.  Още след първият завой се виждаха кални участъци. Аз обаче само се зарадвах от този факт... 
|
|
|
|
| Нед Мар 25, 2012 8:59 pm |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
Приключения... 
|
|
|
|
| Нед Мар 25, 2012 9:16 pm |
|
|
|
nicktodorov
|
|
| Нед Мар 25, 2012 9:19 pm |
|
|
|
nicktodorov
|

Решихме да не се излагаме и да викаме помощ, а да направим нещо сами. Подлагахме камъни, ходихме за дърва и опитахме и с тях, бутахме...Реално окопавахме колата все повече. Ясно беше, че Субаруто само няма да се измъкне. Сетих се за лафа за подготвения джип и разстоянието до трактора. В моя случай обаче, трактора идваше сам. В далечината по асфалта се приближаваше някаква голяма машина. Скочихме веднага и бегом към пътя. Метнахме на човека и му обяснихме ситуацията. За съжаление той, нямаше никакво въже. Не изглеждаше и много впечатлен от ситуацията ни и си замина. Продължихме да дебнем край пътя за някоя джипка с по-отзивчив водач. В същото време жена ми си разпъна бивака до колата и остана на пост.  Няма и 15-ина минути по-късно към нас се зададе колега със Субару. Метнах му и взе, че спря. Докато му опиша ситуацията и той вече беше пуснал левия мигач и се отправи по следите ни. Тръгнал за риба от скука, но това тук явно му се стори по-забавно. Закачихме колата и започнахме с тласъци да опитваме да я изтеглим. Въпреки окопаването като по учебник, колата ми се премести няколко метра към сухата зона. Имахме успех обаче, до момента, в който колегата реши да обърне и да продължи изтеглянето от по-сухо място, карайки напред. Докато го видя в огледалото какви маневри прави, вече беше късно...Предните му гуми влязоха в дълбок коловоз пълен с вода, който някак си не видя. Напразните му опити да излезе само окаляха лъскавото Легаси и откачиха предната му броня от едната страна. Станахме 2 окопани Субарута...
|
|
|
|
| Нед Мар 25, 2012 9:20 pm |
|
|
|
nicktodorov
|

Колегата взе да звъни на приятели с по-серизни машини. В това време небето взе да се мръщи и спомняйки си прогнозата за преваляване следобяд, вече си представях как и аз ще се разпиша в раздела за нужда от помощ. В този момент на колегата звъннаха приятели, решили и те да се включат в риболова. След като им разказа ситуацията, решиха да дойдат да помагат. Зарадвах се, но само до момента, в който колегата каза, че са с Фиат Пунто... Очаквах резултата да е само 3 закъсали автомобила и да продължим с издирването на джип. Или пък отзивчивия тракторист да се върне... поне въже имахме вече. В интерес на истината, Пунтото дойде и избирайки добро сухо място, с 5-6 тласъка при което ние бутахме от другата страна, Субаруто на колегата беше изтеглено. След това вече внимавайки какво прави, успя да изтегли и моята кола. Накрая дори не прие да му платя и автомивката...да не говорим за загубеното време и бронята... Колега, ако случайно го прочетеш това, БЛАГОДАРЯ още веднъж. След днешния ден май пак ми влезе мухата за истинска офроуд машина. Да видим само кога ще останат финанси за такава инвестиция.
|
|
14
|
|
| Нед Мар 25, 2012 9:21 pm |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
|
Стават такива работи! С какви гуми е Легасито? На снимките не изглежда да е толкова сериозно препятствието!? Бих избрал малко по-странична позиция (на сухото), при опита да се помогне за изтегляне... Мисля, че си е рисковано при избор на такива пътища да си без въже, лопата и други инструменти и най-вече - поне още един автомобил. Важното е, че сте се оправили сравнително лесно.
|
|
|
|
| Нед Мар 25, 2012 10:29 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Колега поне хубаво разказваш  ,ама да метнеш Легасито без подходящи гуми в тая кал...извинявай много и с който и да е джип щеше да си се пързаляш още... 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 7:00 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Абе много закъсват тея легасита бее И аз съм закъсвал по подобен начин  като вземеш да маневрираш из локвите и така става. Трябва да прежалиш всякакви звуци, засилка и газзз... Аз на преден го минах мястото така, но после се наложи на заден да минавам пак локвата и.... Прикачени файлове:
PIC_1127.JPG [ 143.5 KiB | Прегледано 2032 пъти ]
малко клони спасиха положението 
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 9:32 am |
|
|
|
Greg4o
|
Pacone 4X4 написа: Колега поне хубаво разказваш  ,ама да метнеш Легасито без подходящи гуми в тая кал...извинявай много и с който и да е джип щеше да си се пързаляш още...  Щом си чел приказката за Джип-Трактор си знаеш,че с него като закъсаш Легаси и Пунто няма да помогнат  Карай си колата . Сега поне знаеш горе-долу какви са и възможностите и как се вади ](./images/smilies/eusa_wall.gif) А се научи сега и как се мие,че тази каллл отдолу ....... ПП.То със Субару докато не позакъсаш няколко пъти не ти минава крастата  Пък и иначе едва ли щеше да го запомниш,а сегааа 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 9:43 am |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
Аз сега си подготвям комплект ръчна лебедка и още някои приспособления за измъкване от подобни ситуации... ... понеже идва дълъг сезон за пътешествия, излети и приключения ... 
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 11:31 am |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
BAlexandrov написа: Трябва да прежалиш всякакви звуци, засилка и газзз... С обикновени гуми в такава кал само молитва и засилка с газ до дупка. Евала на притеклия се на помощ колега!
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 2:33 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
krass написа: BAlexandrov написа: Трябва да прежалиш всякакви звуци, засилка и газзз... С обикновени гуми в такава кал само молитва и засилка с газ до дупка. Евала на притеклия се на помощ колега! това си истината, и аз така правя
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 3:31 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Виж колега гумите как са се замазали, тия шосейки не си помисляй пак да ги тестваш в такава кал. Колата ти е изиграла минимална роля.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пон Мар 26, 2012 6:42 pm |
|
|
|
nicknick
Регистриран на: Сря Фев 02, 2011 9:24 am Постове: 11 Местоположение: София
Автомобил: FORESTER 2.0 MT 92KW 2000г
Рейтинг: 0
|
Прикачени файлове:
Image_00006n.jpg [ 54.45 KiB | Прегледано 1856 пъти ]
"Само молитва и засилка с газ до дупка" е изключително точно казано. Зимата имах подобно изпълнение, но не в кал, а в около 50-60см сняг. И аз да тествам оффроуда. Беше минал трактор, колкото да направи коловози и по тях добре, до момента в който лекичко усуче колата и опре калника в сняг по-висок от него - до там. Половин час бъхтане с лопата (предвидливо метната в багажника) докато ми увря главата и на мен за мръсна газ - засилка - бам в пряспата - клатене на задна, пак напред и така докато издрапам 200-те метра до асфалта. Снимката е от преди да се хвана за лопатата, после вече не ми беше до фотография, но поне не виках трактор, каквито злобни подмятания имаше от към навигатора ми...
|
|
|
|
| Вто Мар 27, 2012 7:34 am |
|
|
|
touch
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 7:10 pm Постове: 38 Местоположение: Севлиево
Автомобил: OUTBACK - 2.5 MT 04"
Телефон: 0878640230
Рейтинг: 0
|
|
| Вто Мар 27, 2012 8:04 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
Наистина гадна лепкава кал, и много подвеждащо по сухия участак в страни, + коловозите и кола предполагам с летни гуми... и без засилка..... стават такива неща. То и аз ходих да спасявам един познат с Мултиван, че скъсах и 1 гума, но в една подобна кал само че по мекичка, колата направо си спря, добре че клинереса е малко по голям, но не очаквах да излезем. Включих задна и .... ура тръгна, и със засилка си минава. Но като не виждаш какво има в локвата.... след една голяма локва сменяхме гума.
А преди 2 дни ходих на една полянка с хубава зелена тревичка, където както се движех напраед колата си тръгна назад без никакъв шанс да спре и докато се ориентирам между дърветата..... но се размина близкара среща с дърво.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Нед Апр 08, 2012 12:53 pm |
|
|
|
LordDread
Регистриран на: Съб Окт 29, 2011 9:55 pm Постове: 178 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2008 2.0 TD
Рейтинг: 22