|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Грешки P0117 и P0306 - бедна смес или лошо гориво
| Автор |
Съобщение |
|
evro82
Регистриран на: Пет Дек 23, 2011 12:12 pm Постове: 193 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6 Limited,2010
Телефон: 0898316497
Рейтинг: 91  
|

Здравейте, колеги Уикенда на извънградско по магистралата имах следния порблем. При ускорение, с включен автопилот колата се разтресе, започнаха да мигат Check-a и VDC-то, след което прехвърли на бензин (колата е с газов инжекцион Фобос). Направих опита още веднъж-два пъти и усетих, че при подаване на повече газ за ускоряване, колата няма мощност и отново прехвърля на безнин. накрая Check-ът oстана да свети посотоянно. В сервиза на Фобос разчетоха следните грешки P0117 и P0306 ( иоще една която не помня), които с помощта на написаното във форума разбрах че означват engie coolant temperature sensor circuit low imput и cilinder 6 misfire detected. Според газаджиите грешка P0306 може да се дължи на бедна смес, но грешка P0117 не се дължи на газта, а е по-скоро проблем с охладителната система. При диагностикта се видя, че при работа на място пада темепратурата на водата (а оттам - според тях и на изпарителя) Насочиха ме към водна помпа. В същото време на таблото стрелката на градусите на антифриза си стои закована по средата. Имате ли идея дали не е възможно и посочената грешка да е била от бедната смес или от лошата газ (сипах на Ромпетрол на Д.Николаев в София, като побра близо 38 л, при бутилка 42 - нормално трябва да изключва на 33,4л. - 80 % от обема). Силно се надявам да е от това, защото преди това изхарчих една бутилка от Лукойл градско и нямаше такива проблеми, а сега налях на ОМV и отново ги няма (вярно ,че в града рядко вдигам над 100 км./ч). Ще съм благодарен ако дадете предположения.
|
|
|
|
| Сря Апр 04, 2012 11:36 am |
|
|
|
evro82
|
Уикенда по магистралата ми се случи пак да светнат check-a и VDC-то след като я пришпорих на газ (до 160 км./ч).  В града ги няма тези индикация .Случава се само на извъградско при подържане на по-високи обороти и даване на ряз. Започвам да си мисля дали не е заради начина на свързавне на изпарителя с парното - а именно посредством тройник, като единия маркуч влиза в купето, а другия отива към изпарителя, но пътят към изпарителя е много по-дълъг и е възможно да не достига достатъчни антифриз до него и да замръзва - а оттам и да пада налягането на газта и мощността. На диагностика се вижда, че t на изпарителя на място пада под 30 C. Имате ли представа дали не е правилно да се върже парното първо към изпарителя, а оттам да влиза в купето? 
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 9:54 am |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
Проблем с водната помпа обичайно води до калпава циркулация и прегряване, а не до преохлаждане  А и казваш, температурата на таблото показва че е нормална? Значи и тя и термостата са ОК. Ако е така, значи нещо друго преохлажда изпарителя. Лош дебит, повреден темп датчик, остаряла мембрана, слаб изпарител за този мотор... Много са възможностите. Виж тук, може да намериш нешо по въпроса.
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 10:30 am |
|
|
|
evro82
|
|
Благодаря много за предположенията. За стари мембрани и слаб изпарител - мисля, че по-скоро не е, т.к. ГИ е сложен преди 20 дни (едва ли са стари мембраните). Уж изпарителят е най-мощният, който имат във Фобос -марката е Magic (за по-мощни коли) За сместа-газаджията е настройва два пъти в движение с ръчка до 160 км/ч. и твърди че е добре. Единственото, което забеляза е, че при работа на място t на изпарителя е ниска - около и под 30 C (при условие че е колата е работила преди това ) Каза, че при работа на безнзин на място също пада - около 50 C. Това, което ме притеснява е че свързването на парното не е последователно, а е с тройник и е възможно изпарителят да се вледенява в движение с по-голяма скорост. Ще ги накарам да вържат парното последователно -пъврво през изпарителя, а после в купето (пък дано това да е проблемът). Иначе не съм сменял свещите и кабелите (но при работа на бензин нямам проблем).
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 11:37 am |
|
|
|
pj
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 1:19 am Постове: 127 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Impreza 2.0GX, MY2001, AT
Рейтинг: 25
|

Привет, колега.
Уточни, моля те, коя година е колата и с какъв двигател. При мен ГИ има подобно поведение, но само в ниските обороти и предимно в града. На дълъг път не съм имал тези проблеми. Първоначално ми се включваше само алармата за ниска температура на ГИ. След като променихме настройките там нещата се подобриха, но незначително. Започна да се проявява по-рядко, но все още го има. Последно сменяхме мястото откъдето се включва изпарителя към охладителната система. Първоначално беше след един клапан, който по предположение на майстора, вероятно е за парното. Проблемът продължи. Той също обърна внимание, че температурния датчик може да бърка електрониката на ГИ, но това беше по-скоро негово предположение. Сега съм го оставил да умува за втори изпарител, но разбирам от друг колега от форума, че и това не е решение. Неговият ГИ също е Ловато. Доколкото разбирам не си единствения с подобни грижи и ще е хубаво да потърсим зависимости и оттам вероятни решения.
Моят ГИ е Ловато. Описанието на колата го има под аватара ми.
Благодаря ти предварително. Подрави.
_________________ Ziezi ex quo Vulgares - 354 A.D. - анонимен латински хронограф.
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 12:22 pm |
|
|
|
evro82
|
Здравей, колега, Колата ми е Аутбек H6, 3.0 -2001 г. Газовият инжекцион е Фобос 1. При мен проблемът е само при изпържване на колата на извънградско (и то не повече от 150-160 кв./ч).Усеща се притисане, като че ли няма мощност колата, след което светват Check-a i VDC. Moже да продължи още малко на газ, след което автоматично преминава на бензин. В града няма проблеми - чудя се дали е възможно да е от връзването на изпарителя, което е с тройник, а не последнователно. 
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 1:11 pm |
|
|
|
pj
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 1:19 am Постове: 127 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Impreza 2.0GX, MY2001, AT
Рейтинг: 25
|

evro82 написа: Здравей, колега, Колата ми е Аутбек H6, 3.0 -2001 г. Газовият инжекцион е Фобос 1. При мен проблемът е само при изпържване на колата на извънградско (и то не повече от 150-160 кв./ч).Усеща се притисане, като че ли няма мощност колата, след което светват Check-a i VDC. Moже да продължи още малко на газ, след което автоматично преминава на бензин. В града няма проблеми - чудя се дали е възможно да е от връзването на изпарителя, което е с тройник, а не последнователно.  Здравей, колега. Причините могат да бъдат много. Моето предположение тук е следното ... (Моля колегите четящи тази тема, които са с повече опит да изкажат и техните мнения): Поради високото налягане на системата на ГИ, времето за което газта преминава през изпарителя е недостатъчно тя да се изпари и навлиза в полутечно състоятие в камерите за изгаряне. Оттам и алармата за Misfire. Длъжен съм да споделя също, че мението ми съвпада отчасти с това на момъка, който ми направи монтажа и поддържа ГИ. Решенията могат да бъдат няколко ... Първото е да се намали налягането в системата. Не съм сигурен, дали ще проработи. Предстои да тестваме и това. Не са ясни резултатите от подобни настройки - динамика и разход. Второто е да се увеличат отворите на дюзите. Отново ефектите от тази настройка не са ясни. За сега аз лично ще карам така, докато не бъда убеден, че която и да е от горните промени ще доведат до по-добро. Късмет.
_________________ Ziezi ex quo Vulgares - 354 A.D. - анонимен латински хронограф.
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 1:30 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
|
Според грешка (P0306) размени си първо бобините на 4-и с 6-ти, ако са отделни, тествай и ако няма файда размени и инжекторите на споменатите. "Агента" беше писал няколко пъти, че не достига налягане на газта за 4-и цилиндровите, а пък за 6-т е явно още по-малко.
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 1:41 pm |
|
|
|
evro82
|
А това че не достига налягане или че газта не се изпарява как се поправя - с втори изпарител или....? 
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 1:48 pm |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
|
Моята го прави при по-студено време и при изпържване, но не и при поддържане на скорост - мога и с 200 да карам и да си върви, а може и при 80 като набия кика и да прехвърли. Но не ми светва чек-а.
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Пон Апр 09, 2012 9:39 pm |
|
|
|
evro82
|
|
Tвоята доколкото знам е Романо и май ти превключваше над 160 км/ч. Оправи ли я Митака?
|
|
|
|
| Вто Апр 10, 2012 8:17 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
evro82 написа: А това че не достига налягане или че газта не се изпарява как се поправя - с втори изпарител или....?  Не, със по голям изпарител. В момента има едни метални като алуминева кутиика на кока кола, с един изпарител без проблем се захранва 4.2 мотор на ауди, прясна информация от снощи! Дори сега ще вдидим как гаранционно да сменя и моя. При мен налягането от 1 атмосвера при подаване на газ пада до 0.6, което си е доста и може и да недостига газ. А това за температурата... звучи малко наивно да сменяш водна помпа. По скоро или системата не се е обезвъздушила добре, не циркулира добре. Вътрешния отвор на тетката да нее малък и да намалява дебита? Но 1-во обезвъждушете, тетката или изпарителя е по високо? там откачете леко маркуча да излезе ако има въздух.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Вто Апр 10, 2012 2:28 pm |
|
|
|
evro82
|
Остава и да не са обезвъздушили тъпите газаджии. Иначе изпарителят е от тези , които казваш - прилича на кутийка от Кока-кола и бил за коли до 250 к.с. (моята е 209 к.с.) Марката е Маgic -полски. Поставен е висото, но със сигурност по-ниско от капачката на антифриза. Иначе системата не се ли обезвъздушаваше сама, като се включи перката (някъде съм го чел) 
|
|
|
|
| Сря Апр 11, 2012 9:41 am |
|
|
|
Mladen99
Регистриран на: Пет Дек 21, 2007 8:57 pm Постове: 2200 Местоположение: Бургас
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263     
|
|
И аз мисля че трябва да се обезвъздушава сама, но нищо не пречи да опиташ, когато колата работи да откачиш леко единия маркуч ако има въздух да излезе. Няма логика на място да се охлажда изпарителя, по скоро обратното когато имаш голяма консумация на газ (си я намачкал здраво) да не успее да изпари газта и температурата на изпарителя да пада от преохлаждането. А може и изпарителя да нее в час.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
|
|
|
|
| Сря Апр 11, 2012 4:23 pm |
|
|
|
evro82
|
|
Абсолютно си прав - изпарителят би трябвало е се преохлажда при повече газ и каране на високи обороти. Затова си мисля, че проблемите се случват на извънградско, а в града ги няма.
|
|
|
|
| Чет Апр 12, 2012 9:01 am |
|
|
|
Yco
|
|
Това са вероятните причини за P0306, но явно е първата, но и другите не ги подценявай.
- Incorrect fuel pressure - Faulty spark plug 6 - Faulty ignition coil 6 - Ignition coil 6 harness is open or shorted - Ignition coil 6 poor electrical connection - Clogged or faulty fuel injector 6 - Injector 6 harness is open or shorted - Injector 6 poor electrical connection - Improper spark plug 6 - Insufficient cylinder 6 compression - Intake air leak
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Чет Апр 12, 2012 2:12 pm |
|
|
|
evro82
|
Може и да си прав за първтата причина, защото не съм сменял свещи, но пък нямаше ли и на бензин да се усети. То че ще сменям свещи е ясно, но дали не е Insufficient cylinder 6 compression, вследствие на това, че не се е изпарила достътъно газ? Имаш ли представа за другата грешка - P0117, каква е причината. В твоя пост за грешките мисля, е пишеше на руски - "ниско ниво на мощност"
|
|
|
|
| Чет Апр 12, 2012 3:53 pm |
|
|
|
Yco
|
Тя първата причина затуй съм я маркирал болд - Incorrect fuel pressure.P.S. Тъй като ЕКУ -то не е много интелигентна система и хал хабер си няма, какво става в горивната камера (дали му подаваш бензин или газ при тази грешка) и затуй са тези много предположения. Та въпросът е откъде е толкоз "интелигентен", че да определи причинете. Отговорът е в работата на КВ и неговият сензор и по-точно в неравномерната му работа, но обикновено набеждават последният. 
|
|
|
|
| Чет Апр 12, 2012 4:20 pm |
|
|
|
evro82
|

Yco написа: Според грешка (P0306) размени си първо бобините на 4-и с 6-ти, ако са отделни, тествай и ако няма файда размени и инжекторите на споменатите. "Агента" беше писал няколко пъти, че не достига налягане на газта за 4-и цилиндровите, а пък за 6-т е явно още по-малко. Мисля, че инжекторните рейки са 2 с по 3 инжектора за всеки цилиндър. Не знам дали могат да се разменят, а за бобините - не знам. Meжду другото по време на почивните дни бях малко извън София и забелязах, че когато газта се натиска много леко и се ускорява много бавно колата може да подържа и висока скорост - около 150 км./ч. на газ (на около 3000 -3200 оборота), но когато се направи опит за по-бързо набириране или се настъпи по наклон нагоре (когато се изисква повече мощност) - светват лампите. Единия път, когато ми го направи, спрях и проверих изпарителя - беше топъл (май не е това ,което очаквах  ). Все пак ще накарам газаджиите да го вържат правилно. В четвъртък има записан час, но като че ли обобщено причините могат да бъдат следните: - лош дебит (на изпарителя или на инжекторите); - слаб изпарител или повреда в него; - някой темп. датчик; - високо налягане е системата (в резултат на което газта не се изпарява и навлиза в течно състояние в горивните кмери); - ниско налягане; - малки/тесни отвори на дюзите; - направилно връзване на парното;
|
|
|
|
| Вто Апр 17, 2012 9:13 am |
|
|
|
viktorvvv
Регистриран на: Вто Мар 27, 2012 11:39 am Постове: 109 Местоположение: варна
Автомобил: Forester FB20 SH5
Телефон: 0894709719
Рейтинг: 34
|
Следя темата с интерес ,ама не разбирам много от газови инжекцииони, ама тази система има ли соленоидни клапани,защото ако има  те нали имат и филтри.Знам че твоята системата е нова ,но понякога газта е отвратителна.Аз заради такава газ си чистих газовата ботилка (чисто нова)  .Вътре имаше ръжда и влага.  .Причините бяха същите описани от теб (Уикенда по магистралата ми се случи пак да светнат check-a и VDC-то след като я пришпорих на газ (до 160 км./ч). В града ги няма тези индикация .Случава се само на извъградско при подържане на по-високи обороти и даване на ряз.),но тогава не карах Субару 
_________________ スバル---富士重工業株式会社
|
|
|
|
| Вто Апр 17, 2012 5:19 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|