Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Бъдещето на Субару-размисли 
Автор Съобщение

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Все още гадая, но май посоката е следната.
Постепенно всички мотори от EJ серията ще си отидат и ще бъдат заменени от новия FB мотор.
Той вече се монтира във обновения Форестър 2011-за щатите е 2.5 DOHC , a за повечето останали пазари включително Европа е 2.0 DOHC.
Предполагам скоро ще го сложат и в Легаси/Аутбек, които все още са с EJ мотори.
Новата Импреза 2012 също ще е с FB двигатели, като за нея ще се използва и FB 1.6 двигател.
В BRZ очевидно ще стартират с форсиран до около 200 кс FB 2.0 двигател.
Усилено обаче се говори и за турбо версия на FB 1.6 и 2.0 , даже и за хибридна версия съчетана с 1.6 турбо.
Предполагам, че в BRZ и бъдещия STI ще сложат 2.0 турбо, който ще извлича поне 300 кс, напълно достатъчно, особено ако успеят да олекотят малко купетата.Надявам се този мотор да се използва също в Легаси ГТ, а защо не и в новият Форестър ХТ- дано FHI прочетат този пост :)
Предполагам масово ще внедрят 1.6 турбо хибрида в повечето модели. Той ще бъде доста икономичен при нормално каране и същевременно достатъчно мощен , когато това е необходимо(прим. изпреварване).
Не знам какво ще е бъдещето на дизела, но си мисля, че освен да доразвиват с малко сегашния мотор, друг не очаквам да пуснат.
Предполагам , че H6 ще си остане , но главно за Американския пазар.
Трибеката като модел не я виждам в бъдещето, смятам че повече няма да я повторят и не виждам защо.
Интересно е какво ще се случи с трансмисиите. Ясно е, че масово засега се залага на CVT , но все още при слабите мотори с нисък въртящ момент.
Говори се, че разработват CVT , което да издържа на повече тяга, така че да го куплират с H6 и дизела.Това би било добре.
По-добре е обаче да вземат да направят и един 7 или 8 степенен автомат с хидротрансформатор или една кутия с двоен съединител-поне 7 степенна. Така хем ще направят колите готини за каране , хем икономични. Да не говорим че едно "DSG" би подхождало на и на STI. За такива разработки обаче поне аз още не съм чул нищо.
Иначе относно дизайна нещата не изглеждат перфектни, но пък не са и зле. Поне аз вече свикнах с последните Легаси/Аутбек и доста си ги харесвам, особено бека. Новата Импреза е по-скоро разочароващо безлична, но пък версията XV почва доста да ми се нрави. За BRZ смятам , че е голяма крачка напред и определено внася свежест в облика на марката, нищо че е RWD ;) + това май няма рамки на вратите.
Бъдещите фотошоп варианти на WRX STI определено дават надежда, че нещата с дизайна не са изпуснати съвсем от контрол.
Не знам какво да очакваме от бъдещия Форестър, дано направят нещо малко по-екстравагантно от последния.
Като цяло аз съм оптимист. Марката си спазва посоката, става малко по-комерсиална, но пък за сметка на това увеличава комфорта и сигурността, а това е важно. Вижда се стремеж и към нови технологии, вярно тук там с известно закъснение, но все пак...
Колкото и да ни се иска , вече е доста трудно да се отличиш много от огромния като избор автомобилен пазар. Едно време главно Мерцедес правеха висок клас лимузини, сега има сигурно 10 алтернативни избора. Всичко се променя и развива , да не говорим, че Китайската индустрия може сериозно да обърка нещата е бъдещите 20-на години.Все пак се надявам да не стане така, защото се притеснявам, че ще загубя тръпката си от автомобилния свят.
Както и да е, ние сме субаристи и се вълнуваме основно от нашата марка.
Viva la Subaru !

Пет Ное 25, 2011 2:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Бойчо, защо си против Трибека? :) Ако EZ36 еволюира във FB36, ще свали още от разхода, който и без друго е съвсем приемлив предвид, че 1.5AT Импреза харчи 2-3ltr. по-малко без да предлага нищо от комфорта и динамиката на Трибека?
В последните години знаеш, здраво на мода са SUV-тата, а тя е единствения адекватен отговор на търсенето. Да не се лъжем Форестър едва в последното си поколение заприлича на SUV и то от компактните такива. До 2008 година си беше просто едно голямо комби. Примерно в провинцията има повече нови Трибеки отколкото нови Легаси/Аутбек/Импреза взети заедно, при все че Трибечката струва близо 100 пари. Въпреки, че я бяха сложили в някаква класация на най-непродаваните автомобили за мен тя си оправда очакванията, а вероятно ги е задминала.

Пет Ное 25, 2011 4:22 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нямам нищо против Трибечката, но все си мисля, че тъй като е главно за Американския пазар , нямат особена изгода да я прoизвеждат.
В Европа вече официално е спряна от продажба, поради слаб интерес. Това , че при нас е сравнително популярна го отдавам на факта, че е много приятна алтернатива на комерсиалните големи СУВ-та, не прави впечатление, не се краде и т.н.

Пет Ное 25, 2011 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
STI с DSG... Иииииихаааааа.... Ако излезе и комби версия маминкооооо, продавам десния бъбрек! :))))))

Пет Ное 25, 2011 10:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
six_stars написа:
STI с DSG... Иииииихаааааа.... Ако излезе и комби версия маминкооооо, продавам десния бъбрек! :))))))

Няма да ти стигне! Трябва и другия да спазариш :smt139
Според мен ако пуснат 2.5-3.0 дизел на Трибечката и сложат CVT ще стане доста конкурентна и апетитна за Европа! Ще видим какво ще измислят- дано дизелов хибрид да им се върти в главата :smt023

Съб Ное 26, 2011 10:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Дизела е хубаво гориво за локомотиви :smt139 Трябва sti с dsg и адаптивно окачване, тлва ще е апетитно, влизаме в директна битка с м3 и s4 ииииии ги пребиваме! :) :sti:

Съб Ное 26, 2011 12:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1155
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен ще се впуснат в битката с Хибридите, имат готови разработки просто изчакват подходящия момент. Междувременно гледат да си задържат спечелените фенове и да трупат нови в други клиентски сегменти.

Нед Ное 27, 2011 6:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
В предвид това, че европейския пазар е много малък за Субару, не вярвам да тръгнат да правят по-голям дизел, прим H6. Сегашния си върши работа за всички купета, без Трибека, а пък тя е най-малкото европейска.Нека си доразвиват сегашния дизел, да му сложат още едно турбо примерно или нещо такова. 2.0 кубатура хич не е за подценяване и има още много потенциал. То вече на S класата му слагат 2.2 би-турбо дизел...

Нед Ное 27, 2011 10:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Малко новини и то добри (благодаря на Павката за инфото)
http://www.fhi.co.jp/english/news/press ... 5_08e.html

В общи линии всичко звучи много добре.
Този 2.0 турбо мотор с директно впръскване очевидно е на базата на FA мотора с верига от BRZ.( the engine bore/stroke was made square (86mm x 86mm), само че са му добавили туин скрол турбо разположено ниско долу. Кулера си е горен, Легасито си има и въздухозаборник :) , за разлика от дизеловата XV
Параметрите му са много обещаващи- 300 кс при 5600 об/мин и 400 нМ м/у 2000-4800 об/мин.За лаг е смешно да се говори в сравнение със старите 2.0/2.5 турбо. Всичко това при 20% икономия спрямо сегашния 2.5 турбо.
Очевидно са пипнали доста и CVT кутията след като я монтират на мотор с 400 нМ. Това , което най-много ме радва, е че са сложили VTD AWD в комбинация с CVT , досега тя беше само с Актив Сплит. Не се знае още в какво съотношение ще е това VTD ,последните години беше 45/55% отпред/отзад. Какви дифове ще има, също е неизвестно.
Оставам все пак лек скептик спрямо факта, че засега този модел ще се предлага само с CVT трансмисия. Все си мисля, че МТ , АТ или кутия с 2 съединителя дават по-адекватно и приятно усещане при шофиране. Аз засега съм карал само Легаси CVT с 2.0 EJ мотор-150 кс. и усещането за измъченост при ускорение и тролейщина си го има. Като чета обаче характеристиките на новия 2.0 DIT мотор, може и да се заблуждавам донякъде :)
Сега остава въпроса дали Легаси с този мотор ще се продава в Европа, дано.

Обобщено ще се опитам да кажа какво се случи през последните месеци с марката:

1.Излезе вече даже и в БГ нова версия на Импреза хечбек с клиренс 220 мм, наречена просто XV (ние си и казваме 15-ката). В Щатите излиза под името Крострек
-вече е оборудвана с новите 1.6 и 2.0 FB двигатели с МТ(+бавни , поне за Европа :-) ) или CVT, старт-стоп система
-дизел с 6МТ

2. Съвсем скоро(есента) ще се появи и в Европа (има я вече в Япония/САЩ) и новата Импреза-хечбек и седан. Моторизацията засега ще е като на XV
-Общото впечатление засега от Импреза 12 и XV e добро - по-икономични двигатели, по-качествени материали в интериора, по-добър обем вътре и комфорт, много добра сигурност и др.
Мисля, че модела е адекватен във всяко едно отношение заместник на предишната генерация Импреза от 2007-ма. Може би дизайна е
малко скучноват , но тази линия се започна още с предходния модел(поне според мнозина). Тук искам да отбележа, че говорим за базовата Импреза. Вече официално е ясно , че бъдещите WRX/STI модели няма да са на базата на Импреза, а ще са като отделни модели.

3. Легаси/Аутбек за 2012 имат фейслифт-вече наличен в Япония и САЩ, предполагам по-късно тази година и в Европа
-вече окончателно се преустановява монтажа на EJ N/A (атмосферни) двигатели в гамата на Субару, така че и в Легаси/Аутбек почват да слагат 2.0 и 2.5 FB двигатели с верига
-както детайлно по-горе описах, слагат първо при Легаси нов FA2.0 турбо мотор с директно впръскване-2.0DIT
-новости - оптимизирана CVT, окачване, детайли по-интериора, старт-стоп за някои модели , екстериор и др.
Като вметка-след като вече слагат CVT на мотор с 400нМ, значи има логика скоро да го сложат и на дизел. Това касае главно Европа и Австралия, така че оставаме в очакване.

4. BRZ- вече се продава в Япония/САЩ, че даже май и в Англия. С ляв волан в Европа се очаква да излезне до няколко месеца.
-мотора е само един засега - FA2.0 N/A - 200 к.с.
Има си отделна тема във форума, за който го интересуват детайли относно този модел. Аз лично съм фен на тази разработка и нямам търпение да го покарам.

5. Форестър 2013-очевидно следващата година (предполагам есента) ще се появи и новия горски.
- Засега инфото е оскъдно , но можем да гадаем- базови FB мотори(то и сега вече ги слагат) , дизел и тук идва въпроса - 1.6 турбо или 2.0 турбо. Ако му сложат пресния 2.0 DIT с 300 коня, мисля че нещастни няма да има . Вероятно е да му сложат и все още забуления в сянка бъдещ1.6 турбо двигател. Имаше някъде снимки, от които ясно се вижда , че конфигурацията явно ще е с туин скрол турбина отдолу под блока. Дали ще е обаче FB или FA и дали ще е с директно впръскване, все още не се знае. Aз гласувам за FA 1.6 DIT (200-240 кс)

6 WRX/STI -тук засега май е пълна мъгла-говори се за ел. турбо, 1.6, 2.0, че даже и пак за нов 2.5 двигател, чух и за Н6 (би)турбо , само за нещо с керосин още не е плъзнало. Няма и никаква яснота относно шасито, брой врати за едната и другата версия, скоростни кутии, тип AWD, диференциали и т.н. Някой даже предполагат, че специално СТИ ще влезне в лигата на M3, тоест 400+ коня, повече вглеждане в детайла, малко повече лукс , доста по-висока цена и т.н. Нека да изчакаме още малко и тогава ще го обсъждаме.
 10

Чет Май 10, 2012 1:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
много добър поглед над нещата,но дано за Н6 не си прав,(за което силно се съмнявам да не си),че може би,ще е само за САЩ.

А новата гама WRX STI,коя година се очаква?

ПП а Н6 на керосин от доста време си го ползват :giggle: за висш акробатичен поилотаж

Чет Май 10, 2012 7:26 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
valadares написа:
много добър поглед над нещата,но дано за Н6 не си прав,(за което силно се съмнявам да не си),че може би,ще е само за САЩ.

А новата гама WRX STI,коя година се очаква?

ПП а Н6 на керосин от доста време си го ползват :giggle: за висш акробатичен поилотаж

Новата WRX STI се очаква някъде догодина, предполагам началото на годината в Япония, малко след това САЩ и към края на 2013 в Европа

Владо, не знам точно за кой H6 говориш, но аз съм пропуснал да кажа , че в гамата на Легаси/Аутбек 2012 Н6 мотора си остава- EZ36. За JDM версията, каквато идва и в Европа този двигател ще се монтира само на Аутбека. За САЩ продължават да го монтират и в Легаси седан, което се произвежда обаче в Щатите само за USDM пазара. За САЩ с фейслифта отпадна старото вече Легаси ГТ, което имаше 2.5 турбо мотор пак с туин скрол турбо и беше 265 к.с. и 350 нМ при 2400 об/мин , като за USDM версията беше само с 6МТ кутия, а за всички останали пазара пък беше само 5AT кутия и VTD.

BTW, разрових се малко в subaru.jp и доколкото ми позволява японския :D видях, че новото Легаси ГТ 2.0 DIT ще е с VTD настройка пак 45/55% front/rear. Ценово поне за Япония е доста високо ориентирано-около актулния СТИ се върти, даже малко отгоре. Все пак ми се иска да го пуснат и с нещо различно от CVT...
Абе бъдещето е интересно. След 1-2 години освен нови турбо мотори се очаква да се появи и хибрид с турбо мотор плюс ел. мотори, което не предвещава лоша динамика.

Чет Май 10, 2012 9:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Субару ползват CVT на Jatco http://en.wikipedia.org/wiki/Jatco и ако желаете да надникнете в бъдещето на АТ и CVT отговорите са тук. ;) http://www.jatco.co.jp/ENGLISH/PRODUCTS/index.html
Също така се очаква да се мине към безверижно CVT разработено от Nissan Extroid CVT.

"Nissan’s Extroid is obviously a revolution. Instead of using a belt or chain as the media for varying transmission ratio, it uses two pairs of rollers. As shown in the picture, the rollers link between the input disc (which connects the crankshaft) and output disc (which connects the driveshaft). By varying the angle of rollers, different transmission ratio can be obtained. For example, for "low" gearing ratio, the rollers meet the input disc near its inside diameter, but meet the output disc near its periphery; thus the output disc turns much slower than the input disc. The overall ratio range is 4.4:1.

Compare with belt or chain, the solid rollers can withstand much higher torque. Moreover, since the input and output disc are located at the same axis, it is able to be packaged in a longitudinal gearbox and drive the rear wheels. In fact, it is already driving the Cedric / Gloria in Japan, handling the massive 286 lbft of torque from the turbocharged VQ6.

The rollers are actuated by electro-hydraulic. However, the rollers are not directly contact with the input / output disc. A specially developed viscous oil provides the traction between them while reduce friction and wearing.

Like other modern CVTs, it also provides 6 artificial sequential ratios for more driver involvement."

Advantage: Withstand high torque; smooth and refined.
Disadvantage: Costly; no quicker than automatic; limited range of ratio.
Who use it ? Nissan Cedric / Gloria, Skyline 350GT-8

Изображение

Изображение

Чет Май 10, 2012 9:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
P.S. И един български доклад намерих за Jatco ECVT - RE0F05A - http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp10/4/4-19.pdf
Тука сопата за ремонт ще е голяма... :facepalm: не искам да идва бъдещетооо... :giggle:

Чет Май 10, 2012 10:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
След 8-9 месеца се пуска на пазара дизеловия мотор с АТ/CVT първо при Outback, който ще бъде с по-висок въртящ момент.

Subaru diesels to get automatic transmission

Outback first-up, but still 12 months away.

Subaru will start to fill a significant hole in its model lineup when it launches an automatic version of the turbo-diesel Outback soft-roader in 12 months.

And further down the track the company expects to add auto-diesel Forester and XV models to its SUV range. However, they won’t arrive before 2014.

Passenger car models with diesel would be further out than SUVs.

The auto in the Outback will be a high-torque version of the Lineartronic CVT which is gradually spreading through the Subaru range, replacing traditional torque converter autos.

“Next year at this time we’ll have an Outback CVT diesel on sale,” Subaru Australia managing director Nick Senior confirmed at last week’s Impreza launch.

“We sell about 70 Outback diesels per month and once we add the auto we will double that quite convincingly,” he said.

He said auto was more crucial to boosting sales of the Outback, rather than the Forester, both of which offer the same 350Nm 2.0-litre turbo-diesel boxer/six-speed manual alongside petrol manual/auto options in the range.

“We take Outback to a lot of field days and motor shows and the message from people is ‘once it has an auto we are interested’,” Senior said.

“The Forester diesel is a little different. We sell around 180-200 per month with the manual and we don’t get the same feedback with the Forester in terms of an auto as we do with the Outback.”

The new generation Forester is due next January, and Senior indicated it probably wouldn’t have a diesel at launch, and when it does arrive it won’t initially be with an auto.

He said that was simply due to engineering projects taking their place in a bulging Subaru development schedule.

Intriguingly, Senior said the arrival of a high-torque Lineartronic in Outback indicated its potential suitability for high-performance models such as the next generation WRX and STi due in 2014.

“If you’re able to put that sort of torque through a CVT it then opens up the possibilities of it being in our more performance variants. I think that’s the future direction for us.”

http://canberratimes.drive.com.au/motor ... 1txa5.html

Пет Май 11, 2012 10:19 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Малко ъпдейт на темата спрямо днешна дата:

Импреза - този модел някак си загуби облик, а дори не се продава на доста пазари, включително у нас. Стария хеч си имаше фенове заради спорт версията а ла WRX , дизела и т.н. Сега го предлагат с асматични моторчета 1.6 и CVT кутия. Дизайна изостава даже спрямо Киа. Май всичко е изгубено, ще чакаме следващия...

XV - добра колица, само да не струваше и 3% по-малко от Форестър. Верно, че е различна, но е по-малка и резултата е, че освен тези на СОТ 161 в БГ съм видял максимум 3 такива.Просто няма как да струва колкото 100-ците други СУВ-та на масовите фирми, които предлагат дори повече място, а да не казвам че и базово Х1 излиза кажи-речи толкова.

Легаси - засега сме още с настоящия модел, който според мен си заслужава само с дизеловия мотор. Бензиновите мотори от серията FB са прилично икономични, но не вървят прилично. Има добри баргини в Германия за модела, заслужава си на тази цена.
Следващият модел го чакаме още, но от снимките и данните, не виждам да има революционен скок. Тук пак цената ще е определяща, тъй като в техническо отношение няма нещо което да грабне Европейския потребител.Атмосферни бензини с CVT в този клас нямат много място през 2015. Това е подходящо за Хонда Джаз 1.3...
Дано поне дизела се развие, че като гледам мечтите за турбо мотор ще си останат.

Аутбек- подобна история като с Легасито.
Големия проблем на модела е, че се появиха доста алтернативи - Опел, Шкода, Волво, Пежо, Ситроен, Пасат и т.н. Повечето от тях предлагат доста по-голям избор от мотори, кутии, екстри. Отделно очевидно повечето хора, които искат да седят по-високо, залитат първо към доста по-разнообразния пазар на СУВовете. Тази кросовър ниша я създаде Аутбек, но после другите се усетиха. Стана като с Рав-4, който сега далеч не е най-популярния СУВ, дори и по света.

Форестър - добра машина, голяма, практична и сигурна. Само дето подобни алтернативи предлага куцо и сакато, а не малко от тях еднакво добри коли на по-ниски цени. Отделно, че този Форестър няма онзи дух, който имаше модела преди 10-на години. Добре, че е Павката, та да го запазва :bow: Само , че с новия модел ще му е трудно, защото той вече няма МТ кутия или поне не за турбо версията. И в този случай не виждам никакво смислено решение освен дизела. В този аспект сме облагодетелствани спрямо Американците, които масово жулят с 2.5-ци и ластични кутии.

ВРХ - новият модел с страхотен, само че ще си го гледаме в youtube, докато някой не натовари контейнера от САЩ. Иначе браво.

СТИ - черешката на тортата. Изглежда да е супер добра кола, като изключим демоде мотора, но ако наистина се сбъднат моите прогнози да струва твърдо под 70000 лв си мисля, че малко олдкул на никой няма му навреди. Във време на хибриди по 900 коня, дизели с 3 турбини, 9-степенни кутии и т.н., понякога е добре да се почустваш по-млад с нещо старо и класическо.

БРЗ- най-добрата кола на Субару в момента и една от най-добрите на пазара въобще. Дори и със слабия за някои хора 200 коня мотор. Който иска да се пребива, тунинг опции дал господ.

Трибека - Tribeca's dead baby, Tribeca's dead...no future ...so far

Ами това е в общи линии. Съжалявам, че нищо не се случва с вече готовия 1.6 FA турбо мотор и той се предлага само в Япония. Би бил чудесен вариант за всички модели, дори и БРЗ. Много ще съжалявам, ако не пуснат в Европа и чудесния комби вариант на Импреза ВРХ - Леворг. Особено с дизелов мотор, това би било голям хит.

Като заключение си мисля, че нещата малко за зациклили и в Европа Субару доста ще се трябва да се напъне. Не ме интересуват безумните продажби на пазари като САЩ и Канада, тъй като те имат съвсем различна логика и изисквания към колите. Да не забравяме , че там от 10-ки години най-продаваната кола не е кола, а пикап...в десетки милиони бройки.
Субару трябва или да се развие малко по-технологично или да стане малко по-премиум или пък да ревизира ценовата си политика. В днешно време вече всеки предлага 4х4 за масата, така че този симетрикал имидж вече не играе толкова. Наблягането на функционалност и загърбването на финната полировка при конструирането на моделите е популистки ход, само че по-взискателните клиенти не се кефят. Не може да нямаш модерен класически автоматик или DSG, а самo CVT. Не може да предлагаш 2 или максимум 3 двигателя за един модел, както и не може 90% от пластмасите в колата да са на ниво като на някои 2 пъти по-евтини модели. А същевременно да си скъп. Част от тези факти са много характерни за повечето Японски марки и модели представени в Европа, но вижте примерно новите на Мазда или Инфинити и ще се убедите, че не е съвсем така. Лексъс също са ми странни с решението да пускат повечето си модели с избор от ...1 мотор. Излиза, че Японците някак не вярват в успеха си или просто не им пука защото янките са доволни. И в двата случая ги разбирам, но не ги и подкрепям. Не вярвам да е заради желанието им да пускат само доказали се технологии. В наши дни никой не си купува нова кола с идеята да я кара 15-20 години. Нелепо е, твърде кратко живеем, а и възможностите на масовия Европеец са много повече. Избора му също.
Може би съм прекалено голям максималист, може би искам Субару да бъдат като Порше и БМВ добри в почти всичко, но знам че това не е така и няма как да стане. Това, което искам е FHI е да си спомни за настроението, което даваше марката преди 10-15 години и да направи малко усилия да го върне...
 15

Нед Мар 16, 2014 1:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 259
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз съм мислил по темата. Изводите ми са подобни.
В съвременния меркантилен, суетен, измамен и (loo)user-ски либерален свят на ограничени възможности и големи претенции субару търси мястото си.
Все по-трудно става на марката да убеди нови собственици да си купят някои от техните коли.
Истината според мен е, че на субару му е необходима една победа в някоя спортна автомобилна дисциплина.
Която и да е...най-добре WRC, но тази тема е друга бира.
Ако ще, да направят най-добрата кола на компютър или на реклама, редовното участие в официални надпревари е най-успешната атестация.
В противен случай ще се наложи в не далечно бъдеще да разчитат на форумни сектанти като нас и на американския пазар.
От друга страна бъдещето зависи от целите на FHI и вероятно от договорните обвързаности с Тойота.
Между другото FHI/субару печелят не лоши пари от продажбата на агрегати за корабостроенето, по-специално двигатели за яхти (компактни и производителни), като минимум.

Нед Мар 16, 2014 11:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Отговори с цитат
bubaru написа:
Субару трябва или да се развие малко по-технологично или да стане малко по-премиум или пък да ревизира ценовата си политика. Може би съм прекалено голям максималист, може би искам Субару да бъдат като Порше и БМВ добри в почти всичко, но знам че това не е така и няма как да стане. Това, което искам е FHI е да си спомни за настроението, което даваше марката преди 10-15 години и да направи малко усилия да го върне...

Geo_Plam написа:
... ограничени възможности и големи претенции субару търси мястото си. Все по-трудно става на марката да убеди нови собственици да си купят някои от техните коли.

Момчета, хубав "анализ" сте направили, ще дам и аз моите "2 cents" в опростен вариант. Никакви WRC или други рали победи не са нужни, а изцяло нов и модерен менидмънт!

Казвал съм го и преди години в този форум - Субару страда от ултра-неадекватен, мързелив и дебилен мениджмънт. Трябва да ги изринат всичките малки, жълти паразити по висшите постове и да сложат адекватен, модерен, енергичен и доказан мениджмънт, от Европейци, или Американци, както например направи Нисан. И от баш-фалирала компания с дълг от $21В се превърна в супер печеливша империя - благодарение на брутално читав General Manager и нужното му финансиране, за да преобърне нещата, давайки правилната посока. Мазда и те все го бяха окършили, но смениха мениджмънта и я гледай какви хубави колици правят в днешни дни...
Японците винаги са били слаби в мениджмънта и добри в инженеринга. От там започва или свършва всичко. Рибата винаги се вмирисва откъм главата и никога - откъм опашката.
След това, назначавайки читав GM, той слага правилните хора на правилните ръководни позиции, прави добър justification (не знам как да го кажа на БГ) за добро финансиране и за 5 години прави от тези неугледни и технологично супер-изостанали коли - супер-яка марка, с модерно (съвременно) излъчване, и адекватни за 2015-2020 технологии.

Не виждам какво се чудите защо никой не обръща внимание на новите модели на Субару - защото са буквално като парни локомотиви в ерата на влака-стрела!
Не може във време, в което вече масово се пускат коли с LED фарове, които се въртят по 5 оси, разгъват и сгъват спрямо скоростта, автоматично се усещат дали е мъгла, и автоматично примигват с 10 флаша в секунда, когато усетят, че онзи в насрещното кара "на дълги", дебилите във FHI да пускат нов модел, оборудван с... рефлекторен фар, който даже не е би-ксенон. Да не говорим, че съвсем наскоро "чуха" за DRL. Не може във времена, когато другите вече монтират серийно 9 степенни автоматици, които държат по 1000Hm и превключват светкавично, FHI да продължава да пуска новите си коли с 4/5 скоростни или да вкарва тепърва трагичните за кефа от каране ластични кутии... които другите ОЕМи вече отдавна са отрекли (с изключение на умствено изостаналите им събратя от Тойота, правещи пък най-скучните и синтетични за каране коли)...

Както за едно заведение и дом се съди по тоалетната (и банята), така и за една автомобилна марка се съди по флагмана - в нашия случай - Импреза СТи... И какво? Новото СТи освен един торк-векторинг, който Хонда има от 2001-ва, какво друго "разви"? Истината е, че нищо! Дори моторът е стария, кекав и кашкавален, вече 10 годишен EJ25, датиращ от 2004, в който има всичко друго, но не и здрав метал. Някой ще каже - ама те са се фокусирали в/у драйвтрейн и торк-векторинг, там са отишли усилията, но аз бих казал - а какво правИ през това време енджин дивизията - бъркА си в носа ли, докато колегите им мислиха торк-векторинг, който пак казвам - много отдавна присъства в Хонда/Акюра, а Ауди го слага от 2007-ма в перформънс моделите си. Другите ОЕМ-и има-няма, при всеки нов модел или дори фейслифт, все нещо чопнат по мотора, оптимизират, па сколасат да му намалят разхода с едни 2-3-5% и да добавят едни 5-10кс... тука няма такова нещо - 300 коня си е от времето на Ной, та до днешни дни. И то във време, когато Инфинити отдавна вече слага (атмосферни) агрегати без всмукателен колектор, V6 почти 4 литра, който с цялата газ градско не може да мине 13/100 за почти 400 коня и то при лек СУВ (EX). И то без да е хибрид.

И така - може още поне две страници. Не се връзвайте на маркетингови послания от сорта на "Субару вкарва само доказани технологии" - това е добро ПР-оправдание за липсата на адекватен мениджмънт и R&D. Няма кой да им дава посоката на жълтите... пастир им трябва.
Всичко е в мениджмънта, момчета (и момичета - за анонимно четящите половинки) :D

Пон Мар 17, 2014 1:28 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
Алекс, то и аз покритикувах, ама ти уби всичко детско в нас :D

Прав си в много неща за съжаление, но аз виждам светлина в тунела. Няма как да очакваме кой знае какво новаторство, по-скоро трябва концентрация върху факторите, които правят една кола интересна на автомобилните фенове и то на адеквата цена. За целта имаме БРЗ-жестока машина, факт. Новите WRX & STI са коли също за удоволствие и каране, а не за возене. Верно, че Субару все повече се отдалечава от ралитата, но като се замислиш, освен тях и Мицубиши няма друга фирма , която да предлага достъпни коли с пропър 4х4 система , ръчна кутия, ръчна ръчна, як турбо мотор, сравнително малко тегло...въобще една сериозна база на която да се стъпи. Част от феновете проследили историята на тези модели вече са дърти като мен :D , но все още като бръмне СТИ-ка или Ево, винаги се обръщат хората. И като изключим селянията, която зачита само тучове тип X6M или S8 , това са едни от малкото коли , които целогодишно (важно е да се каже) стоплят сърцата на хората. Убеден съм, че сред нормалните авто фенове (без децата) никой не си мечтае за Ферари, Ламборджини или Порше, но поне малко за нещо като СТИ или достъпен хот-хеч.
Аз се дразня повече на инертни модели като Легаси , Аутбек и Трибека, които вече прекалено нямат нищо общо с духа на марката и технически са посредствени. Освен това са чисти Тойоти като усещане....
С техниката поизоставаме, но въпроса е какво толкова предлага конкуренцията. БРЗ няма алтернатива на тази цена , а като кеф за каране се доближава да класика като Кайман.
WRX 2015 особено с новото ДИТ моторче си е доста актуален и предполагам само като интериор ще куца спрямо европейските съперници. СТИ се изложи с мотора, ама феновете на СТИ са коравоглави и няма лесно да се дадат заради едната икономия. А и активен диф + 2 шпера от магазина се намират само знаете къде. За някои това значи всичко.С Форестъра нещата са малко по-трики, защото избора е голям, днес е модерно едно, утре друго. Не знам дали въобще има особено успешна формула при тези модели, затова и Субару добре си наблягат на имиджа с по-добрата проходимост, пък който се закачи, добре дошло. ХV бтв се продава добре на места като Швейцария, като концепция е доста различнa от масовката, но както споменах по-горе го мъчи цената.
Абе малко трябва да се пипнат нещата и пак ще сме в играта. Малко мениджмент съвети за Европа:

-да се купи един свестен автомат от ZF или Aisin и да се махне CVT от всички модели
-да се ревизират всички спирачни компоненти, защото е излагация масово Субарута да спират за повече от 40 м от 100 км/ч в наши дни
-да се подобри кормилното управление, защото то е съществен недостатък-леко, синтетично и т.н.....гледам, че с 2015 WRX/STI са поработили в тази посока
-да се корегират настройките на окачването на всички модели към по-стегнато, като с това ще се оправи и спирането
Също категорично да се намали тенденцията към недозавиване с по-различни настройки- това е Субару все пак, а не Хюндай...
-да се подобрят седалките, защото дори на СТИ са равни като пейки...(старата ми импреза 2006 имаше 10 пъти по-добри)
-забелязва се лек ъпгрейд на материалите в интериора от ХV насам, но трябва още малко да се поработи в тази посока, особено за горния клас- Легаси/Аутбек
-задължително да се доработи дизела, защото вече 7 години не е пипан, конкуренцията вади над 200 коня и 500 Нм от 2-ка дизел , освен това му трябва истински автомат.
-ДИТ в СТИ - задължително за в бъдеще

Това са значими стъпки, като предполагам някои от тях ще струват доста пари, но съм убеден , че не само в Европа, ами и перспективно на всички пазари ще се повиши респекта към марката.

Само ще ви дам няколко примера, за да разберете защо ме измъчва сегашното положение.
1. Имах импреза 2006-та и после 2009-а,, демек старото vs новото поколение. Ами какво да ви кажа, освен че старата Импреза покриваше повечето от горните ми съвети към FHI и доставяше в пъти повече удоволстивие като я караш.
Всичко и беше по-добро....седалки, рейка, управление, окачване, материали вътре, звук на мотора, пътно поведение...дори стилистично екстериорно и най-вече интериорно я намирам за по-добрата кола.
2. Карам често Легаси 2009-та , а жена ми кара Легаси 2011 -същата работа като Импрезите, даже по-зле. Легаси 2010+ е драматично обезличен автомобил спрямо уникално добрия модел до 2009-а. Интериор - дървена пластмаса, седалки за татко Барба, мотор със звук резачка, далеч от всеки боксер, окачване- лодка, кормилно управление- катер...и какво като е широко вътре, то по-добре да си седиш в хола и да си четеш книжка
3. Имах 3 г Форестър 2009-та ХТ, какво ли не правих да го ъпгрейдна поне до сток адекватност- спирачки, щанги,разпънки, 3 пъти експериментирам с окачване, защото стоковото е драматично зле....и накрая миналата година Пафката ми даде да покарам едно Фори ХТ пълен сток 2006-а. Ми дмд то е по-добро във всичко...

Може би не всеки нов модел е така, макар че слуховете и тестовете сочат все в тази посока....факт е, че една кола не е добра само заради космическа технология и хиляди безцелни екстри....нито пък маркетинга ще я направи по-добра...
Айде стига съм мрънкал, а и тия неща съм ги казвал и преди, здраве да е, но ми е тъпо, че модели от преди 10-15 години са по-добри от новите, не е честно...

Вто Мар 18, 2014 9:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
bubaru написа:
Айде стига съм мрънкал, а и тия неща съм ги казвал и преди, здраве да е, но ми е тъпо, че модели от преди 10-15 години са по-добри от новите, не е честно...

Че това не е валидно само за Субару - да не кажа че е още по-валидно за Мерцедес и други...
Мога и друг пример да ти дам - още по фрапантен - СВХ...Не се сещам за модел след него на Субару, в който да са вкарани иновативни технологии, дизайн, интериор, който да прави модела актуален и след 5-10 години...
Това е ключа за мазето според мен - да направиш кола, за която да се говори, да стане икона - както е СТИ, както е 124 на Мерцедес и т.н.
Това се получава рядко в годините и малко производители успяват - да не говорим че с новите маркетингови тенденции, инжинеринга и творчеството отстъпват място на маркетолозите и счетоводителите.

Вто Мар 18, 2014 10:36 am
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Последните три поста да се преведат на ингилизки и да се засилят към FHI!

Вто Мар 18, 2014 10:44 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >