Отговори на тема
 Въпрос относно автоматична трансмисия... 
Автор Съобщение

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,
Доколкото си спомням при Аутбек 1, при поставяна на лоста на автоматика в положение «1» фрикционния пакет, който предава въртящ момент към задния мост се зацепва на 100% и разпределението става твърдо 50/50 (все едно с блокиран междуосев диференциал, ако го имаше).
Има ли подобна функция при автоматиците в Аутбек 2 и 3?

Нед Юли 01, 2012 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Уж е така при всичките, но не съм сигурен дали наистина е на 100% зацепен съединителя при положение 1, но е повече зацепен :) Не мога и да проверя, защото при мен е странна схемата...
Другото е, че дори да е на 100% зацепен, то пак не е твърда връзка и си преплъзва над някакъв въртящ момент. Третото е, че има вариация многодисковия съединител или зацепв задния мост, или блокира на централния диференциал /VTD/.
Това се постига с управляването по напрежение един соленоид и има такъв вариант да си сложиш копче. В някой модели пълното зацепване е при 0, други при 12 волта.

Нед Юли 01, 2012 10:24 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Функцията мисля, че я има при всички автоматици без VTD. Т.е. само при колите без централен диф, а такива има при аутбеците от първо, второ и трето поколение.
За 100-те процента, мисля, че колегата има в предвид "зацепва на 100% от възможностите си", защото е ясно, че многодисковия съединител не е твърда блокировка, а частична. Т.е. предава назад чрез триене не повече 50 процента от мощността и колко и да првъртат предните колела, назад няма да отиде повече от половината мощност, докато на предния мост могат да отидат и 90 процента.
Ако има твърдо блокиран междуосев диференциал, тогава мощността си варира от 0-100 до 100-0 според сцеплението, а скоростта на въртене на мостовете е еднаква. Поне аз така си го обяснявам.

Пон Юли 09, 2012 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема