Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  >
 Air (Pneumatic) suspension - обичайни проблеми Legacy 99-03 
Автор Съобщение

Постове: 82
Автомобил: Subaru Outback H6 2008
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
winndy написа:
Пробвай да разкачиш буксите за ниво на всеки амортисьор поотделно - тази с четирите кабела. Вероятно грешката е от контактите за ниво на някой от амортисьорите. Ако угасне аварията значи си познал кой е амортисьора. Тогава принудително можеш да замостиш пиновете от буксата към инсталацията с телче или кламер три от кабелите (черен, син и бял) и така да излъжеш компютъра, че нивото на амортисьора е твърде ниско. Можеш и да включиш HIGH за по-сигурно. Тогава като почне да помпа и се вдигне колата можеш да възстановиш връзката на буксата. Тогава вероятно ще функционира нормално проблемното звено от контакти на въпросния амортисьор. Но това е временно решение като цяло. ако това е проблемът не може да бъде отстранен. Може само да се надяваш , че е някоя мизерийка между контактите, която ще се разкара.

Комбинациите за ниво са общо пет:
TOO LOW - контакт между черен, син и бял проводник
LOW NORMAL - контакт между черен и син проводник
HIGH NORMAL - контакт между черен и син проводник и между червен и бял проводник
HIGH - контакт между червен и бял проводник
TOO HIGH - контакт между черен, червен и бял

Това също е нещо което не знаех за петте комбинации за ниво. Въпроса ми е може ли да се направи така, че когато карам по лоши терени за риба предимно да се направи така, че при натискане на бутона в купето, колата да отиде на ниво TOO HIGH?

Нед Яну 30, 2011 5:33 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ YIM WWW

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Това окачване е доста проблематично. Както чета във форума хората с този проблем се увеличават. Нека разкажа как аз възстанових моето окачване и какво проучване направих по темата. Първоначално се заех със задачата да намеря такава възглавница защото старите ми амортисьори бяха със спукани възглавници (не точно спукани, а със доста цепнати от който излиза въздух).
Колеги от форума ми помогнаха като ми подариха такива амортисьори със спукани възглавници. Разглобихме един такъв с рязане и разкачихме въздушната възглавница. Така започнах да търся фирми който произвеждат възглавници. В Америка намерих , че Firestone се занимават с производство на подобни. След няколко email-a и телефонни разговори, стана ясно, че не могат да ми направят същия гумен ръкав както те го наричат защото искам малко количество което е разбираемо, но човека там ме насочи към Bridgestone. Оказа се , че той също е направил проучване и разбра кой произвежда тази "гума".
Ето отговора:That is the OE Subaru part. It is a Bridgestone produced sleeve. It is also assembled in a strange manner. There is an inner ring at the top crimp, and then the steel top cap is crimped around the sleeve/inner ring." Та така производителя на тези възглавници е Bridgestone. Но те разбира се няма да искат да продадат само няколко единични бройки. Така намерих една турска компания която произвежда възглавници за камиони намира се в Бурса.
Изпратих една такава гума до там да я разгледат, защото въпреки многото снимки които съм прикачил по-долу хората ми обясниха, че това не е проста гума от каучук, а в нея има нишки от плат който е сложен под 45 градуса. Така разбрах , че нещата са сложни доста. Така имам уговорка с тези хора когато отида до Бурса да се свържа с тях да им покажа един цял амортисьор като те потвърдиха, че такава възглавница могат да направят, но е много важно за тях да знаят начина на захващане и.т.н. До тук спрях да се занимавам да сменям само възглавницата, но тази година ще се заема и с това.
Временно реших проблема като поставих предни амортисьори от старата ми Импреза. Така карах доста време, като през това време търсих в Англия употребявани въздушни и така намерих в един UK форум за Lagacy. Там се свързах с човек който ми продаде предните здрави, защото имал спукан заден и се отказва от този тип окачване. Така ги взех. През това време докато ги чакам да дойдат стана проблем и колата клекна отзад. Тогава си помислих, че спукани, но разбрах, че проблема е в компресора.
Как си оправих компресора? Ами трудно, нямаше нещо по-него което да не е счупено :-D . Свалих го и премерих с манометър показваше 2 - 2.5 атмосфери. Ясно е ,че това е в нормите. Правихме какво ли не по него, буталцето не прилепваше плътно и не създаваше необходимото налягане. Смених го от стар компресор но по-стар модел Legacy 1996 година мисля. Моето е модел 2000 година. Компресорите от старите модели са почти същите имат една лека разлика. След това захранихме с акумулатор и нещата се подобриха нагянето стана око 10-11 атмосфери.

Следващата стъпка беше да монтирам компресора, направих го и всичко беше наред. Направих проба изминах 10 км и колата клекна :lipseal: направо откачих :-D. На ново свалих компресора и като го пуснахме с външно захранване беше наред. Започна едно мислене какъв може а е проблема. Извадих електрическата схема и видях, че има предпазител през който минава захранването на компресора. Проверих предпазителят беше изгорял това естествено не беше добре. Премерих консумацията на компресора в лабораторни условия и се оказа над 45 ампера, абсолютно извън нормите. Баща ми направи и други измервания и се оказа, че някоя от намотките е дала на късо. Отново последва разглобяване и този път заменихме целия ротор. След това всичко беше наред. Поставихме компресора на колата покарах всичко беше ок. Реших да натисна бутона за да повдигна колата и след това да я сваля, но този път проблема беше, че колата не се сваля. Не ме питайте какво ми се искаше да направя с този компресор :smt129 . Последва ново сваляне на компресора само, че на другия ден. Разгледахме на ново цялата система и видяхме, че има клапан за изпускане на въздуха. Той се управлява от компютъра посредством реле. Та този клапан не работеше той също има намотка и тя беше дала накъсо всичко това най-вероятно от влага и.т.н. Взехме клапан от старият компресор и го заменихме. Този път всичко беше ок. Най-после голямо облекчение, след 2 седмици ми пристигнаха и предните амове поставих ги, за сега всичко е наред. Когато карам забелязвам, че понякога компресора се включва по-често, най-вероятно, трябва да си прегледам всички връзки защото многократно съм свалял и поставял и е възможно да има леки течове.
Дано съм бил полезен и да е станало ясно на колегите с този проблем какви страдания могат да очакват :D

Прикачени файлове:
air rubber 1.jpg
air rubber 1.jpg [ 223.21 KiB | Прегледано 4792 пъти ]
air rubber 2.jpg
air rubber 2.jpg [ 237.01 KiB | Прегледано 4792 пъти ]
air rubber 3.jpg
air rubber 3.jpg [ 234.56 KiB | Прегледано 4792 пъти ]

Нед Яну 30, 2011 7:34 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ YIM WWW
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако някой има интерес, давам два предни амортисьора (негодни за употреба) за опити и/или рециклиране.
Отделно имам 2 задни, които са добре и компресор.

Чет Мар 03, 2011 5:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 69
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Lionko, РЕСПЕКТ за теб! Какво става с Бурса, ще произвеждат ли Турците такива възглавници ? Да видим как всички които са минали на конвенционално окачване, пак ще тръгнат да ръгат въздушно :)

Някой може да са виждали този линк. Но доколкото ми стигнаха познанията, тук продават възглавници и цели комплекти които могат да се сложат като въздушно окачване
http://www.yourhotcar.com/prod/Slam_Spe ... gs/589079/

BrainStormeR написа:
Ако някой има интерес, давам два предни амортисьора (негодни за употреба) за опити и/или рециклиране.
Отделно имам 2 задни, които са добре и компресор.

Respect и за теб! Ако имаш път към София донеси единия преден ( видях че си от Варна ). Ако ли не, виж колко ще струва по еконт да се прати моля. Благодаря

Пет Юни 03, 2011 1:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1017
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70
Отговори с цитат
В началото на Юли ще имам път към София, по нататък ще ти пиша как стоят нещата. :smt023

Пет Юни 03, 2011 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 118
Автомобил: Legacy 2.5 AT LIMITED '97, AirSus
Нов фен
Отговори с цитат
Има ли някакво развите по въпроса?

Нед Окт 30, 2011 6:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 14
Автомобил: Legacy 2.5i/AT/99
Нов фен
Отговори с цитат
winndy написа:
Има ли някакво развите по въпроса?

Колеги намерихте ли нови възглавници от Турция, виждам че има някакъв шанс да се произведат?

Чет Дек 01, 2011 8:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Проблема с възглавниците най-после е решен :beer:

След много търсене на преса и точен размер възглавница, най-после колата си я възвърнах в старото си положение.

С фирма вабонти се позанимавахме почти месец с проби. Първоначално сложихме една възглавница, но видяхме в последствие, че е не е подходящ размер и имаше проблем.
След 2 седмици пристигнаха новите с размера който ни трябваше. След това Влади постави новите възглавници на амовете с помоща на специална преса и нещата се получиха. Повече от месец свалям, вдигам всичко е точно.

Ако има желаещи можем да ги рециклираме. Цената е 300 - 320 лева на бройка. В зависимост от състоянието на амовете
Една година гаранция.

Цената е за форума специална.

Сря Юни 27, 2012 10:52 am
Върнете се в началото
Профил ICQ YIM WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Колега, средният живот на оригиналните възглавници е между 8-12 години. Не мисля че предложението от 300лв на брой е изгодно

Сря Юли 11, 2012 7:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако гумата е многослайна както оригиналната с плат в нея , 300 е ок , защото ако дадеш 200лв за втора ръка ужким работещ и той замине след 6 м , кел файда , ако гумата е читава тя ще изкара поне 5 г.
Важното е какъв материала, останалото е тенекия , няма какво да му стане , освен малко корозия.

Чет Юли 12, 2012 2:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 118
Автомобил: Legacy 2.5 AT LIMITED '97, AirSus
Нов фен
Отговори с цитат
Заради малко корозия се наложи да сменям двата задни амортисьора, както си бяха с перфектните балони, така че корозията не е за подценяване - още пазя оглозганите от металояди "мостри" за нагледност. смятам, че е важно да се направи правилна преценка на състоянието на самия корпус във връзка с това.

Чет Юли 12, 2012 6:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Това имах и аз в предвид, ако под рециклиране се разбира само смяна на възглавница, офертата не ми се струва изгодна. Защото за 10години останалите части в ама ги в хванала корозията.

Нед Юли 15, 2012 8:50 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 7
Нов фен
Отговори с цитат
На един приятел на легасито въстановихме и 4-те възглавници и колата си стана супер но наистина трябва да се прецени правилно дали амортесъорите ще изкарат още време защото сумата не е малка .

Сря Юли 18, 2012 5:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mdinkov написа:
На един приятел на легасито въстановихме и 4-те възглавници и колата си стана супер но наистина трябва да се прецени правилно дали амортесъорите ще изкарат още време защото сумата не е малка .

Kak ги въстановихте?

Чет Юли 19, 2012 7:39 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
свалихме амортесьорите и ги дадахме на ремонт за смяна на възглавниците , незнам дали става дума за същия човек кадето пише по нагоре в темата (приятеля ми се свърза с него аз само му правих компания ) но амортесьорите си заработеха отлично

Чет Юли 19, 2012 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
mdinkov написа:
свалихме амортесьорите и ги дадахме на ремонт за смяна на възглавниците , незнам дали става дума за същия човек кадето пише по нагоре в темата (приятеля ми се свърза с него аз само му правих компания ) но амортесьорите си заработеха отлично

Аз реших, че вие сте рециклаторите , поне така прозвуча и реших да събирам инфо ;)

Пет Юли 20, 2012 10:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Този метод гаранция е по-добър от моя , ако се прави с истинска гума за възглавници и с необходимата техника, но докато мога да крепя фронта с моя няма да направя такава инвестиция , когато моя метод спре да работи ще ги дам за нови гуми. ;) или по вероятно ще взема по новата версия.
Направил със си един резервен комплект и когато някой клекне ще сменям веднага и ще си рециклирам пак клекналия, смяната става от правил го майстор точно за 10 минути с пушенето, поне Ангел за толкова ги сменя в Редута.
Досадното е, че има шенкелен болт и трябва реглаж после на предницата.

Пет Юли 20, 2012 2:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Цитат:
Досадното е, че има шенкелен болт и трябва реглаж после на предницата.

реглажен не шенкелен ( шенкелен болт означава друго ) , по стр Български обичай слагаш два центъра и си готов при зглобяването .

Пет Юли 20, 2012 5:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
IzrodGaden написа:
Това имах и аз в предвид, ако под рециклиране се разбира само смяна на възглавница, офертата не ми се струва изгодна. Защото за 10години останалите части в ама ги в хванала корозията.

Колега, мисля че сма разбираш да се изработи цял такъв амортисюр за дори 300-те лева за които споделяш, че ти се струват много е невъзможно.
Гумата е от сериоезен материал. Ще ида да снимам една защото знам колко сили ми костваше докато си оправя мойте.
Човека дава една година гаранция при условие, че амортисьора е употребяван не виждам какво повече може да се очаква.
300 лева се струват много, съгласен съм не казвам, че са малко, а 1200 на бройка за нов (съмнявма се да им е 10 години гаранцията) ами 30 000 евро са специалната преса която може да прави тези амове. Около 100$ за цена на такъв ръкав цена на дребно. Мисля, че ако нещата се познават в детайли тези 300 лева няма да изглеждат толкова сериозна сума.
Всеки разбира се има право на мнение. Аз все пак мисля, че това е голям успех и разбира се има решение и за корозията, което наистина е важно защото така се определя дали има смисъл да се ремонтира амортисьора, как да се ремонтира или изобщо не.

Все пак като мине още една година ще споделя как са нещата при мен. До тогава ще си повдигам и свялам колата където ми е нужно :)
След това преминаваме на следвашите модели :)

Чет Яну 17, 2013 11:05 am
Върнете се в началото
Профил ICQ YIM WWW
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Отговори с цитат
Аз имам друг въпрос. Изчетох темата и не видях отговор за това си питам. :)
Нормално ли е когато загася колата след минутка-две да чувам как изпуска въздух и предницата малко да пада ?
Това се случва когато колата не е палена 4-5 дена и като я запаля се помпи малко, след което като я загася и като че ли освобождава напражението :))
Има ли от какво да се притеснявам ?! :(

Пон Апр 22, 2013 11:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  >