Отговори на тема стр 1, 2  >
 Въпрос за загряване на H6 2001г 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Outback H6 2008
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
колата ми загря доста докато си карах по един черен път и нямам идея дали това е нормално. Температурата на водата беше 106 градуса, малко над третата черта (около втората черта ми стои, когато е загряла нормално 86 до 93 градуса). Работеха и двете перки на охлаждането. Карал съм с включен климатик, оборотите не се качваха над 1300, като през повечето време бяха около 1000, карах доста бавно. Това е първия път в който виждам стрелката да се отклонява над втората черта и нямам идея дали е нормално? Когато видях температурата веднага спрях под една сянка, изключих и климатика. За няколко минути температурата падна до 90. Цялото разстояние по черния път беше 2.5км, околната температура беше около 35 градуса и нямаше много сянка.
Чел съм за прегряни двигатели. Температурата до която стигнах беше едно деление под червената и се надявам да не е прегрял и моя двигател. Колко е най-високата температура до която може да загрее двигателя без фатални последствия?
Предварително благодаря за отговорите.

Пон Авг 06, 2012 9:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не е нормално да загрява толкова, но е добре че не си стигнал до червения отсек. Причините може да са много, но след като провериш нивото на антифриза направи си една външна промивка на радиатора. Най-добре е да се свали и да се промие внимателно с пароструйка без да се изкривят ламелите, но това си е доста работа и време. Когато аз имах подобен проблем на Аутбек МУ'2000 напръсках двата радиатора с някакъв почистващ препарат и със силна струя вода от маркуч ги промих. Изтече доста мръсотия и проблема беше решен за 15-20 мин. и 0.00 лв разходи.
Така че предлагам ти да опиташ първо с това преди да предприемеш други мерки.
Би трябвало колата ти при нормално каране сега да не загрява повече, но при бавно каране или при изкачване на баир пак да стане същото, така че направи тази промивка преди да си я прегрял.
;)

Пон Авг 06, 2012 10:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колегата Plaskom е прав - огледай двата радиатора - климатика и др. Обикновенно се запушват ламелите с мръсотия, и не работят ефективно. Аз почиствах и двата радиатора, но със сваляне и изправяне на ламели. ако нямаш предпазни решетки на бронята не е лошо да сложиш против насекоми, камъчета и т.н.

Щом при ниска скорост си загрял, най-вероятно не работят на 100% и като няма добро обдухване от скорост, се получава това.

Ако ти се случи пак - спираш климатика, пускаш парното да духа топло и оставаш колата на контакт - така че да работят перките - за да може да се охлади най-бързо, естествено вдигаш и капака...

Пон Авг 06, 2012 10:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря колеги за отговорите. Нивото на антифриза го проверих и е ок, освен това антифриза е за -40 градуса, но още не съм го сменял от както имам колата и мисля преди зимата да го сменя. До сега съм мил няколко пъти със струя вода само предния радиатор, мисля, че е на климатика. Ще погледна как мога да стигна до задния радиатор да видя в какво състояние е и да го почистя. Махал съм всякакви насекоми от предния радиатор с малка отверка внимателно. Определено нямам нищо, което да ми предпазва радиатора от насекоми камикадзе и всяка седмица чистя доста от тях. Мислях да си сложа няква мрежичка от този тип http://aukro.bg/dekorativna-mrezha-yed-i2537832415.html, но се чудех дали няма да намали въздушния поток, а от там и охлаждането.

Пон Авг 06, 2012 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Днес разкачих радиаторите да видя какво е положението между тях. Вторият радиатор беше над 50% покрит с треви и насекоми, при това точно в центъра имаше огромна буца треви. Не очаквах да има чак толко много боклуци между двата радиатора. Благодаря за добрите предложения.

Пон Авг 06, 2012 6:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 63
Автомобил: Outback 2016
Рейтинг: 28
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Как разбра че е на точно 106 градуса ??

Сря Май 29, 2013 12:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ползвам ELM327 и софтуер на телефона, които ми показва данните в цифри.

Ето примерна картинка:
Изображение

Сря Май 29, 2013 3:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Изключително полезно и интересно , в момента чета.
Пише, че изчислява и разхода - така ли е и точен ли е - на газ смята ли ?
Предполагам си има вградена памет.
т.е постоянно закачен ли е и когато се свържеш с телефона да ти дава инфо за стар период ?

Май се зарибих да си го взема сподели малко повече моля :beer:

Пет Май 31, 2013 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ако ЕЛМ устройството е постоянно включено има един постоянен разход на ток. Аз го измерих около 100мА, което, ако не се кара колата няколко дена може да е проблем и аз за това изключвам устройството като паркирам колата за дълго време. Има опция да се настрои софтуера да предупреждава, че ЕЛМ не е изключено.
Когато стартираш torque и веднъж вече си свързвал ЕЛМ с телефона блутута се включва и софтуера се свързва. Направено много лесно за употреба, не че правя реклама.
За смятането на разхода се задават едни коефициенти и обем на двигателя. Не съм сигурен до колко е точно, аз съм го настройвал на проба и грешка и ми се е случвало софтуера да познае с точно до половин литър, колко газ съм изгорил. Едва ли е най-точното, но за достатъчно дълго време, ако го настройваш, може и да се доближи до реалния разход. 500 грама разлика при 40 литра изхарчена газ ми се струва достатъчно точно, като и нямам гаранция, че на предната бензиностанция са ме заредили със същото налягане...
За паметта, да има памет, може да ти помни максимална стойност и минимална стойност. Полезно е примерно, ако искаш да видиш максимална температура или максимален разход след като си стигнал до дестинацията и не искаш да го следиш през цялото време. Има и удобен бутон за нулиране ...
Има различни софутери. Аз съм ползвал за андроид troque или за windows mobile Trip computer. И двете приложения ми харесват. Torque е доста по-добър и можеш да си настроиш на различни екрани различна информация да ти показва. Примерно на един екран си сложих тестове за ускорение и за спиране и смятането на мощността. На друг са ми температурите и текущ разход ... дава повече гъвкавост. Имайки предвид и приемливата цена на ЕЛМ нищо не ти пречи да си вземеш едно, на мен ми харесва.
Ако ти трябва няква конкретна информация, можеш да питаш.

Пет Май 31, 2013 9:14 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 126
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Може ли да се "върже" това устройство с айфон 4-ка?

Пет Май 31, 2013 10:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
sonda написа:
Може ли да се "върже" това устройство с айфон 4-ка?

Ето тук viewtopic.php?f=26&t=12353 има повече инфо

Пет Май 31, 2013 11:25 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Моето стои включено от септември насам;) Не съм забелязал "issue"-та, свързани с акумулатора.

Вярно е, че и най-дългият период, в който колата не е карана е 2 дни:)

Пет Май 31, 2013 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
При мен акумулатора си беше заминал, но търсех причина, защо се изтощава бързо. Тогава видях, че ЕЛМ ми дава постоянна консумация между 70мА и 100мА. Ако акумулатора е здрав това едва ли ще го изтощи, както при мен за една нощ.

Съб Юни 01, 2013 8:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Взех Elm - изпраха радиаторите , сменихме антифриза(червен ) + една добавка която още не мога да и хвана спатиите, но работела над 100 да не "кипва" ....
Elm-а отсича достигнахте работна температура 81 градуса - от там постоянно държи ( градско 88-93 ) offroad - същото до 95 маx и сваля бързо до 90 , обаче - магистрала със 120 на баир ( от Ботевград към София изпищя на 98 ( настроил съм го на 95 ) - при добро обдухване и нормална скорост не е нормално предполагам ?
Всъщност на колко трябва да държи температурата ?
От там го изкоментирахме с Пламен ( Любо service ) и стигнахме до катализатор или да сложа cooler на автомата
- обичам да се заигравам ама я имам от 600 км до момента и все нещо изкача .....
Да не споменавам и проблема с махането на катализаторите което се оказва по голям яд от колкото очаквах
разхода също е под въпрос 22-24 Газ градско -нормално каране с много редки кикове ако се наложи
Извънградско с малко баир и малко поля с кал 18
чисто извън градско с автопилот на 140 - 14/100
:-~

Пон Юни 10, 2013 9:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Малко Up
Бургас - София - 39 градуса на вън - 140 на баир с климатик - 100 градуса - моментни
до колко не е рисково да вдига ?

Вто Авг 13, 2013 10:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ами след като конструкторите на Субару са решили втората степен на перката да се пуска чак на 103 градуса и стрелката да мърда от средата на 104 - смятам, че до 103 е нормално.

И аз преди се шашках доста:)

Сря Авг 14, 2013 7:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Мерси за инфото ,
значи настройвам елм-а да алармира на 103 и , ако изпищи чак тогава се шашкам :D
до сега беше настроен на 98 и ме побърка на връщане от морето
това което съм видял от него е
градско 86 до 91( рядко 95 )
извънградско предимно държи 88 - 91 с резки скачания на 98 ( 100 ) , но бързо ги сваля

Сря Авг 14, 2013 8:04 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Всичко е наред значи:)

А като сложиш Water Wetter и намалиш малко концентрацията на антифриза за лятото няма да виждаш повече от 90 градуса в магистрални условия:)

Изпитано.

Сря Авг 14, 2013 9:04 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
В неделя на връщане от Бургас при ск.150 стрелката на температурата достигна първата черта,това на баир при външна тем.34,намалих на140 исе нормализира.Радиатора е мит вътре вън антифриза е сменен преди 10000км. пробвах с изключен климатик дори с 180-200км. без проблем.Сериозно се замислям за някаква добавка или друг вид охл.течност примерно като на офроуд автомобилите.Моля ,ако някой е ползвал и има лични наблюдения веднага да казва :idea: .

Сря Авг 14, 2013 9:13 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
В една друга тема го дискутирахме това вече.

Виж препоръката в горният ми пост и няма да имаш ядове;)

Концентрация антифриз/вода 20/80 за лятото + добавката, за която споменах.

Изпитано.

Сря Авг 14, 2013 9:16 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >