Загря ли ми колата или е нормално?
| Автор |
Съобщение |
|
eddy
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103  
|
six_stars написа: Как няма да изпищят, като на тикото радиатора е по-дебел и масивен от на Н6... Колега напълно си прав, японците са идиоти, как може да не са помислили, че хората в БГ ще им слагат газ на тия автомобили, с което ще вдигат работните температури на двг, ще ги пържат по завоите на баирите в жегите и няма да им чистят радиаторите, действително са идиоти. Лошото е че и инженерите на БМВ, Мерц и Ауди също са идиоти, хем са сложили дебели радиатори, хем им прегряват колите от мръсни такива, явно е че всички инженери са идиоти да конструират колите климатичния радиатор да е пред водния и да не запишат, че трябва да се почистват някъде на таблото, така че да се вижда, даже ако може и на български да го напишат, че знае ли се кога ще дойдат тия коли в БГ, като нови на 7-8г и 150-300К км, с малко превъртяни километражи, леко напудрени и за 5лв ако може 
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 8:47 am |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|
|
Много точно казано - съвкупност от обстоятелства.
Надали на чисто ново H6 сток ще има каквито и да е проблеми със загряването.
Но като се сложи газ и температурите се повишат и добавим към това замърсяването на радиаторите нещата се променят. Хубавото, че не е толкова страшно положението и едно добро почистване на радиатора и/или монтаж на по-сериозен такъв в комбинация с по-студен термостат решават казуса:)
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 8:57 am |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|
|
Явно и по-новите имат проблем, щом valadares се е захванал с мишимотото....
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:05 am |
|
|
|
didoya
|
Възможно е.. 
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:08 am |
|
|
|
plaskom
|
six_stars написа: Явно и по-новите имат проблем, щом valadares се е захванал с мишимотото.... Тя на Владо колата е "друга ракия", въобще не я сравнявай със стоково Н6 
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:10 am |
|
|
|
eddy
|
didoya написа: ...... и/или монтаж на по-сериозен такъв в комбинация с по-студен термостат решават казуса:) Не забравяйте, че след лятото идва зима, по-големия радиатор, ще побира по-голямо количество студена течност, респективно като отвори термостата ще влиза много по-голямо количество силно охладена охладителна течност, при което могат да се получат доста нежелани реакции като пукане на глави и тн, а най-малкото което ще се получава, е че колата няма да работи в оптимални стойности и ще харчи значително повече. Понякога като изписваме вежди, всъщност вадим очи. При колите на Владо, Soflab и тн има сериозни модификации и там нещата са други, но при сток колите, инженерите на всяка една марка са смятали охладителната система, така че да е ефективна и лято и зиме, естествено без да може да понася екстремни натоварвания в по-продължителен период при екстремни външни температури.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:14 am |
|
|
|
eddy
|
six_stars написа: Явно и по-новите имат проблем, щом valadares се е захванал с мишимотото.... Владо с неговите доработки, направо ще те прескача, няма да те изпреварва, там вече има компресор, сгъстено подаване на въздух, значително по-голямо количество гориво което се подава, респективно по-високи температури на горене и тн. Двигателят на Владо в момента като параметри си прилича с твоя по броя цилиндри и използваните чаркове, като работни стойности е меко казано различен. А и не пречи една по-нова кола да е на 100-200К км и пак да има нужда от почистване, нали или бъркам ?
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:18 am |
|
|
|
didoya
|
|
Доста полезна дискусия се получава - ще разнищим въпроса с евентуалното прегряване на H6 в определени ситуации и каква превенция да приложим, за да го избегнем.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:20 am |
|
|
|
plaskom
|
Тя превенцията е ясна - проверявай нивото на маслото и антифриза и ги сменяй редовно. Поддържай си радиаторите чисти. Но ние се сещаме за тези неща когато видим, че почва да загрява, а понякога е вече късно за превенция и се прилага интервенция. 
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:26 am |
|
|
|
eddy
|
didoya написа: Доста полезна дискусия се получава - ще разнищим въпроса с евентуалното прегряване на H6 в определени ситуации и каква превенция да приложим, за да го избегнем. Няма обща формула за това, както няма обща формула за почти нищо, което е свързано с други случайни фактори. Ако ще си карате колата нормално, с ясното съзнание, че не карате състезателен автомобил, почистването на радиаторите, в някои случай и изправянето на ламелите на климатичния радиатор или замяната му с нов, хубавото масло и подходящата охладителна течност при оптималното и ниво са принципно достатъчни. Вече ако искате да вървите по стъпките на Колин Макрии и тн, масло от типа Кастрол Едч 10/60, Мотул 300V 15/50, перформънс радиатори, термостати и тн ще са ви необходими и пак не е ясно колко ще издържи този сток двигател при много продължителни натоварвания при екстремни външни температури, тогава по-скоро ще сте за автомобил, който да е създаден за вашият стил на шофиране и вашите потребности.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:35 am |
|
|
|
didoya
|
|
Мда, така е.
А с поставянето на ГИ би ли имал смисъл по-хубав радиатор или добре почистен сток радиатор + антифриз и масло на ниво са достатъчни при спокойно каране по ограниченията и тук-таме лек офроуд:)
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:50 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
didoya написа: Много точно казано - съвкупност от обстоятелства.
Надали на чисто ново H6 сток ще има каквито и да е проблеми със загряването.
Но като се сложи газ и температурите се повишат и добавим към това замърсяването на радиаторите нещата се променят. Хубавото, че не е толкова страшно положението и едно добро почистване на радиатора и/или монтаж на по-сериозен такъв в комбинация с по-студен термостат решават казуса:) ами и чисто новите пак имат проблеми...недозавит болт на главата-от завода  знам от опит ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:54 am |
|
|
|
eddy
|
|
Според мен добре почистена охладителна система + хубаво масло са напълно достатъчни при наличието на ГИ, ако човек не е екстремист. С моята кола наскоро се прибирах от морето, вярно беше вечер, но навън беше около 30 градуса и зад един Мерц взех голяма част от магистралата с 200-250 без дори да ми мръдне стрелката и това на газ.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 9:57 am |
|
|
|
plaskom
|
|
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 10:02 am |
|
|
|
eddy
|
|
| Вто Авг 21, 2012 10:08 am |
|
|
|
plaskom
|
Това на Импрезата - няма меню. Мога да я видя само като включа ОБД2. 
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 10:30 am |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
Хм,  освен ,лятото да си карам Нисана ,а зимата Субару-то..... 
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 1:31 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Аз чесно да ви кажа не мисля че имам проблем,за сега ще се въздаржа от отваряне на двигател, за да проверя защо работи,щом и други коли вдигат малко градуси в жегите. Ако се повреждат всеки път когато вдигнат някои градус отгоре значи да я сменям направо с някоя без стрелка за температурата.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 2:28 pm |
|
|
|
pakobary
Регистриран на: Нед Фев 26, 2012 8:18 am Постове: 14 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5/BH
Рейтинг: 0
|
|
Колега, mitashki35, аз имах същия проблем. Случи ми се в Гърция на отиване на почивка. Изминах около 2000 км, като дойде изкачване VDC off светва и стрелката на температурата тръгва нагоре, изключвам климатика, пускам парното и температурата се нормализира. Докато отида и се върна в BG доста пъти ми се наложи тази процедура. Като се прибрах установих, че радиатора ми е запушен частично и недостига охладителна течност. Пробвах да го отпуша чрез добавки за промиване на охладителната система, но не се получи и се наложи да си купя нов радиатор. Вече нямам никакви проблеми, а и смея да твърдя, че ако колата не е прегрявана и стрелката не е влизала в червеното, проблем с гарнитурите няма да имаш.
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 6:53 pm |
|
|
|
valqk
|
На мен също ми се е случвало да качи, но преди чевеното успя да отпуши - термостата задържаше. Смених го и сега я гледам как се мести 1мм нагоре и 1мм надолу от време на време, но не е качвала.  Глави не съм правил, надявам се да е добре, ама от тогава 20к имам без ядове 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Вто Авг 21, 2012 7:38 pm |
|
|
|