| Автор |
Съобщение |
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
Pacone 4X4 написа: Тези които охлаждат през водния радиатор на колата не им е достатъчно само през него(при натоварен режим)  прав си паце,а отделно радиарче за климатика е около 30лири.
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Чет Авг 23, 2012 7:50 am |
|
|
|
hitmn
Регистриран на: Пет Яну 06, 2012 2:08 am Постове: 362 Местоположение: Варна
Рейтинг: 30
|
|
Стига бе... нищо не съм спукал... да не дава Господ. Не мога да повярмам че не са изчислени радиаторите ...
|
|
|
|
| Чет Авг 23, 2012 7:00 pm |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|
|
Ами явно не са много много. Днес в жегата минах повечко км и при стръмни продължителни участъци си удари 100 градуса и стрелката все така невъзмутимо си стоеше в средата.
На колко градуса стрелката минава средата и колко е безопасната работна темп. на този мотор? Някой знае ли?
|
|
|
|
| Чет Авг 23, 2012 8:11 pm |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|

Не съм виждал субару автоматик който да не охлажда маслото на трансмисията през радиатора на двигателя. Може би не съм запознат със всички модели, или да не съм забелязал просто. Моя опит от миналата година с Н6 2005 и висока температура на мотора беше следния. Лятото, натоварени с багаж и закачена каравана отзад (около 800 кг) караме си спокойно с пуснат климатик и всичко е нормално. На хоризонта следва стръмен баир, тръгваме да го изкачваме и се налага да мина на 2-ра и колата си върви, и поглеждайки към стрелката за температурата виждам че е с една идея по-нагоре от нормалното положение (около 0.5-1мм по-нагоре). Спрях климатика и пуснах парното на максимум с максимум вентилатор в купето и отворих прозорците. За няма и 10 сек. стрелката на температурата се върна на нормалното си положение и всичко беше нормално. Преди да тръгна да тегля караваната си сложих допълнително радиаторче за маслото на трансмисията. Сега какви са били температурите в градуси не съм мерил, но за щастие се разминах от прегряване на двигател.
И понеже говорим в тая тема за температури, ми беше интересно да видя какви са температурите които поддържа системата. Преди 5мин бях навън на тестове, понеже нямам блутут, закачих скенера директно и следях температурата на антифриза. При външна температура 31°С в движение и пуснат климатик колата ми държеше около 90-93° каране по равно и без значително натоварване. После спрях и изключих климатика за да видя при какви темп. ще тръгват и спират вентилаторите. Значи стартират на 95° и изключват на 92°. Според сервизното ръководство тази ситуация изглежда нормална. Според тези наблюдения мисля че температура от 100° не е фатална.
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 12:01 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Provigo написа: Според тези наблюдения мисля че температура от 100° не е фатална. И аз така си мисля. Вече задържане за продължително време над 100 може би е индикация за неостиг на охлаждане. При 0.9 налягане водата завира при 119 градуса.
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 5:58 am |
|
|
|
Soflab
Регистриран на: Сря Авг 03, 2011 8:26 am Постове: 599 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285      
|
didoya написа: Ами явно не са много много. Днес в жегата минах повечко км и при стръмни продължителни участъци си удари 100 градуса и стрелката все така невъзмутимо си стоеше в средата.
На колко градуса стрелката минава средата и колко е безопасната работна темп. на този мотор? Някой знае ли? Стрелката не трябва да мърда от средата. мръдне ли си на 103 градуса. на другите коли мърда и сме свикнали да казваме, че е нормално ама никой не знае до колко е нормално (освен ако не влиза в червеното). на субитата така им е програмирано, че да не се чудим - мръдне ли значи зле.
_________________ www.soflab.eu www.torcousa.com www.redlinezone.eu
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 6:56 am |
|
|
|
Soflab
|

Provigo написа: И понеже говорим в тая тема за температури, ми беше интересно да видя какви са температурите които поддържа системата. Преди 5мин бях навън на тестове, понеже нямам блутут, закачих скенера директно и следях температурата на антифриза. При външна температура 31°С в движение и пуснат климатик колата ми държеше около 90-93° каране по равно и без значително натоварване. После спрях и изключих климатика за да видя при какви темп. ще тръгват и спират вентилаторите. Значи стартират на 95° и изключват на 92°. Според сервизното ръководство тази ситуация изглежда нормална. Според тези наблюдения мисля че температура от 100° не е фатална. втора скорост на перките включва на 97 градуса, т.е. дали е нормално 100 градуса как мислите. всичко над 97 не е ОК. и при положение, че някои карат с вода дори и 1,1 атм. налягане няма да ги спаси от прегряване на 100 гр. продължително каране. да не говорим, че ако си на 100 гр. на водата значи си на 110+ на маслото, а не всички вие използвате 10/60 като турбо колите и ви пожелавам лек ден с тия разсъждения за 100 гр. нямало проблем.
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 7:02 am |
|
|
|
didoya
|
|
Ами това е положението - при бавна скорост, голям наклон, жега - 36 градуса навън и климатик. Ако някой иска да се пробва - да забие 30 км/ч от Околовръстното към площада на Драгалевци по черни връх при посочените условия. При мен си удря 100 градуса за момент, после ги сваля до 97 и така. Като се изравни моментално паднаха до 95. Но ако стръмният наклон беше проъдлжил още 5 км - не знам:)
Иначе на равно и леки наклони в най-неблагоприятни условия за момент стига 97 градуса и после мигновено ги сваля до 92-93.
Така или иначе ще си поръчвам по-нискотемпературен термостат, евентуално и радиатор.
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 7:24 am |
|
|
|
Provigo
|
didoya написа: Така или иначе ще си поръчвам по-нискотемпературен термостат, евентуално и радиатор. Не мисля че нискотемпературен термостат ще промени нещо през летните жеги. Той ще е отворил до край и това е. Ако колата си държи 95° през лятото термостата няма да го промени. Ето една картинка графична на поведението на стрелката, изглежда че до около 103° тя няма да се мръдне от нормалното си положение. Не се отчайвайте от това, четох че сега слагали лампичка вместо стрелка  .
Прикачени файлове:
temp gauge.jpg [ 93.65 KiB | Прегледано 309 пъти ]
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 6:22 pm |
|
|
|
valadares
|
с термостата и един радиатор по-голям viewtopic.php?f=1&t=11918&p=151386 вероятноста да се поддържа по-ниска температура е голяма,в тези адски жеги
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 6:30 pm |
|
|
|
didoya
|
|
Аз пък си мисля, че ако термостата отваря напълно по-рано и колата държи 85-90 обичайно вместо 90-95 градуса би било нормално при голям товар като тръгне да качва температура да мине повечко време преди да стигне 100+ градуса.
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 8:13 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
Момци, като ми го направи този номер със загряването ,температурата на въздуха беше 12 градуса! Качвах връх Триглав. Ако наистина автомата се охлажда през радиатора ,кога отваря термостата е без значение. Мисля че радиатора е проблема.При мен не е фатално загряването, обаче преди това .....Незнам швейцарецо дали не го е..... Доста сериозна тема се получи , на косъм сме да преоразмерим охлаждането на Субару 
|
|
|
|
| Пон Авг 27, 2012 10:09 pm |
|
|
|
Provigo
|

didoya написа: Аз пък си мисля, че ако термостата отваря напълно по-рано и колата държи 85-90 обичайно вместо 90-95 градуса би било нормално при голям товар като тръгне да качва температура да мине повечко време преди да стигне 100+ градуса. Ми така е и не е така. Мотора ще ти държи по-ниски температури когато околния въздух е достатъчно студен и двигателя не успява да вдигне повече от това което термостата му позволи. Но ако навън е горещо термостата си отваря до край, но си представи за двигателя това не е достатъчно по някаква причина (висока околна температура, замърсени радиатори и всякакви други влошаващи топлообмена фактори), и температурата продължава да се качва нагоре. Термостата служи реално да ограничава охлаждането, в смисъл да не работи двигателя в студен режим. За да подобриш охлаждането не ти трябва нискотемпературен термостат а по-скоро голям радиатор, повече дебит на охлаждащия въздух и т.н. Аз в екстремни случаи си служа с радиаторчето на парното, то е достатъчно да помогне за стабилизирането на температурата.
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 1:19 am |
|
|
|
Soflab
|

mitashki35 написа: Момци, като ми го направи този номер със загряването ,температурата на въздуха беше 12 градуса! Качвах връх Триглав. Ако наистина автомата се охлажда през радиатора ,кога отваря термостата е без значение. Мисля че радиатора е проблема.При мен не е фатално загряването, обаче преди това .....Незнам швейцарецо дали не го е..... Доста сериозна тема се получи , на косъм сме да преоразмерим охлаждането на Субару  единствено и само радиатора е проблема. при автоматиците е натоварен от три места - вода, масло кутия и масло двигател. а моя на 2.5 хт форко беше 16 мм пита, което питам за къде ще стигне по-напред да охлади. решението е по дебел радиатор задължително с по-нисък термостат за да не зацикля в положение полу отворено и полу затворено. в допълнение може да се свалят софтуерно и перките да включват малко по-рано. аз лично при около 400 к.с. на мотора от мързел да не си сменя термостата, а той беше в жабката при 35 градуса навън, баир и яко даване на газ, сега ще сменям гарнитура на главите.
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 6:24 am |
|
|
|
didoya
|
|
Само да добавя, че на повечето аутбеци H6 2004 година маслото на автомата не се охлажда от водният радиатор. Поне на моят не се охлажда.
Иначе да - темата стана доста голяма, но си мисля и че е доста полезна. Все пак тея коли понякога обичаме да ги мъчим извън пътя на големи наклони и е хубаво да можем да им спретнем по-адекватно охлаждане за такива случаи, а не само да дебнем температурите и да не можем да се насладим на тръпката:)
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 7:22 am |
|
|
|
bubaru
|
|
Добре де, а какво става със Субарутата в арабските страни, там със същите ли радиатори и термостати ги продават. Преди година и половина взехме едно H6 правено за Израел и като гледам не се отличава с нищо от Европейските. На температури над 35 градуса на баир стрелката му се качва бързо до средата, не е скачала за радост повече.
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 7:38 am |
|
|
|
didoya
|
|
И моята не е скачала, ама както разбрахме скача над 103 градуса.
Въпросът е здравословно ли е да се кара постоянно на 100-на градуса. Не за друго, ами няма марка и форум с толкова много духнати гарнитури на главите.......та затова го вземам толкова на сериозно. Субару сервизите са пълни със Субара за ремонт на глави. А иначе Субару си е сериозна и надеждна марка - именно затова е интересно какво може да се направи, защото някак си не се връзва кола с такова реноме да е с толкова кекаво охлаждане.
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 7:42 am |
|
|
|
valadares
|
bubaru написа: Добре де, а какво става със Субарутата в арабските страни, там със същите ли радиатори и термостати ги продават. Преди година и половина взехме едно H6 правено за Израел и като гледам не се отличава с нищо от Европейските. На температури над 35 градуса на баир стрелката му се качва бързо до средата, не е скачала за радост повече. ами да ти кажа Бойчо май ги имат проблемите от саудитска арабия  със сигурност,за израел не съм запознат
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 8:53 am |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
|
Добре де,аз не мога да си отговоря защо е такава драма да мръдне стрелката малко,след като червения сектор е на "майната си"?!?Предишната ми кола беше Мерцедес W210 и там червения сектор беше над 120С.
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 9:52 am |
|
|
|
didoya
|
|
Защото всички казват, че като мръдне нагоре става лошо - поне така казват хората, които са си патили. Защото Субару сервизите са пълни с коли с духнали гарнитури заради прегряване.
|
|
|
|
| Вто Авг 28, 2012 10:04 am |
|
|
|