Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
| Автор |
Съобщение |
|
bad_dog
|

Приятел си търси STi (извън БГ) и писа на няколко обяви. Всичките се оказаха измама. Ще опиша схемата, за да не се върже някой, защото ние за щастие НЕ се вързахме: 1. Появява се обява с кола на добра цена - конкретните бяха: - UK - STi 2004 - около 3000GBP - т.е. около 1000-2000 под пазарната цена - Italy - STi 2003 и STi 2002 - около 6000 Euro, т.е. пак под пазарна цена 2. Продавачът се оказва в чужбина, но е склонен да я транспортира, ако се "депозират" пари в посредническа фирма. Няма да навлизам в подробности как се разбира, че е измама, защото е твърде очевидно. ето отговор на запитването за едната "Италиянка" Цитат: From: Vittorio Marco [mailto: [email protected]] Sent: Wednesday, September 19, 2012 2:16 PM To: ******************** Subject: RE: Interesse per il veicolo Hello I am a private seller and I am from Blyth, Uk. I bought this car while I was working in Italy, now I`m back to UK and I want to sell it. The car is in perfect condition and it has never been involved in an accident.The paint on this car is in excellent condition and it is original from front to back there is no collision damage present on this car. This car's transmission shifts like it just left the factory. If you decide to buy my vehicle I can arrange the delivery to your country and a 5 days inspection period. I would like to inform you that we will use an International Shipping Company for insurance. In United Kingdom this shipping company is very popular and trust worthy. Let me know if you agree and I will provide you all details regarding shipment and payment. Waiting for your answer! Best regards! Внимавайте какво купувате!!!
_________________ Beam me up, Scotty
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 2:23 pm |
|
|
|
bad_dog
|
Ще добавя няколко съвета: Ако ползвате посреднически/финансови и т.н. услуги (т.е. давате пари на някого): 1. Проверете юридическия статус на посредника; 2. Проверете дали наистина предлага подобни услуги; 3. Не давайте (превеждайте) пари без да имате договор и т.н. 4. В договора трябва да са отразени банкови сметки и т.н. Допълнително: 1. Проверете email адресите (един google search върши чудеса). Ако са нови и без история това е съмнително. 2. Провете къде се намира IP-то - дали отговаря на останалата информация. 3. Бъдете скептични към обещания и не се доверявайте на непознати  ... Списъкът няма претенции да е изчерпателен, а просто да даде насоки. Разни такива дреболи може да спестят доста нерви. П.П. Знам няколко обяви на коли в БГ, които също са доста неверни и ще гледам да драсна някой ред и за тях. Ако някой има подобно инфо да пише, за да е полезна темата
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 2:30 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|

Точно същата схема обсъждахме онзи ден във връзка с Outback 2.5 '05 за 4000 евро. Схемата е 1 към 1, но писмото на италиански от италианец, живеещ в Англия и тъй като колата е с ляв волан я продава... ПП. Писмото Цитат: Salve,
sono un privato e abito in Livingston, Inghilterra. Ho comprato questa macchina quando lavoravo in Italia, ma adesso sono ritornato con la famiglia in Livingston, Inghilterra e la voglio vendere. La macchina è immatricolata in Italia, ha tutti i documenti in italiano. La macchina funziona benissimo e tra l'altro si trova in eccelenti condizioni, sia di carrozzeria sia di meccanica che di interni, è veramente impeccabile, e non è mai stata incidentata, unico proprietario non fumatore. E molto difficile per me guidare una macchina con la guida a sinistra qui nel Inghilterra, per cui sono costretto a venderla. La macchina sarà disponibile con tutti i documenti inclusi il manuale d'uso e manutenzione, il libretto dei tagliandi e le chiavi originali, in modo che non ha problemi a fare il passaggio di proprietà. Se lei decide di acquistare la macchina posso organizzare la consegna in Italia e vi posso offrire 5 giorni come periodo di prova. Vorrei informarvi che per questo preferisco affidare tutta la pratica ad una societa di spedizione internazionale che si occupa di tutte le pratiche. Nel Inghilterra questa societa di spedizione è molto popolare e degna di fiducia. Mi faccia sapere se è d'accordo e io vi forniro tutti i dettagli per quanto riguarda la spedizione e il pagamento. La saluto cordialmente e attendo una sua risposta il prima possibile. A presto
А сега се сетих да потърся за части от това писмо и излезе същото за друга кола във форум http://forum.videohifi.com/discussion/c ... nt_3384067
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 2:40 pm |
|
|
|
Soflab
Регистриран на: Сря Авг 03, 2011 8:26 am Постове: 599 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285      
|

Ето още един пример. В резюме: колата е СТИ, цената е 2700 паунда. Good Morning Boris, This 2004 SUBARU IMPREZA WRX STI is currently located in Inverness because I just finished the divorce with my wife and I have moved here. My car is in perfect condition, very well maintained with no issues. I'm asking £2700 for a fast sale + £100 for delivery. Due to my job (working on a oil rig) pick up is not possible but we can use Google's services. Using their services you have 3 days to inspect the car before paying me and I'll be sure that I have a genuine buyer who won't mess me around. You'll get the chance to inspect the car, test it and everything you like while your money are safely held in Google's account. ONLY after you confirm with Google that you agree to keep the car, they'll release the money to me. In case you don't like the car you get a full refund. Email me back with your delivery address so i can register the transaction and Google will send you all the info regarding payment and shipping. Regards, Mike Започвам да се чудя как така на мен тоз луд късмет да ми се обади продавача. след малко цигари на екс си викам, чакай да видя къде е тоз Inverness да взема да литна до там и после газ към къщи с колата. оставам доста учуден как по-северно местенце с летище едва ли има на острова и най-евтония полет (комбиниран) е около 1000 лв. но нищо си викам аз имам регистрация в Гъб§ко те ще идат вместо мен, питам ги и те ми викат сори ама тва е на майната си (500 мили от Лондон). Междувременно получавам развитие по сделката: Hi Boris, I already have the car in a shipping company and can deliver it to your Self Storage address in Surrey. I registered the transaction with Google and you should now have the payment invoice with all the info. If you didn't get the invoice check the Spam folder of your email and let me know if you can confirm the payment today as i have someone else interested to buy the car. Regards, Mike Даже ме съветва как ако не получа фактурата от гугъл да видя в спама, че да не се бавим. Хоп и ми светва леко една лампичка. как така гугъл ще ми праща писмо (моя имейл е гугълски) и ще иде в спама нали филтъра е техен. ето го и дългоочаквано писмо обаче изпращач е Google Payments < [email protected]>. следва проверка на имейла - нищо като резултат и последен отговор на продавача, че беше добър опит да ме измами, но да пробва по-добре другия път
_________________ www.soflab.eu www.torcousa.com www.redlinezone.eu
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 2:52 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|

Съгласен съм с треб колега,януари месец тази година попаднах на абсолютно същата ситуация(схема).Има доста такива обяви в чуждите сайтове,но не вярвам някой трезво мислещ човек да се върже на такава схема(но като се замислиш хора всякакви).Ето какво ми отговориха на едно такова запитване: "Hallo, Ich bin Englisch und mein Deutsch ist schlecht! Mein Englisch ist besser.Ich bin privat (nicht handler). Ich habe in Deutschland für das letzte Jahr gearbeitet und ich habe das Auto von dort bezogen. Ich habe gerade mein Projekt und ich kam wieder zu Hause in Großbritannien. Das Auto ist jetzt in Großbritannien. Ich habe versucht, das Auto hier zu verkaufen, scheint aber niemand interessiert ist, es zu kaufen (Lenkrad auf der linken Seite und es ist sehr schwierig für alle, um es in Großbritannien fahren, auch das Register Steuer zu teuer ist hier in UK). Kein Unfall und Kein Technische Problem! Mein letzter Preis ist 8.400 EUR! Das auto ist angemeldet und hat gut TÜV. Das Auto hat deutsche Papiere und deutsche kennzeichen. noch Nie in Unfälle verwickelt, und es hat keine Schäden. Dies ist eine Garage gehalten Auto, sehr gut gepflegt. Die Lieferzeit beträgt ca. 3-5 Tage (abhängig von Ihrem Standort) und die Steuern sind rund 200 € bis 400 € (abhängig von Ihrem Standort). Wenn Sie dieses Auto 100 % wollen, bitte schicken Sie per E-Mail mich. Bitte schreiben ihre Name und platz wo Sie steht! Kann Sie schreiben englisch? Ich verwende eine Online-Übersetzungsprogramm Deutsch zu schreiben, wenn Sie Englisch sprechen, wenden Sie sich bitte zurück zu mir in Englisch. Ich warte Ihre antworten. Danke" Ситуацията е същата като описаната от теб по-горе.Не съм в час въобще с немския и пратих запитване на английски.Съответно,човека ми отговаря на немски,че немският му бил лош и е по-добре да контактуваме на английски  .Проверихме наистина E-mail адреса и IP-то и се оказаха някакви от "МАЙНИНГЕН''.Така,че наистина трябва да се внимава,плюс това на днешно време не вярвам някой да прати пари на някого или някъде без да си е уточнил нещата.
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 2:55 pm |
|
|
|
bad_dog
|
|
Ето примерната поща, за която става дума в поста на SofLab
Прикачени файлове:
222222.png [ 122.95 KiB | Прегледано 2961 пъти ]
11111.png [ 171.93 KiB | Прегледано 2960 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 2:58 pm |
|
|
|
bad_dog
|
|
И аз не вярвам някой да се върже на подобна схема, но по-добре да предупредим колегите вместо след това да съжаляваме, че не сме го направили...
|
|
33
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 3:00 pm |
|
|
|
Soflab
Регистриран на: Сря Авг 03, 2011 8:26 am Постове: 599 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285      
|
bad_dog написа: Ето примерната поща, за която става дума в поста на SofLab яка фактура - хаха гледам и не вярвам на очите си. всичко изпипано - лого (ама не е линк), няма lern more, terms and conditions и т.н. и гугъл отговорника г-н Саля направо ме уби (човека който получава парите) От вчера играя същата игра с един германец: той нагляра пуска колата за 4000евро, а истинския собственик я пуска в същия сайт за 8500 евро. да ама аз пуснах до истинския собственик сигнал и сега гледам дали ще изчезне фалшивата. а на измамника му писах, че само казва и след 10ч. съм там с парите (тоя път е наблизо) и досега отговор няма - хихи
_________________ www.soflab.eu www.torcousa.com www.redlinezone.eu
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 3:14 pm |
|
|
|
Vmax
|
|
И аз съм се сблъсквал с подобна схема - немска обява, собственика е уж в Англия и я продава на по-ниска цена, заради волана. Естествено се предлага транспорт със спедиторска фирма за сметка на купувача / първото съмнително нещо / Странното в случая беше че въпросната компания си имаше интернет сайт и след запитване беше потвърдено от тях наличието на такъв автомобил. Според мен всички подобни схеми с транспортна компания са партенка.
Другата измама е с по-евтините коли от Швейцария и Германия - публикуват изгодни коли в диапазона до 4-5000 евро и искат капаро по 100 франка и евро. Естествено плащане по Moneygram и чао разчитат че никой няма да се занимава да разследва дребни суми...
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 3:14 pm |
|
|
|
Liv
Регистриран на: Пон Мар 12, 2012 2:22 pm Постове: 148 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60 
|

Това е в сила и за пазаруването на части, консумативи и т.н. за нашите автомобили. За тези неща аз ползвам няколко прости правила: - Ако може пазарувам през големите (amazon, ebay, т.н.) - Плащам през PayPal, така за крайния контрагент (продавача) не се открива номера на кредитната ми карта, само PayPal го знаят. При фалове със плащанията доста помагат - лично движих случай за човек на който му върнаха парите за услуга, която той не получи, а търговеца беше вкаран в много черен списък. Но пари се връщат трудно, това е ясно. - Винаги като въвеждам лична информация гледам дали се намирам на правилния сайт и дали линка започва със https (HTTP over TCP/SSL) - Ако сайта не е от големите, гледам поне да има референции (линкове) от по-познати и достоверни сайтове. По принцип това е едно от правилата на търсачката на Гугъл - добрите сайтове са свързани с добри, лошите с лоши (е, не винаги е така, но е "добра практика") - Винаги се интересувам за цената на доставката - всичко извън Европейския съюз (изключваме некои извращения като dealextreme) общо взето излиза солено. Последния ми личен опит - оригинален Субарувски антифриз от Щатите (смейте ми се, ама другаде не го открих  ). За доставки от UK много по евтино излиза да се ползват услугите на нароилите се фирми за доставка UK->BG, отколко доставката на чуждия сайт - в общия случай за кг от UK->BG те чарджват по 2-3 лева. Това е начин и за получаване на неща от Щатите без да бъдат обмитявани.. Сори, ако горното ви се струва ясно и/или тъпо 
|
|
15
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 3:30 pm |
|
|
|
bad_dog
|
Liv написа: Сори, ако горното ви се струва ясно и/или тъпо  Напротив, много е полезно!!
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 3:34 pm |
|
|
|
alex5428
Регистриран на: Съб Ное 14, 2009 12:24 am Постове: 1414 Местоположение: смолян
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225     
|
|
И аэ така эа кола в Дъблин собственика испанец ми прати снимки с мартеница на огледалото. Явно има и бг последователи.
_________________"ladies and gentlemen the wing is back  "
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 6:02 pm |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
Едни пичове от румъния и едни съседчета,доста напред си дръпнаха от тази схема преди 2 години,има много хора които се вързват. Цитат: Hello,
The car is automatic. The final price of the car is € 9,500. The car is in excellent condition, like new. The interior and exterior are perfect. No accidents, no scratches, service etc ready in time I was in Germany for 2 years and now I'm back in Newcastle, United Kingdom. The car has German papers and title. I am selling the car so cheap, because I need a car with the driver's seat on the right side, and the cars are very cheap in the UK. I want to do business with eBay, because they have a protection for buyers and sellers. If you want to buy it, give me an answer and I will give all the details.
Thanks Peter Eric Shaw
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 8:07 pm |
|
|
|
hitmn
Регистриран на: Пет Яну 06, 2012 2:08 am Постове: 362 Местоположение: Варна
Рейтинг: 30
|
|
Дам ... Схемата. Чудя се защо не са я давали по новините ?!?!? И ние изгоряхме с 12 бонтака... преди 2-3 месеца. А уж всичко беше 100% Secure ... Оказа се че работят с оригинални прихванати е-мейли от paypal, ebay, и т.н ...
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 11:14 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Темата е редно да стане "ВАЖНА" моля модераторите да включат гравитацията в наша полза 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Чет Сеп 20, 2012 11:19 pm |
|
|
|
SCRAPPER
Регистриран на: Пон Яну 16, 2012 10:31 pm Постове: 397 Местоположение: Bulgaria;Sofia/Ireland/Slovenia
Автомобил: Душата ми кара AMG
Рейтинг: 122  
|
А може и лично да отидем да му занесем парите да го видим какво ще се случи...... 
_________________ Не е важно да губиш красиво,важно е да биеш грозно ! Не е важно колко коня имаш под капака, а какво магаре е зад волана!
|
|
|
|
| Пет Сеп 21, 2012 6:45 am |
|
|
|
valadares
Регистриран на: Съб Юли 17, 2010 10:44 am Постове: 2539 Местоположение: варна
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179   
|
hitmn написа: Дам ... Схемата. Чудя се защо не са я давали по новините ?!?!? И ние изгоряхме с 12 бонтака... преди 2-3 месеца. А уж всичко беше 100% Secure ... Оказа се че работят с оригинални прихванати е-мейли от paypal, ebay, и т.н ... даваха,даваха преди 2 години,само че рядко се обръща внимание на подобни неща
_________________ ако пътят пред нас свърши,нека го направим..
|
|
|
|
| Пет Сеп 21, 2012 8:34 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
hitmn написа: И ние изгоряхме с 12 бонтака... преди 2-3 месеца. А уж всичко беше 100% Secure ... Оказа се че работят с оригинални прихванати е-мейли от paypal, ebay, и т.н ... Разкажи подробности, нещо което да е от полза да не изгорят и други.
|
|
|
|
| Пет Сеп 21, 2012 8:39 am |
|
|
|
Greg4o
|

Колеги много,кофти ако някой се е вързал на тази мнооого стара схема. Аз 2009г като търсих моята кола ми попадна Аутбек дизел на 10хил. километра за ...пари.Писах мейл за намаление и О ЧУДО съгласен и даже толкова доволен от сделката,че ще ми я прати с транспорт до БГ да си я пробвам 10 дни и ,ако не съм доволен ще я върна като ще ми върнат парите.Но аз все пак съм Българин и мнооого се зачудих.Пращах му телефонния си номер във всеки следващ мейл,но контакта си и остана по пощата.Питам :а застраховки и т.н. как ще я карам колата 10 дни тука ,ако нещо се случи? "Има всички застраховки колата и няма проблем,ще ми я доставят с деливъри фирма на адрес"...  Да не повярваш. "Ето адрес на деливъри фирмата,превеждаш половината сума и си ОК"Да АМА аз съм Българин. а той бил"англичанин на работа в Германия от където купил колата,но приключил работа и сега в едно градче около Манчестър иска бързо да я продаде и да си вземе английска" ЧУДНО Веднага се посъветвах с двама приятели които си внасят колите сами и те потвърдиха,че тази измама е много разпространена и питаха дали само по имейл се свързваме.Посъветваха ме да му пиша,че имам роднини на близо,които ще дойдат да му донесат капарото лично и да видят колата,а аз с първия удобен самолет литвам и я вземам. Чудо,онзи ми звънна от скрит номер и на ЧИСТ арейбиън инглиш ми обясни как е много зает и няма друг начин да стане сделката освен през "деливъри къмпанито".ДА АМА казвам мой човек аз веднага пуснах запитване за цената на транспорта от т.А до Варна и вече седмица чакам как утре ще се свържат с мен да ми дадат цена.Освен това вкарах твоя адрес в Гугъл мапс и ми излезе една тучна ливада около градчето,на няма и 2-3 километра от последната къща  .Хайде сега чао и ако реша нещо друго ще ти звънна на този (скрития номер) да се разберем. Няма такъв човек дето да ти прати колата си да я пробваш.
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пет Сеп 21, 2012 9:22 am |
|
|
|
gatof
Регистриран на: Пет Юли 16, 2010 6:58 pm Постове: 414 Местоположение: Перник
Автомобил: SUBARU Legacy 2.2 GX, Outback H6
Рейтинг: 45 
|
И мен така се опитаха уж от Англия да ми купят колата когато я продавах. По мейл човека ми пише, че иска да купи Субауто за тези пари защото бил зоолог и му трябва добра кола. Казвам му: Ами защо не си купиш от Англия, хем по-евтино хем ще е с десен волан? а той нищо и продължи да се опитва да ме омайва с приказки... Аз естествено се усъмних но си трайкам да видя до къде ще стигне...  Проверих му адреса и също беше някаква поляна, като индустриална зона. Човека каза, че ще я вземе като изпрати човек от шипинг компания да дойде да я вземе но да преведа 500 паунда на шипинг компанията първо пък той ще ми преведе после моята сума + 500 паунда.  Тук вече бях убеден, че се опитва да ме метне. Написах му да праща човека и го чакам, той пак тръгна да ми обяснява да платя на компанията ала бала, аз се направих че не го разбирам... и пак и пак... Интересното беше че не се отказа до последно... Намерил ме беше през cars.bg така че да внимавате колеги!
_________________ Legacy 2.2 GX 4WD '91 Outback '01 H6
|
|
|
|
| Пет Сеп 21, 2012 12:52 pm |
|
|
|