Отговори на тема стр 1, 2  >
 Ходих на риба и Импрезата ми закъса 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 265
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте. Днес бях на риба с импрезата която имам от около две седмици и реших да я пробвам. ( 98 година, 2.0 литра, 116 к.с. бензин, ръчни скорости ).
Почвата където я закарах беше нещо като зазъхнала твърда рохкава кал, на места по твърда на места по рохка. На по-твърдата част нямах никакви проблеми и всичко беше наред, даже нарочно давах повечко газ да видя дали ще върти гуми или нещо друго - всичко си беше наред, вървеше си като по асфалт, нито за миг не завъртя гуми и беше идеално. Тогава стъпих на малко по-рехката почва и почнаха проблемите. Както си се движех изведнъж спрях и повече не можах да тръгна. Отначало пробвах бавно на първа с бавните скорости но не помогна. След като няколко пъти така нищо не се получи дадох газ и доста я форсирах. Гумите тръгваха, правеха около 1/4 - 1/5 оборот и се връщаха пак в изходно положение, нямаше превъртане но и не тръгваше и накрая замириса ама доста яко на изгоряло и спрях. Като отворих капака на двигателя и излезе дим някъде от горната част на двигателя беше леко вдясно и отдолу, по -надолу не се виждаше какво точно е но миришише на изгоряла гума. Гумите вече бяха наполовина затънали. ( летни са, в отлично състояние ) През следващият половин час докато чакахме с приятелите ми с които бяхме на риба да се охлади двигателя или там каквото му беше ???? изкопахме малко пред гумите и сложихме няколко камъка. После един от нас даде газ и форсира а останалите бутахме. Така измина два метра и отново спря. Когато я форсираме да тръгне ако е на бавни скорости угасва, така че работихме само на нормални. Същото с копането и камъните го повторихме, дойдоха и още помагачи да бутат и накрая я измъкнахме на нормален терен. По време на форсирането и даването на газ колата все едно нямаше мощност, изобщо не тръгваше. Един от приятелите ми с които бяхме там мисли че понеже имала защита против превъртане и ли боксуване и тя сработва и не позволява на колата да тръгне. Казва че ако бързо се мине по същият терен няма да има проблем но понеже го минаваме бавно и като спре и няма достатъчно мощност вече за да тръгне и че всъщност тази защита всъщност и пречи. На мен пък малко ми е странно точно този момент да са го пропуснали дизайнерите на колата, пък и нали точно за такива по-тежки от нормалните условия се взима субару и там системата му би трябвало да е предимство. Приятелят ми казва че ако беше нормална кола гумите щяха да превъртат и така напред назад щяла да се измъкне а пък мойта не може. Някой да има някаква идея защо се получи така. Също така и какво може да е замирисало при описаните условия, след няколко часа още си мирише на изгоряла гума и то доста. Иначе колата си върви съвсем нормално, но сега търся причината, да знам друг път да не ходя където има засъхнала кал или има някакъв проблем с колата. И не са ли бавните скорости точно за такива тежки условия, да дават повече мощност и бавничко да си се измъкне или нещо бъркам понеже в моя случай бяха напълно безполезни.

Съб Сеп 29, 2012 7:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Съединителя как ти е колега,в какво състояние?

Съб Сеп 29, 2012 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1555
Автомобил: Forester 2.0 sf5 ,Outback 2.5 b13
Телефон: 0888 8едно7 81две
Рейтинг: 571
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Миризмата ще е от "запален" съединител...Може би имаш износен такъв, и при по големи претоварвания пробуксува , заради което не са пробуксували колелата...

Съб Сеп 29, 2012 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ами съединителят ми си работи уж добре, тук таме не мога от първия път да уцеля задната но аз имам от скоро колата и може още да не съм и свикнал, иначе нямам забележки по него, не знам дали майсторът на който я водих да я гледа е гледал съединителя, той гледаше амортисьори, двигател, ходова част, нямам идея къде се гледа за съединителя. А тази рохкавата кал е и нещо като пясък на места, малко ми е трудно да я опиша по добре.

Съб Сеп 29, 2012 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да не би все пак някое от четирите колела да се е въртяло,а вие да сте видели останалите три..??
Вярвай ми, рохкава,течна,твърда или каквато там искаш кал ,не може да накара колата/ако съединителя е наред/да се държи по този начин.. :D

Съб Сеп 29, 2012 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Отговори с цитат
Колега,ако сам не можеш да установиш дали е наред съединителя или не,иди в някой сервиз да го погледнат или поне при някой който разбира. По това което описваш обаче,нещата клонят в тази посока,но все пак нека ти погледнат колата.Пиши от къде си,за да могат да те насочат колегите.

Съб Сеп 29, 2012 8:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Честно казано само от едната страна бяхме може найстина от другата страна някое колело да се е въртяло. Но доста се изпотих като замириса така на изгоряло а форсирането не беше много продължително, нещо от порядъка на няколко пъти по двайсетина секунди. В сисъл че поне според мен не беше претоварена колата.
От Кърджали съм иначе, не мисля че наблизо има някой сервиз за Субару за жалост. Аз все пак да питам, ако беше съединителя нямаше ли да имам проблем при превключването на предавките. И ако е съединителя, това значи ли че ако е бил наред е нямало да закъсам в тия пясъци.

Съб Сеп 29, 2012 8:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Noonelololo написа:
ако беше съединителя нямаше ли да имам проблем при превключването на предавките. И ако е съединителя, това значи ли че ако е бил наред е нямало да закъсам в тия пясъци.

ами, нито едното може да е вярно, нито другото....Всеки може да позапали съединителя дори да е в перфектно здраве и всеки може да закъса дори и в нелепа ситуация..Затова си карай колата и не се коси,то като му дойде времето ще се изясни..Не е нещо което превантивно да спасиш ако е тръгнал ще си замине/може само да му удължиш живота,като се внимава с използването му/.. :good:

Съб Сеп 29, 2012 8:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
След като общото ви мнение колеги е че сигурно омам проблем със съединителя потърсих във форума малко по подробно и намерих следните указания за тестване за заминал съединител :

Паркирайте колата срещу бордюр с предницата, така че предните гуми да са опрели в бордюра, дръпнете ръчната спирачка (ако няма бордюр и само на ръчна сп.става-стига да държи здраво)
Запалете двигателя ,включете на 3 скорост и дръжте съединителя натиснат, вдигнете около 2500/3000 оборота и задръжте педала на газта, постепенно и бавно започнете да отпускате съединителя и накрая го отпуснете изцяло....
...ако колата изгасне-Добре!
ако остане двигателят да работи, значи съединителя приплъзва.
Направете същата процедура и на 2-ра скорост!
Това е тест за напълно свършен съединител!

Ще го тествам утре да видя какво ще излезе. Благодаря ви че се отзовахте толкова бързо и ме ориентирахте какво може да е. Честно казано с такова желание си взех субито че предпочитам да имам проблем с каквато и да е скъпа част която да сменя пред това да остана разочарован от марката. :)

Съб Сеп 29, 2012 10:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Потърсих малко в youtube и намерих няколко импрези горе долу като моята и горе долу в същото положение в което бях и аз но краят е коренно различен.
http://www.youtube.com/watch?v=3cbwEXTU5aQ
http://www.youtube.com/watch?v=1dpjJV2e ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ylZPswi6 ... sults_main
Значи определено има нещо не наред с количката ми, като ги гледам как си джиткат без проблеми напред назад и аз би трябвало да мога така.
( третата импреза от клиповете май е с турбо но другите две са си обикновени като моята )

Съб Сеп 29, 2012 11:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
Май прекалено много задълбаваш с тея клипове. Вероятно е изпушил съединителя, но това не означава задължително, че е заминал. Като се товари и пуши. А проблема ти е в гумите. И 8х8 да имаш, с неподходящи гуми експерименти не се правят. Аз с Форестъра не съм си позволявал да влизам с летни гуми в пясък и кал. Има писано из форума, общо взето повечето издънки са в резултат на надценени възможности на гумите. Със зимни гуми обаче(т.е. дълбок грайфер), съм имал разни "завоевания", като една педя мека кал например. Имаше и снимки някъде... някои колеги имат едни спомени на един язовир, и кой кого вадеше от калта :)

Съб Сеп 29, 2012 11:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 32
Рейтинг: -25
Кофти...
Отговори с цитат
http://www.youtube.com/watch?v=s5bBgvht ... re=related Офроуд :)

Нед Сеп 30, 2012 12:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Съединителя си палнал ;)

Нед Сеп 30, 2012 6:05 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tisho написа:
... Имаше и снимки някъде... някои колеги имат едни спомени на един язовир, и кой кого вадеше от калта :)

Сериозна кал.....Само с добра гума и здрав съединител има излизане от тук... ;)
Прикачени файлове:
user47083_pic21547_1258881831.jpg
user47083_pic21547_1258881831.jpg [ 106.66 KiB | Прегледано 1032 пъти ]

Нед Сеп 30, 2012 7:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
За гумите изобщо не съм се и сещал понеже са в отлично състояние но не са зимни както споменава tisho. Ще имам предвид това следващият път и ще избягвам вече пясък или кал. А съединителя ще го пробвам днес привечер по гореописаният метод и ще пиша дали е в ред.

Нед Сеп 30, 2012 9:18 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Отговори с цитат
tony написа:
Сериозна кал.....Само с добра гума и здрав съединител има излизане от тук... ;)

Без съединител е най-добре, по мое мнение :)
Летните гуми имат много плитък грайфер, който много бързо се запълва с кал, и оттам нататък се почва едно хлъзгане... Има и друг момент - ако имаш VDC, той сваля оборотите и понякога гаси двигателя при натоварване, но не съм сигурен, че твоята кола го има това. Въпреки че, както описваш, прилича на нещо такова.

А иначе, в тая кал колата дори и не се замисли за момент, мина си, все едно е на асфалт:

Изображение

Нед Сеп 30, 2012 10:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 148
Автомобил: Subaru Forester SH 2.0 MT
Рейтинг: 60
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Седя си и се чудя, чудя се.. и си седя :shock: Възможностите ли ни са малки, очакванията ли ни са големи :pardon: В мануала на Форестъра има един много хубав пасаж (предполагам на Импрезата има подобен) в който се обяснява - това не е офроуд машина т.е. на "ваша отговорност".
Не ме разбирай грешно - евала, че си пробвал, и си си "поиграл" :bow: Все пак реално контакта на колата със земята (в случая калта) е през гумите т.е. в колата каквито и системи да има (тук сравнението сериозна офроуд машина - обикновена Импреза пак не е в полза на Импрезата де) - всичко опира до гумите в един момент.

Нед Сеп 30, 2012 10:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 748
Автомобил: WRX
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
относно пясъка има доста различен наместа! някъде съм си карал по плажа без проблеми а на други места няма как да стане,задължително се заравяш:) а и при пясъка няма значение от грайфера а от площа на която стъпва колата.

Нед Сеп 30, 2012 10:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Разбрах за гумите колеги. Ако колата стоеша на място и въртеше гуми щях да го разбера. Притеснението ми идва от там че гумите почти не се помръдваха и при форсиране. Затова си мисля че за моя случай специално едва ли е било от тях, все пак те изобщо не тръгваха, какво значение има тогава дали са зимни или летни, нови или стари. Затова си мисля че лично при мен е било от съединителя. Или аз нещо неправилно съм ви разбрал и бъркам.

Нед Сеп 30, 2012 10:51 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1155
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206
Отговори с цитат
Може още преди това съединителя ти да е приплъзвал и като си го натоварил да си го довършил. Имам един приятел който веднъж ме вози в неговата Импреза, кво да видя, дава газ оборотомера си покачва обороти, километража едвам вдига, наложи се да му регулирам съединителя на момента, той дори не усещаше че приплъзва. Като го регулирахме имаше коренна разлика.

Нед Сеп 30, 2012 1:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >