Правила за пускане на обяви в раздела
Тук е мястото за обсъждане на дизеловите мотори на Subaru
|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
mcrae
Регистриран на: Съб Дек 17, 2011 6:46 pm Постове: 88 Местоположение: Skokloster, Sverige
Автомобил: Subaru Forester 2.0D XE
Рейтинг: 26
|

Въпроса е дали съединителя е тръгнал да си заминава (към Япония) или има друг проблем! От няколко седмици съединителя започна да тресе сутрин като тръгвам на студена кола. Случва се абсолютно всеки път, без изключение. Първо леко претриса при началното потегляне, след това минавам през два легнали полицая където почти напълно спирам (включвам 1ва) и тресенето става много силно, едва я удържам да не загасне. След това спирам/потеглям на една пресечка и пак тресе много, и после горе-долу се оправя. Следващите спирания и потегляния сам след 20+ км и вече няма тресене. Същото тресене се появяваше през лятото когато пътувах накъм БГ, но при тотално различни условия - след няколкочасово каране по магистрала със 110-140 км/ч, на опашките за винетки/граници едва я удяржах да не загасне при примърдването. След спиране за 20-30 мин тресенето изчезваше. Тогава мислех че съединителя е позагрял повече и затова тресе, въпреки че при каране на магистрала без кой знае какви промени на скоростта не би трябвало да се товари и загрява. Сега същото нещо при противоположни условия. Чудя се дали проблема не е от съединителя, а от мотора - да работи в някакъв по-нестабилен режим като е студен, а пък лятото след 2-3 часа работа на високи обороти пак да изпада в подобен режим като работи на място в жегата! Или пък и двете?
_________________ http://www.spritmonitor.de/en/detail/487414.html
|
|
|
|
| Вто Окт 09, 2012 8:29 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
Колега, моето фори за 96000км никога не е правило така. Отиди в сервиз и те ще ти кажат най-добре как стоят нещата. 
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Сря Окт 10, 2012 1:26 pm |
|
|
|
bozhankov
Регистриран на: Пон Дек 26, 2011 6:28 pm Постове: 205 Местоположение: Gorna Oriahovitsa
Автомобил: Legacy diesel
Рейтинг: 59 
|
|
Днес помогнах на една кола, дръпнах я на баир. Съединителя замириса сериозно и след това тресеше по начина, който описваш, като отмина миризмата се оправи. Предполагам, че проблема при теб е в по-износен съединител. По мое мнение те са много слаби, зимата при боксуване замирисват много лесно.
|
|
|
|
| Вто Ное 13, 2012 11:44 pm |
|
|
|
mcrae
Регистриран на: Съб Дек 17, 2011 6:46 pm Постове: 88 Местоположение: Skokloster, Sverige
|
|
Ходих в сервиз и първоначалната им прогноза беше че тресенето е от DMF маховика. Да, ама след три дни ми се обадиха и казаха че не могат да установят същото тресене. На другата сутрин отидох лично да пробвам и го нямаше, и вече 2-3 седмици карам и няма тресене. Понеже имам удължена гаранция която покрива такива проблеми ми се искаше все пак да се сменят съединителя и маховика, но според майстора по-добре да не се пипало ако няма нужда. Гаранцията е до април 2013, така че би трябвало ако все пак нещо е тръгнало да се обади до тогава при около 2000 км месечен пробег.
М/у другото, няколко дни преди да отида в сервиза я оставях да работи на място за да се самокалибрира. Все си мисля дали тресенето няма връзка с това. При ежедневното ми каране колата няма повече от минута работа на място на ден, сигурно средно 2 пъти на седмица чакам на светофар за 1-2 минути и това е, т.е. мотора не е бил минал през калибрирането и затова не е работел оптимално.
|
|
|
|
| Чет Ное 15, 2012 10:04 am |
|
|
|
valqk
|

mcrae написа: Ходих в сервиз и първоначалната им прогноза беше че тресенето е от DMF маховика. Да, ама след три дни ми се обадиха и казаха че не могат да установят същото тресене. На другата сутрин отидох лично да пробвам и го нямаше, и вече 2-3 седмици карам и няма тресене. Понеже имам удължена гаранция която покрива такива проблеми ми се искаше все пак да се сменят съединителя и маховика, но според майстора по-добре да не се пипало ако няма нужда. Гаранцията е до април 2013, така че би трябвало ако все пак нещо е тръгнало да се обади до тогава при около 2000 км месечен пробег.
М/у другото, няколко дни преди да отида в сервиза я оставях да работи на място за да се самокалибрира. Все си мисля дали тресенето няма връзка с това. При ежедневното ми каране колата няма повече от минута работа на място на ден, сигурно средно 2 пъти на седмица чакам на светофар за 1-2 минути и това е, т.е. мотора не е бил минал през калибрирането и затова не е работел оптимално. Това с 'ако няма нужда да не се пипа' е пълна простотия, ако питаш мен (разбира се, когато не плащаш ти). Нали ще сменят с ОЕМ части, ако сменят? Ново е винаги по-добре от износено старо. Ако можеш да ги накараш да ти го сменят, лично според мен е по-добре да го сменят. Може би, ако не знаят какво правят и не монтират нещо като хората - да, по-добре да не пипат. Ама в кой офиц. сервиз ще го направят това... п.п. Да не стане след гаранция: "По-добре да сменим, ако има съмнения, че му има нещо."
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Чет Ное 15, 2012 10:13 am |
|
|
|
mcrae
|

valqk написа: Това с 'ако няма нужда да не се пипа' е пълна простотия, ако питаш мен (разбира се, когато не плащаш ти). Нали ще сменят с ОЕМ части, ако сменят? Ново е винаги по-добре от износено старо. Ако можеш да ги накараш да ти го сменят, лично според мен е по-добре да го сменят. Може би, ако не знаят какво правят и не монтират нещо като хората - да, по-добре да не пипат. Ама в кой офиц. сервиз ще го направят това...
п.п. Да не стане след гаранция: "По-добре да сменим, ако има съмнения, че му има нещо." Принципно си прав, но като винаги нещата са по-сложни отколкото ни се иска. Сервиза не е официален, най-малкото защото ако я бях оставил в официалния сервиз да тестват, щях вече да съм платил почти 1/3 от цената на смяна съединител+маховик. Освен това в големите сервизи (говоря за Швеция) се работи по следния начин - пускам парното и му показвам че вентилатора трака и свири, той си закача компютъра и след 10 минути ми казва че не може да установи проблем и ще трябва да си запиша час и да им оставя колата, дават ми час за след две седмици и тогава установяват че вентилатора трябва да се смени и ми казват че са го поръчали и като дойде ще ми запишат час... и така се поняся докато колата ти е в гаранция, иначе стават астрономически суми. Моята "гаранция" е по-скоро нещо като застраховка - плащат на сервиза който е извършил работата, което означава че една-две криви стъпки (разбирай посещения на голям сервиз за диагностика) може да обезмислят цялото упражнение. Както и да е, пет добри няма, но имам още няколко месеца да наблюдавам колата и да се опитам да ги убедя за смяна.
|
|
|
|
| Чет Ное 15, 2012 10:46 am |
|
|
|
valqk
|

mcrae написа: valqk написа: Това с 'ако няма нужда да не се пипа' е пълна простотия, ако питаш мен (разбира се, когато не плащаш ти). Нали ще сменят с ОЕМ части, ако сменят? Ново е винаги по-добре от износено старо. Ако можеш да ги накараш да ти го сменят, лично според мен е по-добре да го сменят. Може би, ако не знаят какво правят и не монтират нещо като хората - да, по-добре да не пипат. Ама в кой офиц. сервиз ще го направят това...
п.п. Да не стане след гаранция: "По-добре да сменим, ако има съмнения, че му има нещо." Принципно си прав, но като винаги нещата са по-сложни отколкото ни се иска. Сервиза не е официален, най-малкото защото ако я бях оставил в официалния сервиз да тестват, щях вече да съм платил почти 1/3 от цената на смяна съединител+маховик. Освен това в големите сервизи (говоря за Швеция) се работи по следния начин - пускам парното и му показвам че вентилатора трака и свири, той си закача компютъра и след 10 минути ми казва че не може да установи проблем и ще трябва да си запиша час и да им оставя колата, дават ми час за след две седмици и тогава установяват че вентилатора трябва да се смени и ми казват че са го поръчали и като дойде ще ми запишат час... и така се поняся докато колата ти е в гаранция, иначе стават астрономически суми. Моята "гаранция" е по-скоро нещо като застраховка - плащат на сервиза който е извършил работата, което означава че една-две криви стъпки (разбирай посещения на голям сервиз за диагностика) може да обезмислят цялото упражнение. Както и да е, пет добри няма, но имам още няколко месеца да наблюдавам колата и да се опитам да ги убедя за смяна. Еми... дано се прецака маховика по-бързо (или каквото има да се прецаква), че да не е извън гаранция. По принцип на бензинките(старите - от там имам наблюдение) маховиците като ще се прецакват почват да свирят. Не знам как е при новите модели и дизелите. Ако е като на тази картинка няма как да скърца, защото старите са с едни амортисьорчета... http://www.atzonline.com/index.php;do=s ... =1/id=7740(сори ама не мога да изровя снимка на моя - отворен. вътре има много амортисьорчета - едини я им край е вързан към задната част на маховика, който е закачен с болтове към коляновия вал, другия край е към предната част на маховика - която опира в съединителя. Те обират вибрациите, но като остареят и се скапят и почват да скърцат и после изпускат.)
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Чет Ное 15, 2012 10:57 am |
|
|
|
bozhankov
Регистриран на: Пон Дек 26, 2011 6:28 pm Постове: 205 Местоположение: Gorna Oriahovitsa
|
|
Това е съединител колега, много са ялови просто. Ако го сменяш търси на Exeedy. Но маховика е супер скъп и ако имаш проблем с него гледай да го отстраниш докато можеш съвсем сериозно.
|
|
|
|
| Нед Ное 18, 2012 12:01 pm |
|
|
|
mcrae
|
|
ами ще ги натискам за смяна докато е валидна тая гаранция иначе ОЕМ съединителя е около 300, маховика около 650 и работата 500-600
за EXEDY тъкмо щях да кажа че не намирам да се продават в европа, но открих някакви шведи дето ги предлагат - Impreza WRX EJ25 Stage 1 Impreza GT/WRX EJ20 Stage 1 Impreza STI Stage 1 тия не са като за мен, предполагам, но се нaдявам да се навият да доставят модела за дизел
ако гаранционната смяна не стане ще си карам тоя съединител докато издържи и после EXEDY
|
|
|
|
| Пон Ное 19, 2012 7:58 pm |
|
|
|
bozhankov
|
300 лева е съединителя? Много евтин ми се вижда. Не съм сменял още, просто по-рано на Тойотата по-скъпо го платих  Аз също като свърши ще търся Exedy макар, на сайта да не виждам за дизел. Ако намериш нещо споделяй 
|
|
|
|
| Пон Ное 19, 2012 9:53 pm |
|
|
|
mcrae
|
bozhankov написа: 300 лева е съединителя? Много евтин ми се вижда. Не съм сменял още, просто по-рано на Тойотата по-скъпо го платих  Аз също като свърши ще търся Exedy макар, на сайта да не виждам за дизел. Ако намериш нещо споделяй  аа, подведох те малко, евро са а не лева OEM equivalent clutch kit - FJK-8259 Kit to be used with DMF това излиза излиза на сайта им за Форестър ( http://www.exedy.com.au/ClutchFinder.aspx): SH SHD 4 cyl 2.0 2.0D Turbo Diesel CRD 16 DOHC 2009 On VARIOUS
|
|
|
|
| Пон Ное 19, 2012 11:14 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
|
Аз когато писах на EXEDY за този кит ми отговориха ,че все още не го предлагат
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Вто Ное 20, 2012 12:25 am |
|
|
|
bozhankov
|
Благодаря за инфото колега. Като му дойде времето ще споделя опит и аз  Ако сложиш преди мен не забравяй да пишеш как е 
|
|
|
|
| Вто Ное 20, 2012 12:34 am |
|
|
|
mcrae
|
mirovarna написа: Аз когато писах на EXEDY за този кит ми отговориха ,че все още не го предлагат моля ти се, и те значи с тия номера - пуска се инфо за продукти, рекламират се... като тръгнеш да купуваш го нямало налично, още не се предлагало... скапан маркетинг!
|
|
|
|
| Вто Ное 20, 2012 10:18 pm |
|
|
|
SUB_0
Регистриран на: Съб Дек 15, 2012 12:31 am Постове: 27 Местоположение: Русе
Автомобил: Honda Legend
Рейтинг: 0
|

Досега само дизел съм карал, в момента съм на Авенсис с доста сериозен километраж а, приятелката ми кара Пежо 307 пак дизел. Запознат съм доста добре и съм изчел един тон литература и мога да ти кажа че притрисанията ти идват от двумасовия маховик на студен двигател. Просто тогава вибрациите на двигателя идват малко силни и маховика се мъчи. Гадното маховиче е компонент особено в дизеловия двигател който се прецаква по рано или заедно със съединителя. В твоя случай, мисля че няма заместител на маховика, в смисъл такъв да му сложиш твърд маховик и като се счупи трябва да се набуташ отново със същата "хубава" стока. Така ги правят в днешно време че да изкарват около 150к. Дори да си в гаранция, тя не покрива смяната на маховик!! Това са части които се чупят спрямо експлоатацията на автомобили, почти съм сигурен че ще ти кажат точно това потривайки самодоволно ръчички. Маховика и съединителя на Форито са на ЗАКС, а тя принадлежи на ЗФ. При мен цената на маховика е 600 евро, съединителя е около 200. Това което прецаква в двумасовия маховик DMF - dual mass flywheel са пружините в маховика, които се натоварват при рязко потегляне. И от там след време почва онова чуруликане. В случая на двумасовия маховик, съединителя няма пружини, както казах те са вградени в маховика. Не е много за притеснение факта че чурулика, на приятелката ми Пежото си го има този звук от 60.000км. Сега му купихме един рипеър кит на Валео - обикновен съединител + твърд маховик за приличната цена от 300 евро. Не съм чувал ЗАКС да изкарват такива рипеър китове за демпферните си маховици. До колкото знам ЛУКС и Валео имат такива. Дано по скоро направят такъв и за Форито. 
_________________ Искам СУБАРУ
|
|
|
|
| Сря Дек 19, 2012 2:55 am |
|
|
|
mcrae
|

SUB_0 написа: ...Досега само дизел съм карал, в момента съм на Авенсис с доста сериозен километраж а, приятелката ми кара Пежо 307 пак дизел. Запознат съм доста добре и съм изчел един тон литература и мога да ти кажа че притрисанията ти идват от двумасовия маховик на студен двигател. Просто тогава вибрациите на двигателя идват малко силни и маховика се мъчи. ... Защо тогава през лятото ги имаше на топъл двигател, след няколко часа каране по магистралата? Освен това, както бях написал по-горе, претрисането на практика спря след като оставих мотора да работи на място и да се калибрира. Това е вече месец и половина и няма нищо (да не говорим че жена ми се учи да кара в момента на таякола  ). Струва ми се че е комплексно, и двата фактора играят роля - явно мотора при някакви обстоятелства работи в такива режими, вибриращи (затова е сигурно сложен и DMF маховика), но и самия маховик ако е напълно читав би трябвало да ги обира. Демек маховика е на път, но има още накъде да агонизира. Незнам дали бъркам някъде ама аз друга логика не намирам. SUB_0 написа: Дори да си в гаранция, тя не покрива смяната на маховик!! Това са части които се чупят спрямо експлоатацията на автомобили, почти съм сигурен че ще ти кажат точно това потривайки самодоволно ръчички. ... В случая, ако успея да го възпроизведа пак, ще го сменят по моята гаранция, а и доколкото чета по форумите Субару имат навика да сменят гаранционно съединители.
|
|
|
|
| Съб Дек 22, 2012 8:13 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|