Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  >
 Всесезонни гуми - струва ли си? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 577
Автомобил: Subaru Impreza WRX
Рейтинг: 355
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всъщност същината на темата беше доколко всесезонните гуми са компромис.
Ако прочетеш отново първия ми пост ще видиш, че съм упоменал, че зимните гуми през лятото са по-зле от летните, летните през зимата са по-зле от зимните и т.н. и т.н.
Затова и написах реда на приоритетите при създаването на конкретен модел
Ако държиш да докажеМ, че зимната гума е много зле при 30 градуса температура, а от лятната нищо не става на -12 аз съм абсолютно "за", но ще открием топлата вода... :)

И пак казвам - това са моите мисли и начин на поведение. Не ангажирам никого с тях, но и никой не е в състояние да ме убеди, че всесезонния компромис е за моя стил, както и сигурност и безопасност на пътя с моят автомобил.
Краткият ми (около 17 годишен) опит в търговията с гуми показва и доказва същото. Контакта ми с клиентите не прекъсва и личното ми субективно мнение, подкрепено с доста други такива дават една що-годе обективна и вярна преценка.

От тук нататък за да има градивност може би трябва да си начертаем маршрут на дадена карта, да "създадем" условията за каране и тогава с точност ще можем да твърдим, че гумата Х е най-подходяща. :)
Иначе пак си се връщаме на примера за обувките. Има хора, които джапат из снега с маратонки, има такива с ватирани и високи обувки, а има и такива, които го правят с летни обувки със зимна подметка. Всички са доволни по своему, но най-рядко студуват и се пльосват по задник онези с подготвените за зимата обувки. При всички останали е въпрос на късмет, но не и на сигурна предвидливост.

И за да не ме упрекнеш, че говоря само за зимата ще спомена, че за мен най-важното качество на една гума е късият спирачен път, затова и разглеждам най-опасните условия. Всичко останало е поправимо - къде с инстинкт, умения или сбор от двете, но щетите, които ще нанесе удълженият спирачен път може да бъдат и непоправими.

Сря Окт 17, 2012 3:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За мен също това е най-важното - ще се самоцитирам от по-горе.

BAlexandrov написа:
Подкрепям! Най-важното е да спират гумите.
Затова зимата, при първите снегове на Витоша се качвам горе. Едното е да тествам как са гумите и ако вече не стават да ги сменя. Другото е да свикна с карането на сняг - забравя се и трябва един-два пъти да покарам да си припомня рефлексите :toldyou:

Според тестовете, зимата всесезонните имат по-къс спирачен път на сухо. Въпрос за размисъл твърдейки, че не правиш компромис.

ПП. Също така през преходните сезони правиш компромис и при нетипични дни/места за сезона.

Сря Окт 17, 2012 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има тестове и тестове. Аз лично не вярвам на по-късия спирачен път на всесезонните и мога да ти дам доводи, но темата ще стане спор между двама ни.

Ето ти един видео тест

Е? Ако го приема само него за чиста монета излиза, че има ли опасност от лед и сняг е абсурдно да сложа нещо различно от зимни гуми.
В крайна сметка не разглеждаме частните случаи, каквито винаги ще има, а максимално често срещаната пътна обстановка по пътищата.

Ако държиш все пак да поговорим и за спирането на сухо - ти лично какво би предпочел? Гумата ти да спира малко по-зле на сухо или много по-зле на заледено, заснежено и прочее? От две злини коя е по-малката? ;)

Сря Окт 17, 2012 4:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Теста най-вероятно си е верен в значителна степен. Зимните гуми са направени за това, но при гуми със запазени качества.
Това, което обяснявам е, че така или иначе винаги правиш компромис с едно или друго.
Нови зимни гуми, сложени точно преди снега е перфектно, но дали така правят хората на практика?

А ако го направим със зимни гуми на 7-8 години /доста хора карат по толкова/; със зимни гуми втвърдени, защото е бил топъл месец; с най-евтините зимни гуми... с летни гуми, щото зимата те е изненадала. А ако е на сухо ;)

Мен снега няма да ме изненада, както и не ме изненадва вече 7-8 години с всесезонни гуми. Говорим за качествени и скъпи такива. Доста коли фабрично вече идват с всесезонни.
Не мислиш дали не е твърде топло или твърде студено за смяната, дали можеш да се качиш в планината. А моите са АТ и съответно не мисля дали пък няма да ги скъсам ако изляза извън пътя ;)

Сря Окт 17, 2012 5:00 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Браво =D> Следя спора с огромен интерес.Съгласен съм,че всички гуми са някакъв компромис дори и в сезона,за който са направени(поне в България).
Не съм съгласен обаче,че производството на всесезонни гуми е в застой и не се правят нови модели.
Тези гуми си имат своя територия за употреба и там са по-подходящи от всичко останало.(Варна,Бургас)
В последния брой на Ауто(VW)билд има кратък тест на такива гуми и отново има нови марки.Това,че не сменят името на модела не означава,че не ги развиват.Аз съм карал с Вредещайн Куатрак2 и мога да твърдя,че по смотана гума не съм карал.На сняг е БЕДСТВИЕ=Йокохама Геолендър.А новия Куатрак :-? (3) дори и доста слаб на тестовете все пак има поведение на сняг.GoodYear например,а и Вредестайн промениха дизайна на своите гуми,а и факта,че почти всички големи производители се включват означава,че все пак не са чак такава безсмислица.
Това,което се забелязва отстрани е различните автомобили,които карате(Аутбек и ИмпрецаWRX са доста различни) и затова личните ви предпочитания се различават.
Аз също бих искал и с летните гуми да не се лъзгам по тревата,но е ясно,че такива гуми на асфалт не могат да имат поведението на асфалтова гума.
Между другото Щатския Аутбек се обурудва с Бриджстоун всесезонен,който на сняг е много по-добър от Йокохамата.
Наистина би било чудесно всички да можем най-много на 2 години да си сменяме зимните и летните гуми с нови,без значение колко км. сме ги карали,да не слагаме газови уредби и да чакаме с нетърпение всеки нов модел на любимия си автомобил ,за да си го купим.Поне ние от този форум.... :good:

Сря Окт 17, 2012 6:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:good: =D>

Сря Окт 17, 2012 6:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 636
Автомобил: Outback 2.5AT'03 ; Forester 2.5XT;
Телефон: 0885022272
Рейтинг: 514
Отговори с цитат
Жоре, на въпросния тест (от последния брой), извода на края на теста, който са направили господата говори много :idea:
П.С. Ма как само се активизира .....вече и ти си свободен бял човек,а? ;)

Сря Окт 17, 2012 6:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Greg4o написа:
Между другото Щатския Аутбек се обурудва с Бриджстоун всесезонен,който на сняг е много по-добър от Йокохамата.

От 2010 щатският Аутбек се продава с всесезонен Континентал. Нямам база за сравнение с Бриджстоун-а, но нямам и забележки.

Сря Окт 17, 2012 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Форито ми 2009 беше с този модел - bridgestone Dueler H/T 687: http://www.bridgestonetire.com/tire/dueler-ht-687
Взех го края на февруари и веднага го вкарах в 30см сняг без да е минавало друго ппс преди мен,справи се добре,но на хлъзгава киша и лед гумата издиша.
На сух и на мокър път лятото се държеше страхотно, дори със високи скорости.
Следващата зима бях със зимни гуми - мишлен пилот-алпин и разликата беше осезаема. :)
Според мен компромис с гумите не трябва да се прави, те са единственото нещо което ви държи на пътя във всякакви условия.
Поздрави на всички и безаварийни км.

П.П. Да пада по бързо сняг! :D

Сря Окт 17, 2012 8:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Отговора на въпроса защо се продават повече зимни и летни гуми от всесезонни е много ясен - защото производителите и търговците имат интерес да продават по 2 комплекта гуми на кола, отколкото един всесезонен. Точно това е и основната причина и умишлено да се развиват по-бавно всесезонните гуми. Точно това е и основния неизказано според мен аргумент на колегата Шопов да убеди всички ни, че всесезонната гума не става. Все едно да попитаме шефа на Софарма или друга фармацевтична компания кое е по-добре - витамин Ц на хапче или фреш от лимон.
Миналата година на 9-ти октомври бях на сватба Берковица. София жега, на Петрохан от сняг се бяха скършили маса дървета. Прибирането ми с летни гуми и Лексус ЛС 460 беше много приятно занимание. Та в този ред на мисли, Божо е много прав. Аз вече сложих зимните, защото летните се изкривиха жестоко. И сега правя много голям компромис - карам ги на 30 градуса жега, което със сигурност им се отразява много зле. Напролет може би и аз ще прибегна до всесезонни, които да сменявам по-често, което е по-добре от 4-5 сезона зимни гуми карани на 25-30 градуса (за да не ни изненада снега).

Сря Окт 17, 2012 9:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, за другото може би си прав, но "изненадата от сняг" е характерна за други марки автомобили, без гумите да са определящи!

Сря Окт 17, 2012 9:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Така е, но при спиране при голям наклон ставаме равни с тези другите. :)

Сря Окт 17, 2012 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много интересни тези и мнения за гумите които се коментират. Адмирации.Всеки си има причини да си кара това което разбира че е най-добро за колата му. Но в крайна сметка всички трябва да се обединяваме около безопасноста , защото компромис там не трябва да има!!!
Greg4o написа:
Тези гуми си имат своя територия за употреба и там са по-подходящи от всичко останало.(Варна,Бургас)...

Жорка, дори тук на морето, не се замислям и за миг и поставям зимната гума още в началото на ноември...Друг е въпроса че сняг почти нямаме. Но то един път ще падне, и да не се гледаме всички на гумаджийниците...

Сря Окт 17, 2012 10:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: FORESTER TURBO
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
А за това че Сава-та е добре рейтната въобще не се изненадвайте,тя е прекрасен продукт на GoodYear&Dunlop Tires Europe ;) Зимните продукти на Сава са повече от добро попадение за цена-качество :hello:[/quote]

Подкрепям Пламен, слагам зимни гуми Сава, от 6 години, на различни коли и в всякакви размери. Това е страхотна гума особено цена / качество. Не съм имал проблем никога.
Сега Джъстито е с Фулда от която не съм много доволен (нямаше Сава като ги сложих). Всесезонни сложих на една от служебните коли преди две години (задни Ханкок), в града няма никакви проблеми ни зиме ни лете, но като тръгне из страната, особено по проходите задницата започва да танцува (много приятно за игри), и на сняг и лятото особено когато е натоварена. Аз лично не бих карал с всесезонни гуми другаде освен във Варна градско. Сега ми предстои да обувам една кола и ще сложа или Сава или Ханкок зимни 4бр. макар колата да е с предно. Лятото 4бр. летни за да ми е по-спокойно и на мен и на шофьорите около мен. :)

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Чет Окт 18, 2012 8:13 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
six_stars написа:
Така е, но при спиране при голям наклон ставаме равни с тези другите. :)

Пак имаме малко превес с постоянно зацепените четири гуми.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Чет Окт 18, 2012 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Greg4o написа:
Не съм съгласен обаче,че производството на всесезонни гуми е в застой и не се правят нови модели.

Не съм особено съгласен. Ако погледнеш "еволюцията" на летните и зимните гуми, ще забележиш, че през сравнително кратък период се вадят нови и по-добри спрямо старите модели.
При всесезонните няма толкова богата гама от разнообразие и варианти (освен в лъжите на някои търговци, които пробутват всичко гумено за всесезонно). Примери може да са старите модели Vector & Vector3, които възкръснаха във формата на Debica Navigator & Navigator 2.

six_stars написа:
Отговора на въпроса защо се продават повече зимни и летни гуми от всесезонни е много ясен - защото производителите и търговците имат интерес да продават по 2 комплекта гуми на кола, отколкото един всесезонен. Точно това е и основната причина и умишлено да се развиват по-бавно всесезонните гуми. Точно това е и основния неизказано според мен аргумент на колегата Шопов да убеди всички ни, че всесезонната гума не става. Все едно да попитаме шефа на Софарма или друга фармацевтична компания кое е по-добре - витамин Ц на хапче или фреш от лимон.

Тук бъркаш и то доста. Ето ти цитати от първия пост:
Иван Шопов написа:
Ако преди 10-15 години всесезонните бяха драстично по-скъпи, то сега цената им е усреднена с тази на зимните и летните. Логично от търговска гледна точка беше цената да е по-висока, защото такива "спестявания" на клиента трябва да му излизат близо до цената на 2 комплекта (зимни и летни) гуми и респективно той сам да предпочете по-високия оборот на търговеца. Уви, вече не е така. :)

- 2 комплекта гуми (зимни и летни) дават по-голяма сигурност и по-високо ниво на безопасност, отколкото 2 комплекта всесезонни гуми.
- Цената и в двата случая е приблизително еднаква (малко по-евтини са всесезонните гуми).
- Пробега е еквивалентен.

Ако погледнем реално на нещата, то 2 комплекта (1 зимни и 1 летни) или общо 8бр. "сезонни гуми" са приблизително еднакви на цената на 8бр. всесезонни гуми. Нормално и разумно първите ще се ползват 2 сезона, а вторите - всеки комплект по една година. В крайна сметка цената и експлоатацията също са приблизително равни (8бр х Хлв и 2 години експлоатация).
Това важи естествено за хората, които карат целогодишно автомобила си и не искам да спорим за частните случаи с по 5000км пробег годишно. Аз минавам по 40 000, но мисля, че средното число за българина е около 30000-35000км годишно. Ако очаквате една гума, която е изминала този пробег във всякакви условия да Ви служи вярно и надежно - бъркате и то много. И тук въобще доводите, че "има още грайфер" не са актуални.
За да запазите качествата на една гума, то тя не трябва да стои на пряка слънчева светлина, температурата, а и влажността на въздуха дори са определящи. Самият качук започва интензивно да "старее" и да губи качествата си след около 2 години след производството си. Нали затова по всички форуми народа зяпа вълшебните цифри и букви след означението "DOT". :)

И още веднъж - за мен лично не е важно с какви гуми кара съседа освен ако няма намерение да спре в автомобила ми на някой светофар. Това си е право на личен избор и разбирания. Не ангажирам никого с моите, само твърдя, че маратонките не дават целогодишен комфорт и надежност по улиците. При гумите е същото.:)

Чет Окт 18, 2012 1:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 46
Автомобил: Subaru Tribeca-09 S.E.
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Струва ми се , че някои хора се вманиачават в тези гуми. :beer:

С 2000000 километра зад гърба си , като една трета зимата най-важното е скорост и дистанция всичко друго е ала бала.

Чет Окт 18, 2012 9:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 92
Автомобил: Legacy'97 2.0; Outback 2010 2.5
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Първи впечатления от Goodyear Vector 4S.
Днес минах два пъти през Петрохан - ранния следобед на север и рано вечерта обратно. На отиване температурата беше към 4-5 градуса, на връщане около нулата. Почистено е тук-там, но като цяло през голямата част на прохода е заснежено-отъпкано, а на по-сенчестите места и заледено. Хвърляно е през пръсти пясък.
На отиване, понеже беше още светло и имаше добра видимост пробвах гумите по завоите. В никакъв случай не може да се каже, че бяха залепени за пътя, но като цяло ми оставиха добро усещане. На 2-3 места поднесоха леко, но нищо плашещо. Пробвах спиране на заледено, ABS-a зачуква почти веднага, колата намаля добре, но естествено не кове. Определено в завоите се държи по-добре от колкото при рязко спиране.
На връщане, вече беше тъмно и на замръзване. Не си правех експерименти по завоите, но поднесох на няколко места, при едно набиване по-рязко на спирачки колата се плъзна доста неприятно. Трябва да се отчете все пак, че беше тъмно, а без добра видимост преценката за състоянието на платното е неадекватна.
Като цяло останах с добро чувство, нито за миг не се почуствах като да съм загубил контрол в/у колата. Тук само искам да отбележа, че Петрохан съм го минавал десетки пъти през зимата с Goodyear Ultra Grip 6. Имал съм и неприятни моменти с тях - занасяне в завой, плъзгане по лед и т.н. Естествено в доста по-тежки пътни условия. И доста по-малко докато бяха нови :)
Добре е да се отбележат и благоприятстващите фактори за днес - Макар и пътя да беше заснежен/заледен, температурите бяха сравнително високи, предполагам ситуацията ще е доста по-неприятна при -15. Второ - гумите са на два месеца/3000км( и не са карани на горещо), т.е. в момента са на най-добрата си точка.
Всесезонните гуми имат обаче и своеобразен плю с- държат те нащрек, знаейки че не си "залепен" за пътя :)

Вто Дек 04, 2012 10:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 143
Автомобил: Legacy 2.5 AT 98г.
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
fedko написа:
Струва ми се , че някои хора се вманиачават в тези гуми...

И аз съм на това мнение.
Не караме в рали шампионата все пак. И когато се говори за всесезонни, за евтини зимни и т.н. приемете, че има хора които карат и нормално и високите скорости не са им приоритет.
Гумите са просто една променлива в уравнението "шофиране". Ако тази променлива е с по-ниска стойност и водача си го знае, просто завишава някои от другите такива.

Сря Дек 05, 2012 8:39 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 72
Автомобил: Forester
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
За мен разликата е огромна. Поради мързел още не съм сменил всесезонните гуми със зимните. Е сега с този сняг се усеща как колата занася и не спира така както със зимните.

Сря Дек 05, 2012 11:53 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 22  >