Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5  >
 Кои модели Subaru са най добри в сняг ? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хипотетично(и не само), ако скоро падне сняг ще сме доста по щастливи :pardon:

Съб Ное 10, 2012 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На Субару не съм ползвал вериги(все още),но на Лада Нива съм слагал на задните колела и пак не можах да се кача дето исках,та се бях засилил да купувам втори к-т вериги и за отпред...

Съб Ное 10, 2012 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 122
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Защото променят диаметъра на гумите.

А ако се сложат и на 4-те колела?(Както е на клипа който пусна колегата) Пак се променя, но всички ще са еднакви, както си е по предписание за 4х4, тогава откъде се получава негативния ефект ?

TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD)
MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)

Съб Ное 10, 2012 3:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 773
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gydi написа:
Кои модели Subaru са най добри в сняг?.

Тези с повечко електроника по трансмисията са по-добри, но при това "задкормилното устройство" всъщност не знае какво прави колата в действителност.
Тъй, че когато електрониката се скапе задкормилното устройство най-често е силно, но понякога и фатално изненадано...
Затова най-доброто Субару за сняг е според задкормилното устройство.
Евентуално по-добро е това което е повдигнато с 3-5 сантиметра и четири шиповани гуми...
Обаче шипованите гуми по БГ са забранени и остава лифтинг плюс опит плюс добри гуми и задължително трезвен акъл :)

Съб Ное 10, 2012 6:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
six_stars написа:
И все пак, гумите ако не са читави, няма система, която да ти помогне. Миналата зима карах с кофти гуми - при нормална експлоатация - разбирай пълна газ по де що има неизчистени улици с изключена ВДЦ не съм имал никъде грижи. Единствено по-трудно излизах от 20-сантиметровите коловози на нашата улица, но имайки предвид, че другите коли ги бутахме за да вървят по нанадолнището е добре.
В дълбокия сняг на Банкови на пистата, обаче, при все системи, дето имам - ВДЦ-та, ВТД-та, ЛСД-та и тн и тн, лошите гуми си проличаха - коли с по-малко системи минаха през места, на които аз не успях. Каквото и себе да си вземеш, задължително си купи лопата, много топли обувки, ръкавици и шапка. :)

Ако си мислел,че VDC-то помага в дълбок сняг и не си го изключил сам си се прецакал.Не веднъж съм копал защото забравям да го изключа и в средата на пряспата лягам на корем. :facepalm:
Та вече първо изключвам ВДЦ преди дълбок сняг. :D

Съб Ное 10, 2012 7:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 122
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
btw. - Това е от Driving Tips мануала на Субару Форестър 2001
239 страница
* Tire chains should always be placed on the front wheels only.

И на 246 - специално за вериги:
When driving with tire chains, drive at speeds below 19 mph (30 km/h).

TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD)
MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)

Нед Ное 11, 2012 9:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 78
Автомобил: Honda Accord TDI 96
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Kenshin написа:
six_stars написа:
Ако искаш, може да тестваме автомата срещу ръчката в каквато ситуация кажеш.

Аз ти казвам какво предпочитам, ти си тествай квото си искаш ;). all wheel drive, пише отзад на колата, а не front wheel drive and then all wheel drive :). Електрониката за мен не е критерий, въпреки че е много полезна.

Виж сега, аз карам и така и инак. Ама като се запия в някой скиорски клуб някъде в Авсртия, а жената кара само автоматик и какво да правя ?!-а?

Нед Ное 11, 2012 10:00 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сравнявал съм при разнообразни зимни условия следните модели:
Фори 09 ХТ 4-АТ Актив Сплит - води се 60/40 до 50/50 с VDC , без LSD
Легаси 3.0 5-АТ VTD - 45/55 до 50/50 , има VDC & rear LSD
Импреза 2.0 R MT с бавни - 50/50 без VDC, без LSD
Легаси 2.0 CVT- Актив Сплит с VDC, без LSD
Извода е че като проходимост са кажи-речи еднакви, основно зависи от гумите и водача.Добре е VDC, където го има да се изключва на сняг, макар че специално при Легасито 3.0 и с включено и с изключено VDC , колата си се справя доста добре, включително и дрифти както си иска :)
Сега вече като управлямост на сняг са доста различни. МТ-то и Легасито с VTD се справят по-добре, явно поради факта, че са с постоянно поне едни 50% отзад. Много по-лесно се влиза в завой, само при леко чукване на волана с газ, колата тръгва с вратите напред, след това се контрира с волана и се продължава с премерена газ. Това упражнение лесно се oвладява и взимането на завоите става хем по-лесно, хем с много усмивка на лицето. Удоволствието е гарантирано, особено при наличието на заден LSD. С легасито можеш да си правиш дори леки дрифтове на прав път.
Актив сплит е малко по-особен като усещане. Колата с влизане в завой и подаване на газ първо започва зверски да недозавива. След секунда да речем, отзад почва по-сериозно да бута, само че обикновено ти вече си се изплашил и си пуснал газта.Взимането на завой се доближава повече като на кола с предно, особено в началото. Ако му свинеш малко и започнеш да завиваш една идея по-рано и с повече газ, може да се стигне и до дрифт, но той определено не протича толкова лесно и плавно, спрямо МТ и VTD. Общо взето си изисква повече желание и умение да стане добре . Не бих казал, че с Актив Сплит се чустваш несигурно, но удоволствието е доста по-малко. Даже напротив , по-скоро е по-сигурно като поведение за по-плахи шофьори. Сега вече вариант на Актив сплит с rear LSD предполагам е малко по-различно, но не съм карал.
Извода за мен , е че ако искаш повече фън определено актив сплит не е избора.
Трябва да се разграничават системите на Субару не само от това дали колата е МТ или автомат, а и от вида на автомата, защото разликата е голяма.
Не съм карал DCCD ,но предполагам ще е най-добре. Имаш предимства и логика на работа подобна на VTD и в същото време директен контрол чрез 6МТ.
Сега вече излизат и модели с CVT кутия и VTD 4х4 , което предполагам ще е приличен компромис.
Ако трябва да ги класифицирам според моя вкус:
1. DCCD, желателно е да е с преден и заден LSD(Torsen) дифове
2. VTD + rear LSD
3. 6MT + rear Torsen
4. 5MT +rear LSD
5. 5MT + VDC
6. 5MT
7 .CVT + VTD - не знам дали ще му слагат rear LSD, по-скоро не вярвам, а ще карат само с VDC. Слагам го толкова назад , защото много не се кефя на безстепенната кутия като усещане, иначе вероятно задвижването ще е доста ОК.
8. Актив Сплит АТ + rear LSD
9. Актив Сплит АТ + VDC
10. CVT-Актив Сплит + VDC
11.Актив Сплит АТ
В класацията ми не слагам последната система RWD-6MT+rear Torsen от BRZ, тъй като темата е за поведение на сняг. Иначе по-много показатели(включ. и на сняг, ама трябват топки и сериозни гуми :D ) бих я поставил на първа позиция.
 31

Нед Ное 11, 2012 11:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 831
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
gydi написа:
Виж сега, аз карам и така и инак. Ама като се запия в някой скиорски клуб някъде в Авсртия, а жената кара само автоматик и какво да правя ?!-а?

Най - лесното - без жената :D.

Пон Ное 12, 2012 10:14 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Цитат:
2. VTD + rear LSD
3. 6MT + rear Torsen
4. 5MT +rear LSD
5. 5MT + VDC
6. 5MT
7 .CVT + VTD - не знам дали ще му слагат rear LSD, по-скоро не вярвам, а ще карат само с VDC. Слагам го толкова назад , защото много не се кефя на безстепенната кутия като усещане, иначе вероятно задвижването ще е доста ОК.
9. Актив Сплит АТ + VDC
11.Актив Сплит АТ

И подкован теоритично отваряш мобилето и почваш да търсиш кола която има VTD + rear LSD или 6MT + rear Torsen или 5MT +rear LSD....
Само дето тия неща не ги пише никъде.
](*,) :-~ :facepalm:
Какъв е избора?
Форестър, Оutback
2.0 c МТ или АТ
2.5XT почти няма
3.0 тук таме -то това май си има всички системи
дизел -той пък какви системи има?! Нещо колянови валове се чупят.

Вто Ное 13, 2012 9:55 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Принципно, да ви кажа, най-доброто субару за сняг е прежаленото. Тръгнеш ли да му пазиш лака и насочите, багер ще трябва - заровил си се.

Вто Ное 13, 2012 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
six_stars написа:
Принципно, да ви кажа, най-доброто субару за сняг е прежаленото. Тръгнеш ли да му пазиш лака и насочите, багер ще трябва - заровил си се.

СТИ прежалено :-~

Вто Ное 13, 2012 11:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
gydi написа:
Цитат:
2. VTD + rear LSD
3. 6MT + rear Torsen
4. 5MT +rear LSD
5. 5MT + VDC
6. 5MT
9. Актив Сплит АТ + VDC
11.Актив Сплит АТ

И подкован теоритично отваряш мобилето и почваш да търсиш кола която има VTD + rear LSD или 6MT + rear Torsen или 5MT +rear LSD....
Само дето тия неща не ги пише никъде.
](*,) :-~ :facepalm:
Какъв е избора?
Форестър, Оutback
2.0 c МТ или АТ
2.5XT почти няма
3.0 тук таме -то това май си има всички системи
дизел -той пък какви системи има?! Нещо колянови валове се чупят.

като не ги пише тея неща,обаждаш се на човека който продава колата да ти даде номер на рамата и по нея гледаш дали има или дали ги няма тея така наречени неща които търсиш :idea:

какъв е избора,хм?избора си е лично твой колега!!
купуваш к'вот ти е кеф и газ,без да жалиш :good:

П.П Бойчо по-горе ти е обяснил доста добре и също така описан от богатия си опит със субару

Вто Ное 13, 2012 11:48 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Съвсем грубо и по спомени ги описвам, кое 4х4 за кои модели. Има доста изключения според годините, за кой пазар е правена колата и т.н., ако ви интерсува конкретен модел, трябва да се порови в нета и най-добре по VIN.
1. DCCD- STI след 2004-2005 (там някъде)
2. VTD + rear LSD- системата я има в 4АТ и 5АТ вариант- Легаси/Аутбек 1999-2003, 2003-2009, винаги е при 3.0 с 5-АТ, но се среща и при 2,5, даже има и Легасита 2.0 след 2004-та с тази система, но са рядкост, при тях е 4-АТ, Трибека 3.0 и 3,6 - 5АТ, SVX-4АТ, Импреза WRX 4-AT до 2008-а, STI A-line-5AT,Forester само 2-ро поколение до 2007-ма XT с VDC-4AT, Аутбек 3,6, Legacy/Outback 2,5GT 5-AT...
3. 6MT + rear Torsen - Легаси 3.0/2,5GT Спек Б, мисляи че някои СТИ-ки от 2001-ва до 2003, но не съм 100% сигурен
4. 5MT +rear LSD- много са.... Форестер 1 и 2 масово, Аутбеци, Legacy GT трябва да се рови по VIN
5. 5MT + VDC - всички модели след 2008-а с 5МТ
6. 5MT- масово на по-базовите модели с малки мотори преди 2008-а- особено често при Импрези, Легасита, но го има и при Форестър/Аутбек
7 .CVT + VTD - Legacy 2.0DIT 2012-та , май че и Форестер XT 2013 ще е с такава.....
8. Актив Сплит АТ + rear LSD- доста Форестъри и Бекове, особено след 2003-та, пак трябва да се чеква.
9. Актив Сплит АТ + VDC-всички нови модели с 4-АТ след 2008-а (без някои Импрези 1,5)
10. CVT-Актив Сплит + VDC- Всички нови модели с атмосферни мотори и CVT трансмисия- Легаси/Аутбек , XV, Impreza 2012, Forester 2013
11.Актив Сплит АТ-масово на по-базовите модели с малки мотори преди 2008-а-най-често при Импрези, Легаси, но го има и при Форестър/Аутбек

BTW, тази зима ще мога тествам повечко няколко други AWD системи и да сравнявам със Субару- Toyota RAV-4 2009 AT, BMW X1, VAG Haldex 4.
Ще споделя после впечатления за проходимост и управление.
Карал съм доста на сняг Хонда ЦР-В 2009-та автомат и макар, че системата и се води "смотана" , трябва да ви кажа , че за стандартни зимни условия си върши чудесна работа. Не съм я забивал по дълбоки преспи, защото това не ми е страст. Иначе като управление на сняг е зле,почти като с предно е, за дрифтове не може да се говори, но за придвижване е ок.

Вто Ное 13, 2012 12:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Понеже никъде в каталозите не се вижда, някъде пише vdc, или ESP -това вероятно е VDC, VТD,LSP не пише.
Значи в проверката по VIN ,излизат тия неща?
Бих помолил някой да ми прати такъв номер за да влезна и да видя какво се вижда (по принцип)

Цитат:
Карал съм доста на сняг Хонда ЦР-В 2009-та автомат и макар, че системата и се води "смотана" , трябва да ви кажа , че за стандартни зимни условия си върши чудесна работа. Не съм я забивал по дълбоки преспи, защото това не ми е страст. Иначе като управление на сняг е зле,почти като с предно е, за дрифтове не може да се говори, но за придвижване е ок.

Аз се водя хондажия :) засега.
Изображение

Задръстване....
Изображение

Вто Ное 13, 2012 12:45 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
http://www.decodethis.com/VIN-Decoded/v ... CX57329542
Ето за моята машинка.
 2

Вто Ное 13, 2012 2:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
mitoko написа:
six_stars написа:

СТИ прежалено :-~

Приятелю, виждал съм и доста по-скъпи коли прежалени. Не знам защо се учудваш.

Вто Ное 13, 2012 2:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kenshin написа:
Клиренса е много важен за проходимоста :)

Можеби от всички важни наи важното

BAlexandrov написа:
Защото променят диаметъра на гумите.

И ако ще караш в такъв сняг

Едва ли ще е проблем че имаш вериги само на единия мост. Проблем ще е на асфалт с мало сняг, но там тези коли нямат ни наи малка нужда от тях.

Наложи ли ти се да слагаш вериги работата ще е дмного сериозна, а там няма да има проблем дали ще е на 1 или 2 моста.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Вто Ное 13, 2012 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
krismarg написа:
http://www.decodethis.com/VIN-Decoded/vin/4S4BP61CX57329542
Ето за моята машинка.

В този сайт може да проверяваш само коли за американския пазар. ;)

Сря Ное 14, 2012 10:28 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 42
Автомобил: Subaru Outback 2.5 2004
Рейтинг: -5
Кофти...
Отговори с цитат
Много интересна дискусия по същият въпрос намерих в Legacy GT форума.Обясняват всички видове AWD на Субару и в кои модели ги слагат. Има отделено достатъчно време и за обяснение за разликата между отворен и затворен диф (LSD) , как работят и пак в кои модели се слагат. :good:

http://legacygt.com/forums/showthread.p ... 48112.html
 2

Сря Ное 14, 2012 1:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5  >