|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Твърда возия отзад - размисли,страсти и помощ
| Автор |
Съобщение |
|
Shtukata
Автомобил: Subaru Forester 2.0XT
Рейтинг: 49 
|

Така, след отстраняването на дразнещите проблеми по паленето дойде ред и на задното окачване... Става въпрос за Форестър турбо '99 набор АТ Возията му отзад е меко казано твърда...направо бих казал, че е ужасна На какво би се дължало това? В кратко резюме ще ви разкажа какво аз си мисля... От предишния собственик "наследих" тефтер,в който е писано какво и кога е сменяно по колата Та преди ~11000 км. са сменени задните амортесьори, три месеца след това са сложени подложки за повдигане на задницата (цитирам по памет) Та мисля си аз, че човека е сменил амортесьорите и колата е клекнала и за да навакса е сложил въпсоните подложки Възможно ли е тази процедура да е уср@ла комфорта отзад? Понеже пружината е "уморена" и е доста свита, то и хода на амортесьора става по-малък и недостатъчен За сръвнение в покой премерих грубо разстоянието между витките на пружините на моя и на един друг с нормална возия: на моя - 3.8см. на другия - 6см. Та мисля си аз,че единствено подложките държат задницата ми вдигната, но понеже са над амортесьора возията на колата е много "грозна" Въпроса ми към вас е следния Дали със смяна на пружини ще се подобри комфорта отзад? Честно казано не ми се иска да дам една прилична цифра и да се установи, че вози по същия начин. И дали някъде на амортесьора пише каква марка е за да проверя. Благодаря за помощта предварително! п.с. вчера ходихме за риба и до този момент си мислех, че с АТ няма да може да се забавлявам...мога да кажа, че съм грешал п.с.1 Джовани, защо караш толкова бързо по магистралата  И не ми казвай, че с това темпо ти гори 11на100  Поздрави
|
|
|
|
| Пон Ное 19, 2012 6:19 pm |
|
|
|
automan
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 6:12 pm Постове: 183 Местоположение: Перник
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
|
|
Със самонивелиращи се амортисьори, возията е добра. Е, не е Легаси - първо поколение, но много по-добра от повечето немски машини. Повдигането на задницата не би трябвало да се отрази по този начин, ако подложките са между тампона и купето. При поставяне на подложки между пружината и тампона, може да се очаква втвърдяване на окачването. Поради това, че са сменяни амортисьорите, има вероятност да са поставени обикновени, а пружините за тях не са същите. Колата е останала "клекнала" и са поставени подложки. Разбира се това са само предположения, но определено возията е добра с оригиналните части. В един руски форум турбо форито беше наречено "Диван на колела".
|
|
|
|
| Пон Ное 19, 2012 9:26 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Струва ми се че с нови пружини ще си решиш проблема,струват 200 и нещо лева.Естествено ако всичко друго отзад е наред.Нали знаеш че ако старите амове са били самонивелиращи и са заменени с нормални трябва да се сменят и пружините със такива за нормално окачване.Може би затова е виснала,и се е наложило използването на подложки.
|
|
|
|
| Пон Ное 19, 2012 9:32 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
Между другото,вчера и аз бях на автомагистрала Тракия посока София по обяд,и ме задмина един форестър турбо караше с около 130 аз карах с 90 в икономичен режим,та този форестър издаваше страхотен звук.Да си признава кой беше. 
|
|
|
|
| Пон Ное 19, 2012 9:42 pm |
|
|
|
jovanni
Регистриран на: Вто Юли 15, 2008 9:30 pm Постове: 753 Местоположение: Асеновград
Автомобил: SPEC B, Forester SG
Рейтинг: 51 
|
Shtukata написа: п.с.1 Джовани, защо караш толкова бързо по магистралата  И не ми казвай, че с това темпо ти гори 11на100  Тони, щом успях да видя някакво черно фори с дупка на капака  , че даже и да поздравя с клаксон, значи въобще не съм карал толкова бързо 
_________________ Джованни Тач Обслужване и поддръжка Текущи и основни ремонти Монтаж на ГИ Иван Костадинов 0899366111
|
|
|
|
| Сря Ное 21, 2012 11:18 pm |
|
|
|
Shtukata
|
Нашата "среща" беше на АМ Хемус така че ние отпадаме Благодаря за включването на всички. И на мен на там ми мирише... Днес след щателно оглеждане мога да заявя с точност следното: Задните амортесьори са нови. Пружините са оригиналните! със светло син и червен репер. Подложките са между купето и макферсона. Почти съм сигурен, че с едни пружини нещата ще се оправят Сега размислите са да заложа на оригиналните или да експериментирам със самарови Имам опасение, че ако сложа оригинални задницата ми ще се вирне много Пацоне е минал по този път ама нещо не взима участие  Струва ли си да рискувам със Самаровите или няма смисъл после да си ги бия от главата Поздрави
|
|
|
|
| Чет Ное 22, 2012 7:45 pm |
|
|
|
iion
|
|
Аз имах подобен проблем - смених оригиналните амортисьори отзад с каяба, които не се регулират сами и известно време карах със оригиналните пружини. Имаше едни такива удари в окачването отзад докато не сложих съответните пружини при Митака и сега Форко с леко повдигната задница спрямо предницата и много по-приятен за каране без удари в задното окачване. Като цяло обаче твърдата возия си остава, но поне не звучи като дефект и колата отзад е по-стабилна.
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
|
|
|
|
| Чет Ное 22, 2012 8:12 pm |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
|
За Shtukata, a и за всички които се интересуват:
на български се казва и се пише - АМОРТИСЬОР, АМОРТИСЬОРИ
|
|
|
|
| Чет Ное 22, 2012 8:50 pm |
|
|
|
Shtukata
|
Колега, благодаря за градивната критика! Ама тия главни и удебелени букви са излишни 
|
|
|
|
| Чет Ное 22, 2012 10:01 pm |
|
|
|
jovanni
Регистриран на: Вто Юли 15, 2008 9:30 pm Постове: 753 Местоположение: Асеновград
|
Да споделя нещо за задното окачване. Нямам идея как така ви е твърда возията отзад. Много хора дори се чудят как да я втърдят малко, а вие да я омекотите  . Аз веднъж вече пробвах със "старман" ( не мисля, че отстъпват на "каябите" - жалко, че няма внос в Бг. ) и нови пружини - и все още ми клатушкаше леко некомфортно, особено в завой със скорост. Сега си направих (преди 3 месеца  ) къстъм изпълнение с предни амове от друг автомобил и още не мога да се накефя на уникалния ефект от стегната и в никакъв случай некомфортна возия ( при това, всички части - амове, пружини шайби, стугар и т.н. излиза със около 100 лв. по-ефтино от каяби к-кт - амове и пружини). При това и аз ползвам самарови пружини и не бих ги сменил, дори да ми подарят каяби. Това е от мен. Поздрави
_________________ Джованни Тач Обслужване и поддръжка Текущи и основни ремонти Монтаж на ГИ Иван Костадинов 0899366111
|
|
|
|
| Пет Ное 23, 2012 7:49 am |
|
|
|
iion
|
|
Да поясня за твърдото возене - ми по-върдо е като го сравнявам с други автомобили. Прост пример - минаване през гърбици по улиците: там където аз ако мина с повече от 1 км/ч задницата ми подскача все едно е ритната и се изтърсва от 10 см височина, особено като няма нищо отзад, други коли определено по-бъзо могат да минат с по-малко сътресения. Не че винаги се случва, просто има такива препятствия. Харесвам колата и как ме вози, просто тая особеност е факт и трябва да се съобразявам с него.
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
|
|
|
|
| Пет Ное 23, 2012 9:31 am |
|
|
|
Shtukata
|
Ванка, аз го сръвнявам със същата кола като моята. Просто отзад е кошмарно. Точно както го описва колегата iion - Чуват се едни брутални удари отзад и е доста некомфортно... Ще взема да пробвам със самарови пружини, пък каквото сабя покаже 
|
|
|
|
| Пет Ное 23, 2012 5:43 pm |
|
|
|
jovanni
|
Shtukata написа: Ванка, аз го сръвнявам със същата кола като моята. Просто отзад е кошмарно. Точно както го описва колегата iion - Чуват се едни брутални удари отзад и е доста некомфортно... Ще взема да пробвам със самарови пружини, пък каквото сабя покаже  Що не замеш да се разходиш до мен идната седмица, да видиш мойта как стой и вози, за сравнение, а може и на биричка 
|
|
|
|
| Пет Ное 23, 2012 10:59 pm |
|
|
|
gabo8
Регистриран на: Вто Окт 26, 2010 9:05 pm Постове: 65 Местоположение: Пазарджик
Автомобил: субару форестър
Рейтинг: 16
|
Понеже минах по този път с амортисьорите да споделя  . Преди две години смених амортисьорите ... задни взех Каяба , но не смених пружините . Резултат : задницата клекна , а на легнал полицай друсането е обидно за марката и пасажерите отзад , колата определено стана по стабилна в завой. След година в размисли дали да я повдигам с фланци или нови пружини взех правилното решение ... нови пружини Каяба от Мимо 13 . Сега стойката е по каталог ... пружините са по твърди ( сечението е с поне 1 мм. по дебело ) , задницата се вирна , а преминаването на гърбици е определено по меко и усещането за удар го няма . Оригиналното окачване е по меко , а и амортисьорите се саморегулират в зависимост от товара  там и цената е друга  .
|
|
|
|
| Нед Дек 02, 2012 7:13 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
С едни пружини KAYABA за по 92лв си решаваш въпроса дълготрайно...без подложки и т.н.,справки ZEVZEK! Варианта на Ванката е ок, ако искаш да стягаш возията като цяло,с двигателни пружини от Лада Самара отзад с повечко навивки и подложки за височина...дето се казва сам решаваш 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пон Дек 03, 2012 7:50 am |
|
|
|
Shtukata
|
Ванка, бях извън София и сега ме е налегнала малко работа ... Но задълже ще се чуем да погледна какво си сътворил  Пацоне, съгласен съм аз, че с едни Каяби ще се оправят нещата ама имам подложки отзад и ми се искаше да си ги оставя ...пък си мисля, че ако сложа каяби и оставя подложките задницата ми ще се вирне много  и ще трябва и по предницата да творя. Иначе двигателни пружини от Самара трябва да значи предни пружини, нали така? Поздрави
|
|
|
|
| Сря Дек 05, 2012 4:03 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
|
Аз съм с амове + усилени пружини Каяба. Задницата е вирната повече от на нормален форестър. Возията е много стегната и приятна. Препоръчвам този вариант.
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Сря Дек 05, 2012 4:06 pm |
|
|
|
swettlli
Автомобил: Subaru Forester 98
Телефон: 0887772460
Рейтинг: 0
|
zevzek написа: Аз съм с амове + усилени пружини Каяба. Задницата е вирната повече от на нормален форестър. Возията е много стегната и приятна. Препоръчвам този вариант. Здравй,4естита Нова Година и прятно каране през нея! Много щте сам ти благодарен ако ми пратиш снимки на отстрани за да видя как стои колата,кои са амовете и кои са пружините за тях! Благодаря!
|
|
|
|
| Чет Яну 03, 2013 9:45 am |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
|
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Чет Яну 03, 2013 10:34 am |
|
|
|
swettlli
Автомобил: Subaru Forester 98
Телефон: 0887772460
Рейтинг: 0
|
Благодаря! Стойката е прекрасна,и с тия джанти е супер. Аз си купих амове на Каяба и сложих някакви пружини но се пре..бах ,задницата е по ниска от твоята дай съвет или номер да ти звънна да обясниш !
|
|
|
|
| Чет Яну 03, 2013 5:15 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |