Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Кола от Швейцария? 
Автор Съобщение

Постове: 19
Автомобил: Ford Focus 1.6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

искам да Ви попитам, някой от Вас да е вкарвал кола от Швейцария?
Та ако е, може ли да ми обясните как стоят нещата с вноса и в България? Какви номера се взимат, къде се плаща прехвърлянето там, данъци или такси къде трябва да се платят?
А и за в България, мита, данъци?
Въпроса ми е идва от това, че има няколко OUTBACK-а, които съм гледал там. Цената им с договаряне е 6000-7500 франка. Тъй като имам колега, който е швейцарец/ но си няма идея как стоят нещата с колите/ и си ходи до там често, дали може да ми я вкара. И как би било по-изгодно, да я вземе на негово име и да ми я докара или да ида аз да си я взема след като той я погледне.

Изобщо има ли смисъл да се гледа кола от чужбина, ако става дума да не я продаваш, а да си е за лично ползване?

Пон Ное 26, 2012 4:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мога да ви информирам за вноса на кола от страна извън ЕС (каквато е Швейцария, без да съм внасял кола точно от там):
- ако колата е употребявана и не са налице условия за безмитен внос заплащате - мито и ДДС при вноса в БГ (изчисляват се върху стойността на колата по фактура за покупка или договор за продажба). Възможно е стойността да бъде определена от митницата,при липса или занижаване с фиктивен договор! Има и някои митнически такси, като тази за съставяне на митнически манифест, обикновено се заплаща на посредническа фирма за подготовката на митническата декларация и манифеста. Те са под 100 лв.;
- след уреждане на вноса, значимо плащане е за тест за индивидуално одобрение (хомологация) -"Технотест" = 960 лв.;
Декра = 1200 лв.;
- следва регистрацията в КАТ с еко такса, (ако ползвате временни номера около 120 лв), без номера ~ 50 лв.;
- накрая идва данъчна регистрация в "Местни данъци и такси" в общинската администрация - зависи от годините на колата и мощността в киловати.

Пон Ное 26, 2012 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 752
Автомобил: Subaru Outback 3.6, 2018
Телефон: 0889997071
Рейтинг: 88
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Приятел ми внесе началото на ноември Н6цата от Швейцария. Там беше без номера - 310 франка струват в началото на месеца, след средата падат със стотина франка. Важат за месеца през който са взети. Ако колата е над 10 годишна се вади още някакъв документ, мисля че е 60 евро. Има и спедиция от Швейцария. Пътя с винетки и всичко ми излезе 280 евро. След това в БГ се плаща мито и ДДС и накрая регистрация.

Дано съм бил полезен :)

Пон Ное 26, 2012 8:29 pm
Върнете се в началото
Профил YIM

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за отговорите!
Колите, са с номера, регистрирани там и се карат!
До колкото разбрах, ако моя познат я вземе на негово име и я внесе тук, като негов личен автомобил, после ще трябва да връщаме постоянните номера обратно в Швейцария или нещо такова.
Това ДДС, ако е 20% от цената, че то ще е около 2 000 лв, отделно технотестове, мита и някакви други такси. Че тя ще ми излезне по-скъпа така от колкото да си я взема от тук. Поне може да спестя някое главоболие, при положение, че не знам каква точно е схемата.
Гледам има сега Н6 за по около 15 000 лв в БГ, там са по около 10-11 000 лв., тези които гледам. С доставката и всички разправии отиде тя танто за кукуригу.
Ей ужас, а аз исках да си взема количка и да си я обслужа и подготвя за каране максимум за 15 000, че иначе хич няма да мога да се класирам! :(

Пон Ное 26, 2012 9:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Технотеста го пропускаш, отдавна не искат технотест при внос от Швейцария. Митото и ддс-то обаче са си перо, така, че сметни си хубаво нещата.

Пон Ное 26, 2012 11:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 256
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ей ужас, а аз исках да си взема количка и да си я обслужа и подготвя за каране максимум за 15 000, че иначе хич няма да мога да се класирам!

==========

Еее, ще намериш, не се отказвай!

Вземи си от тук, по възможност купувана нова във България, със сервизна история и реален километраж, примерно върната от лизинг..
В повечето случаи купуваната оттук кола си върви с гуми, прегледи, застраховки и т.н., тоест след покупката няма да има нужда дори и да сменяш масла и филтри (ако е с история), да не говорим за дедесета, такси и така нататък.

:)

Пон Ное 26, 2012 11:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Jores написа:
Ей ужас, а аз исках да си взема количка и да си я обслужа и подготвя за каране максимум за 15 000, че иначе хич няма да мога да се класирам!

==========

Еее, ще намериш, не се отказвай!

Вземи си от тук, по възможност купувана нова във България, със сервизна история и реален километраж, примерно върната от лизинг..
В повечето случаи купуваната оттук кола си върви с гуми, прегледи, застраховки и т.н., тоест след покупката няма да има нужда дори и да сменяш масла и филтри (ако е с история), да не говорим за дедесета, такси и така нататък.

:)

Имам един колега, който има Оutback 2,5 2006 година купувана чисто нова от тук, гледана е много, все го бъзикам да ми я продава, ама не иска да се разделя с нея! На 130 000 км, автомат, карана е само на бензин, обслужвана, абе кукла е, ама дори и да я продава ще и иска много парички, Вие знаете, че който си е взел подобно нещо не се разделя лесно с него.
Въпроса е там, че по принцип Subaru ми идва скъпа кола за финансовите възможности, ама пуста и тя, много ми харесва и си ми е мечта. Гледам и предните Н6, че ми е по като по джоба, ама да ме извиняват колегите, много ми е гадно това табло. Колкото и да се чупя вътрешно, като видя тая таблото с дървената апликация, ами все едно караш евтина кола от 90 година. :( А таблото и като цяло интериора е нещото, което усещаш със сетивата си най-много докато караш. Да ако има хубави джанти и е лъсната от вън, ОК, ама ти няма да я гледаш, ще я караш зад волана, зад таблото и затова искам да ми пълни душата.
Ако не стане здраве да е, ще изчакам докато дойде моята кола. По добре да изчакам от колкото да карам нещо, което не ме кефи.

Пон Ное 26, 2012 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 636
Автомобил: Outback 2.5AT'03 ; Forester 2.5XT;
Телефон: 0885022272
Рейтинг: 514
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
...то като се качиш в една Н6, душата ти ще почне да се пълни от съвсем други емоции и бързо ще забравиш за таблото.......А за Швейцария - цената на колата по фактурна стойност (ако ти я харесат митничарите, ако не , те ще ти определят нова) като върху нея се налага мито 10%, и после върху сбора от цената + митото се налага 20 % ДДС.....и си ти :idea:

Вто Ное 27, 2012 8:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами то се лепи фолио върху "дървенията". Имаше форумна такава че и със сини крушки навсякъде...

Вто Ное 27, 2012 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема