Отговори на тема
 Червен диод с неясна функция-идеи 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 111
Автомобил: Subaru Forester 2.0 GX
Рейтинг: 72
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нов собственик на Субару Форестър съм и нов в този форум-поздрави на всички. Като купих Форито ми направи впечатление ,че на декоративната пласмаса закриваща държача за чаши има монтиран диод, всъшност по-късно разбрах ,че там рябва да има държач на чаши но при мен не е така. Въпросният диод след поставяне на ключа на положение КОНТАКТ след известно време почва да мига-8 пъти кратко и един път дълго след това повтаря серията като на мен ми се струва, че кратките мигания са по-кратки а дългото по-дълго. На магистралата по едно време светеше постоянно, после угасна. Отвеме на време ми светва чека но е за кратко , секунда -две,прави ми впечатление ,че светва при рязко ускоряване или спиране или при завои с по голям ъгъл, тоест при по-голямо накланяне на Форито. Разхода е нармален ,динамиката на двигателя не е променена.Чат пат чека светва на мяста при включване на автоматика на задна или директна-гася , пяля и не свети. Форито е 98г. 122к. -четох ,че имали диод на компютъра и по миганията се установявала грешката но при мен кратките мигания за единиците са първи след това е дългото мигане за десетиците-дразня се ,че не ми е ясна функцията на този диод а мразя да не знам за какво служи нещо независимо какво е.Моля за помощ и идеи преди да съм го отсвирил тоя диод и да се кефя докато карам. Ама за какво ви лъжа, няма да мирна доката не разбера поради какви причини е поставен там този диод и когато свети, каква причината. Така,че няма да откажа и помощ, и идеи-повтарям се, ама това е. Предварително Благодаря.

Вто Дек 04, 2012 9:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, честито за колата и много безаварийни километри. Може ли да качиш снимки на таблото с въпросния диод за да е по-ясно за какво става на въпрос :)

Вто Дек 04, 2012 9:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 509
Автомобил: Дизелов
Рейтинг: 410
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А защо не поразглобиш малко и да видиш на къде отива кабела. Едва ли някой ще ти каже за какво е някакъв диод в кола, която даже не е виждал. Може да е всичко - от алармата или ... знам ли.

Вто Дек 04, 2012 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1021
Автомобил: Legacy 2.5 MT, 03
Рейтинг: 246
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Фабрично няма такъв диод. Слаган е допълнителн, но защо ... и аз подозирам, че е нещо свързано с аларма.

Вто Дек 04, 2012 10:39 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря за бързият отзив. Колата нямаше алларма като я купих а и диода свети само когато е на контакт. Утри ще направя снимки и ще се опитам да направя клипче за да видите честотата на мигането.

Сря Дек 05, 2012 5:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ето снимка и линк към клипа http://vbox7.com/play:ee1a475cfe
началото на клипа е от момента на подаване на контакт, след това диода престава да свети
и така всеки път след контакт или стартиране на двигателя

Прикачени файлове:
P1050488.JPG
P1050488.JPG [ 69.02 KiB | Прегледано 747 пъти ]
Чет Дек 06, 2012 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 509
Автомобил: Дизелов
Рейтинг: 410
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пак казвам разглабяй и виж накъде отива кабела. Този диод е слаган някъде от някой незнайно защо. Свали жабката ( че е по-лесно) и виж, ако се вижда, къде точно отива кабела на диода.

Пет Дек 07, 2012 1:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Днес напук на снеговалежа реших да проследя кабелите на диода,че от два дни свети непрекъснато и е адски изнервящо. Оказа се, че стигат до буска внлючена към малък блок монтиран под кората на чентралната конзола, отляво,на едно ниво с духалката от парното към краката на водача. От буксата излизат още 6 кабела,2 жълти-отиват под таблото на приборите, червен-към контактния ключ, червено-черно-предполагам, че е маса и 2 сини които май са вързани към голяма синя букса вдясна от кормилната колона, казвам -май понеже сините кабели са дълги, навитиса и са стегнати със свинска опашка и просто не можах да видя къде точно отиват но мисля ,че там са вързани. Бллокчето е малко, не мога да кажа със сигурно размери понеже използвах огледало а и не може да се разгледа цялото, че е завряно между пластмасата и металната ферма на която се държи централната конзола и снимки не можах да направя поради същата причина.Единственото което мога да добавя е ,че под буксата блока не е затворен и се виждат 2 малки сини потециометъра. Надявам се,че съм направил добро описание за да може някой да ме насочи в правилна посока.

Вто Дек 11, 2012 5:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аларма колега.

Вто Дек 11, 2012 6:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
От това което си видял от кутийката, огледай сайтовете за продажба на аларми и може би ще можеш да определиш каква е и съответно да изтеглиш кодовете за настройка и събития.

Вто Дек 11, 2012 6:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря колеги, значи спокойно мога да дръпна буксата и сагата приключва. Лошото е ,че не се виждат никакви надписи а за да мога да я огледам трябва много сваляне на пласмасови части а на тоя студ малко ме е страх, днес извадих късмет ,че не счупих нищо. За тази аларма нямам и дистанционни а не съм се сетил да проверя за кодове на аларма, още веднъж благодаря.

Вто Дек 11, 2012 8:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Сагата наистина приключи но едва сега, в крайна сметка това се оказа устройство предлагано от Конрад (нямам идея дали го има тука ) - RDS XTRA-радиотермометър-монтира се елементарно на антената на радиото и на честота 108.0 подава информация за външната и вътрешна температура а диода е аларма за евентуално заледяване по пътя ако външната температура е под 3 градуса и радиото е на друга честота. Та това е-сега ми остава само да го проверя доколко са верни показанията.

Чет Апр 04, 2013 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема