Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Всесезонни гуми - струва ли си?
| Автор |
Съобщение |
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Лично моето мнение е,че всесезонните не са за географска ширина като България. Преобладаващите райони са планински,планинско-хълмисти и хълмисти,в съчетание с продължителна зима,ниски температури,поледици и "перфектна" пътна инфрастуктура а лятото високи температури, ги отнасям по-скоро за по-южни средиземноморски страни с "мека зима" (изненадващ сняг 5 см.- примерно за седмица/две) постоянни въздушни течения и температури рядко преминаващи 30гр.,в градски условия с не голям пробег на километри http://www.youtube.com/watch?v=JGfvyPtYR0Yp.c.Мението ми се припокрива с колегата Иван Шопов .
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Сря Дек 05, 2012 12:10 pm |
|
|
|
mindless
Автомобил: Legacy'97 2.0; Outback 2010 2.5
Рейтинг: 30
|
|
Не го приемайте като заяждане, но според мен целта на тази тема е, хора които се колебаят да сложат всесезонни или не, да си съставят мнение на база споделен опит. За това са по-ценни мненията на хора, които наистина са ползвали/ползват такива гуми във формат: еди коя си марка се държа добре/зле в еди какви си условия. Естествено всеки има свое мнение по въпроса, но ако то се гради на нещо прочетено/чуто някъде, как помага на другите с него?
|
|
|
|
| Сря Дек 05, 2012 5:37 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
Имам една рав-ка на които летните гуми са за боклука. Сложих и добри зимни засега, но съм се замислил с какво ще я карам след зимата. Какво ще кажете за Yokohama AT-S, има ги в размера 225-65-17.
|
|
|
|
| Сря Дек 12, 2012 10:46 am |
|
|
|
Mrak
Регистриран на: Вто Фев 02, 2010 10:40 am Постове: 204 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2.0X, SG9
Рейтинг: 39
|
bubaru написа: Имам една рав-ка на които летните гуми са за боклука. Сложих и добри зимни засега, но съм се замислил с какво ще я карам след зимата. Какво ще кажете за Yokohama AT-S, има ги в размера 225-65-17. Карам с такива и зиме и лете. Нямам оплаквания. Возя се по всякакви пътища и са перфектни. Винаги съм карал с всесезонни гуми, но гледам да са известни с качеството си марки.
|
|
|
|
| Сря Дек 12, 2012 12:31 pm |
|
|
|
sk67
Автомобил: FORESTER SH
Рейтинг: 67 
|
bubaru написа: ... Какво ще кажете за Yokohama AT-S, има ги в размера 225-65-17. На каква цена са?
|
|
|
|
| Сря Дек 12, 2012 5:35 pm |
|
|
|
darko
Автомобил: Forester S Turbo MT '00
Рейтинг: 7
|
|
Аз бих си взел всесезонни само, ако ползвам Субаруто предимно за риболов или каране по предимно черни пътища. За шофиране по асфалта най-добре летни и зимни. Зимните е добре да са по-новички, а летните може и втора ръка. На джипа съм с АТ и зимата по утъпканото е зле.
|
|
|
|
| Сря Дек 12, 2012 10:31 pm |
|
|
|
iion
|
|
Моя убавец го карам с Hankook Dynapro ATM RF10 и зиме и лете втора година - нямам оплаквания и в двата случая. Единствената разлика е, че лятото държа налягането в гумите към 2.2-2.4 атмосфери, а зимата към 1.9-2 - така правят по-голямо контактно петно и колата е чувствително по-стабилна.
_________________ Подозирам, че всичко е нарочно...
|
|
|
|
| Чет Дек 13, 2012 12:22 am |
|
|
|
bubaru
|
sk67 написа: bubaru написа: ... Какво ще кажете за Yokohama AT-S, има ги в размера 225-65-17. На каква цена са? Ами не знам точно, само си мислех за тях. Знам, че в Боряна ги продават. Питах преди известно време , мислех да слагам такива на Форестъра и имаха размери, цените ми се сториха разумни. Аз за зимата не мисля да ги използвам, взел съм си Бриджстоун ДМ В1 и ги намирам за доста добри СУВ гуми. Имам си и 2-ри комплект джанти за тях. Идеята ми е са останалите сезони, а и да съм по-спокоен ако случайно ме изненада сняг , преди да съм сложил Бриджовете. Колата се кара предимно градско и на по-къси разстояния, така че такива АТ гуми ще са ок. Пък и ще изглежда по-джиджана с тях 
|
|
|
|
| Чет Дек 13, 2012 7:44 am |
|
|
|
naskoto
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S turbo AT '98
Телефон: 0885919136
Рейтинг: 2
|
|
| Чет Юли 10, 2014 11:21 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
205 75 15 си пуснал - дали ще влязат?
|
|
|
|
| Чет Юли 10, 2014 12:51 pm |
|
|
|
naskoto
Автомобил: Subaru Forester 2.0 S turbo AT '98
Телефон: 0885919136
Рейтинг: 2
|
Къде, в калниците ли-ако това е въпросът де  . С 3 см лифтинг съм. Иначе трябва да е 70-прав си  Лошото в случая е, че не открих много варианти на моя размер Тогава тези: http://www.gumitebg.com/hankook/ghumi-d ... o-atm-rf10Истината е , че да ходя на вили в планината и през зимата, на разни къмпинги лятото по кофти пътища и т.н. Нали заова е Форито 
|
|
|
|
| Чет Юли 10, 2014 3:38 pm |
|
|
|
Mitaka FU
Регистриран на: Вто Авг 12, 2014 11:52 am Постове: 346 Местоположение: Germany
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171   
|
Здравейте колеги! Нуждая се от вашата помощ, и мнения! След доста умуване, стигнах до мисълта , че е време да мина на всесезонни гуми-впредвид, че карам 80% градско, спокоен стил на каране, последните зими имаше по 10 дни сняг, по планини не ходим, и всяка смяна на гуми ми струва 30 евро, качване и сваляне на тежките гуми в мазето... Е,ми-писна ми!!! Моите летни гуми са на алуминиеви джанти 17R... - 215/45 R17 Бих искал да ги сложа на тях, че стоят по-красиво от стоманените такива. Как смятате, да остана ли на тези размери или да променя нещо в ширината и пропорциите на тях..? От много четене по немските форуми, пък и нашият тук- съвсем се оплетохa мислите ми... Ще ви бъда много благодарен, да чуя и вашите идеи, предложения....  ?
_________________ Моля не стреляйте по пианиста! Той толкова си може.
|
|
|
|
| Вто Сеп 13, 2016 11:29 am |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|

Колега аз от противник на тези гуми(всесезонните), в крайна сметка и аз достигнах до заключение, че ще мина на такива, след като хвърлих един комплект зимни с 6-7 мм. грайфер от каране на асфалт(поради липса на сняг) и станаха на пластмаси, а аз пътувам не е като да не пътувам зимата. След доста гледане, умуване и тестване(това което най-много ми наклони везните),се спрях на тези... https://www.nokiantyres.com/winter-tyre ... therproof/Това е първата всесезонна гума на нокиан и разликата с останалите (уж) е, че всички всесезонни са по презумпция летни гуми, сертифицирани да се карат и през зимата, а при тези е обратното, разработката е на основата на зимна гума с идеята да може да се кара и лятото ( с уговорката разбира се, че пълно щастие няма).Тази зима по случайност ги тествах на BMW 3 xdrive и даже първоначално си мислех, че са чисто зимни гуми (предвит шарката на гумата), но после видях,че са всесезонни.Човека каза, че ги е сложил есента и има навъртяни 4-5 хил км.,преди да падне сняг, но колата се държеше много добре с тях.Сега, след едно каране лятото...нямам представа как ще са на следващата зима, но четейки ревютата самата смес на гумата е такава, че работи най-добре в температурен диапазон (-15 градуса до +30 градуса),като при падане на температурата под -15 гр.,се влошава с една идея спирачния път, а при температури над 30гр. има по-голямо износване, но за разлика от останалите всесезонки, не се наблюдава толкова бързо изпичане на гумата, поне не и в първите две години  .Това обаче са някакви тестови данни, тъй като реално гумата излезе на пазара миналото лято(или есен).И колко от това е истина и реклама(маркетинг и т.н), предстои да разберем. Аз съм се спрял на тях, имат моя размер... и така.
|
|
|
|
| Вто Сеп 13, 2016 10:25 pm |
|
|
|
petroff
Регистриран на: Нед Мар 29, 2015 2:45 pm Постове: 422 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164   
|

Навил съм се да си сменя гумите с всесезонни - Michelin CrossClimat (произнасят го КросКламат  ). Четох хубави работи за тях, нагледох се на тестове...Няма да ми излязат по-евтино, защото такива гуми се износват по-бързо. Общо взето за 4-5 години ще сменя 2 комплекта всесезонни или по един зимен и летен. Хамалогията ще е по-малко. От сняг не се притеснявам - има вериги метални, текстилни и течни. Налягането на гумите също временно може да се свали значително и ефект ще има - виждам го всяка зима с един непукист от блока ПП Съфорумец и мой приятел с Аутбек, дизел, миналата зима ходи до Добринище - влюбен е в Безбожката хижа и езерото...Разказва, че при започване на изкачването колата (чисто нов зимен Вредещайн) спряла - на пътя лед, а около него доста ентусиасти с най-различни джипове вече обръщали да се връщат. Излязъл да се огледа и се изтърсил на задни части. Качил се обратно със зор и казал на жена си, че щом толкова мастити джипове се връщат, той няма какво да си мисли за изкачване, но съпругата му припомнила, че е купил 2 спрея течни вериги и той решил да пробва. Ами качил се и после си слязъл - кротко, бавно и със свито сърце. Затова си мисля, че е хубаво такива верижки да се намират в колата, че дори и по-сериозни. Проблема през зимата си остава леда и твърдия, замръзнал сняг.
|
|
|
|
| Вто Сеп 13, 2016 10:59 pm |
|
|
|
petko 69
|
След последната зима без сняг ,взех решение ,че ще слагам зимни гуми само като навали обилно.Гумите са ми на джанти и през януари всички вулканизатори са много свободни.Пробвах летните гуми на Узана и нямах никакви грижи,даже карах екстрмно без проблем ,колегата ВАЛЮ от София се вози на снега на макс и може да потвърди.Както казва колегата по- горе при лед и зимните не помагат.Не ме разбирайте погрешно ,че отричам зимните гуми,но с този климат все повече се доближаваме до Гърция и за един месец инвестицията става безмислена.Колегите от Варна ,Бургас ,Хасково и тн. могат да потвърдят ,че зими почти няма.Знам ,че всички с нетърпение чакате снежец за да покажете на другите колко е яко Субару на сняг,но за целта ще се наложи да дойдете на зимна среща в Белмекен за да изпитате своите , и на автомобила възможности.Успех на всички в търсенето на най- правилните гуми. 
|
|
|
|
| Вто Сеп 13, 2016 11:37 pm |
|
|
|
Mitaka FU
|
Благодаря ви колеги, но не сте ми разбрали проблема... А, той е: Кой от тези размери би ми паснал, и има ли от какво да се притеснявам ? сега съм със 215/45/17 205/50 R17 7Jx17 ET55 или 225/45 R17 7Jx17 ET48 Поздрави, и приятно ви каране на субитата...!
|
|
|
|
| Сря Сеп 14, 2016 10:41 am |
|
|
|
vlado_74
Регистриран на: Нед Яну 31, 2010 7:57 pm Постове: 113 Местоположение: Sofia
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
|
|
Аз бих си взел какъвто размер ми е резервната гума. Не е добре при ситуация да се кара с различни размери гуми.
|
|
|
|
| Сря Сеп 14, 2016 11:00 am |
|
|
|
srg
|
Няма драма със събиране в арките и при двата типа гуми, които си упоменал, т.е., не е проблем да ползваш който и да е от двата размера, съответно просто трябва прецениш и да избереш някой от двата модела. Hint - aко са всесезонни гуми си мисля, че ширина 225 е за предпочитане пред 205 в случай, че зимните условия (разбирай каране по сняг и лед) са пренебрежимо малък интервал през цялата година. Ако обаче ще се кара в Лапландия примерно (  ), то за предпочитане е по-тясната гума. Още един hint - 205 предлага една идея по-голям комфорт целогодишно (по-висока е с 6mm от 225), но през лятото не е толкова стабилна при по-високи скорости колкото по-широката 225.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Сря Сеп 14, 2016 11:00 am |
|
|
|
Mitaka FU
|
|
|
|
|
|
| Сря Сеп 14, 2016 11:14 am |
|
|
|
Mitaka FU