Отговори на тема стр <  1, 2
 Загрява, а няма парно v.2 ? 
Автор Съобщение

Постове: 28
Автомобил: AUDI S6
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
bestbg написа:
.... За щастие си взе още една същата на която вече парното работи като на субару - на 2 не се седи :D

Ако е като моето парно със сигурност не се седи и ти се иска да скочиш в движение от студ :D :pardon:

А защо БОМБА , би ли разяснил. В крайна сметка това не е боилер.

Пет Дек 14, 2012 12:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 130
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
[quote="bestbg"]не съм баш по темата,но искам до Nikolov да се обърна :)
"...Но на мен ми е интересно какво може да се случи ако е запушено ? ..."
Не съм специалист по ДВГ (двигатели с вътрешно горене), професията ми няма нищо общо с това и поради тази причина съм насочил колегата към знаещите в тази област. Моят горчив опит е с автомобил от друга марка. Предполагам, че при мен се е получило това поради свръхналягане в охладителната система, което си е намерило най-слабото място в салона. Радиаторчето за отопление на купето, разбира се, беше запушено, както и, впоследствие разбрах, водната помпа беше дефектирала. Т.е. със запушеното казанче съм дърпал "дявола" за опашката и съм "чакал" още нещо да се скапе, за да се стигне до случката.

Пет Дек 14, 2012 1:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Според мен няма как да избие през радиатора на купето.

1. Нали за това е разширителния съд, ако вдигне налягане над 1.1 бара да го изкарва към него през клапана на капачката на радиатора.
2. По тази логика не трябва да има клапан за парното, който пак затваря водния кръг циркулиращ през радиатора на купето(или поне входа му)
3. Ако вдига налягане което не може да избие от някъде другаде, да не отваря термостат, да не работи водната помпа, да е последователно свързан(незнам има ли такива коли) и най-слабото място е радиатора в купето да, със сигурност си става мини бомба която лятото ако вдигне 120 градуса може да направи таблото кабриолет...та и не само него :pardon: . Ето схемата на циркулацията при H6. Радиатора си е паралелен И запушен да е циркулация пак ще има....факт.

Прикачени файлове:
cool.JPG
cool.JPG [ 48.93 KiB | Прегледано 661 пъти ]
Пет Дек 14, 2012 1:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да споделя малко опит с един Опел. Симптомите бяха същите. Също се оказа че се разглобява половината табло. Обаче тръбите на радиатора излизат в двигателния отсек и там е снадката с маркучите. На съм гледал при нашите коли как е
но е логично да е по подобен начин. Та откачихме маркучите след малко източване на антифриз и на тръбите на радиатора свързахме прозрачни маркучета. Единия надолу да тече в някакво шише, другия нагоре и добре нанизан на фуния. И сипахме кислол. От другата страна няма никой. След известно време се отпуши слабо и така пълнене с кислол, запушване на изходящата тръба, чакане няколко пъти и работата стана. По цвета се разбра че има варовик. Предния собственик я е карал с вода. Може да се ползва и някоя модерна химия която да не навреди на самия радиатор.

Пет Дек 14, 2012 5:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Е точно това мисля да правим. :D По същият начин са тръбите и тук и на всяка друга кола.

Пет Дек 14, 2012 6:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 446
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ето това е снимка на радиатор за парно на кола. Не е от SUBARU но и нашите не са кой знае колко по различни. Та мисълта ми е че при тази процедура се почистват едва една, две тръбички от целия радиатор а останалите си остават запушени. Казвам го от личен опит,първоначално радиаторчето не пускаше почти никаква течност, но след третиране с препарат започна лека полека да се отпушва, докато накрая започна свободно да си преминава водата през него и решихме че сме го отпушили, да ама не. Когато го монтирахме на колата се разбра че сме си загубили времето и нищо не сме направили.Парното духаше съвсем леко топло и след по продължителна работа започва да изстива. След това се ядосах, прежалих пари за ново радиаторче и старото го разрязах с флекса да видя за какво става на въпрос и о изненада бяха се отпушили само две тръбички а останалите 6-7 си бяха плътно затапени. Та мисълта ми е ако ще се пробвате да го отпушвате, след като решите че сте готови, вържете по някакъв начин радиаторчето към постоянно течаща топла вода (примерно от бойлера) и се убедете че цялото се нагрява, то със напипване с ръка се усеща дали еднакво са загряли всички тръби. За да не се окаже накрая демонтаж, отпушване, монтаж, цял ден загубен и накрая нищо.

Прикачени файлове:
радиатор.jpg
радиатор.jpg [ 87.48 KiB | Прегледано 622 пъти ]
Пет Дек 14, 2012 6:58 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за подробната информация. Идеята ми е да се опитам да го отпуша без да се налага да свалям радиатора и преди това таблото нали. Ако сваля таблото няма да се занимавам с отпушвания и други простотии, а направо ще сменя самия радиатор. Процедурата по свалянето на табло е много тегава и точно това искам да избегна. После ще има тук ми скърца там ми хлопа, тая щипка е счупена. Става мазало с една дума. Благодаря все пак идеята ми е да изкарам докато стане топло...после вече ще я мисля 8-).

Пет Дек 14, 2012 9:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2