Отговори на тема стр 1, 2, 3  >
 Повдигане на Аутбек, смяна на гуми и други подобрения-съвет? 
Автор Съобщение

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Покрай коледа имах възможност да покарам Аутбека по снегове и калища (ходих за риба с него) и установих, че ми трябва още малко клиренс.

Решил съм да го повдигам, но искам да го направя с най-малко възможно негативни последствия. От това, което чета повдигане с фланци между 3 и 5 сантиметра е що-годе приемлив вариант, като клоня повече за 3 сантиметра, тъй като там товара за каретата бил пренебрежимо по-голям. Не съм спец, това е на базата какво съм прочел. Естествено ако може да се вдигне с 5 сантиметра без много негативни последствия би било още по-добре:)

Та искам да споделите ако имате поглед над нещата как се отразява подобно повдигане на Аутбек.

Следващото нещо, което искам да направя е да разкарам 17-ките с тези нископрофилни гуми (215/55/17). Не ми допада как минава по лоши пътища и дребни неравности с тях, предават доста от тях в купето. Иска ми се да мина на 16-ки с по-голям профил. Евентуално може общият диаметър да се качи с 2 см и така да вдигна просвета с още 1см от гуми.
Евентуален компромисен вариант ако не мога да продам лесно 17-ките е да мина на леко по-високи гуми - 215/60/17. Така пак печеля 1см просвет и една идея по-меко минаване на неравности. Няма да забравя как на една от предишните ми коли като слязох от ниски 17-ки на високи 15-ки спрях да усещам дребните неравности по улиците.

Всякакви съвети са добре дошли, знам че има много начетени и разбиращи хора тук!:)

Благодаря предварително!

Поздрави

Чет Яну 03, 2013 11:30 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 143
Автомобил: Legacy 2.5 AT 98г.
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз повдигнах моето Легаси с 6 отпред и 7 отзад. Ако беше еднаква височината им, при няколко човека отзад или някакъв багаж, щеше много грозно да стърчи предницата.
След това смених гумите от 205/50/16 на 205/60/16 - спечелих още 2 см.

Дали и как ще се отрази на каретата ми - само времето ще покаже.
Обаче като видях цената им...ами по добре да ги сменя някога и да си карам както ми харесва сега, отколкото заради ~200 лева да е ниска.

Чет Яну 03, 2013 12:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
А къде я повдига и колко ти излезе?

Също така - как е извънградското шофиране по магистрала или завои - има ли голяма разлика в негативна посока откъм стабилност?

Чет Яну 03, 2013 1:10 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Повдигах я при Тенчо. Може да му видиш темата в Сервизи и магазини. Цена можеш да си договориш с него. Не мога да ти кажа колко ще е, защото както бях писал в друга тема, моите фланци бяха правени от друг човек, с който Тенчо вече не работи поради проблеми с качеството на изработката им.
Аз по принцип си карам спокойно и след повдигането не съм усетил абсолютно никаква разлика в поведението на колата.
Да, със сигурност има някакво влошаване, но явно с моето каране изобщо не мога да го усетя.

ПС.
Трябва да имаш предвид, че реално влошаване ще усетиш не толкова от подложките, а от по-големия диаметър гуми. Все пак на автомата му е заложено как да работи с един диаметър и ти като сложиш по-глоям предавателните числа се променят, а от там и работата му и кога да превключва. Ускорението от място също осезаемо се променя.
Поне при мен му идва тегаво да доускорява на 4-та и много по-често от преди сваля на 3-та.
Обаче пък оборотите паднаха и веднъж ускорил примерно на магистралата държи по-ниски обороти на същата като преди скорост.

Чет Яну 03, 2013 2:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Супер, това за гумите е добре да се знае. Значи засега клоня ако успея да я вдигна с фланци с 5 см да запазя диаметъра на гумите като просто мина на 16-ки с по-голям профил. Или макс 2 см разлика в диаметъра.

Всякакви други съвети от хора с опит са добре дошли;)

Чет Яну 03, 2013 2:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Проходимостта на повечето машини идва от гумите. А на Аутбек "кални" гуми няма да сложиш... Най-добре си вземи евтина джипка, с която да ходиш за риба, щом бека не върши работа.

Чет Яну 03, 2013 4:13 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Върши идеална работа. Просто трябва малко още клиренс, за да не го удрям отдолу - в снежни коловози не е фатално, ама все пак.

Изненадващо със шосейните зимни гуми се справи в лепкавата хлъзгава кал и коловози - макар и с повечко зор.
Проходимостта на Аутбека ме устройва напълно откъм сцепление и с шосейни гуми, просто ми трябва още малко височинка. И с текущата се справя за моите цели, но предпочитам да имам малко запас и да си спестя удрянето отдолу в повечето случаи. Не съм някой хард офроудър. Ако мога да спечеля още 5 см ще съм напълно щастлив.

Евтина джипка не искам, защото:
1. Вече имам 2 коли в семейството
2. Нито имам времето, нито желанието да поддържам такава стара кола.
3. Нямам къде да я държа.

Та продължавайте да споделяте опит:)

Чет Яну 03, 2013 4:28 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
bobeck написа:
Проходимостта на повечето машини идва от гумите. А на Аутбек "кални" гуми няма да сложиш... Най-добре си вземи евтина джипка, с която да ходиш за риба, щом бека не върши работа.

Така, хубаво ще вземе а после и на нея гражданска, данък, преглед, винетка (щото те тия планини обикновено не почват от околовръстното) и т.н.
Отделно кво пречи да си сложи човека едни АТ гуми?
А какво пречи просто да се избягват калните периоди или да се заобикалят такива участъци?

За мен понятието офроуд има прекалено много разновидности, за да го свързваме така лекомислено всеки път само с умишлено дирене на кални блата или траялски изпълнения.

На мен пък от друга страна ми е интересно защо някой би си взел Аутбек вместо Легаси ако безпътието не го влече...

Чет Яну 03, 2013 4:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
nicktodorov написа:

Така, хубаво ще вземе а после и на нея гражданска, данък, преглед, винетка (щото те тия планини обикновено не почват от околовръстното) и т.н.

Точно така е. Аз за това доскоро поддържах 3 коли :pardon: Едната джипка де :giggle:
Според мен е по-евтино от мислената конверсия. На практика малко са колите с 25 санта клиренс от завода и 160 км/ч по магистрала..Но няма да убеждавам никой. За мен може едно решение да е добро, за теб друго :good:
На мен лично 20 см ...клиренс де, ми стигат, но някои явно не ](*,) За това я има темата. От скромния ми опит просто казвам, че ако Аутбек в заводски вид не е добро решение, просто си трябва джип. А разликите са много.

Чет Яну 03, 2013 6:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Аз извън пътя съм стъпвал веднъж на една мокра поляна, като го купих и веднъж на бонсови на пистата първата зима. Купих го, за да си паркирам в преспите, на калния паркинг пред офиса, който е празен есен и пролет, да се катеря по тротоарите, когато се налага и тн. И така. А и дълбоките дупки и легнали полицаи не ме плашат толкова, преди имах една алфа, картела и беше като пъзел от заварки. Италианския инженерен гений го беше направил най-ниската точка... :D

Чет Яну 03, 2013 8:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
http://ausubaru.com/ погледни тука има интересни неща

Чет Яну 03, 2013 8:36 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
bobeck написа:
nicktodorov написа:

Точно така е. Аз за това доскоро поддържах 3 коли :pardon: Едната джипка де :giggle:
Според мен е по-евтино от мислената конверсия. На практика малко са колите с 25 санта клиренс от завода и 160 км/ч по магистрала..Но няма да убеждавам никой. За мен може едно решение да е добро, за теб друго :good:
На мен лично 20 см ...клиренс де, ми стигат, но някои явно не ](*,) За това я има темата. От скромния ми опит просто казвам, че ако Аутбек в заводски вид не е добро решение, просто си трябва джип. А разликите са много.
Абсолютно поддържам мнението на колегата,само бих го поправил че на магистралата си държи спокойно не 160км.,а 200и... :shock:

Чет Яну 03, 2013 8:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Идеята на темата е да се дават съвети как да се направи най -добре и с колко см е разумно, а не дали. Вече съм решил да го правя - как и с колко - все още не.

Относно клиренса и 160 - туарега е 30см и с много по-високо и не-аеродинамично купе и вярвайте - няма проблеми с тея км.

А относно Аутбек - че те американките са с повече от 20 см клиренс. Те как ли поддържат 160?

Нещо не ме разбрахте добре - не искам бъги или някой франкенщайн, а просто още малко клиренс в границите на разумното. А и ако лифта с е фланци лесно се връща назад ако ефекта не е добър.

Джипове не харесвам и няма да си купя.

Чет Яну 03, 2013 9:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Отговори с цитат
Touareg надървен на 30 см няма как да караш със 160, повярвай ми. :) Иначе, според мен няма проблем с 3-4 см фланци - много колеги си вдигнаха колите и карат доста дълго без проблеми.

Чет Яну 03, 2013 9:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мда, за сега клоня към 3см фланци + 1 см от гуми. Искам колата да си остане максимално близо откъм пътно поведение както е сега.

Чет Яну 03, 2013 9:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 636
Автомобил: Outback 2.5AT'03 ; Forester 2.5XT;
Телефон: 0885022272
Рейтинг: 514
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Дидо, ти почти сам си си изчистил идеята, само трябва да я реализираш....едни 3 см фланци и малко заигравка с размера на гумите и си ти.....аз само бих те посъветвал следното......ако често имаш по-бързи преходи по магистралата - остани си с 17-ките и една идея по голям размер, но все пак борда ще им е по нисък от колкото на 16 - ките - това ти го казвам от гледна точка на стабилността, защото все пак повдигаш центъра на тежестта с фланците и ако и гумите са 16-ки с повече месо по тях (да, по-добре са за излизане извън пътя), все пак автомобила е мааааалко по нестабилен.......Но всичко това е повече на теория и в практиката няма да се усети чак толкоз много, освен ако не караш по агресивно.....все пак като цяло промяната на ъгъла и по-големия размер гуми ще допринесе до по-бързото износване на каретата, но пък тях можеш да ги позапазиш с една идея по-разумно шофиране от досегашното ти и до няква степен да компенсираш :-?

Чет Яну 03, 2013 9:39 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Много ти благодаря за съветите!:)

Пет Яну 04, 2013 8:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 820
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Виж това:

http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ack-52797/

Дано инфото да ти е от полза

Cheers :beer:

Пет Яну 04, 2013 8:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 493
Автомобил: XV 2.0 ; Outback B13 H6
Рейтинг: 224
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
nicktodorov написа:
След това смених гумите от 205/50/16 на 205/60/16 - спечелих още 2 см.

не е ли малко погрешно да караш с 2х2 различни височини на гумите? Това е разлика в двата диаметъра с поне 4см :idea: Ако тези които са ти на 60 са 15-ки тогава е 15мм разликата в диаметрите и пак незнам дали е допустимо да има между преден заден мост такава разлика ?

а Аз на легасито сложих 6см + гуми 205/60/16 + още части от Аутбек за да оправя стабилизиращата щанга и пластината на реактиванта. На Аутбек за да се повдигне с 3см освен фланци може и нищо друго да не му трябва. Имам един аутбек и може някои път да му направя фланци и да го пробвам с 3см отгоре как ще :) Фланците ми излезнаха 50лв, частите от Бек-а 30 = 80лв. Монтажа от мен ;) (загубена събота, но за кеф-а после :D)

Subaru Outback 2.5 `98 USA
Subaru Legacy 2.2i GX `95
Toyota Corolla D4D `06
Skoda Octavia AXR `07
LR Discovery 300Tdi `96

Пет Яну 04, 2013 8:40 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
bestbg написа:

не е ли малко погрешно да караш с 2х2 различни височини на гумите? Това е разлика в двата диаметъра с поне 4см :idea: Ако тези които са ти на 60 са 15-ки тогава е 15мм разликата в диаметрите и пак незнам дали е допустимо да има между преден заден мост такава разлика ?

Не карам с различни.
Преди и 4-те гуми бяха 16-ки на 50, а сега 4-те са 16-ки на 60.

Пет Яну 04, 2013 8:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3  >