|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Кандидат собственик с няколко въпроса
| Автор |
Съобщение |
|
nyankov
Регистриран на: Пон Яну 14, 2013 8:12 am Постове: 19 Местоположение: Велико Търново
Автомобил: Audi A4 1.9 TDI
Рейтинг: 0
|
Здравейте, Съвсем нов съм във форума (както пише .... пресен пресен  ). Харесал съм едно Legacy, но поради факта, че ще ми е първа японска кола (досега само коли на VAG съм карал) имам няколко въпроса. Поисках от автокъщата VIN-a на автомобила и те любезно ми го предоставиха. Ето го: JF1BP5LW48G094327. Може ли да се разбере нещо повече за колата. Пробвах няколко VIN декодера в нет-а, но на различните излиза различно инфо. Включително различна година 2007 или 2008. Колата е обявена 2009-та. Ето и няколко други въпроса: 1) Какво може да се очаква от двигателя 2.0 150 HP? Ще съм благодарен на линк към информация за този мотор, че нещо не се ориентирах. 2) Нормално ли е за субару на 3 години да има ръжда по разни болтове по двигателя държащи дребни детайли. 3) Как се проверява читаво ли е AWD задвижването в полеви условия? ( сигурно има някои лесни тестове) Благодаря!
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 1:40 pm |
|
|
|
gorogoro
Регистриран на: Сря Дек 10, 2008 7:01 pm Постове: 879 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136   
|
http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2 ... W48G094327На този сайт мисля, че може да се вярва за VINа. http://www.subaru.de/allrad-fahrzeuge/l ... toren.htmlТук ако се поразровиш ще може да намериш доста информация не само за мотор 2,0 DOHC. Няма сигурен, полеви тест, показващ състоянието на АТ, но все пак: 1, твърде желателно е при включване на скорост, независимо на коя, при пускане на спирачката колата леко да потегли. 2, при движение и ускорение да не се усещат "удари" и "дърпане" при смяна на предавките За болтовете - не е много нормално, но всичко е възможно ... Успех в търсенето, колега 
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 1:59 pm |
|
|
|
nyankov
Регистриран на: Пон Яну 14, 2013 8:12 am Постове: 19 Местоположение: Велико Търново
|

gorogoro написа: http://www.auto-parts.spb.ru/cat/su/su2.mycat?SelVin&vin=JF1BP5LW48G094327 На този сайт мисля, че може да се вярва за VINа. http://www.subaru.de/allrad-fahrzeuge/l ... toren.htmlТук ако се поразровиш ще може да намериш доста информация не само за мотор 2,0 DOHC. Няма сигурен, полеви тест, показващ състоянието на АТ, но все пак: 1, твърде желателно е при включване на скорост, независимо на коя, при пускане на спирачката колата леко да потегли. 2, при движение и ускорение да не се усещат "удари" и "дърпане" при смяна на предавките За болтовете - не е много нормално, но всичко е възможно ... Успех в търсенето, колега  Благодаря за бързия отговор. Руският сайт наистина показа смислени неща по вин-а  Колата е с ръчни скорости. AWD никога не съм карал и незнам как се тества дали работи. Прочетох че трябва да се пробва на ляв и десен завой с не много висока скорост за да се проверят диференциалите. Но как да проверя работи ли самото AWD (т.е. дали колата не е останала само на предно)? Сигурно е смешен въпрос  ама.... 
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 2:10 pm |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
|
Ако е с ръчни, значи има среден диференциал с блокировка (виско диф). При него като вдигнеш по една гума във въздуха от всеки мост трябва да ги върти. Това става когато няма LSD диференциал отзад, което е най-вероятния случай при теб. Този експеримент е малко трудоемък затова няма много смисъл. Сега времето позволява да намериш някъде лед и просто да видиш колко гуми въртят като я изфорсираш на старта.
При Субару единствения вариант колата да е на предно е като се сложи един бушон за изключване на задния мост. Този бушон го има на модели с автоматична трансмисия. Така че няма как да се изключи AWD на ръчна кутия освен, ако някой не е легнал отдолу и не е изтърбушил нещо. Това досега не съм го виждал някой да го е правил, за да продаде кола.
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
Последна промяна evg3 на Вто Яну 15, 2013 3:10 pm, променена общо 3 пъти
|
|
| Вто Яну 15, 2013 3:07 pm |
|
|
|
gorogoro
|
М даааа, погрешно разтълкувах въпроса ти за AWD с АТ... При сегашните пътни условия, няма начин, ако я сръчкаш от място да не превъртят предните гуми, ако е само с предно, а иначе ще се изстреля и ще усетиш едно от предимствата на AWD.  Имаше няколко случая със проблемни задни диференциали тук и всички колеги се оплакваха от притрисане на задницата в завой, при ситуации, които си описал и ти. Най-добре е да си я закараш в сервиз и да се погледнат и други работи по колата, за които вероятно и ти самия няма да се сетиш. Има теми по случая, има изброени и сервизи, но пак стигаме до въпроса: "а ти от къде си ...?" 
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 3:08 pm |
|
|
|
nyankov
|
Аз съм от Велико Търново, а колата се продава в Сливен. Ще отида да карам да пробвам и ако всичко е наред ще я отнеса сигурно. Благодаря за отговорите 
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 3:15 pm |
|
|
|
nyankov
|
|
Гледах днес колата. Карах я.... и нещо не останах впечатлен. Най-вече от вървене (спрямо сегашната Audi A4 1.9 TDI). Ясно ми е, че трябваше да очаквам разлика, но чак толкова голяма, не очаквах.
Иначе за колата. Като нова е. Дори на задните седалки стоят наилоните в краищата. Съвсем леко дернато на задната броня (пренебрежимо малко). Двигателя звучи добре доколкото мога да преценя. Диференциали блокирали мисля, че няма. Бензин, газ си работи. Светлини изправни.
Търговеца беше коректен и ми даде колата да си я пробвам в района, без да прави проблеми или да се цупи.
Жалко, че не я почувствах колата. Продължавам да търся.
Между другото, каква е разликата между 2.0i 150 HP и 2.0i 165HP моторите?
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 4:17 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|

Ако може да се вярва на данните от нета:
Cylinders: 4, boxer Valves per cylinder: 4 Capacity: 1994 cm3 Bore x stroke: 92,0 x 75,0 mm Compression: 10,2:1 Max power: 110 kW (150 hp) Max power RPM: 6000 rpm Max torque: 196 Nm Max torque RPM: 3000 rpm
Cylinders: 4, boxer Valves per cylinder: 4 Capacity: 1994 cm3 Bore x stroke: 92,0 x 75,0 mm Compression: 10,0:1 Max power: 121 kW (165 hp) Max power RPM: 6800 rpm Max torque: 187 Nm Max torque RPM: 3200 rpm
165 кс двигател(обозначаван като модификация 2.0R) е същото желязо, но работещо при по-високи обороти, респ. с по-висок разход. Интересно е, че вади по-малък максимален въртящ момент от 150 кс модел.
Този двигател на Легаси е съвсем достатъчен, още повече и с ръчна кутия. При автоматик може на някой да му се стори леко муден. Не знам какви са Ви очакванията за двигателя, но не мисля, че ще е много по-различен от Ауди 1.9 TDI. В ниските обороти е ясно, но като цяло не би трябвало да отстъпва. Освен ако няма проблем с двигателя. Щом е и с газова, тази кола вероятно е на едно 200-300 хиляди км. Трябва да се има едно наум все пак.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 5:32 pm |
|
|
|
nyankov
|
@tisho Благодаря за отговора. Ако може да си говорим (пишем) на "ти" ще се радвам  . Колата уж е на 120 000. Разликата беше като от мотор да се качиш на колело и да се опиташ да ускориш по същия начин. Може и аз да съм със субективни усещания, но бях уж подготвен за това. Ще гледам и ще пробвам други екземпляри и дано да си паснем с някоя, че много ми харесва като цяло колата. По данните, който си дал, би трябвало на около 3000-3200 оборота да се усеща прилично ускорение.
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 5:45 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
Обикновено човек не слага газова, за да кара по 20 000 км на година. Това с километрите си е ясно. А и няма значение, стига колата да е поддържана както трябва.
Единственото, което се сещам, е че си подходил като при дизел - да си сменял предавки на 2500 оборота... Просто този двигател на 2000 оборота започва, и свършва след 6500. Иначе при "изрязване" на 3500-4000 оборота, не може да останеш разочарован. Освен ако не е проблемен. Най-добре се качи в подобен автомобил и направи сравнение. Така ще стане ясно дали е субективно или обективно усещането ти. Иначе модела си е чудесен отвсякъде.
_________________ 4x4
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 5:50 pm |
|
|
|
gorogoro
|
Ще се опитам да налучкам, за да направим някакво сравнение, което не държа да се приема за миродавно. Вземам среден вариант Ауди А4 1,9 ТДИ - 115коня, модел 2004 - 2007година и описаното Легаси 2,0 атмосферен бензин, 150коня, модел 2007 година. АудиСубаруКакто е споменал и колегата за "вървенето" на една кола не са толкова важни конете, а въртящия момент, защото той дава това усещане. От данните се вижда, че Ауди има почети 50% по-голям въртящ момент (45%, ако трябва да съм точен) от това Субару, които при старта чупи вратове и си казваш "ееееей, как върви таз кола ...", но разликите идват мааалко след тоя старт. В завой, при хлъзгави настилки, при високи скорости Субаруто е много по-стабилно и сигурно. Ако можеш да направиш това сравнение, колега, мисля си, че ще те грабне колата Почети малко тук да "видиш" промяната на впечатлението на твой колега със Ауди. Не приемай поста ми като навиване или като реакция на засегнат от преценката ти за "нашата" марка, а просто за приятелски съвет. 
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 5:51 pm |
|
|
|
nyankov
|
|
Да. Така мисля и да направя.
Между другото в Сливен имаше още едно такова Legacy 2006-та 165 HP AT.
Запалихме го и имаше съвсем различен звук. Доста по плътен и стегнат.
За съжаление на търговеца в тази втората автокъща явно изобщо не му се продаваше и така и не можахме да го пробваме.
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 5:53 pm |
|
|
|
nyankov
|
@gorogoro  Изобщо не го приемам като навиване. Аз съм достатъчно навит  Точно от такива мнения имам нужда, защото знам, че нищо незнам за марката и за поведението на автомобила на пътя. 
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 5:59 pm |
|
|
|
netizen
Регистриран на: Нед Авг 26, 2012 9:23 am Постове: 3 Местоположение: Велико Търново
Автомобил: Audi A6
|
Присъствах на тест драйва днес. Честно казано и мен не ме влуди колата от към вървене  Ако трябва обективно да сравняваме колите, на nyankov аудито е 131 коня с чип, което означава близо 400Нм по целият диапазон на обороти, та от там идва разочарованието. Предполагам ще е по-добре да се тества Legacy с 2,5 или 3,0 мотори. Колата (черното легаси в Сливен) изглеждаше наистина на тези километри, газовата уредба не е слагана допълнително - Bi-Fuel е автомобила. Явно това трябва да се търси като екстериор и интериор, но с автоматична скоростна кутия и по-мощен двигател.
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 9:18 pm |
|
|
|
rado25
Регистриран на: Съб Ное 20, 2010 2:56 pm Постове: 446 Местоположение: Варна
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
|
1 netizen написа: Присъствах на тест драйва днес. Честно казано и мен не ме влуди колата от към вървене  Ако трябва обективно да сравняваме колите, на nyankov аудито е 131 коня с чип, което означава близо 400Нм по целият диапазон на обороти, та от там идва разочарованието. Предполагам ще е по-добре да се тества Legacy с 2,5 или 3,0 мотори. Колата (черното легаси в Сливен) изглеждаше наистина на тези километри, газовата уредба не е слагана допълнително - Bi-Fuel е автомобила. Явно това трябва да се търси като екстериор и интериор, но с автоматична скоростна кутия и по-мощен двигател. При 1,9 TDI, 131 коня с чип и 400Нм (предполага че и AUDI-то e FWD) не съм убеден че ще се впечатли от 2,5 атмосверен двигател с AWD .За 3,0 л Н6 не мога да кажа дали ще го впечатли, защото нито съм карал, нито съм се возил, но едно съм сигурен че Н6 с един RAPTOR SUPERCHARGER със сигурност ще го впечатли.
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 10:14 pm |
|
|
|
netizen
Регистриран на: Нед Авг 26, 2012 9:23 am Постове: 3 Местоположение: Велико Търново
Автомобил: Audi A6
|
Нещата излизат много извън контрол с такъв силов тунинг Като страничен наблюдател ми е интересно каква е разликата между 2.0 и 2.5 за тези моделни години като динамика и най вече доускорение при изпреварване ? Според спецификации автомата "спъва" колата от 0 до 100 с 1сек , което надали е от значение, не сме тинейджъри да правим светофарни гонки  при нормално каране забележима ли е разликата?
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 10:29 pm |
|
|
|
rado25
Регистриран на: Съб Ное 20, 2010 2:56 pm Постове: 446 Местоположение: Варна
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5
Телефон: 0894 625 237
Рейтинг: 42
|
netizen написа: Нещата излизат много извън контрол с такъв силов тунинг Като страничен наблюдател ми е интересно каква е разликата между 2.0 и 2.5 за тези моделни години като динамика и най вече доускорение при изпреварване ? Според спецификации автомата "спъва" колата от 0 до 100 с 1сек , което надали е от значение, не сме тинейджъри да правим светофарни гонки  при нормално каране забележима ли е разликата? Моето LEGACY е 2,5л, е вярно че е по стария модел и по слабия мотор ама не вярвам при по новия нещата да са кой знае колко по добре. Та да си дойда на мисълта, ЕДИНСТВЕНОТО нещо което не харесвам в моето суби е точно това, доускорение при изпреварване
|
|
|
|
| Сря Яну 16, 2013 10:53 pm |
|
|
|
gorogoro
|

netizen написа: Присъствах на тест драйва днес. Честно казано и мен не ме влуди колата от към вървене  Ако трябва обективно да сравняваме колите, на nyankov аудито е 131 коня с чип, което означава близо 400Нм по целият диапазон на обороти, та от там идва разочарованието. Предполагам ще е по-добре да се тества Legacy с 2,5 или 3,0 мотори. Колата (черното легаси в Сливен) изглеждаше наистина на тези километри, газовата уредба не е слагана допълнително - Bi-Fuel е автомобила. Явно това трябва да се търси като екстериор и интериор, но с автоматична скоростна кутия и по-мощен двигател. Незнаейки параметрите на Аудито, с което е било сравнявано Легасито по "вървене", избрах средните за модела стойности, които пак бяха с 50% в полза на "немеца". В действителност се оказва, че искаме да сравняваме кон с кокошка и втората да ни хареса. При два пъти (200+%) по-голям въртящ момент как очаквате да ви влуди "японеца"? Прав ли съм, че под "вървене" визирате "ускорение" (както при старт, така и доускорение при изпреварване)? Пак казвам: намерете възможност да тествате Субару в повече и по-разнообразни ситуации от подаване на газ само.  Мисля, че бях описвал как два пъти се "гаврих" с А6-ци (не се гордея с това, но колегите ме провокираха с държането си на пътя!). И двата пъти ги изпреварих при външен за мен завой. Предимствата на Субару над всички останали марки е в: 1, по-ниския център на тежестта, заради вида на двигателя си 2, поради същия - балансирането на инерционните сили на буталата, а от там и на целия автомобил. 3, симетрията на автомобила по надлъжната ос, даваща стабилността и в двата завоя 4, перфектното задвижване 4х4 със своите предимства 5, здравина 6, сигурност 7, стабилност на пътя (и извън него  ) при всякакви атмосферни условия и тн ... Бъдете по многообразни при сравняване на две неща и е добре да бъдат наистина съизмерими, а не кон и кокошка. Успех колеги ... с най-голямо уважение 
|
|
|
|
| Чет Яну 17, 2013 10:11 am |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
Моя мотор е точно от тези развинтените, с малко повече обороти и определено си ги иска. Отне ми доста време докато ги възприема тия обороти като необходимост, а не като запас. Определено са там за да се ползват. Усеща се как тръгва по-хубаво след 3500 - 4000 и тогава вече става ясно защо прекъсвача е чак на 7500 - да има човек да си ползва обороти след като е тръгнала колата. А звукът - ммммм, найс  А пък променливото газоразпределение се грижи мотора да диша добре и при високите, а при ниските да не харчи като за 160кс. Но няма как да е като чипнат турбо дизел на предно с 400нм - това си е сила, докато има сцепление, което да се ползва 
|
|
|
|
| Чет Яну 17, 2013 10:37 am |
|
|
|
nyankov
|
gorogoro написа: ... Предимствата на Субару над всички останали марки е в: 1, по-ниския център на тежестта, заради вида на двигателя си 2, поради същия - балансирането на инерционните сили на буталата, а от там и на целия автомобил. 3, симетрията на автомобила по надлъжната ос, даваща стабилността и в двата завоя 4, перфектното задвижване 4х4 със своите предимства 5, здравина 6, сигурност 7, стабилност на пътя (и извън него  ) при всякакви атмосферни условия и тн ... Мдам. Определено ще пробвам няколко различни екземпляра да сравня поведение. Това с доускорението е малко притеснително за мен, но предполагам се свиква. Сигурен съм, че на сняг/дъжд колата ще си покаже достойнствата.  Продължавам да търся и да пробвам 
|
|
|
|
| Чет Яну 17, 2013 10:43 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |