Особености на Субару Аутбек II (1999-2003)
| Автор |
Съобщение |
|
vikicho
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:52 pm Постове: 18 Местоположение: София Банкя
Автомобил: OUTBACK 2,5 99г МТ
Рейтинг: 0
|
|
Пробвах по-показания от вас начин,но не става копчето Круиз не свети,а и до него има още едно копче с някакъв нагревател и то не свети.
|
|
|
|
| Пет Яну 06, 2012 6:54 pm |
|
|
|
vikicho
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 7:52 pm Постове: 18 Местоположение: София Банкя
|
FRENCHMAN написа: vikicho написа: Пробвах по-показания от вас начин,но не става копчето Круиз не свети,а и до него има още едно копче с някакъв нагревател и то не свети. Здрасти, Опитай тогава да се видиш с някой колега който е с ръчни, има работещ темпомат и е по - на близо от мен  . Мисля че в София "Суби агитката" е доста голяма - все някой ще намери 1 час да помогне на колега. Ако пък имаш път към Варна - пиши едно лично и ще се видим да я видим тази работа... Може и техн. проблемче да имаш... Ако не съм управил проблема докото стане време за море  ще свиркам.Благодаря все пак А днес установих,че субарото има нещо като асистент при потегляне на наклон,незнам дали така се казва сега ми хрумна , но прави точно това.Като съм спрял на някоя стръмна улица и искам да потегля при пускане на спирачката колата не се връща и сантиметър назад, а не е автомат
|
|
|
|
| Вто Яну 10, 2012 8:34 pm |
|
|
|
vikicho
|
six_stars написа: Hill holder се нарича. По спомен, при натиснат съединител, чукваш спирачката и сработва. Да точно това е,дали е разработка на Субару или и други марки го имат
|
|
|
|
| Вто Яну 10, 2012 9:32 pm |
|
|
|
six_stars
Регистриран на: Пон Апр 02, 2007 10:26 am Постове: 1254 Местоположение: София
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162   
|

Измислено е от Щудебекер, което означава, че съществува от доста години - през 30-те години пра-дядо ми е имал рейсове, повечето от които Щудебекер. Сигурен съм, че и други го имат, но като опция (чувал съм, но не се сещам конкретно за марка или модел), докато при субару с ръчни скорости, мисля, че си е стандартно оборудване. Механична система е и се намира някъде в скоростите, доколкото знам при неопитни майстори има проблем със зацепването и съответно после сработването. Ако греша, моля някой да ме поправи.
As a trade name, it was only available on older Subarus, and
is currently available on the Subaru Forester [2] and the
Subaru Impreza. The 2009 Dodge Challenger SRT8 [3] also comes equipped with hill-holder. Hill-holderworks by holding the brake in position while the driversets-up and activates the first gear to move the car forward from a complete stop, without fear of roll-back.
Similar systems are or were in use by Alfa Romeo, Citroën, Fiat (including the new Fiat 500), BMW, Skoda Superb 2009, Lancia, Mercedes-Benz, Volkswagen, Lamborghini Aventador, Saab, smart ("Hill Start Assist"), Subaru, Cadillac ("NoRol") and Stutz ("Noback").
It was first introduced in 1936 as an option for the Studebaker President. Another name for the mechanism is a hill hold control (HHC).
Оказах се прав - 1936. Източник - уикипедия.орг
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
|
|
|
|
| Вто Яну 10, 2012 9:40 pm |
|
|
|
vikicho
|
|
Днес смених маслото в скоростната кутия (ръчна) събра точно 3,5литра 75W90 полусинтетика Мотул и в задния диф от същото.Остана ми около 500/600гр.да купя още литър и да сменя и в предния или там е задължително да е 80W90 как мислите.
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2012 8:03 pm |
|
|
|
Valio
|
Ами колега,ако говориш за предния диф,имай предвид ,че се намира в скоростната кутия,така ,че вече си го сменил... 
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2012 9:15 pm |
|
|
|
vikicho
|
Много съм зле чел съм тема за автомат и смяна на масло в преден и заден диф, явно там са на отделно  Добре , че нямах достатъчно пари в мен като купувах маслото иначе щях да купя и 2л.80W90 за предния диф
|
|
|
|
| Чет Яну 12, 2012 10:00 pm |
|
|
|
Joro_Doktora
Пресен - пресен
|
|
Здравейте колеги, Преди 3,5 години си поръчх субару BAJA от САЩ с договорка за цена/19000лв / .беше уникална - но когато дойде в БГ, цената стана 25 000 и аз се отказах и си купих Ланд Круизер който утре ще идват да го купят - и отново на Субару!!! Доста гледах из сайтове .Спрял съм се на Outback м/у 2001 и 2005 г . Молбата ми е следната- когато я избирам какво да гледам?Къде са тънките моменти на тези автомобили? Предварително ви благодаря
|
|
|
|
| Вто Фев 28, 2012 6:12 pm |
|
|
|
mytko
Регистриран на: Вто Фев 02, 2010 4:11 pm Постове: 64 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Outback 2.5 2024
Рейтинг: 4
|
|
Моя съвет е ако не ти е ясно какво да гледаш по-добре ползвай услугите на човек, който има и опита и знанията както с марката така и колите като цяло. Ако си от София мисля, че има достатъчно места където могат да диагностицират автомобила, който смяташ да купиш. Ако си от Варна или региона може да се обърнеш към BatBubi за консултиране и помощ или към Субару Варна за диагностика. За другите градове колегите ще кажат. А иначе така поставен въпроса е доста общ. Към какъв ДВГ си се ориентирал, каква скоростна кутия предпочиташ? От 2001 до 2005 вариантите не са малко Outback II поколение до 2002, 2002-2003 фейслифт на II поколение, 2004-2005 III поколение. Разлики има много в различните поколения и в двигатели и в СК, а за дизайна да не говорим.
Успех в търсенето
_________________ Subaru Outback'24
|
|
|
|
| Сря Фев 29, 2012 10:28 am |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|

iviv67 написа: valqk написа: ехх... не е само това. Outback I има със шпер отзад. А той, повярвай е МНОГО важен на терени с кофти сцепление (кал, сняг) :-) ама това го разбрах след като взех Outback II само заради славата с гарнитурата на 1-цата... :–) Искаш да кажеш, че ІІ няма със заден блокаж. Мисля, че само 3,0 литровите модели имат заден диф с LSD. Иначе при моделите с VDC, тази система имитира работата на блокажите на диференциалите, като използва ABS системата. Пробвал съм, когато трябва да се излезе от диагонална ситуация или се превърти което и да е колело, АБС-а веднага го блокира и така предава мощност към другото колело - върши идеална работа в много ситуации. Хубаво е да се знае, че при нужда от излизане от ситуация с "груба сила", примерно снежна пряспа, кал (без опция за безкрайно затъване) и т.н. тогава тази система трябва да се изключи, защото при твърде дълго превъртане на някои от гумите ограничава оборотите на двигателя...и това го научих по трудния начин. За изключването на VDC-то има отделна тема - на много от колите не може да се изключи по друг начин, освен със слагане на бушон в определеното за целта надписано гнездо в кутията с предпазителите в двигателния отсек. За духането на гарнитурите - и това го преживях. ПРи този този двигател ( 2,5л, 156 к.с.) на около 170 000 км на някои коли се появява дефект - при четвърти цилиндър гарнитурата пуска антифриз навън. Дефектът е официално е признат от Субару, официално се е препоръчвала някаква добавка, била е удължена гаранцията на колите на 5 или 7 г. или достигане на 100 000 мили и т.н. Това е било на времето. Какво е хубаво на правим ние: трябва да се хвърля от време на време по един поглед на датчика за температурата, да се внимава в горещи днни ако колата започне да си изключва сама климатика ( при мен така се получи). Отделно имаше антифриз в разширителния съд, а радиатора беше празен. Ако се хване навреме и моторът не се прегрее, няма грижи - сменя се гарнитура на главата, проверява се главата за кривина и ако няма, може да се се направи само едната глава. Тук една особеност ( от клиентска гледна точка). Някои майстори ремонтират главата без да вадят мотора. Други го вадят. Ако моторът не се вади, трудът по ремонт на една глава струва Х, на двете глави 2Х. Винаги като се сглоби главата може да се прецени дали има нужда да се прави и другата глава. Това естествено е по преценка на професионалиста, на който сте гласували доверие. Аз примерно направих само едната глава, теглиха и един "вятър" - 0,05 мм, прецениха, че няма нужда да се прави другата. Целият ремонт с оригинални части ми излезе към 350 лева. Вече 30 000 км си карам, двигателя е спокоен, няма притрисания, вибрации и т.н. Познавам други колеги, които също са постъпили така и нямат проблеми. Ако майсторът вади двигателя и така го ремонтира обикновено препоръчва да се ремонтират и двете глави, защото така е по-сигурен, че всичко по двигателя ще е ОК и разликата в цената на труда при изваден двигател така или иначе не е толкова голяма. При изкривена глава е ясно - винаги се прави ремонт и на двете глави, защото при престъргване на главата ще се промени компресията в два от цилиндрите. При наближило време за смяна на ангренажен комплект, може да се използва ситуацията и да се спестят едни 100 лева труд за неговата смяна - при ремонт на главата ангренажът така или иначе се сваля. Като цяло собственото ми впечатление е, че е неприятна случка, но на фона на цената за качествена поддръжка на тази кола не е нещо, което би ме спряло да си я купя - правиш веднъж (евентуално) и забравяш. Ще го напиша пак за да не последва полемика отдолу как трябва да се извърши този ремонт: Ако ви се случи, консултирайте се с вашия автомеханик и следвайте неговия съвет как трябва да се процедира , защото това му е работата и той ще носи отговорност за това как е направен ремонта. Аз само споделям собствения си опит.
|
|
|
|
| Нед Дек 30, 2012 12:16 pm |
|
|
|
spitfire
Автомобил: Audi 80
|
|
Всички Outback II ли са с въздушно окачване? И ако не как да разбера по снимки в обявите?
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 1:25 pm |
|
|
|
gorogoro
Регистриран на: Сря Дек 10, 2008 7:01 pm Постове: 879 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136   
|
Прикачени файлове:
11355077216273579_12.JPG [ 53.28 KiB | Прегледано 5197 пъти ]
Нито един Аутбек не е с въздушно окачване, независимо коя генерация е. С такова окачване са редки екземпляри Легаси, които задължително са комби и с АТ. Познават се по копчето "Hight"
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 1:38 pm |
|
|
|
fenix
Регистриран на: Съб Апр 02, 2011 9:36 pm Постове: 356 Местоположение: София
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105  
|
Колегата най-вероятно пита за саморегулиращите се задни амове,слагани на някои модели.Можеш да провериш по VIN-а на колата или по огледите да залягаш отдолу,най-препоръчително-в сервиза  .Но конкретно на въпроса-не на всички има такива амове.
|
|
|
|
| Вто Яну 15, 2013 2:41 pm |
|
|
|
Тедо
Регистриран на: Сря Яну 23, 2013 1:12 pm Постове: 99 Местоположение: София
Телефон: 0888811914
|
|
Това с издухването на гарнитурите колко често явление е и за 170хкм реални ли говорим или горублянски... Нещо ми се вижда несериозно да ремонтираш двигател на 170 000км - на мен досега ми се е налагало да ремонтирам мотор само на един ленд крузер, ама той беше на 18 години и /поне/ 300 000км... А съм шофьор от 1992г и без кола не съм оставал... Откакто се ожениж 2001-ва, все съм с по 2-3...
В статията на Аутобилд, качена по-горе нищо не пише за проблеми с 3-литровия мотор... Значи ли това, че е по-надежден?
Какъв разход дава при магистрална скорост 140-160кмч /щото аз с 90 не карам освен на планински проход/?
|
|
|
|
| Сря Яну 23, 2013 1:48 pm |
|
|
|
krass
|
|
| Сря Яну 23, 2013 2:20 pm |
|
|
|
Тедо
|
|
Твойта кола на колко км/години беше, когато откри проблема и всъщност как го откри?
Имаш ли наблюдения върху разхода на магистрала?
Моята идея е, че понеже с тороидална бутилка пробегът ще е доста кратък на дълъг път, да карам на бензин при нужда... Рибар съм, ще тегля и лодка - сега ползвам Гранд Витара 1.9ДДиС /разход с лодката при 100кмч и без лодка със 140кмч еднакъв 10/100 нафта/, но ми идва малко бавна за моя стил на каране, когато съм без лодка разбира се...
|
|
|
|
| Сря Яну 23, 2013 2:51 pm |
|
|
|
krass
|
|
Моята беше някъде след 170 000 км, на 11 години, отивахме на плаж по някакъв черен път и изведнъж климатикът спря да работи (явно като прегрее двигателят и сама си изключва товарите).Тогава не загрях какво се случва, не погледнах и стрелката. Направихме си плажа и на връщане се случи пак, тогава видях стрелката за температурата, и зацепих. В разширителното казанче ИМАШЕ течност, но радиаторът беше празен. Долях минерална вода "Горна баня" и се прибрах. На мястото на резервната гума се събира 59 л. (50 л. ефективни) тороидална бутилка. Разходът при такива скорости 140-160 км/ч може много да варира, но да кажем може би 9-11 л. бензин/12-14 л газ, трудно е да се каже. Ако искаш нещо по-пъргаво на извънградско от 130 коньов дизел, може би е по-добре да се насочиш към 3,0 л Аутбек или Форестър 2,0 турбо.
|
|
|
|
| Сря Яну 23, 2013 3:17 pm |
|
|
|
Тедо
|
|
м-да... и аз имам съмнения, че 2.5-цата ще е тромавичка... То Сузито си е доста пъргаво, но са го скопили с тая 5-степенна кутия и при 150кмч е на 3750 оборота, което си е много за дизел. Преди да го взема тествах 2.0 АТ /140кс/ и е трагично в сравнение с дизеловото 129кс...
По принцип съм се наточил за един аутбек Н3.0, ама ме притеснява дали пак няма да вдигна ръце от разхода, както стана с предишния ми 4х4 СФ 2.7 V6, което беше наистина перфектно но го продадох на 3г /61000км, щото още не ми беше увряла главата за АГУ...
ПС: Твойто има ли наченки на ръжда - все пак си е 10-ина годишна кола, а японските не се славят с добри тенекета...?
|
|
|
|
| Сря Яну 23, 2013 3:49 pm |
|
|
|
krass
|
|
Не казвам, че заводските данни за разхода са верни или не, но могат да служат за отправна точка: за години 1999-2002 за 2,5 извънградско 7,9; градско 13,3; за 3,0 извънградско 7,8; градско 15,3;
за година 2003 за 2,5 извънградско 7,2; градско 12,4; за 3,0 извънградско 7,6; градско 14,0;
Аз с немски бензин съм докарвал разход 8,1/100, с български 8,4/100. Значи не са толкова далеч от истината при каране с 90-100 км/ч . За тенекиите е стандартата ситуация както при другите марки - има коли с ръжда, има и без. Зависи от къде е внесена колата.
|
|
|
|
| Сря Яну 23, 2013 4:22 pm |
|
|
|
Тедо
|
Разхода на извънградско не ме вълнува колко може да падне, а по скоро до колко може да се качи  Един прост пример с пасата ми повече от 7.5-8/100 не мога да постигна /това при скорости от порядъка на 180кмч постоянно до края на магистралата/... СФ-то без да го напъвам даваше 12-13/100, но настъпиш ли го разхода беше колкото е скоростта без една нула /при 160кмч не по-малко от 16/100)... Като заводски разход го даваха 10 извънградско и 14 градско...
|
|
|
|
| Сря Яну 23, 2013 4:46 pm |
|
|
|