Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  >
 Особености на Субару Аутбек II (1999-2003) 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 53
Телефон: 0898798624
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Всички ли с 2,5 мотора сте правили гарнитури на главата и на колко километра? И колко ви струва? Питам, защото на Голфа правих, с леглата на клапаните, гумички, работа и др. ми струваше около 400 лв. Мотора 2,5 много ли е по-муден от 2,0Т на Forester? Питам, защото карах един Forester и ми хареса как върви. От друга страна не виждам много запазени екземпляри и се оглеждам за Legacy и Outback, задължтелно автомат. Не съм карал и не съм се возил в такъв и не знам какво да очаквам. Впечатленията са ми от някакви клипчета в интернет. Днес видях едно паркирано Legacy седан 2,5 автомат и дълго го разглеждах, сигурно бях много подозрителен. Сега карам дизел 116 коня.

Чет Яну 24, 2013 6:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2782
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз не съм имал проблеми с този двигател. Първия ми Аутбек 2000 г. го продадох на 210 хил. км. без да са отваряни главите. Следващия модел Аутбек 2007 г. беше на малко км като го продадох, но до тогава пак не съм имал проблеми.
;)

Чет Яну 24, 2013 7:26 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 99
Телефон: 0888811914
Нов фен
Отговори с цитат
krass написа:
...
Аз с немски бензин съм докарвал разход 8,1/100, с български 8,4/100. Значи не са толкова далеч от истината при каране с 90-100 ...

Не знам как ти е паднал разхода точно в Германия... Брат ми живее в Мюнхен и сравнително често пътувам - в Германия разхода винаги се вдига, защото се кара по-бързо и газ-спирачка... Немския бензин е по-скъп, защото с него се финансират пътищата вместо с винетки, а не защото е по-хубав /от австрийския например/...

Виж в Австрия е по-възможно да свалиш разхода, щото половината магистрали са "100кмч", а останалите "130кмч"... Аз в Гърция съм свалял на 5.1/100 като беше повече шосето от магистралата...

Чет Яну 24, 2013 9:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За мудността всеки трябва сам да си прецени. Бензини, дизели, ръчни, автоматични скорости, 4х4, 2х4 - твърде различни коли сравняваме. В различните диапазони на оборотомера и скоростомера ускоряват по разлиен начин, иначе Аутбек 2,5 си е по-муден от Фори 2,0 турбо. Само не забравяйте, че при кола 4х4 доста по-малко от коенете , за които горите отиват до колелата в сравнение с кола с предно предаване. Т.е. конете не са това, което са. :D
Наскоро познат с Ауди А4 1,8Т 150 коня комби без куатро ми пробва Аутбека и каза, че го усеща 15-тина процента по-муден. А при скорости над 140-150 км/ч на магистралата - по-стабилен.

Чет Яну 24, 2013 10:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5470
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
dragozow написа:
Всички ли с 2,5 мотора сте правили гарнитури на главата и на колко километра? И колко ви струва? Питам, защото на Голфа правих, с леглата на клапаните, гумички, работа и др. ми струваше около 400 лв. Мотора 2,5 много ли е по-муден от 2,0Т на Forester? Питам, защото карах един Forester и ми хареса как върви. От друга страна не виждам много запазени екземпляри и се оглеждам за Legacy и Outback, задължтелно автомат. Не съм карал и не съм се возил в такъв и не знам какво да очаквам. Впечатленията са ми от някакви клипчета в интернет. Днес видях едно паркирано Legacy седан 2,5 автомат и дълго го разглеждах, сигурно бях много подозрителен. Сега карам дизел 116 коня.

Не - само тези които са прегрявали по някаква причина или са карали с на газ с яко газене. Тогава протичат - ремонта е кажи-речи 1 000лв.
Аутбак е по-тежък и с атмосферен мотор, така че сравнение с Фори турбо е неадекватно. Форито определено ще ти се стори по-бързо, макар и в реалността динамиката на двете коли е да е приблизително равна.
Тедо написа:
krass написа:
...
Аз с немски бензин съм докарвал разход 8,1/100, с български 8,4/100. Значи не са толкова далеч от истината при каране с 90-100 ...

Не знам как ти е паднал разхода точно в Германия... Брат ми живее в Мюнхен и сравнително често пътувам - в Германия разхода винаги се вдига, защото се кара по-бързо и газ-спирачка... Немския бензин е по-скъп, защото с него се финансират пътищата вместо с винетки, а не защото е по-хубав /от австрийския например/...
Виж в Австрия е по-възможно да свалиш разхода, щото половината магистрали са "100кмч", а останалите "130кмч"... Аз в Гърция съм свалял на 5.1/100 като беше повече шосето от магистралата...

Колега не разбрах само каква кола караш - Пасат 1.9 ТДИ?
Няма бензиново Субару което да направи разход от 5.1 че и до 7 дори. Тези коли са абонати за 10/100 и то в изправно състояние - всичко друго са митове, легенди, мечти и слаба математика, за коли 4х4, автомат, със собствено тегло над 1500кг и аеродинамика на гюле :pardon:

Чет Яну 24, 2013 11:15 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
да, сега съм с Пасат, но се оглеждам за аутбек понеже искам да си пускам лодката с него... Последните 10г смених 4 и сега карам пети 4х4 Гранд Витара дизел /освен пасата, който ми се задържа 6г вече/. Субаруто е постоянно 4х4 и това вдига разхода /Гранд Витарата също е постоянно 4х4 и градско-магистрала си държи 9-10 л. нафта. Естествено и бензиновия двигател гори едни 40% повече от дизел... Като добавим и повечкото "магарета"...

Примерът с пасата го давам, че при начина, по който другите хора си карат бензиновите коли с разход 10, на мен ми дава 5-5.5... Обаче при мойто си каране ми дава 6.5-7, но никога повече от 8/100...=> субаруто сигурно ще обади едни 14-15/100 /извънградско говорим/...

Чет Яну 24, 2013 1:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тедо написа:
да, сега съм с Пасат, но се оглеждам за аутбек понеже искам да си пускам лодката с него... Последните 10г смених 4 и сега карам пети 4х4 Гранд Витара дизел /освен пасата, който ми се задържа 6г вече/. Субаруто е постоянно 4х4 и това вдига разхода /Гранд Витарата също е постоянно 4х4 и градско-магистрала си държи 9-10 л. нафта. Естествено и бензиновия двигател гори едни 40% повече от дизел... Като добавим и повечкото "магарета"...

Примерът с пасата го давам, че при начина, по който другите хора си карат бензиновите коли с разход 10, на мен ми дава 5-5.5... Обаче при мойто си каране ми дава 6.5-7, но никога повече от 8/100...=> субаруто сигурно ще обади едни 14-15/100 /извънградско говорим/...

14-15/100 ще бъде ако теглиш нещо голямо или даваш яко газ.
На дълго Субаруто е доста икономично за 4х4 автомобил - 3.0 литровите падат под 10/100. С газова инжекция излиза по евтино от нафта, особено като се добавят разликите и в цените на консумативи. Иначе за теглене - Фори 2.0 158 коня или Аутбак 3.0 литра са най-подходящите варианти, но както при всички коли - трябва да е подържана и гледана кола, че иначе става ужас.
Колкото и здраво да е едно Субару, хич не му понася немърлива или никаква подръжка.

Чет Яну 24, 2013 2:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
дали има някъде Аутбек под наем или единственият вариант за по-дълъг тест е да си купя едно :D

Чет Яну 24, 2013 2:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Аз преди време пуснах тема за това някой да ме повози във Forester Turbo от първата генерация, един колега се отзова веднага и даже ми позволи да покарам. Веднага харесах колата. Сега ако има някой с 2,5 автомат да ме повози ще почерпя. Чудя се кое ще ми лепне повече, Forester или Legacy/Outback. Не съм състезател, но не съм и някой смотан Джон. Извънградско рядко ще карам с повече от 120-130 км/ч, но искам като дам газ автомата да реагира адекватно и да мога да задмина TIR без да настръхвам. Ще карам 90% градско и не искам да ръчкам скорости ако може. Искам автомат и по още една причина, не ми се дават пари за съединители и маховици, имам лоши спомени от Голфа и едни четирицифрени суми за ремонт. Трябва ми здрава и безпрпблемна кола, за обслужване никога не съм жалил пари за хубави масла, хубави филтри и т.н.

Чет Яну 24, 2013 8:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 879
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136
Отговори с цитат
Колега ... помислете малко ...
Когато искате някой да ви повози и дори да предостави колата си за тест, логично би било да бъде от вашия град. При положение, че не сте го написали в профила си, вариантите такива желаещи да разберат от къде сте са да прочетат всичките ви мнения(с надеждата поне в тях да има тази информация, след като вече сте си организирали среща с друг колега) или да ви звънят на телефона. Едва ли ще има чак такива ентусиасти ...
Напишете от къде сте и може да се намерят желаещи ... :good: :beer:

Пет Яну 25, 2013 10:08 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
не знам защо си имал проблеми със съединителя на гоУфа - пасатката ми е на 177 хиляди с оригиналния, бая ремаркета съм теглил и още има хляб в него... Иначе за удобството на автоматика няма спор... Но там ядовете са по-скъпи, ако ги има...

Пет Яну 25, 2013 11:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Тедо написа:
Но там ядовете са по-скъпи, ако ги има...

Не е точно така - смяна масло и филтър около 250-300лв.
Дори и ремонт да се наложи в рамките на 1000лв е напълно постижим. Автоматиците на субару са изключително здрави и неслучайно им се носи славата на пожизнени / при регулярна подръжка разбира се /.

За автомобил който се кара предимно в градски условия / особенно Сф /, автомата не само е по-удачен,но и по-изгоден.

Пет Яну 25, 2013 2:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Горноното важи с особена сила за точно този модел двигатели и кутии, Валякът за неговия 2,5 аутбек MT беше споменал цена от около 1000 лева за съединител ако не ме лъже паметта. Интересно за Аутбеците след 2004 година, цените на съединителите са по-ниски.

Пет Яну 25, 2013 3:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
gorogoro написа:
Колега ... помислете малко ...
Когато искате някой да ви повози и дори да предостави колата си за тест, логично би било да бъде от вашия град. При положение, че не сте го написали в профила си, вариантите такива желаещи да разберат от къде сте са да прочетат всичките ви мнения(с надеждата поне в тях да има тази информация, след като вече сте си организирали среща с друг колега) или да ви звънят на телефона. Едва ли ще има чак такива ентусиасти ...
Напишете от къде сте и може да се намерят желаещи ... :good: :beer:
Съжалявам, София. Добавих го. Вечер съм в Борово, а през деня на разклона за Враждебна.

Цитат:
не знам защо си имал проблеми със съединителя на гоУфа - пасатката ми е на 177 хиляди с оригиналния, бая ремаркета съм теглил и още има хляб в него... Иначе за удобството на автоматика няма спор... Но там ядовете са по-скъпи, ако ги има...

Зависи колега, PD моторите от 116 коня нагоре са с демпферен маховик, той е скъп. Самия съединител е около 600 лв с работата, което не е кой знае колко много. Моя Голф също беше на 172 000 км като го взех. Съединителя боксуваше на 6-та като дам повече газ, тръгнах да сменявам и т.н. Излезе ми към 1500 лв. или 1/4 от цената на колата, което си е много. На 50 000 км 300 лв за масълце в автомата не е много. Чел съм тук из форума че на 2.5 с ръчни скорости е скъп съединителя. За автомата май още не съм видял тема за счупен такъв, пък и не ми се ръчка само.

Пет Яну 25, 2013 3:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
ми аз сега съм на 177, ама съм я купил на 61... нищо не съм сменял - значи съм икономисал 2 смени на масло при автоматика :D При всички случаи ръчката е по-евтино и разходът е по-малък /не коментирам роботизираните и СВТ кутиите, а нормалните с хидротрансформаатор/.

Да оставим парите на страна - автоматикът си е хубава работа, особено с повечко степени и мощен двигател... Това е и една от причините да се заглеждам по аутбеците... Иначе шкодичка октавия с 6ск 4х4 едвам стига 6/100 нафта :), ако гледаме кое е евтинийка...

Пет Яну 25, 2013 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Сравнението ти е частен случай. Ако си намериш 9-12 годишен аутбек на 61 000 км, цената на колата няма да е ниска. Ако сравняваме при равни условия за да видим разликата - при цена на смяна маслото на Аутбек автоматик - труд и консумативи 200 лева на 60 000 км, за 180 000 км ще си дал 600 лева. А ако за 180 000 км износиш 1 съединител струващ 1000 лева, при този модел аутбек, ето как е по-евтино. А при коли с истинско 4х4 съединителя си заминава, защото ако дадеш повече газ не търкаш гуми, а търкаш съединител.

Пет Яну 25, 2013 5:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Ако прибавим и смяна на среден диф... цената при ръчката може да скочи доста :facepalm:
Така че малко си е въпрос и на късмет :pardon:

Пет Яну 25, 2013 7:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 102
Автомобил: TLC HDJ80, Subaru Impreza GD EJ20
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Тедо написа:
... Да оставим парите на страна - автоматикът си е хубава работа, особено с повечко степени и мощен двигател... Това е и една от причините да се заглеждам по аутбеците... Иначе шкодичка октавия с 6ск 4х4 едвам стига 6/100 нафта :), ако гледаме кое е евтинийка...

Тия автоматици с многото степени нямат нищо общо с този на аутбека, за който е тази тема.
Първия е хубав и приятен за каране, втория здрави и също толкова приятен за каране, макар и леко по-муден от съвременните и не толкова "секси", защото е само с 4 скорости.
А иначе Шкодичка с 6ск 4х4 (нямам нищо против Шкодите, напротив, харесвам ги) е далеч от евтинийка, когато дойде време за съединител. А за ремонт, или да кажем сериозен такъв на автомат на Субару (доколкото знам автомата всъщност е на Нисан) не съм чувал а познавам добри майстори на автоматици, които преживяват много добре от съвременнни ZF кутии (с многото степени) качени на всякакви европейски марки.

Доколкото те познавам и четейки същината на въпросите ти тук, се съмнявам да се изкефиш на H6 на Аутбек. Този до 2003г. няма осезаем 'уау' ефект, но има впечатляваща тяга за бензинов двигател в целия диапазон. Кара се като дизел но в два пъти по-голям диапазон на обороти.

Пон Яну 28, 2013 12:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
ще трябва да пробвам 3.0... 2.5-цата явно е с по-скромни възможности... "Печката" върви прилично от 1500 до 3500 оборота, значи Н6 би трябвало да върви така от 750 до 7000 оборота... Другият вариант е да привиквам с по-кротко каране и да си мързелувам с автоматика... :cool:

Иначе като гледам, 2.5-цата автомат е идеална за вадене на лодката от водата - на позиция "1" на автомата :good:

Пон Яну 28, 2013 3:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 102
Автомобил: TLC HDJ80, Subaru Impreza GD EJ20
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ами H6-цата върви отлично от 1000 оборота до 6000. :)

Да споделя и още нещо. Преди да взема Аутбека, тествах обстойно и първото поколение на Audi Allroad 2.5 дизел, първото поколение на XC70 на Волво, Окравия Скаут и ме возиха и на една Алфа, която попада в тази категория. Аудито няма конкуренция като глезотии и лукс, Шкодата като икономичност и теснотия, особено на задните седалки, Алфата си е Алфа, Волвото - преките ми впечатления са нито лоши, нито прекрасни, но не ми хареса информацията от приятели в Мото Пфое за първата генерация.

За Субаруто реално не намерих аргументи против за себе си. Единствения, за мен, би могъл да бъде, че е назад от Аудито като екстри и комфорт. Но всичко останало е правилно и сериозно направено, без гъзарски и маркетингови изхвърляния. Особено ти допада като го погледнеш отдолу и преди това си карал Патрол и Ленд Крузер доста време... :)

Пон Яну 28, 2013 3:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  >