Отговори на тема
 Нов собственик с няколко въпроса 
Автор Съобщение

Постове: 122
Автомобил: Legacy EJ25 02 & Outback H6 05
Рейтинг: 51
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Първо Здравейте колеги. След 6 месеца размисли и страсти от 3 дни съм щаслив собственик на Легаси седан 2001г 2.5 автомат. Ведага след покупката беше сменено масло и всички филтри по двигателя, днес ми предстои смяна на ангренажа и масло и филтър трансмисия. Поринцпно всичките ми автомобили до сега са били немски и съм ги обслужвал сам. Искам да ви попитам има ли тънкости при смяната на трансмисионнто масло и ангренажа. В един US форум прочетох че, маслото се сменя по следния начин изтака се картера налива се същото количество масло след което се откача обратната линия от масления охладител пали се двигателя и се изтака 1л, след което се долива пак 1л и така 3 пъти. Интересува ме вярно ли е това или начина е друг. Другия ми въпрос е свързан отново с трансмисията. При всяко палене на двигателя светва индикацията на таблото POWER и след 1-2секунди изгасва, нормално ли е това.

Поздрави

Съб Яну 12, 2013 12:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Добре дошъл и много радости с новата придобивка! Качи малко снимки да видим красавицата.
С ангренажа надали ще успееш да се справиш сам, затова я закарай на сервиз в който разбират от Субару, а и най-добре да ти сменят и маслото на трансмисията там. За да не се наложи заради някой спестен лев сега, да се бръкнеш дълбоко в джоба по-късно.
;)

Съб Яну 12, 2013 2:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 862
Автомобил: Pontiac Firebird 5.0 V8
Телефон: 0899164990
Рейтинг: 385
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей Колега,

Добре дошъл !И аз съм отскоро в форума с аналогичен като твоя случай. Сменявал съм си сам ремъци , вериги и какво ли още не ,но за автоматика и ангренажа предпочетох да си я закарам на майстор който разбира от модела.
Иначе Powera си светва винаги при палене нормално е ! (поне на предишния модел)

Съб Яну 12, 2013 7:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ivo totev написа:
Първо Здравейте колеги. След 6 месеца размисли и страсти от 3 дни съм щаслив собственик на Легаси седан 2001г 2.5 автомат. Ведага след покупката беше сменено масло и всички филтри по двигателя, днес ми предстои смяна на ангренажа и масло и филтър трансмисия. Поринцпно всичките ми автомобили до сега са били немски и съм ги обслужвал сам. Искам да ви попитам има ли тънкости при смяната на трансмисионнто масло и ангренажа. В един US форум прочетох че, маслото се сменя по следния начин изтака се картера налива се същото количество масло след което се откача обратната линия от масления охладител пали се двигателя и се изтака 1л, след което се долива пак 1л и така 3 пъти. Интересува ме вярно ли е това или начина е друг. Другия ми въпрос е свързан отново с трансмисията. При всяко палене на двигателя светва индикацията на таблото POWER и след 1-2секунди изгасва, нормално ли е това.

Поздрави

Със здраве да я караш!!! При мен смяната на маслото в АТ направиха машинно в сервиз във Варна. Не си писал от къде си но предполагам, че във всеки по-голям град има такива машини в сервизи за скоростни кутии и дифове.

Съб Яну 12, 2013 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Преди около час приключих с обслужването и тъкмо се връщам от тестовото кръгче. Мислех, че смяната на ремъка е доста по-трудна, но се оказа, че не е така.С помощ от приятел се справихме за около 2ч. Трансмисията ме забави доста повече, маслото от картера изтече доста бързо, но след като отвих масления филтър чаках около 30 минути да се изтече маслото и от там, общо източих около 5л. След което започнаха мъките по наливането на маслото около 10 минути за литър. След като заредих картера с масло откачих обратната линия на масления охладител поставих маркуча в една от празните бутилки и запалихме двигателя, когато бутилката се напълни загасих двигателя и отново долях масло, при 2рото палене започна да изкарва свежо масло, закачих обратно маркуча и долях масло до необходимото ниво. Цялата процедура ми отне към 2.5 часа.

Хиляди благодарности на колегата Мимо за прекрасните части.

Съб Яну 12, 2013 11:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ЧЕстито, само ми е интересно каква марка и модел трансмисионно масло сложи

Съб Яну 12, 2013 11:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
mitoko написа:
ЧЕстито, само ми е интересно каква марка и модел трансмисионно масло сложи

Мотул от колегата Мимо.

Съб Яну 12, 2013 11:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
За да не отварям нова тема бих желал да ви попитам отново нещо колеги. Ако не греша блока е алуминиев. Инересува ме EJ25 дали е с ризи или цилиндрите са покрити с никасил или алусил. Въпроса ми е породен от това, че пролетта мисля да газифицирам колата, а някъде бях чел, че никасила не се погаждал добре с газта.

Поздрави

Пон Яну 28, 2013 7:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ivo totev написа:
За да не отварям нова тема бих желал да ви попитам отново нещо колеги. Ако не греша блока е алуминиев. Инересува ме EJ25 дали е с ризи или цилиндрите са покрити с никасил или алусил. Въпроса ми е породен от това, че пролетта мисля да газифицирам колата, а някъде бях чел, че никасила не се погаждал добре с газта.

Поздрави

Честито и само безаварийни километри! :beer:
Никасила няма проблем с пропан-бутан и метан. Има проблем със сяра. Не мисля, че Субару използват никасил. По скоро сухи чугунени цилиндрови втулки в блок-картер от алуминиева сплав, така че няма от какво да се притесняваш.
Колкото до технологиите на отливане на цилиндрови блокове алусил или силумал-феростан (едно и също, но едното е патент та Мале, а другото на Колбеншмидт), поне доколкото аз знам се използват, или са се използвали само в някои двигатели на Мерцедес-Бенц, Порше, Ауди и БМВ.

Вто Яну 29, 2013 12:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
При газта проблема е с клапаните - леглата и водачите на изпускателните. Това е при 99 % от марките автомобили. Бюлетини споменават за двигателите на Субару преди 98 г. След това са доста по издържливи.

Вто Яну 29, 2013 9:44 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Благодаря за отговорите колеги. Клапаните със сигурност ще минат реглаж.

Сря Яну 30, 2013 2:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Тези дни ще ходя да купувам автоматична трансмисия, по номера съвпадат с моята. Единственото ми притеснение е, че е от Легаси с 2литров мотор а моята е 2.5 дали има някаква разлика в дифа и управлението на кутията. Номерата и на двете кутии са TZ1A4ZFAAA - WH

Поздрави

Сря Яну 30, 2013 2:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Щом номерата съвпадат - това е важното.
Как се прецака старата кутия? Какво масло и наля?

Сря Яну 30, 2013 3:40 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:

Здравей колега, кутията не съм я прецакал аз, или маслото което съм и сложил. Проблема си го е имало още когато купих колата, но тъй като колата беше нов внос и нямаше номера, а и също нямах време да я закарам в сервиз да я погледнат. Изразява се в това, че когато автомобила е студен или престоял 5-6 часа при първото превкл. от 2 на 3 има лек удар, а след като загрее пак м-ду 2 и 3 има леко приплъзване ( за 1000км го е правила 3 пъти). При останалите предавки всичко е наред, lock upа си сработва, няма удари при смяна задна дирекна, при stall testa е Ок. Всички тези неща ме карат да мисля, че имам проблем с дадения фрикцион или управлението му.

p.s Този проблем няма да ме накара да намразя марката, напротив даже с всеки изминал ден колата ми харесва все повече и повече :subaru_rulz:

Сря Яну 30, 2013 6:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
ivo totev написа:
BAlexandrov написа:

че когато автомобила е студен или престоял 5-6 часа при първото превкл. от 2 на 3 има лек удар, а след като загрее пак м-ду 2 и 3 има леко приплъзване

Прилича ми на управлението - аз бих пробвал с промивка на клапанния блок.

Сря Яну 30, 2013 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 42
Автомобил: Субару Легаси 2.5 GX 2000г.
Телефон: 0887420638
Рейтинг: -7
Кофти...
Отговори с цитат
Колега , как по точно се прави тази промивка защото и при мен по някога има лек удар?

Съб Фев 09, 2013 9:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
В сервизното ръководство е подробно описано, но по-лесно е при Митака.

Нед Фев 10, 2013 9:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема