|
Страница 1 от 1
|
|
Защо Check Engine свети цяло лято, а през зимата гасне
| Автор |
Съобщение |
|
ivosaxo
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109  
|
|
Здравейте,
Субару Форестър MY 1998 2.0 122 к.с. 5МТ 365 000 км ГИ Колтек-Некам
Имам го вече 4 години,при мен 100 К км,нямам никакви проблеми с мотора, обаче постоянно свети червената лампа.И ето времето захладня и започна да гасне,особенно спира да свети над 3000 оборота. Така е всяка зима, постоянно се чудя какво е това и къде да търся причината. Веднъж ходих на диагностика в Субару Габрово,там казаха:"С тази архаична газова уредба си обречен, нищо не можем да помогнем,пълно е с всякакви грешки."
Да обаче колата си върви,сменям си консумативи - масла,филтри,свещи,кабели за свещи,антифризи и без да пипам нищо друго не само,че не ще да умира,ами все по-добре става и работи. Масло не харчи,пали винаги веднага и при всякакви обстоятелства,не придърпва или претриса на никакви обороти,мощност има-вдигам 160-170км/час на газ,харчи нормално 9-16/100 газ (9л е извънградско 90-100км/час и 15-16л е офроуд).
Някакви идеи и съвети къде да търся проблема?
_________________ Forester 2.5 XT MY06
|
|
|
|
| Съб Ное 24, 2012 8:07 am |
|
|
|
Greg4o
|

ivosaxo написа: Здравейте,
Субару Форестър MY 1998 2.0 122 к.с. 5МТ 365 000 км ГИ Колтек-Некам
Имам го вече 4 години,при мен 100 К км,нямам никакви проблеми с мотора, обаче постоянно свети червената лампа.И ето времето захладня и започна да гасне,особенно спира да свети над 3000 оборота. Така е всяка зима, постоянно се чудя какво е това и къде да търся причината. Веднъж ходих на диагностика в Субару Габрово,там казаха:"С тази архаична газова уредба си обречен, нищо не можем да помогнем,пълно е с всякакви грешки."
Да обаче колата си върви,сменям си консумативи - масла,филтри,свещи,кабели за свещи,антифризи и без да пипам нищо друго не само,че не ще да умира,ами все по-добре става и работи. Масло не харчи,пали винаги веднага и при всякакви обстоятелства,не придърпва или претриса на никакви обороти,мощност има-вдигам 160-170км/час на газ,харчи нормално 9-16/100 газ (9л е извънградско 90-100км/час и 15-16л е офроуд).
Някакви идеи и съвети къде да търся проблема? На повечето таксита им свети Чек-а заради газовото и си карат по 400-500 хиляди километра..Хората от Субару са ти отговорили 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Съб Ное 24, 2012 9:12 am |
|
|
|
PitM
Регистриран на: Вто Ное 02, 2010 6:57 am Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178   
|
|
Според мен е възможно, чека да свети поради налагащата се смяна на катализатора (в случай, че не е сменян както е по ръководството за експлоатация). Случва се колата да си върви нормално, двигателя да си работи без промяна (освен, че CO2 в отработените газове е в по-големи емисии).
|
|
|
|
| Съб Ное 24, 2012 7:16 pm |
|
|
|
nelim
Регистриран на: Нед Окт 14, 2012 11:05 pm Постове: 122 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
|
PitM написа: Според мен е възможно, чека да свети поради налагащата се смяна на катализатора (в случай, че не е сменян както е по ръководството за експлоатация). Случва се колата да си върви нормално, двигателя да си работи без промяна (освен, че CO2 в отработените газове е в по-големи емисии). Малко трудно ще е CO2 да е в по-високи стойности ако се кара предимно на газ. Според мен проблема е в газовата, и ако караш на бензин ще изгасне и няма да свети 
_________________ Subaru Forester '00MY Facelift COLOR: RED MICA/WARM GRAY ENGINE: 2000CC EMPI SOHC 125hp (EJ202) TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD) MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)
|
|
|
|
| Съб Ное 24, 2012 8:04 pm |
|
|
|
Dimensions
Автомобил: Impreza STI MY02
Рейтинг: 125  
|
|
Ако си от София отиваш при Краси(аgent dust от форума) и приключваш с терзанията. Прави една диагностика и се вижда от къде идва тази грешка. Да караш на чек енджин не е ОК. Колата е в авариен режим.
_________________ Кефа цена няма ...
|
|
|
|
| Съб Ное 24, 2012 8:18 pm |
|
|
|
plaskom
|
|
Това че свети чека не значи, че колата е в авариен режим. Когато е в авариен режим светят повече лампи, вентилаторите работят непрекъснато, не можеш да ускоряваш рязко и т. н. Както казаха и колегите проблема е в газовата ур-ба, а защо не свети зимата - може би поради различното отношение пропан/бутан в газта. Ако колата си върви добре, както казваш, отиди при Агента да ти сложат втулка на втората ламбда сонда.
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Нед Ное 25, 2012 8:42 am |
|
|
|
kiro_ema
Регистриран на: Пет Сеп 25, 2009 10:13 pm Постове: 769 Местоположение: Пловдив-Ръжево конаре
Автомобил: Legacy 2.2AT .
Телефон: 0877115116
Рейтинг: 47 
|
Колега , каква е тая архаична газова уредба за която говориш ? И аз съм с газова уредба с плочка и изпарител без дюзи и компютри , но нямам никъкъв проблем с нея . Ако е направена както трябва и ти не трябва да имаш проблеми , колата ми е Легаси 2.2 АТ 95 год. Както казаха и колегите , проблема може да е и от катализатора на колата от ламбда сондата или недобре направена газова уредба . Единствено трябва да намериш истинските майстори , защото е пълно с ;пишман майстори; , поздрави . 
_________________ http://www.youtube.com/user/kirilg68?feature=guide http://www.snimka.bg/?profile,albums
|
|
|
|
| Нед Ное 25, 2012 10:38 am |
|
|
|
ivosaxo
|
PitM написа: Според мен е възможно, чека да свети поради налагащата се смяна на катализатора (в случай, че не е сменян както е по ръководството за експлоатация). Случва се колата да си върви нормално, двигателя да си работи без промяна (освен, че CO2 в отработените газове е в по-големи емисии). Катализатора не само не е сменян,ами и ще бъде отстранен съвсем скоро,защото взе да дрънка,какъв датчик и къде има след него,та да дава информация на ЕКУ-то и Checka -а да свети.
|
|
|
|
| Сря Ное 28, 2012 1:49 pm |
|
|
|
kiro_ema
Регистриран на: Пет Сеп 25, 2009 10:13 pm Постове: 769 Местоположение: Пловдив-Ръжево конаре
|
;датчикът; , е ламбда сондата , тя дава информацията . 
_________________ http://www.youtube.com/user/kirilg68?feature=guide http://www.snimka.bg/?profile,albums
|
|
|
|
| Чет Ное 29, 2012 7:20 pm |
|
|
|
ivosaxo
|
kiro_ema написа: ;датчикът; , е ламбда сондата , тя дава информацията .  Извинявам се за невежеството,но къде се намира на този модел по изпускателната система въпросната ламда сонда или "Oxygen sensor", ако не се лъжа.
|
|
|
|
| Пет Ное 30, 2012 2:04 am |
|
|
|
balbeck
|
ivosaxo написа: Извинявам се за невежеството,но къде се намира на този модел по изпускателната система въпросната ламда сонда или "Oxygen sensor", ако не се лъжа. 9 е ламбда сондата. 
|
|
|
|
| Пет Ное 30, 2012 6:50 am |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
При теб сондата е една в големия катализатор...ампутирай го,едно резонаторно гърне и си готов 
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Пет Ное 30, 2012 7:29 am |
|
|
|
kiro_ema
|
Колегите са прави , ламбда сондата е номер 9 на чертежа , както каза Пацо може да се подмени гърнето с друго резонансно , но трябва да се монтира и ламбдата на него , има и по лесен начин , да се отреже дъното на катализатора и да се извади отвътре материала и пак да се завари . Така ламбдата си остава на оригиналното място , променя се малко звука на мотора но колата ще върви по- добре . успех ! 
|
|
|
|
| Пет Ное 30, 2012 10:38 am |
|
|
|
mitoo
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 10:26 am Постове: 159 Местоположение: Sofia
Автомобил: 09 Subaru Forester 2.0 5МТ
Рейтинг: 17
|
|
като махнеш катализатора не е задължително да ти свети ламбдосондата. според мен ако замине катализатора има един момент в който колата не иска да запали изобщо а тази си работи. По някога ако не е заминала бензинова помпа може да е проблем с делкото или по-скоро капака на делкото или просто неизчистена грешка на компа.
|
|
|
|
| Чет Дек 06, 2012 9:20 pm |
|
|
|
ivosaxo
|

Махнахме катализатора,оказа се абсолютно здрав - просто уникална японска изработка. Колата е конвертирана на газ 120 км от предишния собственик в Белгия през 1998 г.,има всички документи за това.Не знам заради това ли,но катализатора вътре просто свети.
Резултата обаче е уникален,без катализатор двигателя работи много по-добре,усеща се повече мощност в ниските и средните обороти,несъзнателно взех да превключвам на по-висока предавка с 500 об. по-рано.Оборотомера се пълни по-бързо и гладко,а звука на мотора особинно като пуснеш газта взе да наподобява тихо въртяща се турбинка,не бях го чувал досега така.
"Check engine" сега не свети постоянно, а светва за 1-10 сек и угасва,който има някаква идея моля да пише,аз нищо не разбирам.
Миналите зими при студен двигател, а още в началото (когато карах с 10W-40 )и лятото, от мотора се чуваше едно тракане,което ми наподобяваше описаното във форума чукане, което го наричат "Piston slap".Вчера се хванах да мисля,че и това не се чува вече,защо е така?И какво следва да очаквам,да не би да заминава мотора вече окончателно?
Катализатора,който го свалх и се намира в описаното по-горе състояние, се продава или заменя например за нова ламбда сонда,ще отговоря на всички предложения.
|
|
|
|
| Съб Дек 08, 2012 5:59 am |
|
|
|
kem82
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 2:00 pm Постове: 56 Местоположение: Plovdiv
Автомобил: Subaru Forester
Телефон: +359896048584
Рейтинг: 0
|
|
имах същия проблем и се оказа, че въздуха в нашата родина е много замърсен, започна да свети чека и като закачих колата на компютъра се оказа ламбда сонда или катализатор и не искаше да трие грешката казаха ми да сменя въздушния филтър който беше на около 7000км и всичко се оправи. вече сменям филтъра на 5000км поради прашни пътищаи мръсен градски въздух
|
|
|
|
| Вто Фев 05, 2013 9:05 am |
|
|
|
ivosaxo
|
|
След като си напазарувах от e-bay за едни страшно смешни пари "knock sensor" и ламбда сонда,вчера отидох при моя майстор за смяна на масло и му казах да ги сменя.Той обаче се беше сдобил междувременно с диагостичен кабел за Субару и го закачихме. Всички ахнахме от изненада,нямаше и помен от списъка с грешки от предишната диагностика,а само една - Knock sensor- при това със смешния коментар "рядка повреда". Е сменихме датчика и чека млъкна,а ДВГ - то работи още по-добре. Това е.Благодаря на всички от форума за насочващите мнения.
|
|
|
|
| Съб Фев 09, 2013 10:44 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|