Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  >
 Бензиностанции - качество на горивата! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 68
Автомобил: Subaru Outback
Телефон: 0876 868093
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз по съвет на предишния собственик зареждам само от ОМВ. Досега нямам оплаквания нито от газъ, нито от бензиня.

Сря Ное 21, 2012 10:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 153
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2008
Телефон: 0887201711
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравейте, днес заредих на Еко на бул."Сливница" във Варна газ и ми напълниха 55,5 л. в бутилка обем 48 л. а до там си бях на газ, което означава, че не е била празна. До сега все ми се е случвало да ми напълнят 1-2 литра повече, но чак 8+ не е било. Преди да ги обвинявам и да пускам сигнали до разни комисии ще проверя някакъв клапан на бутилката. Според запознати колко газ може да се вкара в бутилка, на която е отбелязан полезен обем 48л?

Съб Фев 23, 2013 4:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
miirro написа:
.... Според запознати колко газ може да се вкара в бутилка, на която е отбелязан полезен обем 48л?

Ако под "полезен обем" се разбира 80% от обема на бутилката, то тя трябва да е 60 литра.
;)

Съб Фев 23, 2013 5:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
А може ли да побере толкова, като дори изключим, че в нея е имало поне 3-5 л. , нали има и нивомер, който също е обемно тяло. Не ми харесва да ни лъжат,но тук явно всичко е възможно. Но все пак, да не правя крайни заключения, може ли това да се дължи на несработващ клапан на бутилката /това го спомена управителя на бензиностанцията/.

Съб Фев 23, 2013 6:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 12
Автомобил: Mitsubishi Galant 2.5 V6 AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Може би налягането е било по-високо и не ти е сработил клапанът, който отговаря да пълни бутилката до 80%.
Моята бутилка е 35л., но събира реално 28л. и при мен се е случвало да се зарежда почти до 35л.
Аз лично не съм доволен от газта на Екото на Сливница или на Вл. Варненчик, повечето пъти ми дава по-висок разход.

Съб Фев 23, 2013 6:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
От кои си най-доволен във Варна?

Съб Фев 23, 2013 7:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 12
Автомобил: Mitsubishi Galant 2.5 V6 AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Главно зареждам на Шел на бул. Сливница. Според мен на ОМВ също е добра газта, но много пъти именно там ми събират повече литри и спрях да зареждам при тях.

Съб Фев 23, 2013 7:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Клапана е изтървал. Не е от налягането, зимната газ е с по-ниско налягане.

Съб Фев 23, 2013 9:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 205
Автомобил: легаси 2002
Телефон: 0898735912
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Разликата между зимната и лятната газ е в процентното съотношение между пропана и бутана, двете съставки на автомобилния газ LPG . При лятна газ пропана е в по-голямо процентно съдаржание, а при зимната газ по малко. Състава на газта не влияе на количеството което събира дадена бутилка. Ако игнорираме предпазните устройства , влияние оказват налягането (по малко налягане на редуцир вентила на колонката -"повече" литри в бутилката) ,манипулиране на измервателната система, и нещо което не подлежи на контрол но пък оказва минимално влияние "температурата на околната среда и на бутилката" , колкото е по-студено толкова повече събира .

Нед Фев 24, 2013 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Отговори с цитат
Без да си поставям за цел да изследвам, за пореден път ми направи впечатление, че минах около 10% повече км с газ от Петрол. Иначе зареждам на Еко. Там разходът ми зимно време обичайно е около 13. Петролската газ минава повече км и обичайно разхода е под 12.

Смятам разхода след всяко зареждане чисто превантивно - отклонения в разхода понякога са симтом на разни моторни заболявания. А и е добре да има човек наблюдение върху бензиностанциите ;)

Пон Фев 25, 2013 6:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
bat_rado3 написа:
Разликата между зимната и лятната газ е в процентното съотношение между пропана и бутана, двете съставки на автомобилния газ LPG . При лятна газ пропана е в по-голямо процентно съдаржание, а при зимната газ по малко. Състава на газта не влияе на количеството което събира дадена бутилка. Ако игнорираме предпазните устройства , влияние оказват налягането (по малко налягане на редуцир вентила на колонката -"повече" литри в бутилката) ,манипулиране на измервателната система, и нещо което не подлежи на контрол но пък оказва минимално влияние "температурата на околната среда и на бутилката" , колкото е по-студено толкова повече събира .

Състава на газта влияе защото зимната газ е с по-ниско налягане. Вижда се от газовата фаза на резервоара. Съответно помпата вдига да речем със 7 бара отгоре. При лятна газ 6 бара към колонката след помпата се подават 13. При зимна да речем 3 бара, в колонката се подават 10. Вижда се на колонки които имат изкаран манометър на маркуча, както е при ОМВ. Изключването на датчика на бутилката зависи от положението на бутилката (цилиндрична) и в малка степен и от налягането. Затова при тази ситуация със зимна газ предполагам че налягането е около 9-9,5 в маркуча и проблема е в изтървал клапан.

Това "влияние оказват налягането (по малко налягане на редуцир вентила на колонката -"повече" литри в бутилката)" не го разбрах.

Пон Фев 25, 2013 8:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 205
Автомобил: легаси 2002
Телефон: 0898735912
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
пропан-бутана лятна смес сотношението е 60 към 40 в полза на пропана, а зимна смес 40 към 60 в полза на бутана (поне такава беше технологията на производство когато някога работих в ПЛАМА ПЛЕВЕН ). Тази смес от газове се втечнява при определено на лягане и температура. При различно налягане в един литър течна фаза газ се побира различни количества газообразна смес. Определено маниполират колонките. Отарвах се от този проблем когато преминах пропан-бутан на метан, там поне е ясно 5,6 литра газ метан са равни на един килограм при 220 атмосфери. Конкретно 79 литра обем на метанова бутилка побира 14 кг. метан при 220 атмосфери налягане. Промени налягането или маниполираи измервателните уреди и ще сабере "повече". Имам монтиран манометар на метановата уредба и винаги знам какво е налягането в бутилката , оттам и количеството в нея.Нештата са равносилни и за пропанбутана , просто физика. А метана за да се втечни са необходими много по голямо налягане и много сериозни отрицателни температури. При метана за да сабере повече трябва да повиши налягането и тогава реално сабира повече. при маниполация на колонката веднага се лови измамата

Пон Фев 25, 2013 11:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 126
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Привет момци! Интересно ми е засякъл ли е някой разхода при използването на двата вида бензин? Разликата в цената не се ли компенсира от по-ниския разход ,а разликата във вървенето и ползата за мотора да допринася за използването на по-скъпия?

Вто Май 28, 2013 12:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 57
Автомобил: Legacy IV 3.0R H6 2005 AT
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Това за по-ниския разход и за мен ще е интересно дали е вярно :pardon:

And
Racing
Ultra-masters

Вто Май 28, 2013 12:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Кофти...
Отговори с цитат
Demigod написа:
Това за по-ниския разход и за мен ще е интересно дали е вярно :pardon:

Да де , то това е основния въпрос, защото ако е на лице икономия се обезсмисля сипването на 95 :) Трябва да се изкаже някой, който е пробвал...

Вто Май 28, 2013 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Разлика между 95 и 100 октана има и тя се усеща най-много на касата на бензиностанцията,когато плащаш :D .Разлика в разхода действително има,но тя е пренебрежимо малка(0.5-1.0л на 100),като 1.0л на 100 икономия,аз лично не съм постигал.Друг е въпроса с кой от двата бензина автомобила се чувства по-добре.Въобще въпроса е с много условности,тъй като и този 100 октана едва ли наистина е 100 октана,зависи и от къде зареждаш,начина на каране и т.н.Това е обаче ако говорим за изцяло стокови автомобили,които не са пипани,при другите нещата вече се променят.Според мен нито ще се набуташ,нито ще спестиш кой знае колко ако караш с 95 или 100 октана,както казах и в началото-разликата е пренебрежимо малка.

Вто Май 28, 2013 1:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Кофти...
Отговори с цитат
В момента разликата в цената е 24 ст., което означава, че за да е еднакво в парично отношение, икономията трябва да е един литър на 100 км!

Вто Май 28, 2013 1:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 57
Автомобил: Legacy IV 3.0R H6 2005 AT
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
DDD, а за изцяло стокови автомобили и с презумпцията, че бензина наистина е 100 октана, двигателят по-добре ли се чувства? По-специално 3.0 H6.

And
Racing
Ultra-masters

Вто Май 28, 2013 2:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз съм с 2.5 двигател,но в конкретния случай не смятам че това е от голямо значение-дали е 2.5 или 3.0 мотор.Да сякаш се усеща по-добре да работи двигателя със 100 октана-може би става малко по пъргав (не че с 95 не работи добре),дори не съм сигурен дали е въпрос на усещане или на внушение :) .Ако това ще ти помогне-пробвах с различно гориво и сега карам с 95 с някаква добавка(уж по-хубав)-на Ромпетрол и на Шел 95 V power са с такива добавки,като от време на време зареждам и 100 октана.С две думи не се задълбочавам много на тази тема,гледам само да зареждам на читави бензиностанций доколкото е възможно.При бензина не е такъв проблем,виж при газта и дизела е по-кофти,по-капризни са и ако нацелиш лошо гориво може да ти побелее косата(от друга страна е по-икономично),то пълно щастие няма.В заключение-с кое от двете горива да караш-95 или 100 октана е въпрос на личен избор :good: .
 1

Вто Май 28, 2013 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Отговори с цитат
Изгледайте това клипче на 5th gear. Може да даде отговори.

Вто Май 28, 2013 3:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  >