Отговори на тема
 Избор на маслен радиатор за Легаци ГТ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Отново имам нужда от съвет от Знаещите във форума :hello:

Смятам да си монтирам комплект маслен радиатор за по-добро охлаждане особено през лятото. Температурата на маслото в турбината през лятото при по-сериозни разходи на гориво - т. е. педала за акселерация в по-ниска позиция - достига до към 110-120 градуса при външна температура над 30 градуса. Мишимото имат едни универсални комплекти с 10 ламелен радиатор. С такъв радиатор колко процента ще смъкна температурата на маслото (приблизитено естествено)? Ще има ли проблем с ниска температура на маслото през зимата? Достатъчни ли ще са 10 ламели за подобряване на охлаждането?

Благодаря предварително на всички отговори!!!

Вто Дек 04, 2012 10:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На моята фурия, когато беше автоматик и бях взел комплект радиаторче + термостат, който отваря на 75 градуса. така през зимата и при по-дълго шофиране с постоянна скорост на магистрала няма да преохладиш маслото в кутията. марката беше хейдън.

Вто Дек 04, 2012 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Soflab написа:
На моята фурия, когато беше автоматик и бях взел комплект радиаторче + термостат, който отваря на 75 градуса. така през зимата и при по-дълго шофиране с постоянна скорост на магистрала няма да преохладиш маслото в кутията. марката беше хейдън.

Колега Софлаб нямах в предвид не скоростната кутия, а ДВГ.

Всъщност достигнах по тази тема до няколко извода за ежедневни коли, за които не твърдя, че са абсолютно вярни. Твърденията ми по-долу за лично мои и не искам да обвързвам никого с тях.

По повод температурата на маслото на ДВГ в крайна сметка достигнах до няколко стъпки, които би трябвало да се следват от моя гледна точка за да се осигури работа на турбинираните ни двигатели в по-ниски температури.

Стъпка 1: Подмяна на стоковия радиатор с афтърмаркет.
Обикновено афтърмаркет радиаторите са по-дебели от стоковите, от където идва и по-доброто охлаждане на ДВГ. Мишимото са доста известна марка и има защо. Цените им са приемливи, а и имат и комплекти силиконови маркучи за радиаторите си ако искате и малко гъзариика под капака. Афтърмаркет радиаторите обаче в общия случай са за ръчни скоростни кутии. По тази причина се налага добавяне на охлаждане за АТ. Аз послушах един майстор когото повечето варненски Субару познават и взех охладител тип вода масло за АТ. Стандартно мисля Н6 ДВГ са с такива. Плюсът на този охладител, е че докато подгрявате ДВГ антифриза затопля и маслото на скоростната кутия, с което се избягва познатото на всички с АТ по-твърдо превключване на скоростите при студено масло. Освен това трупането на радиатори за топлообмен един пред друг е противопоказно, защото вместо охлаждане ще получим допълнително подгряване.

Стъпка 2: Охладител на маслото на ДВГ
Ако все пак искате да се състезавате с машината си монтирането на маслен кулер може да бъде наложително. В тази ситуация според мен най-удачния вариант е монтирането на адаптер с вграден темостат между масления филтър и блока на ДВГ, към който да се свърже с маркучи маслен радиатор. Адаптори има на сносни цени (например около 130 лв на Mocal) и с тези адаптери няма опасност да се охлажда маслото прекалено много особено зимата. Радиаторът, който ще се свърже към адаптера трябва да се монтира на подходящо място, в правилна позиция, за да не може топлия въздух след него да отива директно върху други топлообменници. Аз бих си монтирал такъв на мястото на халогените.

С горе описаното не откривам топлата вода, но се надявам да е от полза на колеги задаващи си същите въпроси като мен относно охлаждане и работа на отделните елементи. :beer: :beer: :beer:

Чет Фев 28, 2013 11:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
аз лично преди подмяна на радиатора за охлаждането, може това да помогне http://www.evanscooling.com/

Чет Фев 28, 2013 1:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честно да ти кажа и аз съм на мнение че е задължително да има маслен охладител.
Незнам за ГТ моделите но моя 2.5 мотор събира точно 3.8л. масло и на щеката е на Максимум.
Не мисля че успява да се охлади без маслен радиатор когато на магистралата карам 2ч. над 4000 оборота.
От прегряването на маслото то бързо губи качествата си, не смазва добре мотора и колата започва да го харчи.
Това са моите наблюдения.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Чет Фев 28, 2013 5:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Една от причините да започна да се замислям за маслен охладител въздух/масло беше точно разхода на масло. При мен маслената система е 4,5 литра и с Мотул първите 5000 км изминати разхода беше 100-150 гр. След това до към 9000-10000 км ми изяждаше още 500 гр. Само че Миро ми препоръча първо да сменям воден радиатор преди да си мисля за маслен охладител и съм абсолютно съгласен с него. При последната смяна сложих Енеос Сустина и след следващата смяна на масло ще кажа колко ми е изяло за сравнение.

Пет Мар 01, 2013 9:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
колега скачай в мишимото воден,като за начало..

а има още 2 момчета,които ще купуват водни радиатори,организирайте се и групово.
за над 5бр.тези от мишимото юк,правиха отстъпка.за 10бр цената падна на 170паунда от 210.

Пет Мар 01, 2013 9:34 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
deadman написа:
първите 5000 км изминати разхода беше 100-150 гр. След това до към 9000-10000 км ми изяждаше още 500 гр.

Смених вече 3 вида масла и то всичките качествени, и винаги и при мен е така.
До 5х.км почти не го пипа, но след това.... 500мл. че понякога и Литър, особенно ако карам дълго извънградско.
Първият път направо се шашнах,лято 38градуса жега с масло на 7-8х.км. Бургас - София - СТ.Загора и какво ми щукна да вдигна щетака.... Уау Под минимума...
То от минимум до максимум на щеката са.... можеби няма 500мл. което нее много рпиятно при положение че за 1000км.може даго изпапка.
Досега карах с масло винаги по средата на щеката но започвам да го пълня винаги на МАКс

Като слушам и други колеги, няма някои които да не му гори масло изобщо, колкото налее след 10х.км да източи точно толкова.
И ми е много неприятно понеже всичките миколи до момента са били такива, или изобщо не са горели или до 10х.км. пада от макс. до малко над минимум.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Мар 01, 2013 10:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Владо, аз тази сутрин поръчах радиатор. Намерих и охладител за скоростната кутия като при теб - с пластинчат охладител вода/масло. Ако има колеги, които ще поръчват радиатори Мишимото да ми пуснат по едно лс с модела на радиатора и ще пробвам да увелича поръчката за по-изгодно на всички.

Пет Мар 01, 2013 10:25 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Отговори с цитат
Как стои въпроса с налягането на маслото със сток помпа и добавянето на още някой кух обем в системата ?

Сря Мар 06, 2013 6:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
proscrip написа:
Как стои въпроса с налягането на маслото със сток помпа и добавянето на още някой кух обем в системата ?

Пластинчатият охладител е за маслото на автоматика и количеството масло в системата й остава същото. Така няма допълнително обеми ако за това питаш. А за налягането на маслото то си стои 5-8 бара когато се движиш и пада до около 2 бара когато си на място или на ДВГ спирачка - примерно при спускане с освободен педал на газта.

Сря Мар 06, 2013 9:08 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема