|
Страница 1 от 1
|
|
Не държи обороти на студен двигател
| Автор |
Съобщение |
|
STANYTONKOV
Регистриран на: Пон Дек 20, 2010 2:19 pm Постове: 226 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 177к.с 2003г
Телефон: 0896107191
Рейтинг: 30
|

Здравейте колеги  , от януари сме със форестър 2000 година, 2.0 кубика, 125 к.с., ръчка, все още не съм се похвалил със снимки, но и това скоро ще стане. Като за начало обаче имам въпрос, който не мога да разреша сам. В началото питах няколко колеги на лични съобщения защото малко ме е срам да пускам нова тема, защото съм технически не особенно компетентен(и като ми каже някой замери това, замери онова, няма да мога), но в крайна сметка реших да пусна тема и резултатът който се получи може и да е полезен на други колеги за в бъдеще. Просто ми са нужни насоки къде да търся причината.... Та така накратко казано като купувахме колата въобще не забелязах че като дам на контакт не ми светва изобщо лампата за CHECK ENGINE и така си я взехме. После когато ходих при майстора за смяна на гарнитури на капаците на клапаните, свещи и кабели(всичко оригинално), той видя и ми каза че не ми свети лампата и ходих за диагностика в сервиза на Субару Варна за да видим какви грешки има. Там ми излязоха активни грешки 22-knock sensor и 24-idle control system malfunnction. След това с помощта на един колега от форума вече имам и лампа за CHECK ENGINE. До тук добре(в смисъл че кнок сензора е ясно че ще го сменям), но проблема при мене който имам и заради който пускам темата е следния. Значи след запалване на студен двигател оборотите веднага падат на около 300 и след като загрее се норамлизират на около 750-800. Понякога когато е много студено дори не успяват да се задържат на 300 и колата изгасва. Мога да кажа че стъпковото моторче не е в пълна изправност и майстора си поигра доста да го намести (с преправяне) за да държи около 750 оборота на загрял двигател, преди да си поиграе майстора оборотите отиваха на 1150 и си стояха там и след като загрее колата не падаха. Значи знам че трябва да сменя стъпковото моторче, но се чудя за да бъде нормална колата, примерно като я паля студена, за да отидат оборотите на около 1400-1500, и със затоплянето да спаднат до около 750, кое точно влияе. Чеата ви форума от около 2 години и най-накрая съм в мечтания автомобил, малко е зор в началото с цялото обслужване и нещата които излизат неочаквано, но се надявам скоро всичко да е в изправност и да потегляме 
|
|
|
|
| Пон Мар 04, 2013 4:01 pm |
|
|
|
Ickoov
Регистриран на: Нед Окт 30, 2011 1:41 pm Постове: 209 Местоположение: SHUMEN
Автомобил: Forester 2.0 122
Телефон: 0889043252
Рейтинг: 15
|
Здравей и добре дошъл в отбор Субару. По въпроса. Първо щом има активна грешка за стъпков мотор(аз така тълкувам 24-idle control system malfunction) редно е да се почне от там. Можеш лесно да провериш дали ще се оправи от смяната му като първо намериш някой добронамерен колега от Варна да ти услужи с неговото моторче за проба. Но при всички положения мисля, че е най добре да се смени. За ново не питай за цена защото ще получиш инфаркт на миокарда  . Втора употреба търси при хората с частите във форума. Другото което може да влияе на 'студените' обороти е температурния датчик. Клегите да ме допълват 
|
|
|
|
| Пон Мар 04, 2013 6:15 pm |
|
|
|
mitev75
Регистриран на: Съб Яну 09, 2010 1:00 pm Постове: 289 Местоположение: около Варна
Автомобил: forester 98 MT
Телефон: 0888880850
Рейтинг: 39
|
Ами кой да сети да ги прехвърли набързо ](./images/smilies/eusa_wall.gif) да видим какъв ще е ефекта. 
_________________ Специалист PVC и AL дограма
|
|
|
|
| Пон Мар 04, 2013 10:53 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Колега измери първо температурния сензор на антифриза. На загрял ДВГ трябва да показва стойности между 1 и 1,4 волта. Ако е различна стойността смени датчика първо и тогава стъпков мотор.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Вто Мар 05, 2013 9:40 am |
|
|
|
STANYTONKOV
|

mitev75 написа: Ами кой да сети да ги прехвърли набързо ](./images/smilies/eusa_wall.gif) да видим какъв ще е ефекта.  благодаря колега, но не ми е удобно да искам от колеги да си свалят и разместват каквито и да е части от колите си, че после ако някоя настройка се размести няма да е приятно аз говорих за едно стъпково моторче втора употреба и до края на седмицата се надявам да е при мене и да го сменя. Следващата стъпка ще е температурния датчик. Имам нужда от още един съвет. Става въпрос за разхода на гориво, изчетох темите във форума и си правих няколко пъти опити да засека(засичам по лампата на резервоара, защото все не мога да събера накуп парички за пълен резервоар ) и ми прави впеачатление че след около 5-6 засичания средния ми разход на гориво е около 12, това е грубо 50 на 50 градско/извънградско, според мен е малко над нормалното и затова питам кое може да оказва влияние на разхода на гориво(едното е ламбда сонда, която скоро ще проверя, но питам и за друго примерно темп датчик или настройки на TPS или MAP sensor или...?, не ми задържат спирачките, има много добра инерция по наклони ). Засега карам с обороти около 2000-2500 и смятам че ако разхода е над това което дава при други колеги значи има нещо в неизправност. Няма да оставя така нещата, ще се правят настройки и ще сменям каквото има нужда докато накрая всичко ми хареса 
|
|
Последна промяна STANYTONKOV на Вто Мар 05, 2013 10:11 am, променена общо 1 път
|
|
| Вто Мар 05, 2013 10:07 am |
|
|
|
STANYTONKOV
|
deadman написа: Колега измери първо температурния сензор на антифриза. На загрял ДВГ трябва да показва стойности между 1 и 1,4 волта. Ако е различна стойността смени датчика първо и тогава стъпков мотор. много благодаря за съвета, ще замеря и ще пиша какви стойности показва
|
|
|
|
| Вто Мар 05, 2013 10:08 am |
|
|
|
Ickoov
|

STANYTONKOV написа: mitev75 написа: Ами кой да сети да ги прехвърли набързо ](./images/smilies/eusa_wall.gif) да видим какъв ще е ефекта.  благодаря колега, но не ми е удобно да искам от колеги да си свалят и разместват каквито и да е части от колите си, че после ако някоя настройка се размести няма да е приятно аз говорих за едно стъпково моторче втора употреба и до края на седмицата се надявам да е при мене и да го сменя. Следващата стъпка ще е температурния датчик. Имам нужда от още един съвет. Става въпрос за разхода на гориво, изчетох темите във форума и си правих няколко пъти опити да засека(засичам по лампата на резервоара, защото все не мога да събера накуп парички за пълен резервоар ) и ми прави впеачатление че след около 5-6 засичания средния ми разход на гориво е около 12, това е грубо 50 на 50 градско/извънградско, според мен е малко над нормалното и затова питам кое може да оказва влияние на разхода на гориво(едното е ламбда сонда, която скоро ще проверя, но питам и за друго примерно темп датчик или настройки на TPS или MAP sensor или...?, не ми задържат спирачките, има много добра инерция по наклони ). Засега карам с обороти около 2000-2500 и смятам че ако разхода е над това което дава при други колеги значи има нещо в неизправност. Няма да оставя така нещата, ще се правят настройки и ще сменям каквото има нужда докато накрая всичко ми хареса  Множко ми се виждат 12/100 смесено, но имай предвид, че по лампата е малко отъносително(при мен когато стрелката е на средата събира още 31-32 литра до горе, а резервоара е 50 литра). Моята дава на газ между 12 и 16/100 градско в зависимост от настроението на шофьора  . Извънградско 9-11/100. Добре е да се засече разхода по най-коректния начин(пълно-пълно) за да се знае. Но пуста сиромашия. Разбирам те напълно. Аз за две години съм пълнл бензин до горе само при първото ми пътуване Англия-България.
|
|
|
|
| Вто Мар 05, 2013 10:41 am |
|
|
|
STANYTONKOV
|
[quote= Множко ми се виждат 12/100 смесено, но имай предвид, че по лампата е малко отъносително(при мен когато стрелката е на средата събира още 31-32 литра до горе, а резервоара е 50 литра). Моята дава на газ между 12 и 16/100 градско в зависимост от настроението на шофьора  . Извънградско 9-11/100. Добре е да се засече разхода по най-коректния начин(пълно-пълно) за да се знае. Но пуста сиромашия. Разбирам те напълно. Аз за две години съм пълнл бензин до горе само при първото ми пътуване Англия-България.[/quote] знам си аз че не е съвсем коректно сметнат разхода по лампичката  , но си мисля че след като съм го направил 5-6-7 пъти, и дава приблизително подобни стойности, все някаква истина трябва да има дава ми от 11 до 13 на смесено каране, ако беше само градско щях да го приема за нормално и то особенно сега през зимата, но имам и извънградско, затова ще потърся от къде може да идва този разход. ще пиша после какво съм сменял и какво се е променило
|
|
|
|
| Вто Мар 05, 2013 11:25 am |
|
|
|
Ickoov
|
|
Бих те посъветвал преди да започнеш да сменяш каквото и да било(освен стъпковото моторче и нок сензора) да направиш пак диагностика. Освен грешките проследи и данните в реално време. Температура(входящ въздух, охладителна течност), реакция на ламбда, TPS и каквото друго може да се проследи. Понякога не се запаметяват грешки, а има неизправност в накои системи. Чел съм примерно, че грешка за неработеща ламбда излиза когато тя напълно умре(не знам колко е вярно) Успех.
|
|
15
|
|
| Вто Мар 05, 2013 11:54 am |
|
|
|
OFFROADER
|

STANYTONKOV написа: Здравейте колеги  , ....... стъпковото моторче не е в пълна изправност и майстора си поигра доста да го намести (с преправяне) за да държи около 750 оборота на загрял двигател, преди да си поиграе майстора ....... 1. Произволното бъзикане на стъпковото моторче е голяма грешка колега. Въпросното моторче и TPS сензора са настроени фабрично и болчетата с които са закрепени трябва да са цапнати с боя ако не са пипани. В ръководството пише, че при сваляне на стъпковият мотор трябва да се монтира обратно в същото положени с изместване в рамките на + - 1 градус. Сам можеш да прецениш за каква точност става на въпрос. 2. Стъпковото моторче работи в синхрон с TPS сензора и ако едно от двете не е настроено правилно двигателят не държи обороти(личен опит и описано в ръководството). Не случайно и двете са цапнати с боя. Аз миналата година свалях целият дросел за почистване и в бързината забравих да маркирам положението на стъпковият мотор и TPS сензора и резултата е, че вече половин година не мога да си настроя оборотите (е вече почти съм успял) поради неспазване на точка 1 и 2. Освен това при загрял двигател и високи обороти на празен ход при мен светваше чека с грешка 54(MAP сензор) също следствие от точка 1 и 2. Моят съвет колега е първо да си настроиш правилно стъпковият мотор и TPS сензорът, които както разбирам вече са разместени и тогава да пристъпиш към смяна на компоненти. Според мен повреден стъпков мотор е малко вероятна, по-скоро неправилно настроен. И си подбирай по-добре майсторите.
_________________ Ремонт на ръчни скоростни кутии. Петър Иванов-нула886495045
|
|
|
|
| Вто Мар 05, 2013 10:07 pm |
|
|
|
STANYTONKOV
|

OFFROADER написа: STANYTONKOV написа: Здравейте колеги  , ....... стъпковото моторче не е в пълна изправност и майстора си поигра доста да го намести (с преправяне) за да държи около 750 оборота на загрял двигател, преди да си поиграе майстора ....... 1. Произволното бъзикане на стъпковото моторче е голяма грешка колега. Въпросното моторче и TPS сензора са настроени фабрично и болчетата с които са закрепени трябва да са цапнати с боя ако не са пипани. В ръководството пише, че при сваляне на стъпковият мотор трябва да се монтира обратно в същото положени с изместване в рамките на + - 1 градус. Сам можеш да прецениш за каква точност става на въпрос. 2. Стъпковото моторче работи в синхрон с TPS сензора и ако едно от двете не е настроено правилно двигателят не държи обороти(личен опит и описано в ръководството). Не случайно и двете са цапнати с боя. Аз миналата година свалях целият дросел за почистване и в бързината забравих да маркирам положението на стъпковият мотор и TPS сензора и резултата е, че вече половин година не мога да си настроя оборотите (е вече почти съм успял) поради неспазване на точка 1 и 2. Освен това при загрял двигател и високи обороти на празен ход при мен светваше чека с грешка 54(MAP сензор) също следствие от точка 1 и 2. Моят съвет колега е първо да си настроиш правилно стъпковият мотор и TPS сензорът, които както разбирам вече са разместени и тогава да пристъпиш към смяна на компоненти. Според мен повреден стъпков мотор е малко вероятна, по-скоро неправилно настроен. И си подбирай по-добре майсторите. много благодаря че се включи колега  , сега ми е ясно защо са ми махнали лампата за check engine ](./images/smilies/eusa_wall.gif) , то при мене изглежда не е само една грешка, която да се появява, ами си има повече за оправяне... след като вече са ми разбутани настрйките на стъпковото моторче и TPS, как се прави настройката, с компютър ли, аз преди малко говорих с Веско Кожухаров и се разбрахме след като ми доставят knock sensor-a(чакам го за петък), да отида на диагностика и за настройки. Ще пиша след това какво е развитието
|
|
|
|
| Сря Мар 06, 2013 9:59 am |
|
|
|
Nikolov
Регистриран на: Съб Окт 27, 2012 9:05 pm Постове: 130 Местоположение: Ямбол
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337       
|
STANYTONKOV написа: ... след като загрее се нормализират на около 750-800... Господа знаещи, аз ли нещо не си спомням добре, или съм се объркал, но в главата ми се въртят някакви си около 650±50 об/мин за празния ход на двигателя, при липса на допълнителна ел. консумация на горепосочения модел. Даже, по лични наблюдения, същия показател на таблото (недостатъчно точен, но за ориентация приложим) на Forester’98MY EJ20J 122кс, се движи около 550-600 об/мин., Моля поправете ме, ако греша, но 750 об/мин ми се струват малкичко над нормалното за атмосферен 2,0л двигател (разбира се, за загрят до нормална експлоатационна температура двигател).
_________________ „Със себе си съм имал повече проблеми, отколкото с всеки друг човек.” (Дуайт Муди) Когато си измия колата, върви по-тихо и вози по-меко.
|
|
|
|
| Сря Мар 06, 2013 3:56 pm |
|
|
|
Ickoov
|
Nikolov написа: STANYTONKOV написа: ... след като загрее се нормализират на около 750-800... Господа знаещи, аз ли нещо не си спомням добре, или съм се объркал, но в главата ми се въртят някакви си около 650±50 об/мин за празния ход на двигателя, при липса на допълнителна ел. консумация на горепосочения модел. Даже, по лични наблюдения, същия показател на таблото (недостатъчно точен, но за ориентация приложим) на Forester’98MY EJ20J 122кс, се движи около 550-600 об/мин., Моля поправете ме, ако греша, но 750 об/мин ми се струват малкичко над нормалното за атмосферен 2,0л двигател (разбира се, за загрят до нормална експлоатационна температура двигател). Аз съм сатмосферен 2,0л и оборотите варират между 720 и 750об/мин при загрял мотор, които са си нормалните според мен 
|
|
|
|
| Сря Мар 06, 2013 6:29 pm |
|
|
|
jafaar
Регистриран на: Пет Ное 06, 2009 9:53 pm Постове: 1162 Местоположение: СОФ
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71 
|
Ickoov написа: Аз съм сатмосферен 2,0л и оборотите варират между 720 и 750об/мин при загрял мотор, които са си нормалните според мен  2.0 атмосферен DOHC с променливо газоразпределение: на празен ход държи 750 об/мин, толкова пише и в книжката че трябва да държи. Празният ход може да е различен за различните мотори, както и прекъсвача - моя е на 7500 в червено, реално почва да прекъсва към 7800 - един единствен път го пробвах. Оборотомера ми е до 9000. На други 2.0 субара съм виждал от под 7000 означен прекъсвач и 8000 максимална стойност на оборотомера. Някои мотори са по-нервни от други 
|
|
|
|
| Сря Мар 06, 2013 6:56 pm |
|
|
|
lekoq
Регистриран на: Чет Ное 01, 2012 6:52 pm Постове: 47 Местоположение: Добрич
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 125
Телефон: 0878200244
Рейтинг: 0
|
много благодаря че се включи колега  , сега ми е ясно защо са ми махнали лампата за check engine ](./images/smilies/eusa_wall.gif) , то при мене изглежда не е само една грешка, която да се появява, ами си има повече за оправяне... след като вече са ми разбутани настрйките на стъпковото моторче и TPS, как се прави настройката, с компютър ли, аз преди малко говорих с Веско Кожухаров и се разбрахме след като ми доставят knock sensor-a(чакам го за петък), да отида на диагностика и за настройки. Ще пиша след това какво е развитието[/quote] Колега, ще е много интересно какво ще каже проф. Кожухаров,да не забравиш да споделиш 
_________________ 1-st Subaru Outback 2.5 156 hp; 2-nd Subaru Impreza 2.0 125hp
|
|
|
|
| Чет Мар 07, 2013 11:03 pm |
|
|
|
STANYTONKOV
|

lekoq написа: много благодаря че се включи колега  , сега ми е ясно защо са ми махнали лампата за check engine ](./images/smilies/eusa_wall.gif) , то при мене изглежда не е само една грешка, която да се появява, ами си има повече за оправяне... след като вече са ми разбутани настрйките на стъпковото моторче и TPS, как се прави настройката, с компютър ли, аз преди малко говорих с Веско Кожухаров и се разбрахме след като ми доставят knock sensor-a(чакам го за петък), да отида на диагностика и за настройки. Ще пиша след това какво е развитието Колега, ще е много интересно какво ще каже проф. Кожухаров,да не забравиш да споделиш  [/quote] да кажа как вървят нещата при мене в понеделник закарах колата при Веско Кожухаров и я оставих, защото имах да върша друга работа. Той си е започнал работа по колата и ми се обади по късно да ми каже че имам повредено стъпково моторче(освен че са му разбутани настройките, след замерване е установил че няма връзка с едната намотка-извинявам се ако не съм разбрал точно и не го обяснявам правилно  ). и така по колата са правени настройи и смяна както следва  : 1) смяна на knock sensor-нов оригинален 2) main settings-настройки на tps-а и други, които г-н Кожухаров си знае 3) зануляване на грешките на check engine. 3) смяна стъпково моторче-взех ''ново'' употребявано и той го смени. правено e и допълнително замерване на температурен сензор на антифриза(стойностите са в нормите) след всичко това мога с голяма радост да кажа че лампата за check engine не свети-вече 2 дни, двигателя си работи равномерно, оборотите са стабилни-при палене на студен двигател стрелката отива около 1400-1300 и постепенно със загряването пада надолу като при напълно загрял двигател стои около 500 - за това си мечтаех  и някакси завиждах преди на колегите при които е така не мога да опиша какво щастие е да си слушам двигателя как спокойно си мърка сега благодаря на всички колеги за съветите п.п. относно съмненията за повишен разхода на гориво-отдавам го на много ниските температути около 0 градуса в дните които се опитвах да го засека и грешката при засичане (по лампата на резервоара). Като успея да го напълня до горе ще засека пак и ако има нещо нередно ще го мислим... още веднъж благодаря на всички за помощта
|
|
|
|
| Сря Мар 13, 2013 11:05 am |
|
|
|
mitev75
Регистриран на: Съб Яну 09, 2010 1:00 pm Постове: 289 Местоположение: около Варна
Автомобил: forester 98 MT
Телефон: 0888880850
Рейтинг: 39
|
Сега вече е момента да се похвалиш със снимки  .И много безаварийни.
_________________ Специалист PVC и AL дограма
|
|
|
|
| Сря Мар 13, 2013 12:19 pm |
|
|
|
STANYTONKOV
|
mitev75 написа: Сега вече е момента да се похвалиш със снимки  .И много безаварийни. благодаря колега, вече съм в темата ''ГОРСКА дружинка'' номер 133 viewtopic.php?f=7&t=2170&start=120
|
|
|
|
| Сря Мар 13, 2013 12:33 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|