Отговори на тема стр 1, 2  >
 Форестър дизел 2008 - тропане от дясно 
Автор Съобщение

Постове: 178
Автомобил: Subaru Forester 2008 2.0 TD
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги,
от извесно време моя форко почна да потропва. Коалта е на около 76 хлд. км. и съм от София. Чува се определено от дясно но не мога да определя дали е само от пред или и от зад. Чува се най-вече при неравности, където за разлика от дупките няма допълнителни шумове и се чува по-добре. Започна да се усилва и да придобива по метален звук. Питането ми е дали някой от колегите със новите форковци има предположения какво по окачването може да е? Също така да потърся съвет и за сервиз за подобни проблеми. В темата за сервизи видях най-много добри отзиви за STI сервиз и за Любо от Люлин. Между другото сервиза Друмник на България ми е точно до работата, но за него има две мнения: едно положително на Jaffar (личен мой познат) което обаче не е критерии тъй като той е сменял само гума там, и едно отрицателно (беше нщо от рода "Не ходете там" - кратко и ясно). Също ако някой може да ме ориентира какви пари се взимат за подобни диагностики в сервизите в които сте ходили.

Ще се радвам на всякакви коментари по темата.

Поздрави

Сря Мар 13, 2013 11:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всеки нормален сервиз би трябвало да открие проблема. И все пак за по-сигурно, закарай я в някой Субару сервиз(Любо, Митака..) и ще ти кажат. Взимаш си частите от Мимо13 и си готов. В повечето случаи е нещо дребно, тампон на щангата или биалетка.

Чет Мар 14, 2013 12:42 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Мерси

Чет Мар 14, 2013 1:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За да ти "разклатят" колата и да ти кажат какво е, не би трябвало да ти вземат пари. Най-вероятно е тампон на стабилизираща щанга. Сменят се и двата. Цена за труд ~ 20 лв., а тампоните ~ 20-30 лв. (оригинални).
;)

Чет Мар 14, 2013 6:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз на 20000км Форко имах разхлопан шарнир-67лв оригинален. После на 30000км биалетка и тампони на предна стаб щанга. Абе Варна е дупка до дупка!

Чет Мар 14, 2013 7:08 am
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тампони на предна стабилизираща щанга задължително, и/или биалетки. :good:

Чет Мар 14, 2013 9:38 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сериозен сервиз не би трябвало да взема пари за диагностика.

Чет Мар 14, 2013 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
До колкото знам при мен са сменяни тампоните и на двете стабилизиращи щанги ако не се лъжа някъде преди 50 к. но кога точно не знам. Ще взема да се обадя на Любо-сервиз (щом твърдят колегите че е съвестен) да видя в събота дали работи и ще видим какво ще излезе.

Благодаря на всички

Чет Мар 14, 2013 4:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пишеш че колата е на 76 К , а тампони са сменяни приблизително преди 50 К. Тоест когато колата е била на +/- 26 К, значи нормално е пак да са за смяна, нали?
;)

Пет Мар 15, 2013 7:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз моите ги сменявам но около 12-13 000 с маслото :D С тия дупки, нямо как да е...

Пет Мар 15, 2013 8:56 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Относително е , на Спек Б за 45000 км нищо не е сменяно и не тропа, но Фори 2009 на 15000 км щангата хлопаше зверски...после пък 50000 беше ок.
Само рейка дано не тръгне, защото на дизела е електрическа и струва his mother and father.....

Пет Мар 15, 2013 10:29 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
plaskom написа:
Пишеш че колата е на 76 К , а тампони са сменяни приблизително преди 50 К. Тоест когато колата е била на +/- 26 К, значи нормално е пак да са за смяна, нали?
;)

Всъщност имах предвид някъде преди да стане на 50 к. но прозвуча двусмислено. Както и да е. Честно казано на мен не ми се струва нормално да се сменяват тампони или други елементи по окачването на по 10-15 к. км. Все пак караме японска марка която се слави със здравина и не е добре да влиза за такива ремонти по-често от френските марки които са с пословично слабо окачване.

Лично мнение

Пет Мар 15, 2013 3:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Смяната на тампони на стабилизираща щанга не го брой за ремонт. Не можеш да си изпиеш кафето преди да са ти ги сменили, а и те се скапват от нашите хубави пътища. Важното е че всичко друго по окачването е здраво.

Пет Мар 15, 2013 4:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,
днес бях в сервиза на Любо в Люлин. Основното тропане беше от предна дясна биалетка. Сменихме я и нещата станаха доста по-добре. Друго което сменихме беше тампони на предна стабилизираща щанга. За другата или по-другата седмица останаха водачите на спирачните апарати - доста разбити особенно задните, от където и идва металното дрънчене по паветата. Евентуално и задните тампони на стаб. щангата но ще видим.
Доволен съм от обслужването и цените. Даже се повозих на черната импреса STI (за да вземем биалетката че ги нямаше на склад) :) Супер усещане е дори само да се повозиш на такава кола :-~ Сега вече, колата мечта е още повече желана мечта :sti:
В общи линии козметични подмяни но психологическото задоволство да ги няма тропанията, чуканията и дрънченето е незаменимо.
ВЪПРОС - на път към вкъщи забелязах че ми свети лампа на таблото която за пръв път забелязвам и свети. Лампата е жълта и прилича на фар, с чертички (като на дългите) и напречно на чертичките със нещо като вълни (подобно на светлините за мъгла). Над и под четичките има стрелки (все едно да се регулира по височина!?!). Лампата се намира горе долу симетрично на лапата за габарити/съси-светлини, тоест от ляво на скоростомера. "Менюъла" който имам в ел. вариант е за по старите модели и там няма такава индикация. Ако някой знае за какво е тази лампа или му е светила нека да сподели.

Съб Мар 23, 2013 2:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Задни светлини за мъгла, предполагам :D
Врътнал си лостчето за фаровете.

Съб Мар 23, 2013 2:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ами не (стига бе, чак толкова...). Те са от другата страна.

ROFL

Съб Мар 23, 2013 2:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Снимай таблото и пусни една снимка.
:)

Съб Мар 23, 2013 2:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Ако се наложи ще го снимам но това:
Изображение
е доста приблизителна рисунка която направих.
Днес я загледах и разбрах че вълничките от описанието съм си ги измислил нещо. Няма такива. Лампата изглежда точно както съм я нарисувал. Лампата изцяло говори за регулиране на фаровее по височина. Осъзнавайки това се замислих че колата е с автоматично регулиране по височона. Снощи ми направи впечатление че фаровете ми светят доста близко - около 5-7 метра пред муцуната, направо не се вижда нищо на неосветено, трябва да карам доста бавно... Определено е по-близко от обикновенно. мисля че лампата казва че не работи регулирането по височина! Някой имал ли е подобен проблем за да ме насочи мога ли да проверя нещо сам, преди да отида на майстор?

Поздрави

Нед Мар 24, 2013 11:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Виж да не се е откачила(счупила) една джаджа, която е вързана на левия заден носач до биалетката и прилича на биалетка , ама не е.Тя играе някаква роля в случая. Макар, че при мен един път бяха забравили да ми я вържат и лампа не светеше. Като идея само...

Нед Мар 24, 2013 11:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Едно такова нашарнирчета и завършва с един датчик дето няма нищо след него? Ако е такова, тамън се чудех за какво е като разглеждах от долу вчера докато я бяха вдигнали. Мерси, ще разгледам в събота като ида пак...

Нед Мар 24, 2013 11:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >