Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Въпрос за LSD 
Автор Съобщение

Постове: 243
Автомобил: Outback 2.5 AT 2002 и 2.5 2016
Рейтинг: 85
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,

Искам да си купя Субару Аутбек 2.5
Въпрос - всички Аутбек произведени до 1998 ли имат блокаж на задния диф и следващия модел от 1999 до 2003 имат или нямат и ако да как да разбера. Като гледам от един месец автомобили в общи линии се нагледах на Субару Франкенщайн уж префектни нов внос Швейцария. Явно ще си взема стария модел за по-малко пари и после в хубав сервиз да му сменят каквото трябва. Питам за блокажа на диф защото според мен ще има голяма разлика в проходимостта, поправете ме ако греша. Досега Субару не съм карал, но твърдо съм решил това да е колата за следващите 2-3 години.

Поздрави

EDIT:

Виждам че се споменава "темата за ЛСД" ако някой я знае моля за един линк

Какъв е този зимен режим на автоматика, доколкото съм виждал на автоматиците има бутон А/Т Hold или А/Т Hold и другата позиция пише Power но не на всички и се обърках. Това ли е зимния режим и какво е Power ???

Сря Мар 27, 2013 4:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ровя из форума и сега видях че има и Active Split. Съвсем се обърках

Много моля някой от знаещите да изясни, кое какво е или ако някъде е обяснено да пусне едно линкче.

Сря Мар 27, 2013 6:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 64
Автомобил: Subaru Outback 2.5 2024
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Прочети тук: http://www.awdwiki.com/en/subaru/

Hold - зимен режим, тръгва от 2-ра
Power - сменя предавки на по-високи обороти

Сря Мар 27, 2013 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Отговори с цитат
Шири се мнение, че LSD има определени километри живот, след което се износва и работи като обикновен диференциал. Имай го предвид, когато купуваш и провери дали не е заминал вече.

Сря Мар 27, 2013 6:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Хм, и колко е този живот?

Все си мисля, че японеца го е сметнал и ако не е жестоко издевателствано над него ще надживее колата.

Все пак това LSD не мисля, че се задейства при нормално каране. Та дори на стръмен лед ако тръгвам вниметелно даже и ASR-a не се налага да се включва да помага:) Това при автомат, може би и той помага.

Сря Мар 27, 2013 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 143
Автомобил: Legacy 2.5 AT 98г.
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
didoya написа:
Хм, и колко е този живот?

Все си мисля, че японеца го е сметнал и ако не е жестоко издевателствано над него ще надживее колата.

Все пак това LSD не мисля, че се задейства при нормално каране. Та дори на стръмен лед ако тръгвам вниметелно даже и ASR-a не се налага да се включва да помага:) Това при автомат, може би и той помага.

Да, износва се. И за съжаление много по-бързо от колкото ни се иска...

Ето доста полезна информация какво е това LSD взета назаем от офроуда:

Цитат:
“Какво представлява ШПЕР-а и как работи:
Какво представлява:
Диференциалите с повишено триене (на английски Limited Slip Differential на кратко LSD) са най-често фрикционни, наричат се така защото между планетните зъбни колела (тея в който се забиват полуваловете към гумите) и касетата на диференциала има два диска който са абразивни… при движение направо скоростта на въртене (при идеални пътни условия и еднакви гуми) на двете планетни колела, и касетата, е еднаква… когато автомобила се движи в завой, колелото което е от вътрешната страна на завоя изминава по-малък път следователно скоростта на въртене му е по-малка в сравнение с това от външата страна на завоя. Разликата м/у скоростта на въртене на вътрешното колело и касетата на диференциала е същата каквато е и м/у външното колело и касетата (ако няма приплъзване в гумите) с тая разлика че едната е със знак “-” а другата със знак “+” спрямо скоростта на въртене на касетата!
Тогава започва да се появява триене м/у фрикционните дискове (който са със шлици и са неподвижни спрямо планетното колело и полуоската и подвижни спрямо касетата на диференциала) и касетата на диференциала предизвикващо сили който се стремят да изравнят скоростите на въртене на планетите и касетата. Когато едното колело се опитва да увеличи или намали скоростта си (примерно в завой) трябва първо да преодолее силите на триене м/у фрикционните дискове и касетата.
Ето и най-просто обяснение:

Как работи:
Представете си че колата е във въздуха на подемник, двигателя работи и е включена първа предавка на скоростната кутия. Двете колела се въртят с еднаква скорост бавно например с 20 оборота в минута.
При нормалния отворен диференциал прилагайки минимална сила върху едното от колелата даречем 10 N (това са стойности само за примера и може да са далеч от реалните) то ще забави скоростта си на въртене от 20 оборота на 10…. тогава другото колело ще повиши скоростта си с 10 оборота и ще се завърти с 30. ако приложите 20 N ще спрете колелото и другото ще се върти със скорост 20+20=40 оборота. Представете си че някой от другата страна приложи сила 10 N на въртящото се сводобно колело… тогава ще усетите че колелото което държите се опитва да се завърти като силата с която го държите неподвижно се е повишила от 20 N на 30 N – точно толкова колкото е приложена на другото колело. А ако не успеете да приложите сила от 30 N а си остане първата приложена сила от 20 N то тогава колелото ще започне да се върти със скорост 10 оборота а другото ще се върти с 30 оборота…….именно това прави LSD !!!
При LSD 25 % чрез тези фрикционни дискове става следното:
Колата пак е във въздуха пак на първа скорост представете си че можете да приложите 100 N сила и тя ще е достатъчна за да спрете въртенето на колелото… е да ама шпер-а е 25% и всеедно от другата страна на свободно въртящото се колело седи някои и прилага 25 N сила… тогава вие няма да може да удържите 125 N и колелото ще започне да се върти….
Разбира се в реалността нещата са много по-сложни… там важна роля играят въртящият момент на двигателя, предаван от скоростната кутия на главното предаване и от там на диференциала, в сложни зависимости с коефициентите на цепление с пътната настилка, на съпротивление от търкаляне и още доста неща които не знам кой ги е открил и измислил ама е бил ненормален
Предимства и недостатъци:
Държа да отбележа, че предимствата и недостатъците са различни в зависимост от гледната точка на различните хора.
Може написаното от мен да не е безпристрастно по обесними причини
Предимства:
- На първо место е това, че в трудна ситуация шпер-а е много ценен, помага при движение в сняг, кал и при лоши пътни условия.
- Наличието на шпер прави колата много по-палава и създава много ФЪН…. изключително важен за дрифтове. В комбинация с достатъчно мощност на двигателя, контрола в/у колата при движение с “вратите настрани” е детска игра…но за “напреднали” .
- Подобрява много старт-а при Драг… може да сложи мощността на двигателя, до два пъти по-добре на асфалта, отколкото отворения диференциал.
Недостатъци:
- Влошава управлението на автомобила, като при хлъзгава настилка е доста силно проявено. В комбинация с невнимателно шофиране и неопитен шофьор резултатите могат да бъдат пагубни за целостта на автомобила и здравето на пътниците.
- Недопустимо е движението на автомобила с различни размери гуми на водещите колела
- Изисква честа смяна на маслото и употребяване на специално. Особенно когато се “използва по предназначение”
- След определен пробег километри, в зависимост от режима на работа и качествата на използваните масла, фрикционните дискове се износват и постепенно процента на LSD намалява, ефективността – също!

Сря Мар 27, 2013 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги,четейки темата доста интересно ми стана и на мен относно LSD.Аз също съм чувал с течение на времето,че ефективността му намаля,но само съм чувал,а дали е така...незнам.Колегата nicktodorov е дал много полезна информация.Моите разсъждения(които въобще може да не са правилни) са по-скоро като на колегата
didoya,все си мисля,че това трябва да е сметнато.Изхождам от следното нещо:(примера може би не е много удачен),преди около 2 години имахме няколко джипки Опел Фронтера,които бяха с LSD,бяха взети с цел да се карат в пресечена местност,гора и т.н.Джипките бяха в не много добро състояние(направо си бяха убити от бой :D ),но LSD-то си работеше при всички.Сега,колко полезно е работело и с какъв процент полезно действие незнам,обаче джипките бяха на около петнайсетина години и на незнайно колко километри.Та от тази случка са ми основно изводите,че не би трябвало да е толкова "крехко" LSD-то,особено при Субару,които се водят уж доста здрави машини.Разбира се всички тези мои разсъждения въобще може да не са верни....незнам.
Ако наистина се износва толкова бързо,има ли вариант в който се износва до такава степен,че не върши вече никаква работа и какво се случва тогава?

Сря Мар 27, 2013 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При Субару LSD-то изобщо не е като на джипките - там то е доста по-яко, работи с маслото на диференциала и трябва съответно специално масло. Тук то е капсуловано, работи с някакъв силикон /имаше някъде тема какво точно/ и не е предвидено да се обслужва. Силата му е доста по-малка - предназначено е за стабилност при движение по пътя, а не за проходимост при офроуд...
 2

Сря Мар 27, 2013 10:19 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
При Субару LSD-то изобщо не е като на джипките - там то е доста по-яко, работи с маслото на диференциала и трябва съответно специално масло. Тук то е капсуловано, работи с някакъв силикон /имаше някъде тема какво точно/ и не е предвидено да се обслужва. Силата му е доста по-малка - предназначено е за стабилност при движение по пътя, а не за проходимост при офроуд...

:good: :bow: сега вече ми се изясни картината.

Сря Мар 27, 2013 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Благодаря колеги за точните отговори :)

Горе долу се познаваме със шпер от задно предаване автомобил :D
По-скоро питането ми е как да разбера кои Субарута са със отворен диф или със шпер. Искам точно както колегата е написал, да тръгва по-лесно с вратите настрани. Вече толкова съм свикнал с поднасянето, че даже зимата ми е по-лесно да завивам в тесните улички с повече газ. Пък и е по-проходимо. Има ли как да разбера, когато отида на място за оглед, дали има шпер конкретния автомобил.

Шпера наистина се износва, особенно когато задкурмилното устройство е с нередовен софтуер :D

Поздрави и добро утро на всички тук.

Чет Мар 28, 2013 9:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Отговори с цитат
Колега, ти карал ли си субару зиме и лете?
Така като чета търсиш нещо, което бяга от реалността с тази марка коли.
Много истина има в това да седнеш в такава кола и да я покараш малко. Тогава да мислиш какво точно търсиш.

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Чет Мар 28, 2013 10:58 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Колега evg3
Ами не съм карал Субару и затова питам тези които карат, за да не бягам от реалността.
Питам защото в една тема попаднах на описание на това какви видове блокажи има и беше обяснено, че някои видове мисля че беше Actiwe split(или нещо подобно + заден ЛСД) по-лесно поднасят задницата. Просто питам има ли как да разбера кое Субару с кой вид е за да мога да си преценя за себе си. Обаче нещо май излиза, че трябва да се чуствам виновен защото не съм карал Субару или аз нещо не разбрах.
Поздрви и хубава вечер

Разбира се, че не очаквам да се носи като задно предаване !!!

Олеле на какво попаднах, предполагам това е невъзможно без блокаж на заден диф.
http://www.youtube.com/watch?v=qu-KZKWXhLM :bow: :bow: :bow:

Чет Мар 28, 2013 6:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 143
Автомобил: Legacy 2.5 AT 98г.
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега, не се обиждай така лесно.
Просто тези неща са писани и дъвкани явно достатъчно много и тук в този форум и като цяло из нета.
И като във всеки що годе подреден и посещаван от интелигентни хора форум, и тук явно колегите им писва в един момент да обясняват постоянно нещата на всеки новопостъпил.
Позволи ми да ти дам един съвет. Използвай директно google.bg за търсене във форума вместо търсачката тук. Гарантирано по-лесно и точно ще намираш това, което те интересува. Просто слагай едно "site:http://www.subaruclubbg.com" на края на това, за което търсиш. Ще се изумиш колко по-лесно е.
А сега относно "блокажите". В последния си пост яко омеша нещата и сложи и видовете awd в кашата...
Като за начало няма да е зле да оставим горублянските терминологии и да започнем да използваме истинските термини на автомобилните компоненти и системи.
"Блокаж", което без допълнения към думата би трябвало да значи 100-процентов ръчен такъв, в истинското си значение се среща май само при малка част от "джипките" за серозни офроуд изпълнения. И се ползва рядко, за кратко и само в определени условия. Когато е задействан не може да се завива. И ако не се ползва правилно се чупят джипките много зрелищно и лесно.
Няма модел на Субару с такъв, а и не мисля, че някой прави афтърмаркет такива. Просто Субару не са за там, където се ползват блокажите.
LSD-то може само донякъде да се нарече "блокаж" и то само само с допълнението "частичен" и автоматичен. И да, може да се каже, че "шпер" и LSD са едно и също.
"Active torque split" няма нищо общо с "блокажи", а е вид пълноприводно задвижване на модели с автоматични скоростни кутии.
Трябва си четене обаче, не става така наготово и за 5 минути синтезирано...

Чет Мар 28, 2013 9:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
jafaar написа:
Шири се мнение, че LSD има определени километри живот, след което се износва и работи като обикновен диференциал. Имай го предвид, когато купуваш и провери дали не е заминал вече.

По-лошото е, когато се държи като блокирал такъв, а не като обикновен :giggle:
Колко изкарва е доста относително и трудно да се каже. При мен средния диф изкара около 150 К км на предния бек. Не знам има ли разлика в средното и задното ЛСД като изпълнение /не съм виждал отворен заден диф с ЛСД/. Но съдейки по това, че в задния диф се слага обикновено диференциално масло, а не такова с добавка за лсд като на Фронтерата примерно, явно няма.

Пет Мар 29, 2013 10:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
По VIN и декодиране, поне за американките. Поднася си се като със задно, но се оправя по лесно. Още не съм му свикнал.

В тубата гледах ремонт на LSD на Субару, но не разбрах за какви модели става дума че японския ми хич го няма ;)
Сменяха фрикционните дискове.

Пет Мар 29, 2013 10:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Отговори с цитат
boricha написа:
Олеле на какво попаднах, предполагам това е невъзможно без блокаж на заден диф.
http://www.youtube.com/watch?v=qu-KZKWXhLM :bow: :bow: :bow:

Възможно е и без. Това старичко легаси надали има блокаж на задния диф.
BAlexandrov ти е написал какво е задния диференциал с ограничено проплъзване при Субару. Няма нужда да се вкопчваш в него, за да имаш проходимо субару. Можеш да минаваш същите терени и само с VDC и повече опит с колата.
Давай другите въпроси да те насочим из форума :)

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Пет Мар 29, 2013 3:13 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Благодаря много колеги

Nicktodorov, много благодаря за съвета за търсене през гугъл, изобщо не се бях сетил и наисина се търси много по лесно
Ивинявам се че съм ви досадил с моите въпроси. Просто търсех линк към тема в която вече е говорено по темата. Сега с Google ще е по-лесно.
Горе долу си поизясних нещата, значи няма да цикля толкова на ЛСД а по-скоро ще се ориентирам към модела 1999-2003 със наличие на VDC. И без това този модел повече ми харесва. Надявам се след около месец да се появи тема "Нов член :good: "

Приятна седмица на всички фенове. :beer:

Нед Мар 31, 2013 11:27 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема