Отговори на тема
 МАР сензор 
Автор Съобщение

Постове: 240
Автомобил: Форестър 2006 2.0Х 158кс.
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Бихте ли ми помогнали с малко данни - днес измерих МАР сензора на колата (Форестър 2,0, 122 к.с.) и имам следните данни - на контакт 3,45 V, на тихи обороти (колата е загряла) 1,5 V. По данни от интернет те трябва да са следните - минимум 4 V на контакт и 2 V на тихи обороти. Колата върви добре, но на ускорение придърпва в началния момент. Всички консумативи са сменени. Към по знаещите - работи ли МАР сензора коректно или трябва да го сменя?

Съб Апр 06, 2013 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, дебитомер се мери на загрял ДВГ на празен ход и да речем на 2500 рпм. Напрежението трябва да е по-малко при по-високите обороти - при мен е 3,4 В на празен ход и около 1,4 В при 2500 рпм. Преди да сменяш дебитомера пробвай със спрей да го изчистиш (добре е да се прави поне на всяка смяна на въсдушен филтър). Спрей продават в Авто плюс.

Съб Апр 06, 2013 10:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 240
Автомобил: Форестър 2006 2.0Х 158кс.
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега, аз нямам дебитомер, а МАР сензор (следи налягането преди и след дроселовата клапа, предполагам), намира се върху дроселовата клапа до моторчето за празен ход. Интересува ме нормално ли е напрежението или има някаква грешка?

Нед Апр 07, 2013 8:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Упс, съжалявам!

МАП сензора, когато колата е на контакт, но с изгасен ДВГ, трябва да да показва стойност между 4 и 5 волта. Тъй като е сензор за налягане ако има върху него отлагания е напълно възможно да показва други стойности. Според мен започни с посещение при човек който може да ти даде по-добра диагноза - например Миро - и след това давай пари за части.

Нед Апр 07, 2013 9:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 36
Автомобил: Форестър 2.0 МТ
Телефон: 0896633459
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
МАР- или Манифоул абсолюте пресуре сензор, или още сензор за подналягането в всмукателният тракт, той мери след дросел клапата а не преди нея!
-Да възможно е да се замери информативно напрежението на сензора но това е много неточно!
Най точното замерване се прави с осцилоскоп като се прави запис на осцилограмата за няколко минути в които двигателя преминава плавно през всичко оборотни режими, след това се преглежда и се анализира, и ако има проблем то той излиза на яве при анализа на осцилограмата!
Другият също сигурен и добър начин е да се наблюдава Мап сензора в живите дани на ECU-то с подходящият за целта скенер! Там показанието на мапа е в два диапазона, волтове и паскали(хектопаскали)
Сканира се отново във всички оборотни режими(препоръчително е по време на ход на автомобила)..за определено време , след това се прави анализ на записа и се вижда в кой момент и кога има проблем (ако въобще има такъв)?!
Иначе самият МАП сензор представлява един видоизменен и калиброван тензометричен датчик.
Та накратко коректната и прецизна диагностика изисква доста големи познания в областа на електрониката както и тотално познаване на ДВГ. За нея са нужни, специфична диагностична апаратура включваща доста прибори на никак ниски цени ,и най вече богат опит на диагностика който ще дорави с приборите и ще мисли с горната "глава"! :D ....-защото ползата е никаква от "диагностик" дето гледа умно дисплея и не знае какво се изисква от даденият компонент, и подвежда клиента че точно този елемент е дефектен(а той е здрав и работоспособен)... и сменяй бееееее, ама от джоба на клиента :D
-та думата ми беше че диагностика на Мап сензор не става с китайски мултимер за 10-20 лева от Илиенци
!!!!!!!

Нед Май 05, 2013 8:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 314
Автомобил: Forester SG 2.0 MT 1.6 inch lift
Телефон: нула886495045
Рейтинг: 546
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
MAP сензорът работи с входно напрежение 5 волта и според мен тези 3.5 волта не са добре(говорим за напрежението на входа). С мултицет не можеш да хванеш коректно изменението на напрежението на изхода понеже стойностите се сменят много бързо, поне това съм видял при диагностиката. Конкретно при Форестър сензорът мери преди и след дроселовата клапа.

Вто Май 07, 2013 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема