Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
Модул за фарове - кой "гений" го е сложил?
| Автор |
Съобщение |
|
alexmitev
Регистриран на: Сря Мар 06, 2013 2:50 pm Постове: 155 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6 3.0 AT 2002 бенз.
Рейтинг: -47 
|
Здравейте, С изненада установих, че на Субаруто, което купих наскоро (Outback 2002), предишният собственик, по някаква "гениална" причина е сложил модул за фарове, който не ми позволява да изключа фаровете по никакъв начин. Все пак, преди да го разкарам, реших да се доиптам до вас дали все пак има някаква смислена причина тая гадост да седи на колата? Доколкото знам, всички суби-та автоматично гасят фаровете като извадиш ключа, т.е. достатъчно е лостчето да стои в позиция "къси" през цялото време. Като екстра - бях чел в ръководството (за американския модел), че при определени условия - когато е тъмно, да речем в тунел, колата сама си пуска фаровете. Предполагам, че при мен тази функция отдавна е бастисана, при вас работи ли? Иначе при сегашното положение, сериозно погледнато, колата е технически НЕизправна - на ГТП като ми кажат "пусни габаритите", трябва да им кажа "ами, ъъъъ, аз не мога да изключа фаровете!"  )))
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 9:32 am |
|
|
|
deadman
|
|
Ако е това, което си мисля някой ти е направил услуга и ти е сложил модул за така наречените "Дей лайт". Дори и на нулево положение светят късите светлини, а задните габарите има възможност и да не свтят (при мен е така). Американските автомобили (какъвто е и моя) имат заводски инсталирани модули. Като изгасиш колата и фаровете гаснат, като запалиш светват. Габарити се включват като завъртиш лоста на габарити и така на ГТП имаш само габарити. Аз не бих си махнал този модул.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 9:40 am |
|
|
|
alexmitev
|
deadman написа: Дори и на нулево положение светят късите светлини, а задните габарите има възможност и да не свтят (при мен е така). Това ми се вижда доста опасно, като забравиш да превключиш като се мръкне - отпред светят фаровете, обаче отзад нямаш габарити и те хаква някой ТИР  deadman написа: Като изгасиш колата и фаровете гаснат, като запалиш светват.
Това не е ли стандартното поведение (ако държиш на позиция "къси") и без модула? Ключа на таблото гаси централно всички токове, следователно и фаровете deadman написа: Габарити се включват като завъртиш лоста на габарити
Аз имам включени къси и на 3-те положения на лоста 
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 10:05 am |
|
|
|
deadman
|
|
Като си на позиция за вадене на ключа фаровете са изкл. независимо на кое положение на лоста си. Ако на всички положения светят къси нещо не е свързано както трябва или не са използвали модул, а са шунтирали лоста.
Относно ТИР-овете нощно време - до сега никога не ми се е случвало да ме настигне камион да не говорим за ситуация. Освен това приборите на "Дей лайт" светят далеч по-ярко и вечер просто няма как да не ти пречат и по тази причина няма начин да не се сетиш, че не си на нормални къси.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 10:38 am |
|
|
|
alexmitev
|
deadman написа: нещо не е свързано както трябва или не са използвали модул, а са шунтирали лоста.
Да, и аз стигам до извода, че това което имам е по-скоро поредният проблем по колата, отколкото някаква интелигентна система... ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 11:09 am |
|
|
|
Тедо
Регистриран на: Сря Яну 23, 2013 1:12 pm Постове: 99 Местоположение: София
Телефон: 0888811914
Рейтинг: 0
|
|
сложили са ти кофти модул... аз на мойта кола съм с модул, който 15сек след запалване на мотора пуска дългите на 30% /и лампичката за дълги леко светва, нищо останало не свети - табло, габарити и т.н./, след гасене на мотора плавно ги изгасява пак за 15сек. Като искам габарити или фарове, пускам си ги от ключа и модула се деактивира. Ползите са много - не ми гори ксенона на късите, 10-ината крушки по габарити, табло и т.н не гълтат постоянно ток, не се прегряват рефлекторите лятото на 40С с фарове... Когато фаровете са постоянно включени, се скъсява живота им /пъхаш ключа - светват, завърташ на стартер - загасват, палиш - пак светват/ - за обикновени крушки не е кой знае каква икономия, но ксенона заминава за една година...
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 12:43 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|
|
Правилно поставен модул и приятна екстра (но да работи както е написал deadman), но и собственика трябва да е малко грамотен. Не може преди няколко дни, когато имаше доста гъста мъгла на път за работа, да се кара без задни светлини (за заден фар за мъгла да не говорим) и да изникват като призраци пред мен. Изпреварих поне 10 такива автомобили. Същото е и при по-силен дъжд. Да не говорим, че имаше 2-3 коли изобщо без светлини. Отделен въпрос е, че без да има нужда някои си перкат с включен заден фар за мъгла и особено в града само ти вадят очите вечер.
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 12:55 pm |
|
|
|
alexmitev
|
Двигателист написа: Не може преди няколко дни, когато имаше доста гъста мъгла на път за работа, да се кара без задни светлини И аз мисля, че задните светлини не са излишни, дори през деня и когато няма мъгла - в крайна сметка в София (а и по магистралата) има тунели - няма да ръчкам за всеки тунел  Значи от всичко изписано, стигам до извода, че ако нямам ксенон (а аз нямам), просто мога да си карам постоянно на къси (това, че скъсява живота на фаровете ясно, а крушките са по 7лв.). Само трябва да махна този модул (ако е модул), или да видя каква повреда има, че не мога да ползвам ключа...
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 2:09 pm |
|
|
|
Тедо
Регистриран на: Сря Яну 23, 2013 1:12 pm Постове: 99 Местоположение: София
Телефон: 0888811914
Рейтинг: 0
|
на мен един "майстор" ми предлагаше някакъв самоделен туниХ и вика "ти нали не ползваш дълги" - като го сложим, всичко ше е супер, само нЕма да имаш дълги... Ама те за какво са ти? 
|
|
|
|
| Пон Апр 15, 2013 3:08 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|