Отговори на тема стр <  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  >
 Загря ли ми колата или е нормално? 
Автор Съобщение

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега,ако това ще ти помогне,тук във Варна в официалния сервиз на Субару слагаха(можеби и още слагат) зелен антифриз на ''Aral".Моята кола също е обслужи Любо :bow: ,смени ми антифриза със зелен,но каква марка ....???.Защо не сменихте и антифриза докато си бил още там,Любо е пич и сто процента щеше да ти сложи каквото трябва.

Съб Окт 13, 2012 6:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Защото исках да прокараме да видя дали няма да се появи теч - все пак всичко е разглобявано, а при този мотор има доста откъде да се разтече. Мерси за инфото, сега ще им видя сайта.

Съб Окт 13, 2012 6:47 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
six_stars написа:
...Сега идва ред и на няколкото въпросчета. Първо - какъв антифриз да сложа? В няколко каталога на различни марки, няма препоръка от техните продукти - дава го като "специален продукт". Това ме навежда на мисълта, че явно трябва да е оригинален, или такъв, който до отговаря на спецификациите, а не просто "червен", "зелен" и пр. Някой успя ли да открие оригинален антифриз, който може да се достави тук, понеже явно в Субару го няма?!? Ако не, то дайте препоръка за някакъв.

Здравей колега. Аз доливам с мотулски антифриз, подходящ за алуминиeви двигатели, long time (виж снимката). Официалните сервизи на Субару в БГ слагат Арал и други. Колегата Liv си достави един галон оригинален от Щатите. Пиши му и виж как стоят нещата с доставката, цени .
Поздрави. ;)
Прикачени файлове:
motul_inugel_optimal.jpg
motul_inugel_optimal.jpg [ 19.05 KiB | Прегледано 957 пъти ]

Съб Окт 13, 2012 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
И аз сложих от въпросният на Мотул и нещата са на 6. След промивката и рейсинговият термостат съм супер доволен. На магистралата яка ръчка на газ - не превиши 82 градуса.

А относно Любо - само веднъж ми се е налагало да ходя и останах много, много доволен и от отношението, и от свършената работа. Лично аз бих си водил Субито само и единствено там.

Съб Окт 13, 2012 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 60
Автомобил: Forester S-turbo (SF '99)
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Soflab написа:
Provigo написа:
И понеже говорим в тая тема за температури, ми беше интересно да видя какви са температурите които поддържа системата. Преди 5мин бях навън на тестове, понеже нямам блутут, закачих скенера директно и следях температурата на антифриза. При външна температура 31°С в движение и пуснат климатик колата ми държеше около 90-93° каране по равно и без значително натоварване. После спрях и изключих климатика за да видя при какви темп. ще тръгват и спират вентилаторите. Значи стартират на 95° и изключват на 92°. Според сервизното ръководство тази ситуация изглежда нормална. Според тези наблюдения мисля че температура от 100° не е фатална.

втора скорост на перките включва на 97 градуса, т.е. дали е нормално 100 градуса как мислите. всичко над 97 не е ОК. и при положение, че някои карат с вода дори и 1,1 атм. налягане няма да ги спаси от прегряване на 100 гр. продължително каране. да не говорим, че ако си на 100 гр. на водата значи си на 110+ на маслото, а не всички вие използвате 10/60 като турбо колите и ви пожелавам лек ден с тия разсъждения за 100 гр. нямало проблем.

хммм, аз си мислих, че тва лято нещо мойчкия ми прави само на мен мизерийки. Горе-споменатите неща за всички двигатели на Субару ли важат с еднаква сила или са особенно наболели за H6 и 2,5 моторите (оплакванията идват предимно от такива)???

това лято на магистрала Тракия от София към Пловдив на изкачването след София ми качи температура... с две деления, може и малко пове4е ( от 14 деления стигна малко под 9-то), после установих, че е заради доста замърсен радиатор на климата. Тогава просто спрях климата и леко върнах газта и темп. си падна в нормата ( малко над 6-то деление). Колата нямаше следи от преграване. Проверихме антифриза за игорели газове в него, нямаше, отработено масло беше нормално на добро на мирис, звят и пипане ... колата не пуши, не е губила мощност, вода - както преди това и след това си е в рамките на нормалното около 150-300 мл. на 10000km ако налея - обикновенно държа малко повече вода в преливното казанче и като е мн жега е нормално да изпари малко. След това в жегите пак ми се е случвало да дигне малко - едно деление и малко (къде защото е натоварена доста, къде заради климата)

... колата е с нов воден радиатор(с охладител на маслото на MT) и помпа, BASF G30 антифриз (по техния каталог това е за СУБАРУ) и Мобил1 5W50, а после с Motul 5W40 300V масло ако някой му е интересно

От това дето го чета горе означва едва ли не да хвърлям мотора... :shock: :-?

Вто Окт 16, 2012 1:11 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 30
Автомобил: аутбек 2019 g
Телефон: 0888983813
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги искам СЪВЕТ.
Имам аутбек 99г. При загрял двигател ми се включва само единия вентилатор и то малкия на високата скорост. Мисля че не е нормално.Не трябва ли да работят и двата на ниска а при необходимост и на висока скорост.Мисля че така съм ги виждал. Къде се намира датчика за включване на вентилаторите?

Пет Яну 18, 2013 11:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Положението е нормално. Аз съм с Легаси, но е същото. Вентилаторът тръгва на 95 градуса и спира на 87. Гледал съм показанията при закачен скенер. Не мога да кажа кога ще тръгне и втория. Ако първият не може да свали температурата и тя продължи да се покачва, тогава ще се включи втория, но не съм сигурен на колко градуса. Да речем на 105. Просто първият вентилатор е първата степен, а когато се включи втория - втора степен.
Датчикът за температурата е на тръбата, за която е съединен горният голям маркуч, който влиза в радиатора. Тръгваш от радиатора назад(алуминиевата част) и ще го видиш - под смукателните колектори на 1 и 3 цилиндър.
Датчикът е един с три кабела. По единия кабел ЕКУ-то взема информация за температурата на двигателя, а другият е за стрелката на таблото.

Сря Яну 23, 2013 9:06 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 30
Автомобил: аутбек 2019 g
Телефон: 0888983813
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
:beer:

Сря Яну 23, 2013 11:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 463
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164
Отговори с цитат
Малко да вдигна темата,
много се радвам да споделя че моят проблем със загряването,за който бях писал през лятото го реших.Просто смених радиатора,явно старият е бил запушен отвътре защото отвън изглеждаше добре.
Накратко ще обясня случая,пък дано да е полезно и за други колеги.
Всеки ден пътувам по един и същ маршрут със 5 човека в колата и много често и със багаж,маршрута е Смолян-Пампорово. Маршрут със сериозна денивелация за десетина минути изкачваш едни 700-800 метра.По този път редовно има някоя кола с вдигнат капак и бели пушеци около нея.Та по този път и на мен ми вдигаше градуси особено когато е по топло,миналата зима не съм го забелязал но тогава беше и доста по студено а и сигурно тогава радиатора не е бил запушен толкова много.Първо започнах с термостата смених го,резултат никакъв,после направих промивка на системата с някакъв препарат източваш антифриза наливаш вода и препарата и така работи известно време после измиваш с вода и наливаш отново антифриза,ала бала жив та*ак,само си изгубих времето тая операция не я препоръчвам на никого,безсмислена е.Един ден когато спрях на Пампорово и вдигнах капака,гледам и двeтe перки работят на макс.,спуснах си и двете ръце много внимателно зад тях докато въртят и установих че зад едната перка духа студено а зад другата духа топло,а парното можеш да врътнеш пиле на грил на него такава жега.От там и след консултация с два сервиза решихме че най вероятно има запушване на радиатора отвътре,вариантите са два или отваряш радиатора отгоре и отдолу и го почистваш или си купуваш нов,аз си купих нов от мимо,вчера го монтирах и днес сутринта газ нагоре и нещата заспаха стрелката стои като закована,да добавя че и преди да го сменя редовно чувах перките да въртят а днес не съм ги чувал въобще.Колата е на 150 000 км и си мислех че няма от какво да се е запушил този радиатор но уви има,стария не съм го отварял да видя какво има вътре ама не ми се и занимава.Да ви кажа честно след почти цяла зима охлаждане на двигателя през парното,бях започнал да се разочаровам от марката защото като започваше да вдига градуси и аз надувах парното и така пътувахме вънка зима а ние вътре по потници ха ха,но днеска се успокоих дори като спрях горе и вентилаторите не работеха,толкова добре охлажда новият радиатор.
Толкова от мен наздраве и приятна вечер :beer:

Вто Мар 05, 2013 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Малко и аз да ъпна темата - искам да отправя един призив към хората, които се качват на Субару, след като преди са имали само немски коли.

Хора, гледайте си нивото на антифриза не само в разширителното казанче! Отвивайте капачката на радиатора и проверявайте дали има достатъчно и там!

Вчера за малко да си прегрея колата. За мой късмет добре, че си карам профилактично с пуснат Torque с настроена аларма за над 100 градуса и не оставих стрелката да изпълзи опасно нагоре. Като внимателно пипнах радиатора се оказа, че в горната си част не е толкова горещ (като за 104 градуса). Отвих внимателно с един парцал капачката му и какво да видя - че въпреки, че в разширителното казанче течността е на макс в радиатора се събраха литър и половина. Долях, запалих и моментално падна на 88 градуса. Днес я тествах и всичко е наред.

Аз сам съм си виновен, защото след смяната на антифриза проверявах само в казанчето, а тя като се е обезвъздушила е имала нужда от още в радиатора:)

Вто Май 07, 2013 7:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
...Хора, гледайте си нивото на антифриза не само в разширителното казанче! Отвивайте капачката на радиатора и проверявайте дали има достатъчно и там!...

Не знам дали при по-старите модели е така, но доколкото си спомням разширителното казанче е само да не се разлива антифриза на пътя ако по някаква причина капачката на радиатора отвори клапана. Разширителното казанче няма как да върне антифриз в радиатора. Така че като тръгвате на път гледайте радиатора, а не казанчето.

Вто Май 07, 2013 7:56 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По принцип е хубаво да се проверява и в радиатора и в казанчето.Може би не съм прав и се бъркам нещо,обаче не работят ли на такъв принцип-на скачените съдове.Капачката на радиатора е с клапан и при загряване на колата до работна температура,клапана отваря и антифриза си отива в разширителния съд,а при изстиване на колата,съответното количество антифриз си се връща обратно.При загряване на колата,количеството на антифриз в разширителния съд се покачва,а при изстиване се понижава(поне при мен е така).Все си мисля,че ако процеса е еднопосочен-при загряване на колата антифриза отива в разширителния съд,но не се връща после още на второто палене на колата,ще започне да вдига температура,тъй като ще липсва антифриз в радиатора.Или се бъркам нещо?

Вто Май 07, 2013 9:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Малко и аз да ъпна темата - искам да отправя един призив към хората, които се качват на Субару, след като преди са имали само немски коли.

Хора, гледайте си нивото на антифриза не само в разширителното казанче! Отвивайте капачката на радиатора и проверявайте дали има достатъчно и там!

Вчера за малко да си прегрея колата. За мой късмет добре, че си карам профилактично с пуснат Torque с настроена аларма за над 100 градуса и не оставих стрелката да изпълзи опасно нагоре. Като внимателно пипнах радиатора се оказа, че в горната си част не е толкова горещ (като за 104 градуса). Отвих внимателно с един парцал капачката му и какво да видя - че въпреки, че в разширителното казанче течността е на макс в радиатора се събраха литър и половина. Долях, запалих и моментално падна на 88 градуса. Днес я тествах и всичко е наред.

Аз сам съм си виновен, защото след смяната на антифриза проверявах само в казанчето, а тя като се е обезвъздушила е имала нужда от още в радиатора:)

някъде имаш теч (от някоя скоба най вероятно), затова не ти работи системата - като загрее мята в съда и ти гледаш всичко е ОК, ама като трябва да смукне нощес смуква въздух от където е хлабава и така лека полека си останал без вода в радиатора. тъй че си виж на почети загряла кола откъде ще почне да тече, ако няма следи де и си го оправи. щото така през два дни лятото ще доливаш в радиатора. иначе е добре и там да се гледа.

Вто Май 07, 2013 9:41 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Доста я гледах снощи, няма видим теч. Но щом е изчезнал толкова антифриз (1.5л за 11к км) явно имам някакъв пропуск по системата.

Някакви идейки кои скоби и места да огледам? Лесно достъпни и обичайно заподозрени?:)

Вто Май 07, 2013 10:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
DDD написа:
По принцип е хубаво да се проверява и в радиатора и в казанчето.Може би не съм прав и се бъркам нещо,обаче не работят ли на такъв принцип-на скачените съдове.Капачката на радиатора е с клапан и при загряване на колата до работна температура,клапана отваря и антифриза си отива в разширителния съд,а при изстиване на колата,съответното количество антифриз си се връща обратно.При загряване на колата,количеството на антифриз в разширителния съд се покачва,а при изстиване се понижава(поне при мен е така).Все си мисля,че ако процеса е еднопосочен-при загряване на колата антифриза отива в разширителния съд,но не се връща после още на второто палене на колата,ще започне да вдига температура,тъй като ще липсва антифриз в радиатора.Или се бъркам нещо?

Това http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_1/ е за Бек до 2003, но системата е идентична и за Бек и Легаси след 2003. Ако клапата на радиатора е затворена - налягането е под 108 кпа - антифриза си стои в охладителната система. Ако се вдигне над тази стойност излишното количество отива в казанчето, но няма как да се върне охладителната система, защото няма от къде. На сайта има за всички видове Субару и всеки може да види за неговия.

Вто Май 07, 2013 1:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мдам, ако този клапан е еднопосочен как би трябвало да се върне обратно антифриза в радиатора? Ясно е, че в този случай принципа на скачените съдове няма да работи.

Говорим за трилитровият вариант (H6).

Вто Май 07, 2013 2:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Клапанът в капачката работи на налягане и на вакуум. Когато температурата се покачва антифризът се разширява, клапанът отваря и излишното количество отива в разширителния съд. Обратно, когато температурата се понижава, антифризът се свива, получава се вакуум, клапанът се отвара, но в обратната посока и засмуква течност от разширителния съд.
Всичко това е при условие, че системата НЕ е разхерметизирана по някаква причина - скоба, маркуч или в най лошия случай гарнитура на глава.

15

Вто Май 07, 2013 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ясно, много добро обяснение!:)

Ами значи остава да гледам по веригата къде съм се разхерметизирал.

Edit: Тъп въпрос - възможно ли е и самата капачка да прави беля?

Последна промяна didoya на Вто Май 07, 2013 4:17 pm, променена общо 1 път

Вто Май 07, 2013 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
patko написа:
Клапанът в капачката работи на налягане и на вакуум. Когато температурата се покачва антифризът се разширява, клапанът отваря и излишното количество отива в разширителния съд. Обратно, когато температурата се понижава, антифризът се свива, получава се вакуум, клапанът се отвара, но в обратната посока и засмуква течност от разширителния съд.
Всичко това е при условие, че системата НЕ е разхерметизирана по някаква причина - скоба, маркуч или в най лошия случай гарнитура на глава.

:good:

Вто Май 07, 2013 4:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:

Edit: Тъп въпрос - възможно ли е и самата капачка да прави беля?

Според мен би могло да е и от нея.
Ако клапанът не работи и системата няма налягане, то може да се стигне до завиране на охладителната течност и при това да се отдели газ, който остава в системата, увеличава обема си и избутва антифриз в разширителния съд. После при изстиването този газ се свива, но не може да вакуумира така, както би се вакуумирала системата, ако няма газ и не може да засмуче от разширителния съд.

Ако клапанът отваря късно - т.е. по-високо налягане. Може да спука някой маркуч, но не така, че да шурне водата, а само да таи и при загрял двигател да се изпарява и да не може да се види.

Вто Май 07, 2013 4:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  >