Загря ли ми колата или е нормално?
| Автор |
Съобщение |
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|
|
Май намерих теча, или поне така се надявам. Скобата и самият маркуч, които излизат долу от радиатора и отиват към термостата имаха 5-6 капки антифриз в долната си част.
Ще си поръчам този маркуч с нови скоби и ще го сменя, така или иначе няма да навреди:) + нова капачка. Ако проблема не се изчисти напълно продължавам нататък. И да се надяваме, че няма да е последното предположение "гарнитура на глава".
Какви са симптомите ако е гарнитура? Мехурчета или нещо друго?
|
|
|
|
| Вто Май 07, 2013 5:29 pm |
|
|
|
ico_tech
|

Към колегата Didoya - на твое място бих погледнал колата на канал със свалена кора. Има вероятност теча да е от водната помпа. Тя има контролен отвор, от който при проблем с челното уплътнение почва да сълзи антифриз. За гарнитури не бих се притеснявал - разхода, който си посочил не дава повод за такъв проблем - най-малкото антифриза няма да е там където си видял капките. Бих посъветвал всички, ако искат да експлоатират безпроблемно охладителната инсталация да ползват само оригинален антифриз на Субару. Ако не оригинален то поне да използват една марка (читава естествено), не да се долива всеки път със съмнителни бълвочи от бензиностанциите. При циклична подмяна както е по разписание в системата няма как да има чужди тела или утайки, които да задръстят радиатора. Който е отварял двигателя вече знае, че мръсотия няма откъде да дойде - всичко си е алуминий и гума. Използвания антифриз до голяма степен определя състоянието на повърхностите и гумените съединения. Относно коментарите с положението на стрелката на датчика: За повечето колеги, които не са имали щастието да се качат първо на Субару движението на стрелката нагоре-надолу може да се струва нормално (както е във фиат, рено и тем подобни). Моята кола е на 250К и стрелката винаги стои закована в едно положение - не зависимо дали карате в полето на 1-ва бавна при 40 ºC или сте на магистрала със 150 при -15ºC. При всяко движение нагоре надолу ви съветвам да посетите сервиз - поне да се убедите, че всичко е наред. Иначе сметката много бързо става тлъста. Успех и приятно каране! 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Вто Май 07, 2013 8:41 pm |
|
|
|
patko
|

Когато споменах гарнитура на глава имам предвид нещо малко по-различно. Не класическо духване, когато газове от цилиндъра влизат в охладителната система. Преди години ми се случи това. Имах едно Дайхацу Аплауз. След едно магистрално юркане със 160+ през лятото се получи такова нещо. Колата беше с газова. Започна да прави същите номера - покачва нивото в компенсационния съд, а не го сваля. Започнах да сменям водни съединения, термостат, капачка на радиатора - все същото. Едни майстори казват - "гарнитура". Други - "ако беше гарнитура да се е окотила отдавана". (Аз я карах така около година). Накрая свалих главата и всичко лъсна. Гарнитурата беше се сдухала, но не така, че да влизат газове от цилиндъра в охладителната система. Беше се разложила там където са каналите за водата - от блока към главата. Това нещо се яваваше точно под изпускателните колектори. И да е таяло нямаше как да се види, но разхерметизираше системата. Всичко се оправи със смяната и. Дайхацуто върви още. Познавам купувачът му и го виждам понякога.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 4:36 am |
|
|
|
ico_tech
|
|
Съгласен съм колега. Това си е болка на и на Субару 2.5 мотора (фаза 2). Теча си е външен. Като отвориш капака на двигателя мотора "сладни" (мирише на варено сладко). Колегата обаче е с шестак. Предвид мястото, където колегата Didoya посочва, че капе ме навежда на мисълта, че едва ли е от главата. Вярвам, че ако се огледа отдолу има шанс да открие причината. Ако е гумено водно съединение - тогава ще е голям късметлия.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 9:10 am |
|
|
|
deadman
|
patko написа: Клапанът в капачката работи на налягане и на вакуум. Когато температурата се покачва антифризът се разширява, клапанът отваря и излишното количество отива в разширителния съд. Обратно, когато температурата се понижава, антифризът се свива, получава се вакуум, клапанът се отвара, но в обратната посока и засмуква течност от разширителния съд. Всичко това е при условие, че системата НЕ е разхерметизирана по някаква причина - скоба, маркуч или в най лошия случай гарнитура на глава. Колега не го приемай като заяждане, но как по-точно клапан натиснат с пружина върху някаква повърхност ще отваря и на налягане и на вакуум? Имах подобен проблем като колегата didoia с тази разлика че като загрееше антифриза отиваше в разширителното казанче. След изстиване на антифриза горния маркуч влизащ в радиатора се свиваше на елипса и когато се отвореше филър танка маркуча ставаше отново кръгъл. Разширителното казанче си се пълнеше, но нищо не се връщаше обратно.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 1:13 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
Не е с една пружина  ! Антифриза трябва да си ходи от разширителния съд в радиатора и обратно.
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 1:35 pm |
|
|
|
deadman
|
|
А с колко пружини е?
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 1:46 pm |
|
|
|
balbeck
|
|
| Сря Май 08, 2013 1:52 pm |
|
|
|
fliyng pig
Регистриран на: Вто Май 11, 2010 4:31 pm Постове: 143 Местоположение: Sofia
Автомобил: Outback 3.6R 2016
Рейтинг: 13
|
|
Определено движението на антифриза е двупосочно (от радиатора към разшир. съд и обратно). При мен, когато колата е напълно загряла (включени перки на радиатора) нивото е точно на макс. в казанчето, а когато колата е студена, е на средата (зимата дори и към минимума може да отиде). Преди две години изпитах голям шок, както си карах по магистралата с 140 и изведнъж гледам, че стрелката на температурата тръгва нагоре, спирам отварям капака и видях, че антифриза е избил от разш. съд. Викам си ужас - гарнитура на главата. Посетих сервиз и за мое щастие се оказа, че проблема е бил в капачката на радиатора (имало някакви малки боклуци по нея), позачистиха я, доляха 1 литър антифриз в радиатора и от тогава никакви проблеми. Поздрави!
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 2:02 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Колеги,колегата "patko" e дал доста точно обяснение на принципа на работа.Дано колегата "didoya" по-скоро отстрани проблема(дано се окаже най-безболезнения вариант  )
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 2:03 pm |
|
|
|
deadman
|
|
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 2:08 pm |
|
|
|
didoya
|
Много ви благодаря на всички за изчерпателните отговори и голямото желание да помогнете Днес си поръчах от Мимо следните неща - маркуча, който е от радиатора към термостата (заподозреният), заедно с нови скоби. Поръчах и нова капачка, маркуче от капачката към разширителният съд и антифриз. Като пристигнат ще ги сменя и ще докладвам за резултата;) Междувременно имам да измина едни 1000км преди това, та ще видя колко ще изгубя за това време. Поздрави!:)
|
|
|
|
| Сря Май 08, 2013 2:32 pm |
|
|
|
didoya
|

След новите 1000км които направих през уикенда мисля, че имам нов главен заподозрян - капачката на радиатора.
Водата ходи към разширителният съд, но не иска да се връща обратно. Хипотезата за разхерметизация е все по-малко реалистична, защото при отвиване на капачката изсъсква (взема въздух), което означава, че системата си е херметична. Вчера 600мл отишли в разширителният съд и си стоят там, а радиатора на сухо.
Единствените възможни причини са 2:
1. Хлабаво маркуче, което излиза от радиатора и влиза в разширителният съд - това означава, че като трябва да дръпне антифриза обратно дърпа и въздух. 2. Не коректно работеща капачка.
Всичко това е още по-странно, защото понякога си дърпа всичко обратно както трябва, понякога обаче не иска - т.е. случва се на случаен принцип.
Като дойдат частите от Мимо ще сменя и ще видя:)
Ако имате други хипотези, казвайте.
EDIT: Между другото - току-що се консултирах с някои хора и според тях има шанс и да е гарнитура на главата и да прави голямо налягане и заради това да ми изхвърли толкова течност в разширителното казанче. Вие какво бихте казали? Май плана се променя - сменям капачката и ако още го има проблема отивам при Любо да си каже тежката дума, че ако е тръгнала гарнитура белята може да стане бая голяма:)
|
|
|
|
| Пон Май 13, 2013 7:55 am |
|
|
|
Soflab
Регистриран на: Сря Авг 03, 2011 8:26 am Постове: 599 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285      
|
|
чак пък голяма колко да е голяма. аз моята я карах цяло лято с духнала гарнитура и резултата е все същия - ремонт на глави, блок и т.н. няма какво повече да се сдуха. ма малко раничко ми се вижда да си духнал гарнитури - още не е толкова жежко, виж към юли-август започва веселбата. споко!
_________________ www.soflab.eu www.torcousa.com www.redlinezone.eu
|
|
|
|
| Пон Май 13, 2013 8:27 am |
|
|
|
didoya
|
|
Хах, аз съм споко, ама ми се иска да хвана проблема и да го отстраня:)
Че с тази кола возя жена и малко дете и ако поради несериозно отношение към такъв проблем закъсам на път за почивката в Гърция хич няма да е приятно;)
|
|
|
|
| Пон Май 13, 2013 8:36 am |
|
|
|
patko
|

didoya написа: След новите 1000км които направих през уикенда мисля, че имам нов главен заподозрян - капачката на радиатора.
Водата ходи към разширителният съд, но не иска да се връща обратно. Хипотезата за разхерметизация е все по-малко реалистична, защото при отвиване на капачката изсъсква (взема въздух), което означава, че системата си е херметична. Вчера 600мл отишли в разширителният съд и си стоят там, а радиатора на сухо.
Единствените възможни причини са 2:
1. Хлабаво маркуче, което излиза от радиатора и влиза в разширителният съд - това означава, че като трябва да дръпне антифриза обратно дърпа и въздух. 2. Не коректно работеща капачка.
Всичко това е още по-странно, защото понякога си дърпа всичко обратно както трябва, понякога обаче не иска - т.е. случва се на случаен принцип.
Като дойдат частите от Мимо ще сменя и ще видя:)
Ако имате други хипотези, казвайте.
EDIT: Между другото - току-що се консултирах с някои хора и според тях има шанс и да е гарнитура на главата и да прави голямо налягане и заради това да ми изхвърли толкова течност в разширителното казанче. Вие какво бихте казали? Май плана се променя - сменям капачката и ако още го има проблема отивам при Любо да си каже тежката дума, че ако е тръгнала гарнитура белята може да стане бая голяма:) За т. 1 - Сложи една скоба и ще елиминираш тази хипотеза. Искрено се надявам да е капачката. Защото това е малкия дявол. Според мен - ако е другата хипотеза - гарнитура, то тези симптоми ще са константа, а не " ту го има, ту го няма".
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пон Май 13, 2013 10:55 am |
|
|
|
didoya
|
|
Мда, колкото повече чета, толкова повече ме навяват мисли за тръгнала гарнитура.
Май е най-добре да скокна до Любо, че ако е гарнитура колкото по-рано се отвори, толкова по-добре.
EDIT: А възможно ли е само при повече газ и зор да го прави този номер? Защото само при ръчка на магистралата ми се случва?
|
|
|
|
| Пон Май 13, 2013 11:00 am |
|
|
|
Soflab
Регистриран на: Сря Авг 03, 2011 8:26 am Постове: 599 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285      
|
|
така се почва....
_________________ www.soflab.eu www.torcousa.com www.redlinezone.eu
|
|
|
|
| Пон Май 13, 2013 11:40 am |
|
|
|
didoya
|
|
Ясно, значи няма да чакам и капачката, а ще ходя при Любо за мнение.
|
|
|
|
| Пон Май 13, 2013 12:14 pm |
|
|
|
didoya
|
|
"Драмата" приключи, или по-точно сега започва;)
Сутринта бях при Любо и веднага хвана, че е духнала гарнитура/и, доста яко бълбука при форсиране, направо почва да кипи, дори и за лаик като мен стана ясно.
Днес я оставям да я започва и стискам палси всичко да мине успешно и след ремонта да имам двигател, на който мога да разчитам.
Между другото - от какво може да се духне гарнитура на главата - колата ми е на 9 години 137к км, наистина реални (не че знам как я е карал предишният собственик). Поне в моите ръце не е прегрявана. Май колкото и да отричаме всички фенове това си е болежка на Субару, много лесно духват гарнитури. При Любо има още едно H6 със същата диагноза.
|
|
|
|
| Вто Май 14, 2013 8:48 am |
|
|
|