Отговори на тема стр 1, 2  >
 Липса на мощност във високите обороти - идеи? 
Автор Съобщение

Постове: 155
Автомобил: Subaru Outback H6 3.0 AT 2002 бенз.
Рейтинг: -47
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Здравейте,

Колата (Outback H6 2002-ра ГИ Фобос) губи мощност след 3-4 хил. оборота, което се усеща най-силно при кик-даун. Ето ги и симптомите, които успях да забележа:
1. При кик-даун от място, вдига 60км/ч. и стои на 5000 оборота на 1-ва и не може да мине на 2-ра (съответно на 2-ра на същите обороти стои на 90 и пак не може да мине към 3-та). След 10-тина секунди така оборотите и скоростта почват бавно да падат. В един от случаите имаше и доста силни разтърсвания напред-назад. След отпускане на педала, има осезаем "прилив" на мощност колата тръгва. Поведението е еднакво на газ и на бензин. В интерес на истината, от 10-тина опита, веднъж имаше успешен кик-даун, но само веднъж.
2. При изпреварване пак трябва да я ръчкам по няколко пъти, докато "зацепи". Като отиде на 4000 оборота (дори без кик-даун), няма мощност и ускорение, като върна педала на газта и паднат оборотите на 3000 и по-малко, ставва по-мощна и мога да започна изпреварването.
3. При форсиране на място на позиция D с натисната спирачка вдига малко под 2000 оборота
4. При форсиране на място на позиция N с натисната спирачка вдига над 6000 оборота, но от ауспуха излиза страшна пушилка със сив цвят (това пак е еднакво на гази и на бензин).
5. Определено има лек мирис на изгоряла гума откъм двигателя след малко по-агресивно каране. Трудно ми е да определя откъде точно идва.
6. При превключване от 3-та на 4-та има един удар, който е малко по-силен от нормалното
7. При леко спускане да речем на 3-та, няколко пъти прави опит да включи 4-та (оборотомерът отива на 1000 оборота и после пак на 1400), преди да успее (според някои специалисти това е нормално - било "граничен режим", според други не е)
8. При по-сериозно спускане след като натисна спирачката и я отупсна, не иска да държи ниска предавка - почти винаги минава на по-висока и ускорява.
9. Правихме компотърна диагностика в движение - няма никакви грешки по скоростната кутия и двигателя. Маслото на ск. кутия е с температура под 90 градуса при всички тестове.
10. Всички възможни масла, филитри (без бензиновия) и течности по колата са сменени преди 1000 километра.
11. Колата е стояла на място към 1 година, преди аз да я купя и вероятно са възможни запушвания, клеясвания, ръжди и т.н. В маслото на скоростната кутия е имало доста боклуци при смяната.

Според Любо от сервиза в Люлин, проблемът е в соленоидите в "мозъка" на скоростната кутия - той предлага почистване с ултразвук. От други места получих предложение да сменя още веднъж маслото на скоростната кутия, тъй като при смяната няма как да се подмени цялото, а само се разрежда.
Само че аз не съм толкова сигурен, че това ще помогне и по-скоро си мисля, че проблемът е откъм двигателя. Пушеците при форсиране и сътресенията в движение ме карат да си мисля, че може би не е настроен правилно авансът? Наясно съм, че едва ли може да се даде решение на проблема във форума (а те вероятно са повече от един!), но все пак бих се радвал на някакви идеи.

Последна промяна alexmitev на Пон Май 13, 2013 10:45 am, променена общо 1 път

Пон Май 13, 2013 10:04 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 126
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Смятам, че проблемите са два-пушене и проблемни обороти -мотор,а проблемите с превключването-автомат! Не е задължително да са тежки проблеми! Кога се появи пушенето ,след слагане на газ-та ли?Щом е имало боклуци в автомата е недопустимо да не смениш ЦЯЛОТО количество чрез неколкократно доливане да речем през 20-ина километра! Симптомите изведнъж ли се появиха и при какви обстоятелства? И не давай газ на директна при натисната спирачка!

Пон Май 13, 2013 10:28 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
sonda написа:
Кога се появи пушенето ,след слагане на газ-та ли?

За съжаление, почти не съм я карал преди да сложа газта - само забелязах, че кик-дауна не работеше още тогава.
Проблемите с превключването мога да ги прежаля засега, ако оправя мощността :)
А как се прави това с пълната подмяна на маслото - източва се по малко и се долива по малко ново? То така не се ли разрежда само, или старото остава отдолу по някакъв начин?
Забелязвам също, че при спускане след като натисна спирачка и я отупсна, не иска да държи ниска предавка - почти винаги минава на по-висока и ускорява.

Пон Май 13, 2013 10:38 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Кофти...
Отговори с цитат
Тъй като не е възможно да се източи цялото количество масло от автомата, се процедира като се източва колкото може, долива се същото количество,кара се 10-ина километра,за да се смеси добре ! Тази процедура се повтаря 2-3 пъти един след друг, което гарантира почти пълната подмяна на цялото количество старо масло! Важно е да се измери точно източеното и налятото масло, тъй като автомата е чувствителен дори и при предозиране с 300мл! Важно е също така маслото да е по ЗАВОДСКА спесификация, а не каквото има! Аз бих се въздържал от ремонти по кутията от неспециалист в тази деликатна материя! Относно мощността, смятам,че е въпрос на прецизна компютърна диагностика...колата трябва да си каже болката ;)

Пон Май 13, 2013 11:29 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Това със смяната на маслото мислиш ли, че може да оправи проблемите с мощността? Защото ако е само заради придърпването от 3-та на 4-та, не бих го правил.

Пон Май 13, 2013 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Кофти...
Отговори с цитат
Ако не бачка кик-а, не задържа при пускане и придърпва, значи си има някакъв проблем в автомата, който при нелекуване би могъл да се задълбочи! За мощността е гадаене..но тоя сив пушек е притеснителен! Пак казвам- диагноза си трябва! Аз съм склонен и газаджиите да напсувам...да не са барнали нещо дето не им го разбира баш мозъчето.

Пон Май 13, 2013 11:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1.Моят съвет е да слушаш Любо какво ти е казал.2.Иначе ако искаш сам да се "бориш"насоката е да започнеш от АТ,като-източваш и изхвърляш маслото, сваляш картера ,промиваш вътрешния филтър,раздвижваш клапаните за управление,слагаш картера,сипваш масло,караш 20/30 км. ако има видимо подобрение източваш колкото изтече доливаш пак толкова ново и караш с надеждата да се оправи напълно.Ако няма подобрение отиваш на точка 1.

Пон Май 13, 2013 1:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
ЪПДЕЙТ:
Не може да се форсира дори на място над 5000 оборота на газ и на бензин, и видимо пушекът е от доста горене на масло (имам и Флаш Лубе - вероятно и то дава принос). Вероятно това горене е запушило катализатора и затова колата е така спъната.
Светна ми и чек-енджина, тия дни пак ще ходя на комп. диагностика...
"Скромната" сметка показва: издухан двигател и издухана скоростна кутия ](*,) Но пък си имам страхотно купе, как да не съм щастлив :D

Пон Май 13, 2013 2:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Кофти...
Отговори с цитат
alexmitev написа:
ЪПДЕЙТ:
Не може да се форсира дори на място над 5000 оборота на газ и на бензин, и видимо пушекът е от доста горене на масло (имам и Флаш Лубе - вероятно и то дава принос). Вероятно това горене е запушило катализатора и затова колата е така спъната.
Светна ми и чек-енджина, тия дни пак ще ходя на комп. диагностика...
"Скромната" сметка показва: издухан двигател и издухана скоростна кутия ](*,) Но пък си имам страхотно купе, как да не съм щастлив :D

Аа...щом и на място не се форсира и пуши е ясно..правилно си се насочил към диагностика до разкриване на проблема! А току що открих, че в Джемини4 сменяват маслото на автомата с модерна машина ,даже има клипче на сайта им, и се гарантира 100% подмяна на количеството! Ако стигнеш до смяна на масло можеш да погледнеш там! Ииии ...бас държа, че колата ти е от Италия...техната мама мърляческа...

Пон Май 13, 2013 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1. Автоматик на място не се форсира с натисната спирачка ! (най-добре си виж маслото,за да разбереш за какво ти говоря)
2. Пушекът ти е от Флашката ;)
3. Преди седмица един Стратос не можеше да вдигне повече от 3500 оборота и не превключваше от 4-та на 5-та,а от 3-та на 4-та ставаше с лашкане,след 4-ри рефрешвания по 5 литра се оправи ;) - за негов късмет.
4. Напълно възможно е след стоене дълго време на място(1-на година) да се наложи почистване на автоматика.
5. Най-добре е повече да не правиш опитите от точка 1 !!! Освен почистване ще ти се наложи да сменяш и пакети :(

Пон Май 13, 2013 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
pradabg написа:
1. Автоматик на място не се форсира с натисната спирачка ! (най-добре си виж маслото,за да разбереш за какво ти говоря)

Това и за позиция N ли се отнася? На D съм го направил 2 или 3 пъти, преди да прочета, не е препоръчително.
pradabg написа:
2. Пушекът ти е от Флашката ;)

Това е така наистина, вчера я спрях напълно и пушенето спря, но оборотите пак си стоят до 5000

Вто Май 14, 2013 8:55 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Цитат:
Това и за позиция N ли се отнася? На D съм го направил 2 или 3 пъти, преди да прочета, не е препоръчително.

Ако е моментно на скорост с натисната спирачка се прави за проверка състоянието на помпата, но се натоварват фрикционните пакети,на нулева прегряваш маслото - при всички положения е Не препоръчително :)

За флашката бях сигурен,защото и моята я бях предозирал веднъж и всяка сутрин ми изпушваше син цвят :D

Вто Май 14, 2013 10:34 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Ново предположение за липсата на мощност: да се махне катализаторът :)

Вто Май 14, 2013 2:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alexmitev написа:
Ново предположение за липсата на мощност: да се махне катализаторът :)

Колега,

отиди в сервиз, че на финала ще окотите колата с предположения...
За да разбереш дали ти е запушен катализатор/и направете следното - като е загряла колата я вдигате на подемника както си работи и с опакото на дланта доближаваш до всеки кат да видиш кой грее повече от другите - ако има запушен ще е много по-горещ от останалите...
Ако е много запушен че да не се развърта колата - отзад ще мирише на азот и гадории та ще е чудо...
При всички положения колата ще е много по-добре ако ги премахнеш.

Съветвам те да обърнете внимание на АТ кутията, че тия симптоми са много по-притеснителни...

Успех

Вто Май 14, 2013 3:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Мен доста ме притеснява маслото, което Любо е сипал в кутията - Vega. Някой чувал ли е за тази марка изобщо? :)

Вто Май 14, 2013 3:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alexmitev написа:
Мен доста ме притеснява маслото, което Любо е сипал в кутията - Vega. Някой чувал ли е за тази марка изобщо? :)

Няма място за притеснение - едната ми кола е с такова и няма проблеми. Направил ти е услуга в случай че имаш проблем с кутията, иначе е двойно като стойност

Вто Май 14, 2013 3:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Значи освен да ходя в Джемини 4 да го сменят още веднъж - този път цялото?
При това положение, има ли нужда да се сменя още веднъж филтъра (който струваше 60лв!)?
И също да се чисти вътрешния филтър-цедка, за който Любо каза, че нямало нужда, понеже има външен филтър?

Вто Май 14, 2013 3:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Кофти...
Отговори с цитат
alexmitev написа:
Значи освен да ходя в Джемини 4 да го сменят още веднъж - този път цялото?
При това положение, има ли нужда да се сменя още веднъж филтъра (който струваше 60лв!)?
И също да се чисти вътрешния филтър-цедка, за който Любо каза, че нямало нужда, понеже има външен филтър?

Най добре така направи! Днес минах от там да видя с какво работят,беше ми на път! В субарските кутии слагат Енеос АТФ ЕКО, което е японско масло и е сертифицирано от Нисан, чиито кутии са в нашите коли! За 10 литра,филтър и работа сумата е 414 лева, което на пръв поглед е много ,но според мен си струва! Смяната е машинна!

Вто Май 14, 2013 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
sonda написа:
За 10 литра

Любо твърдеше, че е източил 6 литра и в картера имало още най-много 1.5-2 литра? Което прави не повече от 8?

Вто Май 14, 2013 5:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За пушека - веднъж бях отвинтил регулатора на FlashLube-а повече от нужното и отзад изпуши яко за 20-30 секунди докато изгори изтеклото количество, одимих цялата махала - като погледнах регулатора, не капеше а течеше на непрекъсната струйка. Много глупаво от моя страна ;)

Погледни на вкл мотор дали не капе флашката по-често от веднъж на 8-10 секунди. Наистина може да пуши от това - видях го с очите си и докато разбера от какво е помислих, че съм потрошил мотора.

Дано пушека е от това, че иначе ще е по-скъпо ;) :)

Edit: сега видях че си оправил положението с флаша ;)

Вто Май 14, 2013 5:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >