Здравейте съфорумци, колеги, приятели
преди около 2 месеца ми помогнахте много за форито, което имах и тъкмо го стегнах и си стана перфектен технически и се случи така че ми изпадна друго фори 2-ра генерация(отдавна си мечтаех точно за този модел) с повреден двигател и без много да му мисля го отнесох

.2003 година 2.0 кубика, 125 к.с. с газов инжекцион БРЦ
като отворихме двигателя се оказа че буталото в първи цилиндър е задрало и дори и на самото бутало имаше дупка и след бързи и груби сметки прецених че ще ми излезе доста скъп ремонта и си реших да взема цял двигател от друга кола. Речено-сторено говорих с колега от форума от София, който предлага коли за части и благодарение на колегата pradabg, който отиде на място чу двигателя и ми каза че според него е добър и аз го отнесох
и след това благодарение на друг колега вече е монтиран на колата и сме в движени
сега обаче ми свети лампата и това е повода да отворя тема
ходих на диагностика и ми излизат следните грешки:
P0335 CRANKSHAFT POSITION SENSOR A CIRCUIT MALFUNCTION
P0030 O2 SENSOR HEATER CIRCUIT RANGE/PERFORMANCE BANK 1 SENSOR 1
излезе и грешка за датчик разпределителен вал и някакви други, които майстора ми каза че по-добре да ги изтрием и ще видим какво ще се появи след няколко дни каране.
Реално проблемите, които усещам са:
-много често(не винаги) се случва да пали след доста въртене(примерно 5-6-7 пъти завърта и чак тогава запалва)
-струва ми се че двигателя няма така чист звук и не върви така чисто и мощно както би трябвало да върви тази кола, сякаш нещо и пречи да се набира в ниските обороти, като е над 3000 оборота по не се усеща за проблем, но все пак не чувам така чист звук, който трябва да се чува.
-когато оборотите се успокоят на около 650 и подам рязко газ, сякаш се замисля за секунда и тогава се изфурсира
-разход на бензин не ми е правило впечатление да е прекалено висок, на газ е около 10 на извънградско
Така благодарение на колега от Варна намерих датчик колянов вал и датчик разпределителен вал от легаси, които на външен вид и цвят са абсолютно същите като моите и след доооста трудно изкарване на датчика на коляновия вал(счупи се) вече е сменен с ''новия''. Реших да пробвам първо с датчици втора употреба, защото никой не ми каза че датчика ми на 100 процента е повреден, и от многото теми които съм изчел разбирам че може да има проблеми и в буксата или кабелите или дори ако акумулатора е слаб пак да излиза такава грешка.
Днес след смяната на датчика на коляновия вал първите няколко запалвания бяха от раз и бях на седмото небе от щастие че проблема е вече решен, но уви след като се прибрах изключих колата и след половин час пак ми трябваше да я запаля и пак запали след доста въртене около 6-7 пъти докато запали
така въпросите ми са:
1)как да замеря датчика на коляновия вал дали е в изправност и какви стойности трябва да дава
2) възможно ли е трудното палене да е породено и от датчика на разпределителния вал
3) възможно ли е лошото вървене да е от датчика на коляновия вал или по-скоро той е за паленето, а за лошо вървене оказва влияние датчика на разпредлеителния вал
4)може ли и ламбда сондата да оказва влияние на ''лошия вървеж на колата''
не малко, а доста дълго стана, за което се извинявам
ще съм благодарен на всеки който се включи
поздрави