Отговори на тема
 Проблеми с датчик за положение на колянов вал и ламбда сонда 
Автор Съобщение

Постове: 226
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 177к.с 2003г
Телефон: 0896107191
Рейтинг: 30
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте съфорумци, колеги, приятели :)

преди около 2 месеца ми помогнахте много за форито, което имах и тъкмо го стегнах и си стана перфектен технически и се случи така че ми изпадна друго фори 2-ра генерация(отдавна си мечтаех точно за този модел) с повреден двигател и без много да му мисля го отнесох :) .2003 година 2.0 кубика, 125 к.с. с газов инжекцион БРЦ
като отворихме двигателя се оказа че буталото в първи цилиндър е задрало и дори и на самото бутало имаше дупка и след бързи и груби сметки прецених че ще ми излезе доста скъп ремонта и си реших да взема цял двигател от друга кола. Речено-сторено говорих с колега от форума от София, който предлага коли за части и благодарение на колегата pradabg, който отиде на място чу двигателя и ми каза че според него е добър и аз го отнесох :D
и след това благодарение на друг колега вече е монтиран на колата и сме в движени =D>
сега обаче ми свети лампата и това е повода да отворя тема
ходих на диагностика и ми излизат следните грешки:
P0335 CRANKSHAFT POSITION SENSOR A CIRCUIT MALFUNCTION
P0030 O2 SENSOR HEATER CIRCUIT RANGE/PERFORMANCE BANK 1 SENSOR 1
излезе и грешка за датчик разпределителен вал и някакви други, които майстора ми каза че по-добре да ги изтрием и ще видим какво ще се появи след няколко дни каране.
Реално проблемите, които усещам са:
-много често(не винаги) се случва да пали след доста въртене(примерно 5-6-7 пъти завърта и чак тогава запалва)
-струва ми се че двигателя няма така чист звук и не върви така чисто и мощно както би трябвало да върви тази кола, сякаш нещо и пречи да се набира в ниските обороти, като е над 3000 оборота по не се усеща за проблем, но все пак не чувам така чист звук, който трябва да се чува.
-когато оборотите се успокоят на около 650 и подам рязко газ, сякаш се замисля за секунда и тогава се изфурсира
-разход на бензин не ми е правило впечатление да е прекалено висок, на газ е около 10 на извънградско
Така благодарение на колега от Варна намерих датчик колянов вал и датчик разпределителен вал от легаси, които на външен вид и цвят са абсолютно същите като моите и след доооста трудно изкарване на датчика на коляновия вал(счупи се) вече е сменен с ''новия''. Реших да пробвам първо с датчици втора употреба, защото никой не ми каза че датчика ми на 100 процента е повреден, и от многото теми които съм изчел разбирам че може да има проблеми и в буксата или кабелите или дори ако акумулатора е слаб пак да излиза такава грешка.
Днес след смяната на датчика на коляновия вал първите няколко запалвания бяха от раз и бях на седмото небе от щастие че проблема е вече решен, но уви след като се прибрах изключих колата и след половин час пак ми трябваше да я запаля и пак запали след доста въртене около 6-7 пъти докато запали #-o

така въпросите ми са:
1)как да замеря датчика на коляновия вал дали е в изправност и какви стойности трябва да дава
2) възможно ли е трудното палене да е породено и от датчика на разпределителния вал
3) възможно ли е лошото вървене да е от датчика на коляновия вал или по-скоро той е за паленето, а за лошо вървене оказва влияние датчика на разпредлеителния вал
4)може ли и ламбда сондата да оказва влияние на ''лошия вървеж на колата''

не малко, а доста дълго стана, за което се извинявам

ще съм благодарен на всеки който се включи

поздрави

Пет Май 17, 2013 11:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 124
Автомобил: Subaru Forester 2.0XT
Рейтинг: 49
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега, не мисля че мнението ми може да е меродавно ама аз разсъждавам така...
по точка 2 и 3 - напълно е възможно трудното палене да е породено от тези датчици, защото при всяко палене
компютъра ги "чете" и чак тогава бобината подава искра - ако нещо не е наред паленето ще е затруднено... (мое предположение)
по точка 4 - Да, може от скапана сонда колата да не върви - аз преди седмица смених мойта и колата се промени...
преди това яко миришеше на "богато" и доста се мръщеше(мръщенето се усещаше повече в ниските обороти до към 2500-3000 об./мин.)

П.С. в нета има как да провериш ламда сондата с мултицет ;)
...а колегите от форума ще ти помогна за проверка на другите датчици :)

Поздрави и успех

Съб Май 18, 2013 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
за последните 2 дни ми прави впечатление че когато паля колата сутрин или съм я карал и след като загася и минат 20-30 минути тогава пали трудно. Когато загася и запаля веднага няма проблем, пали веднага, в смисъл завърта веднъж и на втория запалва. Между другото на предното фори беше на 3-тото завъртане и палеше и това винаги по един и същи начин без значение дали е загрял двигателя или студен, а сега се чудя кога ще запали-пак си запалва винаги, но всеки път различно време върти докато запали. Акумулатора го зареждах, да не би да е слаб и на диагностиката майстора го погледна и каза че зарежда добре, ако е от стартера не би ли трябвало да не захапва въобще да завърта.

Прави ми впечатление и още нещо, че когато работи на място и оборотите се успокоят до около 650 и подам газ се замисля за около секунда и тогава се изфурсира. Чудя се взима въздух от някъде или пък нещо запушено ли има(прмерно катализатор) или от какво може да е, ако му се е случвало на някой да сподели моля :)

поздрави

Пон Май 20, 2013 9:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
http://www.permoveo.ltd.uk/tabid/122/OB ... fault.aspx
http://www.permoveo.ltd.uk/tabid/122/OB ... fault.aspx

Пон Май 20, 2013 10:38 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
ето ме отново :hello:
забелязах още нещо, когато изключа акумулатора и след като го включа в началото не свети чек енжин и колата си пали без да се замисля, това е първите няколко пъти докато пак светне чека.

след много ровене из нета открих и това в друг форум, и се замислям дал не е и при мене такъв проблема:
цитат
+++
Колеги открих причината. Нужен е симулатор на дюза. Когато премина на метан дюзата се изключва и компютъра започва да трупа грешки, защото не може да я открие. С течение на времето грешките се трупат все повече и започва да пали все по трудно на бензин, а на метан на празен ход започва да държи все- по ниски обороти със склосност към гаснене. Също така трябва да се изключва и ламбдасондата когато е на метан. Проблема се решава с разкачане на акумулатора и рестартиране на компютъра. След това започва да си пали на бензин много добре, докато не натрупа отново грешки. Недостатъка е че при всяко рестартиране на компютъра той си губи адаптивността и докато влезе в режим минава известно време през което кой знае какъв е разхода. Пък и няма ли да се прецака тоя компютър след толкова рестарти. Ако някой е запознат повече с оборудването на газови системи нека пише. Какво представлява тоя симулатор на дюза? Ламбдасондата може да не се изключва ако се добави ламбдаконтрол към газовата система. Ще съм благодарен ако някой с опит пише по тази тема.
+++
край на цитата

аз всъщност съм с газов инжекцион, а колегата горе май е със обикновено газово, но все пак ще отида при майстор за газовата уредба и ще проверя как е свързана при мене цялата система. Ако все пак някой колега от форума чете и има познания по газови системи моля да ме светне какви въпроси да задавам на газовия майстор като отида :)
И още нещо забелязах-вчера рестартирах компютъра за кратко и двигателя беше още топъл и след като запалих колата веднага превключи на газ и карах така около 15 км без да ми светне лампата на чека, това значи ли че когато съм на газ изобщо няма връзка с ламбда сондата и затова не светва чека.

има и още едно нещо което изрових от нета свързано с трудно палене на бензин след монтаж на ГИ. В този случай след като е карал известно време на газ, колата започва да пали трудно на бензин и след това са му монтирали ламбда симулатор и е карал така няколко километра и започва да пали нормално и на бензин, ето коментара:
цитат
+++
Колеги преди два дни клиента мина през сервиза и каза че сега всичко е точно и автомобила си пали както преди да му постави АГУ то. Каза че след първия ден каране на бензин автомобила пак е запалил трудно но значително по лесно отколкото преди,след около 120 км каране на бензин всичко си е както трябва. Клиента ми каза че ламбда симулатора е монтиран след като автомобила е започнал да дава този проблем. По мое мнение ,а може и да греша автомобила на гас е работил на богата смес. Електронните блокове на тези автомобили имат голям процент на адаптация по ламбда сонда и от грешната информация която получава компа е силно обеднил сместа.Затова при палене компа дава значително по малко гориво и автомобила пали доста трудно.
+++
край на цитата

сега търся ламбда сонда за да я сменя и да спре да ми свети чек енжина когато съм на бензин и след това отивам на газаджия да видим кое как е свързано :)

ще пиша после какво се е случило :)

поздрави

Пон Май 27, 2013 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Моля колеги със фори 2003-2005 година да погледнат предната ламбда сонда с колко кабела е и какви цветове. Или ако някой ми каже от къде да потърся информация ще съм благодарен :)

моята е сменяна и в момента предната ми ламбда сонда е с 4 кабела-син, бял и два черни, и не знам дали тази е оригинална и не знам каква да търся

ето снимки на кабелите и буксите на моите ламбда сонди

тук се виждат кабелите на предната -син, бял, 2 черни, по назад е втората ламбда сонда(буксата не е откачена)
Изображение

още една снимка на кабелите на първата ламбда сонда
Изображение

снимка на буксата на първата ламбда сонда
Изображение

тук се виждат кабелите на втората ламбда сонда-сив 2 бели и черен, и в дясно се вижда продължението след буксата на първата ламбда сонда, там кабелите вече са жълт черен и нещо друго, не обърнах внимание за точните цветове и брой кабели
Изображение

тук се виждат кабелите на двете ламбда сонди една до друга
Изображение

благодаря

Сря Май 29, 2013 12:42 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
предполагам че не сложих правилно заглавие на темата и написах много дълги мнения и въпроси и затова не се включиха много колеги, но както и да е имам развитеие по моите въпроси.
След смяна на датчик колянов вал и ламбда сонда доста се поизчисти работата на двигателя. Вече след като натисна педала на газта се изфорсира без да се замисля така дълго както беше преди, и работата на двигателя е доста по чиста в обороти около 1500-2500, и се набира дооста по леко и пъргаво от преди :) . Освент това ходих на газаджия и ми смени мембраните на изпарителя и филтърчета и каза че според диагностиката редуктора на газовото(май някакъв регулатор на налягането) не бил в пълна изправност и пропускал по малко газ и това е причина за трудното палене след продължителен престой и това бъркало и работата на бензин, когато я карам на бензин(защото пропускало по малко газ и се смесвали горивата). Вече не ми свети лмпата на чека което за момента ми е най-голямото задоволство от цялото бягане напред назад и търсене на части, но остава едно така лекичко като грубо усещане от двигателя над 2000 оборота, може и да си внушавам вече и аз не знам. Сега смятам да отида на майстор да ми изчисти грешките които са останали в паметта на компютъра(междудругото някой знае ли дали тези стари грешки влияят по някакъв начин на работата на двигателя). И другото което ми се иска е да намеря майстор за газови устройства във Варна или наоколо, който да ми направи настройки в движение, а не само когато колата работи на място да прави замервания и да ми каже че компютъра щял да се самонастрои после и да покарам малко така...

Остават ми въпроси относно газовото:
1) при газов инжекцион трябва ли да се слага симулатор/емулатор на дюзите на бензин(моите доколкото разбрах след преминаване на газ се изключват чрез релета)
2) при газов инжекцион трябва ли да се сложи си симулатор/емулатор на ламбда сонда

засега ми остават съмнения че не ми е настроен както трябва газовия инж или някои от горните точки ми бъркат нещата.

ще продължа да търся каква е причината за не съвсем перфектно-чистата работа на двигателя :)

поздрави

Сря Юни 05, 2013 3:11 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
и така, врътнах 11 хил километра и мога да кажа че двигателя си работи много добре, а това което чувах като шум идва от съединителя. При запален двигател и работа на място на изключена от скорост се чува едно така да го кажа пиу-пиу-пиу и дори на моменти едно леко като притракване, това идва най-вероятно от аксиалния лагер на съединителя, защото не смених притискателя, а само феродото и аксиалния лагер(поради финансови причини в онзи момент). След четене из нета разбрах че това се диагностцира като се натисне леко само 2-3 сантиметра педала на съеднителя и ако шума изчезва, значи е аксиалния лагер. Засега спирам да се вглъбявам и да си търся проблеми, и смятам да си покараме количката и да й се порадваме...

като заключение мога само да кажа или по-точно да потвърдя казаното от други колеги преди: който реши да си взима СУБАРУ най -добре да си го избере внимателно, с хора които разбират какво да гледат, защото не е важно да скочиш в първото най-евтино и незнайно в какво състояние(е всичко се ремонтира де, пък и няма кола на която нищо да не се разваля, но всичко се прави с цената на време, нерви и парички). Разбира се всичко пак опира и до финансови възможности.....но остава риска ако човек вземе нещо с проблеми да остане с лоши впечатления към марката като цяло...така че в добро състояние на прилична цена и :race:

благодаря много на всички отзовали се и успех и приятни емоции на всички колеги

Пет Дек 06, 2013 2:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема