Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  >
 ...Проект - как да не "духват" нашите гарнитури... 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
pradabg написа:
Имайки в предвид,че температурите лятно време в нашата страна се повишиха значително

Другото не мога да коментирам - нямам данни и е хубаво, че събирате тук.
Повишаване на температурите обаче е спекулация - поиграх си да изкарам средномесечните температури за Август в София
Прикачени файлове:
temp.png
temp.png [ 11.19 KiB | Прегледано 791 пъти ]

Пон Юни 24, 2013 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
plaskom написа:
На колко градуса включваха перките на вентилатора :-? ? Защото те фабрично са настроени да включват на 96-97 градуса.

На 86,7 включи бавната а на 96,1 - бързата - това е замерено със сонда на входящият поток точно преди да влезе в радиатора ,а датчика показваше 97 ... но разликата от 1-ин градус мисля,че може да се приеме като допустима грешка . В началото мерех повърхностна температура с лазерен термометър,но се оказа,че има грешка, особено при полирани метали а също така гуменият маркуч се явява и изолатор,така че опитите с повърхностното мерене веднага бяха заменени с термосонда :) - Е значително е по-трудно за реализация,но все пак целим точни данни :)

Последна промяна pradabg на Пон Юни 24, 2013 10:31 pm, променена общо 1 път

Пон Юни 24, 2013 10:21 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
pradabg написа:
Имайки в предвид,че температурите лятно време в нашата страна се повишиха значително

Другото не мога да коментирам - нямам данни и е хубаво, че събирате тук.
Повишаване на температурите обаче е спекулация - поиграх си да изкарам средномесечните температури за Август в София
Прикачени файлове:
temp.png

Да,но не си караме автомобилите средно месечно а всекидневно ;) Например вчера имаше буря ,температурите паднаха много,но след две седмици може термометрите да забият и 40 - тогава какво правим ? То ако изкараш и годишна статистика,може да се окаже ,че средната температура е 18 градуса - значи нямаме проблем с охлаждането :)

Пон Юни 24, 2013 10:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Искам да кажа, че за повишаване на температурите лятно време у нас не може да се говори. Нека не търсим под вола теле.
Иначе е хубав стремежа към повече и по-точни данни - така ще има над какво да разсъждаваме.

Вто Юни 25, 2013 8:29 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Нов опит :

Понеже ми стана интересно,до каква степен кондензера (радиатора) на климатика влияе на съпротивлението на въздушната струя за охлаждането на водния,то се наложи да го сваля и да направя замервания.
При външна температура 32 градуса след свалянето на климатичният радиатор,температурите варираха в зависимост дали съм на равен път или се изкачвам от 4 до 7 градуса надолу. Разбира се , това не означава,че трябва да оставаме без климатици,но е още една от причините да се смени водният с по-голям :)

Рапорт даден :giggle:

Чет Юни 27, 2013 5:43 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
АМи четейки горният пост - ето и обяснение за това, че монтираният при мен кулер за кутията не допринася с нищо за намаляне на жегата при мотора и си е като преди:)
Ами просто кулера е сложен пред климатичният радиатор - е нормално е като кулера е яко нагрят радиатора на мотора да се обдухва първо по-трудно, второ - с вече много горещ въздух, който се е загрял първо от кулера на кутията, а после и от климатичния радиатор.

Та извода е - ако монтирате кулер за кутия - намерете му друго място, пред нормалните радиатори (както е при мен) е безмислено, защото разтоварваш двигателното охлаждане от това на кутията, но в същото време затрудняваш топлообмена на водният радиатор....
Това, което пиша се базира на изминати 2500км със постоянни замервания.

Просто един безмислен елемент в повече в моят случай, който освен да пречи в студеното време маслото на кутията да достигне по-бързо работна температура не виждам с какво ми помага. И още едно афтърмаркет място, от което може да текне масло:)

Чет Юни 27, 2013 7:55 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:
АМи четейки горният пост - ето и обяснение за това, че монтираният при мен кулер за кутията не допринася с нищо за намаляне на жегата при мотора и си е като преди:)
Ами просто кулера е сложен пред климатичният радиатор - е нормално е като кулера е яко нагрят радиатора на мотора да се обдухва първо по-трудно, второ - с вече много горещ въздух, който се е загрял първо от кулера на кутията, а после и от климатичния радиатор.

Та извода е - ако монтирате кулер за кутия - намерете му друго място, пред нормалните радиатори (както е при мен) е безмислено, защото разтоварваш двигателното охлаждане от това на кутията, но в същото време затрудняваш топлообмена на водният радиатор....
Това, което пиша се базира на изминати 2500км със постоянни замервания.

Просто един безмислен елемент в повече в моят случай, който освен да пречи в студеното време маслото на кутията да достигне по-бързо работна температура не виждам с какво ми помага. И още едно афтърмаркет място, от което може да текне масло:)

Площа (средно) на твоят радиатор съпоставен с един 3-ри литров на Мерцедес (с два пъти по-малко конски сили ;) ) - 0,00373 куб/м срещу 0,0107 куб/м в полза на Мерцедеса или казано по друг начин, радиаторът ти е с полощ почти 3-ри пъти по-малка от аналогов по кубатура 3-ри литров мотор ! Това,че си отделил АТ-то от охлаждането на водният радиатор, няма как да ти помогне при размери на радиатор за Импреза 92`1,6л 340/711/17 а при теб Н6 3,0л е 340/686/16 - колкото повече анализираме,толкова повече започва да ни се избистря на всички,какъв "ъп" трябва да направим,за да престанем да се виждаме по сервизите с духналите гарнитури :D

Чет Юни 27, 2013 10:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:

Колега, при монтаж на охладител въздух/масло трябва да имаш елемент, който да "включва" охладителя след достигане на определна температура, с цел по-кратък преходен период. Има два начина за това - с термосензор, включващ помпата или термостат. В случая с АТ решението е ясно: http://www.ebay.co.uk/itm/MOCAL-OT-1-1- ... 5d3f23ef5a например.

Чет Юни 27, 2013 10:23 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
И ако спре да работи това нещо може да стане доста интересно:)

Както и да е - вече е сложен кулера на кутията, за сега ще си карам с него. Мисълта ми е, че така монтиран с нищо не помага на охлаждането на мотора.

Думите на Пламен бяха - "не ти трябва друг радиатор, само само да си охладиш кутията". Ето - охладиха ми я, както те смятат за добре и температурите са си все същите. Единственото нещо, което наистина имаше ефект и ги свали е "WaterWetter + 15/85 антифриз/вода". Аз сега нямам оплаквания от охлаждането си. Просто споделям кои от стъпките, които се препоръчват от "разбирачите" по сервизите са безмислени и не помагат, а те са:
1. Нискотемпературен термостат Мишимото на 68 градуса при стоков радиатор.
2. Кулер за кутията, поставен пред радиаторите.

За да не ме обвините, че си измислям - всичко е подкрепено от измервания във всички възможни комбинации.

Та колегата pradabg е прав за размера на водният радиатор - който иска да прави ъпгрейди - да си налее парите там.

Чет Юни 27, 2013 10:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Смяната с по-голям радиатор е лесно, но какво правим с охлаждането на АТ? Още в началото на тази тема подметнах, че е малко несериозно реденето на радиатори един пред друг (не искам да обиждам никого). В крайна сметка резултата ще е да си сложиш включена печка между теб и климатика и да чакаш да ти стане хладно.

От това което ми беше обяснено от 2 майстори и четене на учебници изводите за мен са:

- Радиатор въздух/ масло - монтиран не пред друг радиатор. Колегата pradabg например писа в подкалника задължително с вентилатор за принудено охлаждане - според мен много удачно място.
- Охладител антифриз/ масло - така са Н6 ДВГ - охладителя се монтира където си поискаш. Ако си с Н6 просто слагаш по-дебел радиатор за антифриз с малко преправяне.

Чет Юни 27, 2013 10:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:

Убеден съм, че термостата ще изкара без проблем 60 000 км и при смяна на масло в АТ просто се сменя и той.

Чет Юни 27, 2013 10:49 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:

Както и да е - вече е сложен кулера на кутията, за сега ще си карам с него. Мисълта ми е, че така монтиран с нищо не помага на охлаждането на мотора.

Думите на Пламен бяха - "не ти трябва друг радиатор, само само да си охладиш кутията". Ето - охладиха ми я, както те смятат за добре и температурите са си все същите. Единственото нещо, което наистина имаше ефект и ги свали е "WaterWetter + 15/85 антифриз/вода". Аз сега нямам оплаквания от охлаждането си. Просто споделям кои от стъпките, които се препоръчват от "разбирачите" по сервизите са безмислени и не помагат, а те са:
1. Нискотемпературен термостат Мишимото на 68 градуса при стоков радиатор.
2. Кулер за кутията, поставен пред радиаторите.

За да не ме обвините, че си измислям - всичко е подкрепено от измервания във всички възможни комбинации.

Та колегата pradabg е прав за размера на водният радиатор - който иска да прави ъпгрейди - да си налее парите там.

Относно ниско температурния 68 градуса,бях чел една статия преди година,която за съжаление не мога да намеря,изказването бе на механик от "Продрайв" в Ангиля,че му ставало смешно, когато при него идвали клиенти,на които в други сервизи са им казали и съответно сменили въпросният термостат,че щели да си решат проблемите с охлаждането. Да - ама - Не - само с термостат проблема не се решава.

Относно сепарирането на автоматика, GM го препоръчват за автомобили,които ще дърпат каравани,ремаркета и за off-road,но имайки в предвид,че на Корсата ми 1,4л радиатора по площ е по-голям от 2,0л на Легасито,то първо трябва да сменим площа на охлаждането на Субарата ни по-принцип,а всичко останало е преопоръчително,но не и задължително.

Безсмислено е някой да бъде обвиняван,за това е и темата,да намерим най-вярното решение относно прегрявнето. От тук на сетне,след всичките замервания и резултати,може в сервизите да ни угодят на нашите искания :)

А това,че автомобилите ни ще се движат с 85 а не с 95 градуса с по-големите радиатори,въобще нямам представа във времето, дали това е верният път или Не !!! Да не говорим,че пробата е на 2,5л 165 кс. а не на 3,0л 245 кс. :) - очаквам,някой от "по-големите",да си сложи и да изрази мнение :)

Чет Юни 27, 2013 10:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2782
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
А защо мислите че гарнитурите "духват" от висока температура. И какво значи висока температура на двигателя.
Защото висока температура е червения сектор, а той се постига при 127 гр. Външната температура също не трябва да има голямо значение при вече загрят двигател. Например днес направих замервания на Трибека-та и при външна темп. 12-13 гр. работната температура на двигателя беше 96-99 гр в задръстванията по центъра ( това е работната темперарура и на Импреза-та ми). Преди да стигне 86 гр. показанията на температурата на таблото все още бяха под средата, което значи че двигателя още не е достигнал оптималната си температура. След това се "закотвя" там и не мърда даже и когато за момент темп. беше 101 гр., което значи че все още е нормално. От "средата" до червения сектор имам още 3-4 деления на скалата.
Температурата трябва да е фактор за духване на гарнитури, когато е толкова висока че се получава изкривяване на главите и от там не добро уплътнение и продухване.
Относно външната температура - ако всичко в охладителната система е наред, то тя не трябва да е изобщо фактор.
Казвам го от опит защото съм бил по света където температурата на сянка достига 55 гр. със стокови автомобили и никога не са загрявали, но там масло се сменя на 3 хил. км.
Радо спомена по-нагоре че са правили някакви модификации по охлаждането на джиповете, като са били в Джибути. Това ми е малко странно, защото и аз съм бил там и въпреки че това е много близо до екватора, то температурите не са от най-високите. Например в момента там е 40 гр.
Ако има "фабричен" проблем с охлаждането на Субару, как до сега конструкторите там не са се усетили и не са сложили по-големи радиатори, други термостати, допълнителни кулери и т.н.
А ние трябва да им вършим тяхната работата.
:-?

Чет Юни 27, 2013 11:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5470
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Да обобщим до тук по-важните изводи:

1. Сток автомобил - почистване на радиатор / отвън и отвътре /, система, смяна на антифриза лятото с вода и добавка, профилактична смяна на термостата за коли втора ръка, поради незнайното му състояние и проверка на охладителната система - капачка, перки и т.н. маркучи и съединения. Това трябва да е напълно достатъчно за правилно функциониране на автомобила и предотвратяване на прегряване.

Отделно има значение е качеството на маслото използвано, но не в толкова пряка зависимост.

2. Модифицирани турбо коли и 3.0л със и без газ - Мишимото или др. пърформанс радиатор и 68С термостат ЗАЕДНО за лятото, зимата на сток термостат, плюс всички действия от т.1 и качествено настроена ГИ за тези които имат такава.

Критични по отношение на охлаждане са 2.5 турбо, 3.0 Н6 и комбинацията от т.1 и т.2 е препоръчителна при наличие на финикийски знаци.

Кулерите за АТ не съм ги вписал тъй като нямат отношение към двг , а към трансмисията. Ако нещо е пропуснато добавяйте да синтезираме темата.

Чет Юни 27, 2013 11:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
plaskom написа:
А защо мислите че гарнитурите "духват" от висока температура. И какво значи висока температура на двигателя.
Защото висока температура е червения сектор, а той се постига при 127 гр. Външната температура също не трябва да има голямо значение при вече загрят двигател. Например днес направих замервания на Трибека-та и при външна темп. 12-13 гр. работната температура на двигателя беше 96-99 гр в задръстванията по центъра ( това е работната темперарура и на Импреза-та ми). Преди да стигне 86 гр. показанията на температурата на таблото все още бяха под средата, което значи че двигателя още не е достигнал оптималната си температура. След това се "закотвя" там и не мърда даже и когато за момент темп. беше 101 гр., което значи че все още е нормално. От "средата" до червения сектор имам още 3-4 деления на скалата.
Температурата трябва да е фактор за духване на гарнитури, когато е толкова висока че се получава изкривяване на главите и от там не добро уплътнение и продухване.
Относно външната температура - ако всичко в охладителната система е наред, то тя не трябва да е изобщо фактор.
Казвам го от опит защото съм бил по света където температурата на сянка достига 55 гр. със стокови автомобили и никога не са загрявали, но там масло се сменя на 3 хил. км.
Радо спомена по-нагоре че са правили някакви модификации по охлаждането на джиповете, като са били в Джибути. Това ми е малко странно, защото и аз съм бил там и въпреки че това е много близо до екватора, то температурите не са от най-високите. Например в момента там е 40 гр.
Ако има "фабричен" проблем с охлаждането на Субару, как до сега конструкторите там не са се усетили и не са сложили по-големи радиатори, други термостати, допълнителни кулери и т.н.
А ние трябва да им вършим тяхната работата.

Доста източници посочват за виновник дизайна и материала на гарнитурите – 1997-99г, някъде по първите страници на темата бях пуснал един линк с интересни неща - за гарнитурите, качеството на маслото и ефекта върху гарнитурите, както и състояние на акумулатор и прочие.

http://allwheeldriveauto.com/subaru-hea ... explained/

Също подържам тезата, че системата е сметната и при правилното й функциониране не трябва да има проблем при стокова кола.

Чет Юни 27, 2013 11:35 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
plaskom написа:

Защото джипа е 4,5 тона автоматик и разликата м/у тези които се карат в пустинята и тези, които са предвидени за други географски пояси е 1-ин вентилатор в повече. Иначе преграват и решението е движение през ноща до ранна утрин до максимум 11 часа преди обяд. После има голяма вероятност да лежите под сянката му :D

Някъде нагоре в темата споменахме за кавитацията като неизбежен природен феномен.При какви градуси на ВОДАТА,започват да се появяват мехурчета на нагревната повърхност (направете опит в къщи с тенжера вода (аз вече направих :) )) при 80 градуса . Какво тогава всъщност се случва от 85 до 95 градуса - от микро балончетата стават макро .Когато добавих антифриз в същата вода, мехурчета при 86-87 бяха микро и макро при 95-98 (не нагрявах до завиране) . В такъв случай ,тези микро в единият случай и макро в другия,би следвало да правят микро и макро частични постоянни прегрявания на повърхността на цилиндрите, от там и на самите гарнитури на главите. Да продължим нататък - в сайта, който пуснах за кавитацията получаваща се при помпите,какво казват - " кавитацията са в действителност "мехурчера" пара във водата и,че нанасят щети по повърхността на металите когато се сблъскат с тях" - за това именно и помпите получават максимум "наранявания" от кавитацията,съответно и гарнитурите ще бъдат засегнати. За да се намали този процес,то температурата трябва да е по-ниска и съответно системата да работи с налягане над 1бар. При тази ситуация,ако имаме добавка допринасяща завирането на водата да се случва при по-високи градуси и да получаваме микро а не макро мехурчета + по-високо налягане на системата,то би следвало да намалим до минимум проблемите с охладителната система.Какво обаче е минимум и с колко ще удължи живота на тази система - Не знам и не мога да кажа !

Факт до момента е,че със Мишимотото + термостат на 78 градуса,свалихме постоянната работна температура с над 10-ет градуса (от 95 на 82-3 до 85) и налягането от 0,9 е на 1,3 бара. Всичко това няма да спре кавитацията ,но би следвало да сведе риска от "духването" на гарнитура както и микро прегряванията до стойности, по-ниски от до сегашните. С колко километра или години пробег ще удължи живота на гарнитурите, предстои да го разберем с годините във времето :)

Чет Юни 27, 2013 12:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума

Постове: 126
Рейтинг: -23
Кофти...
Отговори с цитат
Споделям мнението на колеги по-горе относно търсенето в неправилна посока! Изход от ситуацията трябва да се търси в посока по-адекватна и своевременна поддръжка, включваща смяна на флуиди и филтри в срок и по възможност под сервизния интервал , с качествени такива! Това е по причина некачествени горива / и други течности/ ,особено запрашена атмосфера и т.н! Почистване на радиаторите, а и цялата охладителна система периодично и профилактична смяна на термостата на да речем 30к км. със оригинален за модела! Всички други афрърмаркет и БГ-тунинг изпълнения са плод на стремеж да се " надскочи" инженерната мисъл на малките човечета от FHI, което струва ми се е обречено на неуспех! Най- многото което е редно да се направи е простото добавяне на добавката на Ред Лайн ,която колегата по-горе посочва! А за работата на газ е безспорен факта, че повишава в известни граници работната температура, но за това си има чисто физическо обяснение и не би трябвало да създава проблеми при ИЗПРАВНА охладителна система! Важен елемент в живота на колата е и КАЧЕСТВЕН ремонт в случай, че по една или друга причина е налице проблем с гарнитурите на главите! Лошото е , че думата с главни букви от предишното изречение не е на дневен ред у родните майстори поради съвкупността от два елемента, действащи чрез синергизъм- нежелание и неграмотност..., които обаче съвсем не изключват третия елемент, който е решаващ-алчност! Нашите двигатели са прецизни...не тъпят скодоумно отношение, а при адекватна грижа със скъпи консумативи / защото те са единствените качествени/, ни се отплащат подобаващо!
 18

Чет Юни 27, 2013 2:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мдам, много, много точно казано.

Нямам какво повече да добавя, освен, че като ми остане малко време ще разкарам този кулер, поставен на това безмислено място и ще го пусна в раздел "подарява :D "

Чет Юни 27, 2013 2:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:
Мдам, много, много точно казано.

Нямам какво повече да добавя, освен, че като ми остане малко време ще разкарам този кулер, поставен на това безмислено място и ще го пусна в раздел "подарява :D "

Не си сваляй кулера - има смисъл от него и със сигурност не ти пречи.
Ако все пак го свалиш съм първи за подарък :D

Чет Юни 27, 2013 3:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ок, ще те имам в предвид като му дойде времето на кулера;)

Иначе темата си се оказа супер полезна - мноооого добре се разнищиха нещата по охлаждането, всеки сподели своите наблюдения, и най-важното, че всичките са базирани на конкретни и задълбочени измервания тип "преди и след" на един и същи автомобил. Нещо, което "майсторите" дори не правят преди да препоръчат дадено "решение" и да ти вземат парите за него :)

Чет Юни 27, 2013 3:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  >