Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
...Проект - как да не "духват" нашите гарнитури...
| Автор |
Съобщение |
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|

sonda написа: Споделям мнението на колеги по-горе относно търсенето в неправилна посока! Изход от ситуацията трябва да се търси в посока по-адекватна и своевременна поддръжка, включваща смяна на флуиди и филтри в срок и по възможност под сервизния интервал , с качествени такива! Това е по причина некачествени горива / и други течности/ ,особено запрашена атмосфера и т.н! Почистване на радиаторите, а и цялата охладителна система периодично и профилактична смяна на термостата на да речем 30к км. със оригинален за модела! Всички други афрърмаркет и БГ-тунинг изпълнения са плод на стремеж да се " надскочи" инженерната мисъл на малките човечета от FHI, което струва ми се е обречено на неуспех! Най- многото което е редно да се направи е простото добавяне на добавката на Ред Лайн ,която колегата по-горе посочва! А за работата на газ е безспорен факта, че повишава в известни граници работната температура, но за това си има чисто физическо обяснение и не би трябвало да създава проблеми при ИЗПРАВНА охладителна система! Важен елемент в живота на колата е и КАЧЕСТВЕН ремонт в случай, че по една или друга причина е налице проблем с гарнитурите на главите! Лошото е , че думата с главни букви от предишното изречение не е на дневен ред у родните майстори поради съвкупността от два елемента, действащи чрез синергизъм- нежелание и неграмотност..., които обаче съвсем не изключват третия елемент, който е решаващ-алчност! Нашите двигатели са прецизни...не тъпят скодоумно отношение, а при адекватна грижа със скъпи консумативи / защото те са единствените качествени/, ни се отплащат подобаващо! В такъв случай имам следните 3-ри въпроса : 1. Защо при двигатели 1,6:1,8:2:2,2:2,5:2 турбо и Н6,радиаторите са почти 1:1 - това предполага,че ако при Н6 (245 кс.) е правилно разчетен,то при 2 турбо е малко презастрахован (вероятно заради турбото)(STI-тата няма да ги коментираме,въпреки,че и те са със същите радиатори) а при останалите атмосферни е силно презастрахован. Та въпросът е - при масовите атмосферни двигатели 2 и 2,5,излиза,че само с една добавка,периодична промивка на системата (1-2 в годината), веднъж годишно сменим термостат и се грижим за чистотата на питата на радиатора е достатъчна привантивна мярка,за дълговечност на нашите двигатели - Вярно или Не ??? 2. Всяка допълнителна намеса, дори смяната на радиатора с по-голям (защото липсва като изключение в мнението Ви) е ненужно финансово вложение - Вярно или Не? 3. Можете ли да гарантирате,че ако продължа да си управлявам колата по описаният от Вас начин,няма да ми се наложи да правя гарнитури на глави ? * * Карам всекидневно по 200км. като 160 са магистрала с почти постоянни 140км/ч и нормалното Софийско градско. п.с. Майсторите предлагам да не ги коментираме в тази тема - има други , с черно-бели списъци  п.с.2. "didoya"- не се предлагат по-големи комбинирани водни радиатори,така че,не бързай да си сваляш кулера  - от друга страна като гледам,желаещи за подаръци не липсват 
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Чет Юни 27, 2013 3:36 pm |
|
|
|
Vmax
|
didoya написа: Ок, ще те имам в предвид като му дойде времето на кулера;) Иначе темата си се оказа супер полезна - мноооого добре се разнищиха нещата по охлаждането, всеки сподели своите наблюдения, и най-важното, че всичките са базирани на конкретни и задълбочени измервания тип "преди и след" на един и същи автомобил. Нещо, което "майсторите" дори не правят преди да препоръчат дадено "решение" и да ти вземат парите за него  Майтапех се за кулера, за да не го сваляш. Има смисъл от него и не е поставен на грешното място - но това е за друга тема. Към pradabg: Радо караме коли втора ръка в повечето случаи с неизвестна история и подръжка и е нормално да се чупят. Мисля че излишно се притесняваш в твоя случай. От много дертове по коли, нашите "гарнитури" ще духнат 
|
|
|
|
| Чет Юни 27, 2013 3:48 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
Цитат: Радо караме коли втора ръка в повечето случаи с неизвестна история и подръжка и е нормално да се чупят. Мисля че излишно се притесняваш в твоя случай. От много дертове по коли, нашите "гарнитури" ще духнат От много опити може и това да стане п.с. Както един мой приятел от БАН казва - "Всичко за науката ..." - е, при нас в момента е и практика,защото май на всички ни е писнало от философи  .... и майстори 
|
|
|
|
| Чет Юни 27, 2013 4:09 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Според мен да коментираме за и против модове по охлаждането е като да спорим кой е по добър ЦСКА или Левски. За да се достигне до някакви смислени изводи трябва да се направи статистика, но за всички температури - на АТ, масло на ДВГ, антифриз. Единствено така след 6-7 месеца ще сме събрали база данни за да се види нещо нагледно.
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Чет Юни 27, 2013 5:17 pm |
|
|
|
freehippie
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 5:35 pm Постове: 100 Местоположение: София
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
|
pradabg написа: п.с.2. "didoya"- не се предлагат по-големи комбинирани водни радиатори,така че,не бързай да си сваляш кулера  - от друга страна като гледам,желаещи за подаръци не липсват  Някъде бях гледал, че за H6 (209 кс) има комбиниран радиатор на Koyo, почти 2 пъти по дебел от стоковия. Дали няма и за този 245 кс?
|
|
|
|
| Чет Юни 27, 2013 8:35 pm |
|
|
|
sonda
Напуснал форума
|
pradabg написа: 3. Можете ли да гарантирате,че ако продължа да си управлявам колата по описаният от Вас начин,няма да ми се наложи да правя гарнитури на глави ? *
* Карам всекидневно по 200км. като 160 са магистрала с почти постоянни 140км/ч и нормалното Софийско градско.
Едва ли има човек, който би поел гаранция, Колега , гарантираща каквато и да е невредимост по колата! Лошото на тези коли е, че дявол знае само кой ги е карал преди нас и какво е сторил с тях...а те предразполагат към " злоупотреба"! Едно обаче гарантирам...при "охлаждане" на мотора с нискотемпературни термостати и други термотунинги, зимата мотора ще работи доста дълго време в неполезен за него температурен диапазон! Оставете ги тези мишеморки за пистовите и рали бегачки, където и всичко друго е....друго!
|
|
|
|
| Чет Юни 27, 2013 9:45 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

sonda написа: Едва ли има човек, който би поел гаранция, Колега , гарантираща каквато и да е невредимост по колата! Лошото на тези коли е, че дявол знае само кой ги е карал преди нас и какво е сторил с тях...а те предразполагат към " злоупотреба"! Едно обаче гарантирам...при "охлаждане" на мотора с нискотемпературни термостати и други термотунинги, зимата мотора ще работи доста дълго време в неполезен за него температурен диапазон! Оставете ги тези мишеморки за пистовите и рали бегачки, където и всичко друго е....друго! Колега,Ти или не четеш темата, която е обоснована на замервания а не на хипотези, или просто си решил да си на всяка манджа мерудия ! Случайно да си карал колата си с Мишимото със 78-ем градусов термостат, същият който Лятото държи температурни работни граници 82-85 градуса, в ЗИМИ УСЛОВИЯ... ? За да ни споделиш на какви градуси Ти работи мотора ... Вероятно знаеш и за колко време се сменя термостат на Субару,така че ,това не се брои за препятствие,да не говорим,че Не големината на радиатора е определяща Зимата за охлаждането,а диапазона на самият термостат кога ще отвори/затвори малкият от големият кръг  Тук никой не прави опити със 68 градусов,за него си има друг отдел "Турбо и Тунинг" . След като нищо не можеш да ми гарантираш,то ме остави да си начеша крастата  и да си карам и ъпдейтвам колата, както намеря за добре . Поне правя нещо и водя някаква статистика,както колегата "didoya" и Тихомир с Бека с въпросното Мишимото  !!! Темата ще е полезна в последствие не само на нас като потребители на марката,но и на сервизите в които ни ги обслужват. Така че,колкото повече инфо съберем на база РЕАЛНИ данни,то толкова повече ще си помогнем взаимно ! freehippie написа: Някъде бях гледал, че за H6 (209 кс) има комбиниран радиатор на Koyo, почти 2 пъти по дебел от стоковия. Дали няма и за този 245 кс? И Аз съм ги мяркал из интернет пространството,не е лошо някой ако ги открие да ги добави в темата ... 
|
|
|
|
| Пет Юни 28, 2013 12:06 am |
|
|
|
sonda
Напуснал форума
|
Колега Pradabg,..последните измервания, подкрепящи казаното от мен, е реализирал и споделил Колегата Дидо по-горе! Иначе относно "свободата"....разбира се ..живеем в демократично общество..почти де.. 
|
|
|
|
| Пет Юни 28, 2013 7:18 am |
|
|
|
Overlorda
Регистриран на: Пон Яну 16, 2012 8:43 pm Постове: 74 Местоположение: София,Банкя
Автомобил: Legacy Royal 2,2
Рейтинг: 0
|
Леко встрани от темата но имам питане. Аз с по-стария автомобил (без obd2) имате ли някаква представа дали може да се следят лайв данни за температурите по някакъв начин. Любопитно ми е да видя какво се случва 
_________________ Няма лошо време, има неподготвени хора... Legacy Royal 2,2 1994 AT / Bulls TE
|
|
|
|
| Пет Юни 28, 2013 8:10 am |
|
|
|
Vmax
|
Overlorda написа: Леко встрани от темата но имам питане. Аз с по-стария автомобил (без obd2) имате ли някаква представа дали може да се следят лайв данни за температурите по някакъв начин. Любопитно ми е да видя какво се случва  Единственият леснопостижим и евтин вариант е да монтираш уреди за температура на вода и масло и съответните датчици - няма да са баш живи данни, но ще са с малко закъснение. През ОБД буксата ти е много сложно и скъпо - има вариант, но е галимация голяма.
|
|
|
|
| Пет Юни 28, 2013 8:44 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

Систематизиране на темата,или какво научихме до тук ...От "Уйкито": - Точката на кипене на водата (и всички други течности) зависи пряко от атмосферното налягане. Температурата, при която водата кипва на морското равнище, е 100°C. При по-ниско налягане обаче температурата на кипене пада. Така например на връх Еверест водата кипи при 68°C. От "Термодинамични свойства на водата" :- При 0,9 bar - температурата на кипене = 96,69 градуса - При 1,3 bar = 107,11 градуса От тук вече се оформят две решения (химично и механично - ако мога така да се изразя :решение 1: Да ползваме добавки,за да се повиши точката на кипене на охладителната течност,от там да се сведе до минимум образуването на микро прегрявания (този процес ще го забележите като сложите съд с вода на котлона и при 80 градуса ,ще започнат да се появяват "балончета", които всъщност са пара !) и свеждайки този процес до минимум,да останем да ползваме стоковите радиатори,но имайки същото количество охладителна течност . решение 2: Да сменим радиатора с по-голям, работещ на по-високо налягане,повишавайки също точката на кипене,но пък ще се ползва по-голямо количество течност. Всяко от това решение си има своите плюсове и минуси , които не се изразяват само във финансовият смисъл ! [u]Привантивни мерки : [/u] Цитат: plaskom 1. Редовно проверяване на нивото на антифриза и доливане със същия или с дестилирана вода (за малко количество). Според ръководствата трябва да се прави при всяко зареждане на бензиностанция. 2. Редовна смяна на антифриза, с качествен а не с това което се продава по бензиностанции. Имаше писано из форума от колеги които си изхвърлиха радиатори запушени от утайки и други боклуци. 3. Редовно външно промиване на радиатора със струя вода. Аз го правя при всяко миене на колата. За външно затлачени радиатори също има много писано из форума. 4. Редовна смяна на маслото на двигателя и проверка на нивото му. Полезно :Цитат: deadman Повишаването на точката на кипене не е решение тъй като примерно етилен-гликол (повечето от антифризите) смесен 50/50 с вода повишава точката на кипене с 4 градуса при 1,1 бар налягане в системата. Това обаче е за сметка на топлопренасянето - повече антифриз - по-лошо топлопренасяне (топлопреноса на водата е 0,6 W/m, а на 50/50 смес на вода с антифриз е 0,41 W/m). Трябва да не се позволява охлаждащата течност да достига до кипене. Това се постига с по-голям коефициент на топлопренасяне. За това водата се смесва на Water Wetter и при смес 50/50 температурата на охлаждащата течност остава под точката на кипене при еднакви обеми. Цитат: deadman Разликата между това един съд с електролит да е акумулатор или електролизер е съпротивлението във веригата му. При поява на електрохимична корозия по това, което наричаме минус на акумилатора и автомобила, се увеличава съпротивлението във веригата и от там акумулатора започва да се държи като електролизер. Тъй като корпусът на ДВГ е свързан физически с минуса на акумулатора всички алуминиеви и медни части прдобиват същите свойства. Цитат: deadman Бях писал по-рано в темата за разликата между температурите със сток и Мишимото радатор. Да повторя: при външна температура 17-18 градуса температурата, при едно и също натоварване на ДВГ (изминато едно и също трасе с денивелация и много завои) със сток радиатора 93-96 градуса, а с Мишимото 86-91. Измерванията са без промяна на аеродинамиката или други фактори влияещи на температурата, като вентилатори, компресор на климатроник, темп. на включване на вентилатори, термостат. Термостатът е 76-82 градуса, охлаждащия флуид е антифриз на -30 градуса. Цитат: pradabg Бек 2005 2,5 атмосферен с Мишимото и сепариран автоматик (подвързан е с топлообменник, но не влиза в охлаждащият радиатор),термостат 78 градуса на газ :
- Външна температура на обяд в Пловдив 36 градуса в продължение на 2-ва часа с включен климатик на кик-даун от 0 до 180 км/ч максимална температура 85,9 (опитът е на равен път)... - Изкачване по посока Пловдив-София на "Траянови врата" със 160км/ч с включен климатик - 86,7 градуса ... - външна температура 30 градуса - Изкачване на кик-даун , от с.Церово към магистралата 3-ри километра със 110-170 - 86,5 градуса ... външна температура 28 градуса Цитат: Vmax
При твоя модел Божо, проблема идва от дизайна на гарнитурата - от 1997 Субару въвеждат трислойната метална гарнитура с графитено покритие, което не издържа. Тази гурнитура са подменя през 1999 с друг вид дизайн. В горният линк има интересна макар и не най-изчерпателна информация по проблема. Преди 1997 е композитна гарнитура и най-вероятно заради това няма проблем. В линка се дава инфо и за смяната на маслото и за ефекта от смесването на гориво и масло върху покритието на гарнитурите, както и за един необсъждан от нас но напълно реален проблем - корозия по акумулатора, която предизвиква електролиза в антифриза, който от своя страна разяжда гарнитурата... Интересно е че се посочва че първо теква лявата главата... И в края хората си казват, че трябва да се сменя маслото редовно и колата да се подържа по предписание / нищо ново под слънцето /. Отделна тема е че течащите гарнитури са много повече проблем на 2.5 атмосферни и турбо двг, както частично на 3.0 отколкото на всички останали, тук Агента има инфо ама не ще да се включва... Цитат: didoya Вчера направих екстремен тест на Субито за загряване - 16 километра - 2000 метра денивелация изкачване - село Пастра - язовир Калин. Предимно на 1-ва - тук там 2-ра, лоша настилка, сериозно изкачване през цялото време, който се е качвал там знае за какво става дума. Опитвах се да натоваря максимално колата, времето си беше горещо.
Равносметката - максимално стигнах 103 градуса и за първи път си чух втората перка:) Това, което разбрах как работи охладителната система: 1. 1 скорост на перката се включва на 96 градуса и се спира на 91-92 2. 2 скорост на перката се пуска на 103 градуса и спира на 100. При пускане на 2-ра скорост независимо колко съм изгърчил колата мигновенно слиза до 101 градуса.
Извода е - излиза, че 103 градуса са нормална температура според конструкторите от Субару, щом втората степен се пуска чак тогава. Което пък за мен означава, че не би трябвало да има нищо притеснително до тази температура. Освен ако от Субару не са някои идиоти - ама не го вярвам.
Върнах лентата назад и според мен причината за масовото духване на гарнитури и прегрялите мотори не e изобщо размерът на радиаторите, a: 1. Дефектиращи и не навреме сменени термостати 2. Нередовното проверяване на нивото на антифриза в радиатора, нередовно външно почистване на радиаторите. 3. Кофти масла - в официалният сервиз слагат наливен ARAL, по другите сервизчета пък наливат съвсем долнопробни 5W40, които въобще не покриват (т.е. покриват ги на книга, ама реалността е друга) изискванията на супер капризният и прецизен боксер. 4. Кофти антифриз и неправилно разреден за летният сезон. В официалният сервиз наливат син ARAL 5. Всякакви нескопосани и некадърни изпълнения по родните сервизи, за които не искам да коментирам въобще. И изключения няма.
За точка 4 ще пиша по-късно, днес сложих 15/85 антифриз/вода и WaterWetter. Направих някои замервания и за начало ще кажа само - =Alex= - респект:) Цитат: didoya
Измервания от днес - в жегата с пуснат климатик - успях да пусна пъврата скорост (96 градуса) на перката само веднъж за 20 секунди.
Със стоков термостат, WaterWetter, 15/85 антифриз/вода при градско каране темп се движи в 86-90 градусовият диапазон. При влачене след автобус по Черни Връх от околовръстното нагоре стигна за малко 96 и веднага падна. Самото достигане на 96 беше много бавно и по-скоро колата и в този режим си държеше 92-93 градуса.
В аналогична ситуация със студеният термостат и антифриз/вода в по-голяма концентрация (каква не знам - Любо и Пламен каквото наливат - това е било) - удрях 100 градуса с лекота. Вчера беше изпробвано:) И с пускане на перката на 1-ва скорост си държи 99-100 докато се спре изкачването. За мен нискотемпературният термостат за цивилна кола е една голяма безмислица - така или иначе системата достига крайната си точка - с него просто по-късно. За сметка на това зимата си на 68 градуса извънградско и това не е добре нито за разхода, нито за колата.
Лично за мен сагата с охлаждането приключи - поне засега, сменям евентуално бобината на 3-ти цилиндър и ще се радвам на колата:)
Още веднъж благодаря на =Alex= за многото време, което инвестира в сериозно четене по западните форуми и препоръката му за въпросната комбинация антифриз, вода и WaterWetter. Както и за маслото RedLine 0W40 - ако щете ми вярвайте дори и с просто ухо се чува разлика колко по-тихо и спокойно работи мотора на празен ход в сравнение с Motul 8100 на няма и 2000км. Цитат: pradabgДа допиша инфото при работа на място : - След ръновете от/до 0-180км/ч при спиране на място,1-ва степен на вентилатора се включи след 3-4-ри минути,след което за не повече от 1-на минута работи и спря - всяко последващо влючване бе на по-големи интервали 5-7мин пак за много кратко време. Един единствен път се включи на бърза степен след рън с включен климатик 2-ве минути след спирането, за около 15-сет секунди и повече нито веднъж не видях перките да работят на 2-ра степен. Температурата на място варираше в почти постоянни граници м/у 81,7 до 83 градуса. Повтарям се - при външна температура 36 градуса  Антифриза не е сменян и не е добаваня никаква добавка ... Цитат: pradabg Нов опит :
Понеже ми стана интересно,до каква степен кондензера (радиатора) на климатика влияе на съпротивлението на въздушната струя за охлаждането на водния,то се наложи да го сваля и да направя замервания. При външна температура 32 градуса след свалянето на климатичният радиатор,температурите варираха в зависимост дали съм на равен път или се изкачвам от 4 до 7 градуса надолу. Цитат: deadman Смяната с по-голям радиатор е лесно, но какво правим с охлаждането на АТ? Още в началото на тази тема подметнах, че е малко несериозно реденето на радиатори един пред друг (не искам да обиждам никого). В крайна сметка резултата ще е да си сложиш включена печка между теб и климатика и да чакаш да ти стане хладно.
От това което ми беше обяснено от 2 майстори и четене на учебници изводите за мен са:
- Радиатор въздух/ масло - монтиран не пред друг радиатор. Колегата pradabg например писа в подкалника задължително с вентилатор за принудено охлаждане - според мен много удачно място. - Охладител антифриз/ масло - така са Н6 ДВГ - охладителя се монтира където си поискаш. Ако си с Н6 просто слагаш по-дебел радиатор за антифриз с малко преправяне. На финалната права сме  Е.... и една две години опити и писане на статистика 
|
|
|
|
| Пет Юни 28, 2013 9:02 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Една корекция трябва - налягане 0.9 на охладителната система означава 0.9 над атмосферното, което означава 1.9 бара /на морското равнище/.
|
|
|
|
| Пет Юни 28, 2013 9:21 am |
|
|
|
deadman
|
BAlexandrov написа: Една корекция трябва - налягане 0.9 на охладителната система означава 0.9 над атмосферното, което означава 1.9 бара /на морското равнище/. Абсолютно точно напомняне. Принципно кипенето на водата в ДВГ с нормално налягане (0,9 бара) на марското равнище се приема за 118 градуса. С увеличаване на налягането на охладителната система се покачва и температурата като при турбо машините (поне при мен е така), работещи на 1,3 бара температурата се покачва с още 7-10 градуса. С добавяне на антифриз към водата темп. расте, но топлопреноса намаля.
|
|
|
|
| Пет Юни 28, 2013 9:39 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

Колегата deadman напомни за нещо много съществено,за което до момента в тази тема не е ставало на въпрос,но като естествен процес след като стигнахме до налягането в системата е нужно да го упоменем. На този етап какво се оказва,с повишаване на налягането се повишава и точката на кипене на водата,след добавяне на антифриз тази точка се премесва с още няколко градуса нагоре + ако се постави и някаква добавка тази точка се премества с разлика около 10 градуса нагоре. След като клапанът в капачката на радиатора отваря при 0,9 bar или 118 +10 градуса = 128 градуса (на морското равнище) (освен ако не бъркам нещо - моля да бъда извинен), то с повишаване на надморското равнище,тази точка на кипене започва да пада + намаляване топлопреноса или казано по друг начин охлаждането в системата заради антифриза във водата ! Какво се случва обаче , когато този клапан е неизправен и реалната точка на налягането падне ? Тогава и по-рано ще заври системата,вероятно няма да стигнете до там (да се надяваме), но ще имаме на лице систематични микро прегрявания (вече казахме,че при 80 градуса се получават балончета при чиста вода а при такава с антифриз и добавка 90 - аз лично пробвах няколко пъти само с вода и антифриз - появяват се при 86-87 гадуса). До тук добре  , сега какво следва когато налягането се повиши над 0,9 (при изправна капачка)- клапанът отваря,тук обаче при това отваряне се получава пад на налягането в системата (Благодаря deadman  ) - следователно точката на кипене рязко спада и ще забележите как в разширителното казанче за миг се получава леко избълбукване, иначе казано за миг течността е завряла и сме получили микро прегряване * ! Изводът от всичко това е,че е необходим по-голям радиатор (заради намаляване на топлопреноса/охлаждането от антифриза),капачка с по-високо налягане 1,3 bar (за да повишим точката на кипене и сведем кавитацията на помпата под сегашните стойности) и термостат 76-82 градуса ,който да "държи" системата при движение на автомобила в рамките на 82-86 градуса (с изключение работата на място), колкото и да го тормозите дори при при 36 градуса външна температура . Добре ще е да се премине към зимна и лятна течност - по желание. Всички тези неща са обсъждани/загатвани и в други теми тук във форума,Краси не веднъж е упоменавал за перманентна смяна на капачките на радиаторите,надявам се,че темата е била ползотворна за всички Ви. Моля да не се приема за миродавна,но все пак е на база реални замервания и опити,а всеки сам за себе си да прецени,как ще стопанисва автомобилът си  Благодаря Ви ! п.с. Лично Аз,си изясних много неща за охлаждането на Субару и вярвам,че след ъповете които съм замислил,ще навъртя 1 000 000 безпроблемни километра * днес проведох експеримент как при пад на налягане завира вода-антифриз, въпреки,че бе под високо налягане + отделяща се пара - теста е положителен,в момента на пад,течността извира ! 
|
|
|
|
| Съб Юни 29, 2013 10:58 pm |
|
|
|
mitashki35
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 11:46 pm Постове: 517 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66 
|
|
Хм, брех.!Сега малко ми се изясни загряването на моето возило. Единият път беше на 2200м надморска височина(вр Триглав) ,а другият 1900 и кусур(вр.Снежанка )
|
|
|
|
| Съб Юни 29, 2013 11:10 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
|
| Нед Юни 30, 2013 11:10 pm |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|
|
Да живее WaterWetter и концентрацията на антифриз/вода 15/85.
В петък при външна температура 30 градуса при постоянни 170 км/ч на Тракия, с климатик, на газ - никъде не превиши 85 градуса, дори и при изкачванията. През цялото време се колебаеше 81-83 градуса, на изкачванията стигаше 85.
Сток термостат на 78 градуса + сток радиатор + кулер на кутията.
Наистина аз за себе си приключих с тази "драма" и започвам само да карам:)
|
|
|
|
| Пон Юли 01, 2013 7:47 am |
|
|
|
deadman
|

didoya написа: И ако спре да работи това нещо може да стане доста интересно:)
Както и да е - вече е сложен кулера на кутията, за сега ще си карам с него. Мисълта ми е, че така монтиран с нищо не помага на охлаждането на мотора.
Думите на Пламен бяха - "не ти трябва друг радиатор, само само да си охладиш кутията". Ето - охладиха ми я, както те смятат за добре и температурите са си все същите. Единственото нещо, което наистина имаше ефект и ги свали е "WaterWetter + 15/85 антифриз/вода". Аз сега нямам оплаквания от охлаждането си. Просто споделям кои от стъпките, които се препоръчват от "разбирачите" по сервизите са безмислени и не помагат, а те са: 1. Нискотемпературен термостат Мишимото на 68 градуса при стоков радиатор. 2. Кулер за кутията, поставен пред радиаторите.
За да не ме обвините, че си измислям - всичко е подкрепено от измервания във всички възможни комбинации.
Та колегата pradabg е прав за размера на водният радиатор - който иска да прави ъпгрейди - да си налее парите там. didoya написа: Мдам, много, много точно казано. Нямам какво повече да добавя, освен, че като ми остане малко време ще разкарам този кулер, поставен на това безмислено място и ще го пусна в раздел "подарява  " deadman написа: Смяната с по-голям радиатор е лесно, но какво правим с охлаждането на АТ? Още в началото на тази тема подметнах, че е малко несериозно реденето на радиатори един пред друг (не искам да обиждам никого). В крайна сметка резултата ще е да си сложиш включена печка между теб и климатика и да чакаш да ти стане хладно.
didoya написа: Мдам, много, много точно казано. Нямам какво повече да добавя, освен, че като ми остане малко време ще разкарам този кулер, поставен на това безмислено място и ще го пусна в раздел "подарява  " didoya написа: Ок, ще те имам в предвид като му дойде времето на кулера;) Иначе темата си се оказа супер полезна - мноооого добре се разнищиха нещата по охлаждането, всеки сподели своите наблюдения, и най-важното, че всичките са базирани на конкретни и задълбочени измервания тип "преди и след" на един и същи автомобил. Нещо, което "майсторите" дори не правят преди да препоръчат дадено "решение" и да ти вземат парите за него  Май няма да подаряваме охладителя за кутията  . А сега дружно да се извиним на сервиза, за който вкарахме малко негативи. 
|
|
|
|
| Пон Юли 01, 2013 8:17 am |
|
|
|
Vmax
|
deadman написа: Май няма да подаряваме охладителя за кутията  . А сега дружно да се извиним на сервиза, за който вкарахме малко негативи.  И на FHI, че се усъмнихме в капацитета на охладителната система 
|
|
|
|
| Пон Юли 01, 2013 8:23 am |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|

Някъде да видя, да пише, че кулера помага за намалянето температурата на мотора - говорим монтиран на това място, където е сега?
Написах какви са всички модове по колата, за да са 100% прозрачни нещата.
Преди да сменя антифриза с повече вода и WaterWetter в сходна ситуация удрях 95-96 градуса, с кулера на кутията. Това на база изминати 2000км с него.
За какво помага този кулер - за кутията със сигурност, друг е въпросът със сток кола имам ли нужда от него или не. Сега покрай него се замислих за каравана, че поне да се възползвам от него:) Ако не си взема такава до другото лято - наистина ще го сваля.
А на FHI - да, готов съм да се извиня - не бях прав:) Правилните консумативи и добавки са ключът към бараката за стокова кола, съгласен съм. Дори и това тънко радиаторче се справя чудесно. И за това пък трябва да благодаря на =Alex=, защото през цялото време той ми казваше, че нямам нужда от каквито и да е модификации по охладителната система за стокова кола - при използването на определени консумативи и добавки - това на базата на доста сериозен рисърч и четене по световни Субару форуми.
|
|
|
|
| Пон Юли 01, 2013 8:26 am |
|
|
|