Случката е следната:
Колата - Форестър 2.0 – ръчка - 125 коня атмосферка, 2000 година фейслифт
колата я карам от ноември месец и е обслужена, сменени масла, ремъци и т.н.
последното което съм правил наскоро е виско муфата и климатика.
Този уикенд ходихме с приятели с няколко коли до кръстова гора, колата нямаше никакви проблеми, температури и т.н. (единия приятел беше с Форд който прегря нагоре и на няколко пъти спирахме, та и аз си гледам често уредите със сигурност стрелката не ми е мърдала).
Като цяло съм мега спокоен и кротък шофьор и обороти над 4к са си ми чъжди по-принцип, случката обаче е следната
на спускането - и то не на стръмно а на съвсем лек наклон, както си карах на 4-та с не повече от 1.5 - 2000 оборота (не е да се е тормозил двигателя да задържа), колата се разтропа, не много (можеби ако не бях на отворен прозорец нямаше и да го чуя) ама аз по-принцип си се ослушвам.
Спрях веднага, викам някой газов инжектор ли изпляска кво стана, тропането си се чуваше отчетливо и на празен ход, като на метал.
Включих на бензин да разбера да не е от някой газов инжектор че те се чуват, но тропането остана и като отворих капака според скромното ми разбиране си идваше от двигателя.
Реших че няма какво да го мисля там на пътя и продължих с колата леко надолу щото там нямаше кой да ми помогне така или иначе.. по едно време тропането спря да се чува, изфорсирах леко до към 2500 и пак почна.. после докато стигна до асеновград пак спря (оставих колата там директно в сервиз на приятел който досега ми е правил двигатели на други коли и съм доволен)
Както и да е, там при него си се чуваше тропането, слабо на празен ход но като изфорсираш примерно на 1500 и задържиш си се чува (всичко това при топъл двигател), пробвахме го и на студен на другата сутрин, пак го имаше това чукане.
Разглоби всичко, първо махнахме картера да видим да няма нещо - нямаше, отрязахме и масления филтър - да не е влезнало там - и там нямаше нищо и се реши че няма как - ще се разглобява целия двигател.
Днеска вече е разглобен, още вчера се видя че е имало нещо в първи цилиндър (ако застанеш на шофьорското място, предния в ляво), защото е накълвано - но въпросното нещо го няма, след разглобяване на всичко имаме 2 проблема.
1. Не е ясно какво се е счупило и е било там ( то няма как да дойде от нищото, но не се вижда нищо счупено)
2. Всичко изглежда наред като луфтове, биелни лагери, бутала и не е ясно откъде е идвало тропането и защо понякога се чуваше на свободен ход - понякога не. (има предположение че е тропало от това вътре, ама а де?)
Навремето на БМВ-то съм правил подобен ремонт, беше ми се счупила ДИСА клапата и през входящия колектор беше влезнала по двигателя, повъртяла и излезнала - но там ясно се виждаше счупената диса, и проблемен 3-ти изпускателен клапан.
Тука обаче няма нищо видимо, молбата ми е за някакви съвети - най-вече какво може да се е счупило и откъде може да тропа...
аз че ще го обслужа сега целия двигател е ясно, но ме пртиеснява че тропането може да остане, пък и да не остане и да е изчезнало - все пак трябва да е ясно какво го е причинило...
пс. търся си и разпределителен вал с кубилиците защото моя се видя че е изяден (изядения вал е на от другата страна, не е от тая която тропаше така че го изключвам като причина)
дали стават от турбо 2ка?
Нека темата започне сега