Отговори на тема стр 1, 2  >
 Subaru Legacy 3.0 2004 Проблем с охладителната система. 
Автор Съобщение

Постове: 7
Автомобил: Subaru Legacy 3.0R
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги, от около месец-два съм собственик на този автомобил. Първо Субару ми е, прекрасен е, нямам никакви забележки към колата. Всъщност има само една. Още със закупуването на автомобила ми се наложи по спещтност да пътувам до Турция. Не бях сменил нищо по колата.а и я имах от много скоро. Бях притеснен за това с какво масло е и дали няма някакви скрити проблеми. За щастие отидох и се върнах без абсолутно никакви ядове. В момента който се върнах поръчах всички възможни филтри, масла за двигателя, скоростите и диференциалите. Смених ги покарах я така кратко време и дойде време за газовата уредба. Реших да дам повечко пари за нея с идеята да нямам ядове после. Бе монтирана в един от известните софийски сервизи срещу скромната сума от 2000 лева. До тук добре, но с първото ми излизане извън София дойдоха проблемите които ме мъчат денем и нощем :D в продължение на близо месец. С влизането ми в Пловдив с едно да кажем интензивно каране стрелката на температурата на водата се покачи драстично. Не по посмях да спра и продължих да въртя из града с цел да я охладя. Забелязах, че на по високи обороти всичко се нормализира, а на ниските вдигаше температура и парното изчезваше. В крайна сметка не успях да я "охладя" и спрях. С отварянето на двигателя видях че беше пръскало антифриз по двигателя през разширителното казанче, което беше пълно до горе. Колата работеше, перките въртяха на МАХ, радиатора всъщност беше направо студен, както и блока на двигателя. Изгасих колата и отворих внимателно капачкатана радиатора, но от там излезе само налягане въздух, дали беше изгорели газове, пропан-бутан или просто пара от прегрял антуфриз незнам. Налях литър и нещо вода в радиатора и всичко се нормализира. Тази процедура вече я сънувам, защотото почна да го прави непрестанно при по-бързо каране или извънградско. Почнах да обикалям сумати сервизи. Едни казват гарнитура, други водна помпа, термостат, капачка, запушен радиатор и т.н. Първото нещо което направих изчистих външно радиатора, ефект нямаше, пробвах да карам без термостат, ефект пак нямаше. Направих 4 теста за изгорели газове в охладителната системата на 4 различни места и четирите бяха отрицателни. Източих антифриза, сложих добавка за промиване на системата, промих я хубаво, налях нов антифриз. Ефект пак нямаше. Купих нова капачка, нов термостат, водната помпа проверих(поне външно перките и са като нови). Колата държи налягане и всичко изглежда точно, но всъщност не е.
Преди ден два допуснах, че може да е от чисто новия изпарител, защото проблемите започнаха от както сложих газовата. Почнах да се съмнявам дали мембраната м/у пропан-бутана и антифриза не е проблема. Изолирах изпарителя от охладителната система и почнах да карам само на безнзин. Подобрение няма. При по-продължително каране извънградско колата пълни разширителния съд и от маркучето почват да излизат балончета. Въпроса ми е що за балончета са това? И от къде идват? :D
Сега се сетих, че мерих и температурата на двата блока... е различна е единия е по-топъл от другия, съответно двата входящти маркуча към горния край на радиатора са с различни температура. Другия въпроса е дали да вадя двигателя за гарнитури или за помпа..
Малко се олях с писането, но на кратко е това май. Ако може някой да ми помогне с нещо ще черпя по няколко бири. :good:

Поздрави! :)

Нед Юли 07, 2013 2:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 183
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега, ако изпарителят е изолиран, както си написал и в разширителния съд продължават да излизат мехурчета, маркучите към радиатора са твърди, то за мен няма съмнение, че има пробив в някоя от гарнитурите на главите. Друга възможност е да е спукана някоя от главите, но това е по малко вероятно.
Има вероятност при поставянето на газовата уредба да не е добре обезвъздушена системата и да е "духнала" някоя гарнитура.
Проблемът е неприятен, но за съжаление е често срещан и то не само при Субару.
Движението на колата при тези симптоми е нежелателно, може да се стигне до по голям пробив, счупване на бутало или изкривяване на главите.

Нед Юли 07, 2013 5:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря много за изказаното мнение, но се чудя защо ако е гарнитура нито един тестер за изгорели газове не е положителен. Толкова недоловим ли е този СО2? :dontknow:

Нед Юли 07, 2013 7:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да не те плаша, ама май-май ще вадиш мотора навън скоро - просто са си капризни и чувствителни мотори боксерите, а малко хора са запознати с това и полагат подобаващите грижи, за иначе инженерно гениални машини.

И аз минах през това скоро, същите симптоми, какво ли не пробвах, накрая се оказа, че е духнала гарнитурата. Любо я тества по много хитър и лесен начин и веднага се видя - внимателно махна капачката при загрял мотор, постави една огромна фуния на мястото на капачката(с уплътнение), напълни фунията догоре с антифриз. Изчакахме да загрее, форсирахме мотора и ясно се видя как започнаха да излизат газове.

Подготвяй се психически и финансово.

И не я карай така, че със всеки изминат км ремонта става по-скъп.

Успех!

Нед Юли 07, 2013 7:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ясно... Това с фунията и аз го направих, само че със срязано шише и увита тефлонова лента за улатнение. Е излизат балони мехури или каквото е там, но дали са газове незнам. Не ми се иска да повярвам, че тестърите не могат да го засекът. А за карането, бая километри в проби и тестове минах така, каквото станало станало...
Ти къде извърши твоя ремонт?

Нед Юли 07, 2013 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
споко колега не се шашкай,Н6 си е такъв двигател и си е горещичък и си прегравя.
направи ремонт поскоро докато не си спукал някоя глава.

с тестер за изгорели газове нищо не излеза

има доста писано из форума за този боксер и какви ли не чудесии правим за да не духват гарнитури,перформънс радиатори ли,термостати на 68оC ли,радиатори за маслото на скоростната ли,специални антифризи ли не бяха :bow: ROFL .

ако стигнеш до ремонт,си изчисти всички радиатори. ако караш на газ дай да ти набият легла на клапаните от някаква сплав бяха(кевлар или титан),така и така си отвирил двигателя.

Успех и бързо ще забравиш за ремонта,след като се качиш да я караш на ново :cool:

Нед Юли 07, 2013 10:13 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Eivan написа:
Ти къде извърши твоя ремонт?

При Любо.

И полсушай valadares - набий по-здрави легла на клапаните за газта - аз покрай бързането и лудницата при ремонта (съвпадна с много други мои важни ангажименти) забравих да поискам това и сега ме е яд. Ако теориите са верни - след 80к км като вкопая клапаните на следващият ремонт ще го сторя;)

Пон Юли 08, 2013 8:58 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Има ли много такива случаи с 3.0 мотори карани с бензин ?

Вто Юли 09, 2013 9:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2539
Автомобил: Н6'08SUBARcharged RAPTOR
Рейтинг: 179
Отговори с цитат
bubaru написа:
Има ли много такива случаи с 3.0 мотори карани с бензин ?

ами незнам дали са много,но си има отдела графа http://www.subaruoutback.org/forums/88- ... et-issues/ само за гарнитури

http://forum.liberty.asn.au/ тука случаи също,но са след 100к. мили.

според мен газта спомага за побързото начало на духането.

Сря Юли 10, 2013 8:01 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Ами не е газта основният виновник.

Покрай моят проблем изчетох километри западни форуми и там е същата работа - духват си боксерите и това е, без значение мотора- всички 2.5 и 3.0 след 1998 страдат от това. И то почти всички в диапазона от 100к до 200к км им се налага да го гледат този филм. А надали в щатско и Австралия газта е популярна.

Аз претръпнах и разбрах - искаш ли да караш Субару боксер - трябва да си готов психически и финансово да вадиш мотора на 100k км. А ако си на газ може и по-рано заради вкопани клапани;)

Лично за мен това е приемлив вариант на фона на това, което получаваш като автомобил.

Сря Юли 10, 2013 10:51 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
+1
Апропо като че ли при 2.0 този ефект го няма. Но пък не се слага на Аутбек.

Сря Юли 10, 2013 12:45 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мда, само при 2.0 не е репортван масово този проблем.

Сря Юли 10, 2013 1:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 673
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Ами не е газта основният виновник.

Покрай моят проблем изчетох километри западни форуми и там е същата работа - духват си боксерите и това е, без значение мотора- всички 2.5 и 3.0 след 1998 страдат от това. И то почти всички в диапазона от 100к до 200к км им се налага да го гледат този филм. А надали в щатско и Австралия газта е популярна.

За жалост трябва да ти кажа, че Канада попада в изключенията. В постинга ти е вмъкнат и 3.0 L двигател. Това не е истина. Този двигател е 14 години на маркета тук, аз работя в един от най-високо активните сервизи за Канада (доста години бяхме и №1 в миналото). До сега не сме имали нито един случай на Н6 с издухани гарнитури глави. Нито дори и по вина на глупав водач. Не е възможно това да се е случило когато съм в отпуска, защото пак ще знам.

Пет Юли 12, 2013 12:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Nick написа:

За жалост трябва да ти кажа, че Канада попада в изключенията. В постинга ти е вмъкнат и 3.0 L двигател. Това не е истина. Този двигател е 14 години на маркета тук, аз работя в един от най-високо активните сервизи за Канада (доста години бяхме и №1 в миналото). До сега не сме имали нито един случай на Н6 с издухани гарнитури глави. Нито дори и по вина на глупав водач. Не е възможно това да се е случило когато съм в отпуска, защото пак ще знам.

Интересно ми е за твоят опит със Субару и т.нар проблем с издухани гарнитури - има ли такъв, на какво се дължи, кои двигатели засяга, какво да се прави като превенция и не на последно място топлият климат има ли значение -защото лятото в Канада не е като в БГ - 35-40С?

Пет Юли 12, 2013 12:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Мда, дай повечко инфо от 1ва ръка, би било много полезно.

Та в Бг си има доволно много тройки с духнали гарнитури. За мен разликите с Канада са 2:

1. Тук се кара много на газ. Има обаче и с дунали гарнитури хора, които карат на бензин.
2. Климата тук е много по-горещ.

Пет Юли 12, 2013 12:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
За България не знам какво е. Колко е горещо, колко издухани Н6 мотори има, кой как се оправя .........

Аз казах това, което знам и което щеше да се разбере погрешно в цитирания постинг. Ние нямаме отварян такъв двигател. Да не се тълкува криворазбрано ? Нещо от рода на ......'сигурно нямате толкова коли или не сте толкова busy сервиз'. Говорим зa най-натоварения Субару сервиз в четвъртия по големина град в Северна Америка. Не за Субару Пловдив, където играят карти и фейсбук по цял ден ........

Пет Юли 12, 2013 12:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Nick написа:
За България не знам какво е. Колко е горещо, колко издухани Н6 мотори има, кой как се оправя .........

Аз казах това, което знам и което щеше да се разбере погрешно в цитирания постинг. Ние нямаме отварян такъв двигател. Да не се тълкува криворазбрано ? Нещо от рода на ......'сигурно нямате толкова коли или не сте толкова busy сервиз'. Говорим зa най-натоварения Субару сервиз в четвъртия по големина град в Северна Америка. Не за Субару Пловдив, където играят карти и фейсбук по цял ден ........

Всичко много хубаво ама няма отговор на въпросите, които аз и колегата зададохме...

В БГ ни е ясно какво става и затова питаме в Канада как е - има ли такъв проблем, кои модели и т.н.
Въобще нямаме намерение да криворазбираме каквото и да е, нито да коментираме кой колко работа има - сигурен съм че Субарата в Канада са много повече от БГ и вашия опит е по-голям, така че ако имаш полезно инфо - моля по темата и без отклонения кой къде какво играе и презумпции за предубеденост. :pardon:

Пет Юли 12, 2013 1:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax моите наблюдения и това което съм чел и чувал от различни места е, че за Европа колите са една стъпка назад пред тези за САЩ. Там колите отговарят на доста по високи критерии на качество.
За мен това е главната причина.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Юли 12, 2013 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Тази тема се заформи като естествено продължение на " Как да не духват нашите гарнитури". С колегата Nick сме разисквали темата с гарнитурите и спецификата при обезвъдушаването на субару моторите преди няколко години, ако не се лъжа.
Освен газта, топлия климат и качеството на охладителния агент, както и състоянието на охладителната система аз бих попитал тези като Nick в белите държави, да кажат колко време и къде можеш да караш там със 150+ км/ч. Ако съм прав то в германския форум трябва да има най-богат опит.

За променливо качество на различните пазари според мен не може да се говори - едва ли производителя ще "падне" толкова в критериите за един или друг пазар.
Има според мен и още един момент - за съжаление щастливците, които си купуват ново Субару са доста малко. Повечето караме коли в ролята на 2,3 и т.н. собственик. Ние се грижим добре за колите, но какво е правил предния собственик (освен "надлежно" попълнената сервизна книжка) едва ли някой знае. При него ако е тръгнал някой процес, ние само ставаме свидетели на платци.
Комичното за мен е, че ако при други марки на някого му се случи това, и то няколко пъти, той тегли една майна и си купува друга кола. Повече за тези не ще и да чува и пустосва наляво и надясно. При Субару обаче, трайно разочарованите са единици. Ей тва, ако не е феномен в положителния смисъл аз не по друг начин не мога да си го обясня.
Аз за себе си съм решил, че ако нещо такова стане ще си го оправям, но понеже карам колата от 7 години и си я правя сам, не мога да търся вина в други (сервиз или предишен собственик). Факт е обаче, че грижата за субаруто е по-специфична. Ако човек не е готов да я полага (поне минималните неща), то може бързо да се разочарова.

Поздрави и успех на колегата Eivan - дано се справи бързо и лесно с проблема.
:)

Пет Юли 12, 2013 5:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Добре, доколкото мога, да отговоря ...... :

- В града, в който живея и работя, жегата е колкото в България. На други места в страната е различно (Канада е дълга 6 000 км, примерно). Широка е бая и на север ......

- Моторите, които легендарно страдат тук от гарнитури глави, са : '96 - '98 2.5L DOHC, 2000 - 2004 2.5 L SOHC. Всички останали мотори може да им се случи да прегреят, но това си е повечето поради небрежност на водач, каране с ниско ниво на антифриз и тн. И са незабележителен процент като статистика.

- Тук никой (абсолютно нито един) не кара на газ.

- Тук се приема, че никой не вдига превишена скорост на магистрала, защото му се разсипва живота после. Втъжнява му се.

- Тук всички ремонти по двигател биват извършвани с оригинални части. Говорим за гарнитури. Антифризите и маслата не са менте. От няколко години наливаме новата формула антифриз на Субару, която е за дълъг срок на употреба (11 години).

:beer:

Съб Юли 13, 2013 12:16 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >