Отговори на тема
 Ръчна скоростна кутия Форестър 2000Г. 125К.С. 
Автор Съобщение

Постове: 51
Автомобил: Subaru Forester 2.0
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Въпроса ми към знаещите е:
Може ли да се прецака кутията при ГТП при твърдение на собственика,че валяците му са за 4х4 и от едната страна валяка върти напред а от другата върти назад.
Не искам да се карам с човека понеже да не кажа,че ми е приятел но ми е добър познат!
40 км. след прегледа включих на задна нещо изчатка и и изключи след това постоянно се чуваше шум!Свалихме кутията и установихме,че в задната част към кардана има 2 изронени зъба на едното зъбчано колело и един зъб на другото. Зегера който държи затворена вискомуфата/по-скоро е междинен диференциал май/ или там както се казва беше излязъл от леглото си и вероятно той е причината,но защо е излязъл от леглото си нямам обяснение!
А пък тези зъбчати колела като си мисля май ще излязът че са пиньона и короната или греша?

Последна промяна dilinger на Сря Авг 14, 2013 6:44 pm, променена общо 3 пъти

Сря Авг 14, 2013 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз моята я минавам на такива откак я взех и не съм имал ядове, за сега....

Сря Авг 14, 2013 5:51 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
А ако случайно колата се включи на скорост докато се въртят валяците не се ли предава движението назад и към задните колела и при натискане на спирачките..................
Просто не вярвам на съвпаденията за мен всичко са закономерности и следствия.................

Сря Авг 14, 2013 6:05 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Ето тези зъбчатки са с изронени зъби

Прикачени файлове:
Image016 (Small).jpg
Image016 (Small).jpg [ 71.6 KiB | Прегледано 1057 пъти ]
Сря Авг 14, 2013 6:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
А това е виновника според мен

Прикачени файлове:
Image023 (Small).jpg
Image023 (Small).jpg [ 61.3 KiB | Прегледано 1056 пъти ]
Сря Авг 14, 2013 6:40 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Дошло му е времето просто. Виското няма как да причини такива поражения. То е предвидено да задържа определен въртящ момент и после позволява приплъзване. Иначе при всяко буксуване в гората трябва да трошиш я скорости, я диф, я полуоска.

Сря Авг 14, 2013 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... lem-70087/
Аналогичен случай и обясненията които не разбрах добре от авто преводача!

Чет Авг 15, 2013 12:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз си мисля, че е възможно, но не и ако наистина върти валяците в обратни посоки.
С какви гуми си отпред и отзад? Премери им диаметрите/обиколките.

Ето тук малко обяснения
http://www.anfdriveshafts.com/pdf/TECH% ... 0DRIVE.pdf

и тук тема
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ost2116258

изглежда си е слабо място при този модел с ръчни скорости.

Чет Авг 15, 2013 5:25 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 122
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
А имал ли си проблем с муфата преди това? При спекла муфа натоварванията са доста големи и вероятно „слабото” място се износва по бързо ;)

TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD)
MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)

Чет Авг 15, 2013 8:25 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Гумите са Ханкок на няма и 500 км, не съм усещал претрисане или някакви други признаци примерно в завой,единствено се чуваше леко шум от лагеритите в опашката при отнемане на газта и при отварянето два от тях шумяха но не бяха рарушени напълно, по-скоро с нарушена циментация! Единствено това леко виене беше но съм убеден, че не от тях!

Чет Авг 15, 2013 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
bobeck написа:
Дошло му е времето просто. Виското няма как да причини такива поражения. То е предвидено да задържа определен въртящ момент и после позволява приплъзване. Иначе при всяко буксуване в гората трябва да трошиш я скорости, я диф, я полуоска.

Точно зегера на виското е причината! Той е излязъл от леглото си и е потрошил зъбите!
Въпроса е защо без никакви признаци за проблеми във виско-муфата 30 км след прегледа изведнъж зегера е излязъл и е строшил зъбчатките!
За мен 90% зегера е излязъл по време на прегледа, а вече въпрос на време е да попадне между зъбчатките и да направи поразия!
Единственото ми обяснение е,че въпреки противоположното въртене на валяците остава въртящ момент който се предава и към задния диференциал и тъй като липсва възможност за движение на задните гуми, то този въртящ момент се предава на вискомуфата и явно,че по-старите не издържат на натоварването и изпушват за секунди и изплюват този зегер!
Разбрах и за други такива случаи но никой не е споделял тук във форума при какви обстоятелства се е случило пък може и да не са хора от форума! :(
Да видим сега как ще се справя с разрешаването на проблема :)
Някой слагал ли е втора употреба и в един руски форум прочетох,че по 6-тия знак на скоростната кутия който е буква V или Х тя е с двоен диапазон-т.е. с понижаваща предавка или с един диапазон без такава възможност! Ама то не касае мисля вискомуфата, а по-скоро самата скоростна кутия!
Още един въпрос - Има ли разлика между 122 к.с. и 125 к.с. във вискомуфата и валовете към нея? :-?

Чет Авг 15, 2013 8:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 122
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
По-скоро е от старите виско муфи...
доколкото знам 122 коня е преди 1999 година, а точно тогава има промяна и при виско муфите

Та мисля че на всички субару-та муфите са едни до 98 и други след 99-та

There are two different center differentials. One for phase 1 transmissions (91-98 Subaru 5MT), and one for phase 2 transmissions (99+). These differentials can't be swapped between phases, so if you try and get a used one, be sure of what transmission it came out of.

Във първото мнение има снимка на 2-та вида, трябва да видиш каква е твойта и да търсиш такава.

http://www.subaruforester.org/vbulletin ... hem-46979/

пс. сега видях снимките горе, твойта е фаза 2 (нормално за 2000 година) така че трябва да търсиш такава..

TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD)
MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)

Чет Авг 15, 2013 8:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема