Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Какво РЕАЛНО значи "автомобил, поддържан само в СМТ"?!
| Автор |
Съобщение |
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Veseliq написа: От доста време се боря да правя (като хоби) едно сайтче за следене на разходите и оценяване на сервизи, бензиностанции, автокъщи и прочее (CarSpending.com), скоро ще изкарам екран където да могат да се разглеждат обектите добавени от потребителите на сайта с оценки и ревюта. Един спасен да има, пак добре. КИА и СМТ в момента все още са собственост на офшорка -тъй че,малко им е все тая ние какви си ги пишем,какви писма се пускат до FHI и тн. - играчки в ръцете на банкерите.Дано както е писал и колегата Алекс,представителствата да попаднат в читави ръце за напред ... знае ли човек ....
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Съб Авг 03, 2013 1:44 pm |
|
|
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
Не знам дали сте чели подробно тази статия: Цитат: Автомобили Литекс моторс (миноритарен дял) - 65 млн. лв. КИА България - 32 млн. лв. Субару мотърс - 312 хил. лв. 
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Съб Авг 03, 2013 2:10 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
|
| Съб Авг 03, 2013 9:26 pm |
|
|
|
gy74
Регистриран на: Пет Апр 02, 2010 1:36 pm Постове: 674 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru impreza 2.0R,MY06
Телефон: 0897808143
Рейтинг: 4
|
Развитие по темата няма ли? Интерестно и поучително е да се знае как да се реагира в подобна ситуация! 
|
|
|
|
| Сря Авг 14, 2013 2:21 pm |
|
|
|
tony
|
=Alex= написа: Колега, имаме диалог с фхи. Просто трябва да преведа и легализирам една купчина документи... нека нещата се ориентират към финал и ще пиша. Алекс, има ли нещо ново в диалога с японците или и те го дават ваканционно?
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 6:15 am |
|
|
|
petko 69
|
Пловдивският офис на СМТвече приключва дейност и става сервиз на Нонда.От известно време на витрината се продаваше само една кола и то каква ,ами представете си Алфа Мито.Скоро разбрах от наш агент за сервиза на Хонда ,сигурно пак ще ремонтират Субару , но изложбен магазин няма да има  .
|
|
|
|
| Пон Авг 26, 2013 4:16 pm |
|
|
|
pekopad65
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 11:28 am Постове: 22 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
"Пловдивският офис на СМТвече приключва дейност и става сервиз на Нонда" Баджанака ми каза, че пък щели да са сервиз на ФИАТ. Братчедката на един колега казала че ще са на Шкода. А пък шуринайката на момчето дето работи там, казала че ще продават мотокултиватори??? Истината е една. В момента в България се вкарват не повече от един автовоз коли на месец. При такова месечно количество, всичко се продава преди да стигне до шоурумите, или се застоява само седмица две. Може би, вече като предлагат Фори и XV с възможност за данъчен кредит, да насмогнат на търсенето. 
_________________ SUBARU FORESTER 2,0 TD 4Q
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 7:55 am |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|
Май наистина е по-добре да продават мотокултиватори 
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 8:35 am |
|
|
|
pekopad65
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 11:28 am Постове: 22 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
|
Девера на чичото на чистачката казал че ще правят.... и така колкото си искаш може да ти изреждам. Май не сващате метафорите. Да си чешем езиците на чужд гръб не е етично най-малкото. А този форум го имах за обективен, макар и в предишния да ми бяха "хакнали" акаунта.
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 9:53 am |
|
|
|
=Alex=
|
Колега, извини ме, но не мисля, че хората в тази тема си "чешат езиците на чужд гръб" - просто казват какво се случва с дилърчето. Форумът си е достатъчно обективен, даже много повече от доста други авто-форуми. За хакнатия ти акаунт - всички ние със сигурност сме виновни, че не сме се погрижили за твоето персонално ниво на сигурност 
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 10:01 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
pekopad65 написа: А този форум го имах за обективен, макар и в предишния да ми бяха "хакнали" акаунта. Не разбрах каква връзка има хакнатия акаунт с обективността на участниците във форума ама... това ли е твоя акаунт? memberlist.php?mode=viewprofile&u=1142Пиши ми, ако искаш да ти сменя паролата.
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 10:08 am |
|
|
|
pekopad65
|
|
Благодаря, вече нямам проблеми с акаунта. Имах предвид, че се пишат неща от рода: " чух че еди кой си казал еди какво си за някой" Това си е вече разпространение на "клюки" да го наречем. Имам информация от "първа" ръка и за това не ми стана приятно, че се разпространяват "слухове", независимо за кого.
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 11:06 am |
|
|
|
tony
|

pekopad65 написа: Имам информация от "първа" ръка и за това не ми стана приятно, че се разпространяват "слухове", независимо за кого. Колега, ясно е че имаш близки отношения със Субару Пловдив, и за това сподели какво става със СМТ. Колегите които пишат тук са имали проблеми, включително и аз. И с много разговори, спорове и помощ от форума са решавани! Виж тази тема Скъсан колянов вал. До сега са изпращяли 5 вала.А това, за българския парзар си е процент. И с кореспонденцията до Япония, се решават проблемите! А последния случай. Две седмици стои колата в СМТ и никои не и обръщта внимание. И накрая прословутия случай с колегата bekas 6621, Георги (мои добър приятел). Колата му стоя общо 8 месеца в бокса. И през това време лизинга тече. К'во правим сега (както казват милиционерите). Извинявай, ама тук ще е актуална темата за неколегиалните шофьори/дилъри на пътя/магазина и колегата с еднометровата брадвичка. Това последното го приеми като шега! СМТ просто прекалиха. п.с. В друга тема споменаваш за Аутбек с проблемен вал. Вече станаха 6 случая, отбелязани в този форум.
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 1:07 pm |
|
|
|
pekopad65
|

СМТ вече нямат служители в BG. А всички нови автомобили са внос от De. Може и да стават бавно нещата с други колеги, не знам. Единствено знам, че Гаранциите имат пренос към съответния Дистрибутор за региона. И ако автомобила е с гаранция издадена от един дистрибутор, тя трябва да се прехвърли към другия, където се ремонтира. А това явно отнема време и е нужно някой да има желание да го направи. Може би затова в австрийския сервиз се опитаха да ме "цакат", ама хората си размениха нужните "ноти" и накрая ме изпроводиха със извинения за забавянето. Имайте предвид, че в Германия повечето гаранционни проблеми се поемат директно и само от subaru.de, и затова не чакат от японците части. Все още за Бг се водят гърците и през тях минават частите по гаранция за региона, а след като имат проблеми е ясно че ще са им бавни и доставките. Преди като съм имал аз проблем с тампони и биелетки, в П-в ми ги смениха веднага и казаха че те ще си чакат после частите от гърците, щото било бавно. Относно проблемите с валовете, аз познавам 2-ма, чиито коли са "нов" внос, но на единия поне в момента му отремонтират двигателя по гаранция в П-в. Знам за още един Форко със скъсан вал, който също там са сменили по гаранция, макар и на 170х.км. Аз поне не знам за коли, които са чупили валове още в гаранция. Приятел в Швейцария имаше проблем с мотора на Легаси, но бензиновия, който също се наложило да чака 2-3 месеца да пратят нов. Мисля, че юридически няма връзка между лизинговите договори и дилърите, така че да се поемат лихви или неустойки при забава. В моя договор за лизинг на предишната кола си го пишеше направо - всички разходи и рискове при експлоатацията на а-ла са за моя сметка, освен в случай че доставчика или застрахователя не ги поема. Оня ден минах през шоурума в П-в, наистина имат само едно Мито вътре. Чакали след 2 седмици автовоз, но колите вече били капарирани и пак не се знаело кога ще се свърти пак кола в шоурума за седмица. Та затова само на картинка продавали. Аз помня, че моя дизеловия го чаках също 2 месеца да дойде, ама поне тогава имаха един бензинов в салона. ПП. Ще постна тука и това което написах в друга тема: "В момента новият Фори се предлага на добра цена в България от Дилърите. Ама хайде да се замислим трезво! Ако искаме да има у нас добри сервизи, които да поемат Гаранционните ни проблеми, как да стане ако друг продава а пък те да носят товара. Карам трети Форестър, купувани все нови, обслужвани при възможност в Бг само в П-в, макар и само единия да е от тях. Навън също има разлика на какъв дилър ще попаднеш. Отказвали са ми в Австрия дребен ремонт(от порядъка на 120-130 Евро), но само един телефон и изпратен е-мейл от дилъра в П-в реши проблема за 30 мин. В момента знам за дизелов Аутбек на познат, на който му сменят там блока заради скъсан колянов вал по гаранция, въпреки че колата е от Германия и с изтекла гаранция и на години и на километри.  Но за да се случва всичко това, трябва да има Оторизирани Дилъри и Сервизи, а те без продажби на нови коли, няма как да съществуват."
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 1:58 pm |
|
|
|
=Alex=
|

pekopad65 написа: ... Но за да се случва всичко това, трябва да има Оторизирани Дилъри и Сервизи, а те без продажби на нови коли, няма как да съществуват." Мога ли само да уточня, че продажбите не са цел, а резултат от процеси, качество на кадрите и разработване на бранда - учи се в първи курс по маркетинг и мениджмънт. Не може да кажеш "Аз няма да имам добре обучени и доказани кадри, защото нямам продажби" - това е като студена топлина. СМТ и до ден днешен (с изключение на търговците) не познават боксер мотора, нито му знаят спецификите, нито правят разлика между такъв и мотор на Киа (откъдето по обясними причини им идват приходите). Как да стане?! Нека първо изградят екип, да го обучават докато не полудеят от учене и теория, после да изградят добър сервиз, където процесите цъкат като швейцарски часовник, с добра база и наличност на части на нормални цени, а кадрите да са мотивирани и да се гордеят, че работят там, след това от маркетинга да разработят марката на пазара и продажбите сами ще си дойдат. Ама предполагам, ме разбираш, та ще спра до тук. Ние, в БГ винаги слагаме каруцата пред коня. Няма как да се случат "продажбите" по този начин. Не може днес да отвори врати едно представителство, утре вече да гледаме Score-cards с продажби - не става с магическа пръчка тая работа. А когато нямаш и сериозен съпорт от производителя, нещата са още по-комплицирани и трябва железен мениджмънт и маркетинг. Сериозното и отговорно авто дилърство изисква доста сериозни инвестиции и дава сравнително бавна възвръщаемост. Това е long-term business. И е въпрос на добър мениджмънт да защити и оправдае тези инвестиции пред инвеститора (ите). Та, така...my 2 cents.
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 2:48 pm |
|
|
|
tony
|

pekopad65 написа: СМТ вече нямат служители в BG. А всички нови автомобили са внос от De. Има ли ново име дилъра за БГ? Същите обекти ли ще се стопанисват или други? Задавам ти тези въпроси понеже казваш имаш инфо от "първа" ръка. pekopad65 написа: затова не чакат от японците части. Все още за Бг се водят гърците и през тях минават частите по гаранция за региона, а след като имат проблеми е ясно че ще са им бавни и доставките. Тук имаш стара информация. Частите се доставят/ха от Румъния от над година. pekopad65 написа: Относно проблемите с валовете, аз познавам 2-ма, чиито коли са "нов" внос, но на единия поне в момента му отремонтират двигателя по гаранция в П-в. Знам за още един Форко със скъсан вал, който също там са сменили по гаранция, макар и на 170х.км. Аз поне не знам за коли, които са чупили валове още в гаранция. Станаха 7 бр. с проблемни валове. Ако можеш да уточниш последния цитат. Оправят им ги в гаранция, ама не са в гаранция!!!  Може би искаш да кажеш че колегата на 170х. км е бил в 3-те години гаранция!
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 3:23 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
Все си мисля, че боксер дизели има поне 300-400 парчета в България и на тоя фон 7 са да кажем 2% от общия брой..много ли е или малко - не знам! ...казвам го с надежда и аз малко да се самоуспокоя... 
|
|
|
|
| Пет Авг 30, 2013 9:43 pm |
|
|
|
pekopad65
|

Двата дизела за които знам са били извън гаранция и на години и на км, така че е доста похвално отремонтирането им - което е по-скоро гоод уил рипейр. Никой ли от вас не умее да се порови в нета за да разбере че СМТ(Субару Моторс Трейдинг)=head office е дъщерно дружество на SMH(Subaru Motors Helas) демек гърците. Всички останали дилъри са си отделни и самостоятелни юр. лица, които могат да се видят на сайта на СМТ. Май бъркате СМТ със СМ=дилъра в София. Частите си ги поръчват кой от къде иска, аз говорех за частите по гаранционните проблеми - те се получават от FHI но през гърците все още. Когато гърците им свърши договора, не знам от къде ще им ги пращат - може би от Германия, това са си на FHI проблеми, но касаят нас, или поне тези които още ще са в Гаранция. Относно дилърствата(работил съм това преди) - имах предвид съвсем друга черта нашенска. Ние все гледаме да минем по-тънко, по-евтинко да купим колата, но после искаме да ползваме всички облаги на Гаранционното обслужване(не визирам отделен дилър). Относно субективния фактор(персонала) това важи за всеки един бизнес - ясно е че е основен камък. Няма как да искаме да купуваме от "сиви" търговци а да сервизираме при оторизираните дилъри и да очакваме те да са на високо ниво с персонала. С какво да плащат на високо квалифицирани кадри? Всеизвестно е, и на запад сервизите на Субару са винаги и на още поне 1-2 по-разпространени марки като основна дейност - демек много много не очакват от Субару да влизат в сервиза. Така че, нещата са навързани.
|
|
|
|
| Съб Авг 31, 2013 9:46 am |
|
|
|
tst
|

=Alex= написа: Как да стане?! Нека първо изградят екип, да го обучават докато не полудеят от учене и теория, после да изградят добър сервиз, където процесите цъкат като швейцарски часовник, с добра база и наличност на части на нормални цени, а кадрите да са мотивирани и да се гордеят, че работят там, след това от маркетинга да разработят марката на пазара и продажбите сами ще си дойдат. Ама предполагам, ме разбираш, та ще спра до тук.
Ние, в БГ винаги слагаме каруцата пред коня. Няма как да се случат "продажбите" по този начин. Здравейте, Ще си позволя да не се съглася с това мнение. Навремето, когато Форд е решил да прави завод в Русия за автомобили са му казали, че е луд, защото в Русия е нямало пътища. Тогава той им отговорил - първо автомобилите, а пътищата ще се появят. Ако няма автомобили за сервизиране защо ми е добре подготвен сервиз. Ако трябва да бъда откровен, продажби- сервиз, трябва да се допълват едно с друго, а не да направиш първо едното а после другото. СМТ имат добри дилъри, но нямат качествен сервиз и ниво на обслужване. Тъй като пазара не търпи вакум в момента има доста добри сервизи на Субару, където без проблем всеки с радост ще си обслужи автомобила. Не е нужно да цитирам кои са тези сервизи. Поздрави П.С. Поправям се СМТ да се чете СМ София.
|
|
|
|
| Съб Авг 31, 2013 10:08 am |
|
|
|
andrey
Регистриран на: Пон Юли 25, 2011 11:13 am Постове: 63 Местоположение: София
Автомобил: Forester
Рейтинг: 34
|
tst написа: Ако няма автомобили за сервизиране защо ми е добре подготвен сервиз... Колега, извинявай, но не са ли ти объркани леко причинно-следствените връзки? Автомобилът е от вида продукти, чието функциониране в дългосрочен план е в пряка зависимост от грамотното му сервизиране - т.е. нещата не приключват с покупката му, а те първа започват. Как без наличието на споменатия от теб "добре подготвен сервиз" предлагаш да се купуват автомобили, за които липсва едно от най-фундаменталните изисквания - възможност за качествено сервизиране? Не само при автомобилите - дори и при далеч по-евтини продукти е валидно правилото, че ако използваш даден продукт в работата си, зависиш от него, а функционирането му е в пряка връзка от поддръжката му, то именно наличието на качествен сервиз ще ти е сред основните и водещи критерии при избора на продукта, а не името или имиджа му, които в БГ посредством човешкия фактор стават на пух и прах за нула време.
|
|
|
|
| Съб Авг 31, 2013 11:15 am |
|
|
|