Отговори на тема
 Проблем с кормилна рейка - Легаси '99 
Автор Съобщение

Постове: 102
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 '99 ,АТ
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте , колеги.Имам следния проблем,ходих при познат майстор по ходова част и ми каза и показа ,че накрайника на кормилната рейка има радиално биене(за аксиално не знам).Имах съмнения за биалетки но той вдига колата с гумите а не като повдига купето и каза ,че били в ред.Накрайника на кормилната рейка като го размърда играе но няма видими течове.Въпроса ми е дали проблема може да се реши със смяна на накрайник или е малко вероятно и следва да се замисля за "нова" рейка? Имах съмнения за биалетки , защото при каране по павета трака отдолу и май от страната на проблемния накрайник.

Пон Сеп 16, 2013 11:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: Subaru Outback 2.5 XT '06
Рейтинг: 37
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Едва ли е имал предвид кормилен накрайник,а по-скоро самата рейка която хлопа вътре в кожуха си. Кормилния накрайник като шарнирно съединиение не може да има само радиален или само аксиален луфт :) Иначе и моята си потропква.... Интересно дали имат някъде винт за натягане, на италианките които карах сега имаше TRW се бяха погрижили.

Пон Сеп 16, 2013 5:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 40
Автомобил: Lexus IS 200
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
до колкото знам, натягане възможно и има някакъв, макар и временен ефект но това е докато не протече. Иначе опцията е рециклиране, приготви между 250 и 350 лв. зависи от сервиза и следващите 40-50 х.км обещават да нямаш ядове.

Вто Сеп 17, 2013 1:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Явно не съм се изразил правилно.Като се хване накрайника и се размърда луфта е вътре в кожуха.Въпроса е какво има вътре и дали подлежи на ремонт/замяна.Като и гледам устройството всеки детайл може да бъде заменен.Ето и устройството по-надолу,проблема (според мен) е в детайл с номер 5 -Tie rod complete-gear box -34140FC000.
В гугъла излизат доста линкове .
http://www.ebay.co.uk/itm/Tie-Rod-Axle-Joint-Subaru-Impreza-Forester-Legacy-Outback-27820-/400554575158?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item5d42e9c536
за 50 лв. на bilstein.

Прикачени файлове:
rejka.png
rejka.png [ 49.21 KiB | Прегледано 1563 пъти ]
Сря Сеп 18, 2013 5:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: Subaru Outback 2.5 XT '06
Рейтинг: 37
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Е това е кормилен накрайник (вътрешен или дълъг) - не е част от рейката. Ако само в него е тропането сменяй и си свиркай.

Сря Сеп 18, 2013 8:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Надявам се накрайника да е за смяна.При краен десен волан и свален или преместен максимално навън маншон ще се види дали и рейката е за ремонт.Макар ,че според мен ако тракането е отвътре би трябвало да има теч.Иначе намерих интересно инфо за ремонт на рейката :
http://bbs.legacycentral.org/viewtopic.php?f=6&t=45717

Сря Сеп 18, 2013 11:54 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колега, предлагам ти да направиш прост тест, който ще ти покаже дали си само за накрайник. Понеже правих това упражнение преди месец.
Вдигни колата с предните две колела във въздуха. Хвани едната гума (за предпочитане от тази страна, която се съмняваш, че е проблемна) и започни да движиш ляво дясно. Ако имаш проблем с вътрешния накрайник при леко разклащане ще се движи само гумата, която си хванал.
Не знам дали го обясних добре, но смятам, че ще ти стане ясно щом започнеш процедурата.
Още инфо - при разбит вътрешен накрайник няма никакъв теч. Това си е шарнирно съединение, което се завива към рейката.
Цялата работа включва смяна на накрайника и реглаж на предница. Във връзка с реглажа бих ти препоръчал, ако се съмняваш, че и други елементи са смяна или почти за смяна да си ги смениш, защото на всяка смяна трябва да даваш пари за реглаж.
Частта взех от mimo13.

Успех и да си караш със здраве :good:

Чет Сеп 19, 2013 7:07 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Благодаря за отговорите.В неделя ще я вдигна с 2 крика и ще тествам.Гледах в тубата как сменят накрайник и за да не се налага спешен реглаж броят зъбите на резбата и след смяна на накрайник пак трябва да са толкова.А самото развиване на накрайника го правят с водопроводен ключ.

Чет Сеп 19, 2013 9:55 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Без да се обиждаш колега - в тубата дават много работи, но не всички са измислени добре. Това с броенето на витките не знам как ще се получи, но пробвай щом си решил. Накрайника не е оригинален и къде пампаеца е спрял машината за резба не се знае. Смяната обикновено е около 15-20 лв, реглажа и той е в този порядък. Ако си направиш смяната сам, което е проста операция, но трябва канал, то остават 20-ина лева за реглаж. По принцип реглажа е добре да се прави на определен пробег, особено ако си с рибарски наклонности (разбирай, че се кара по-често off-road).

Поздрави

Чет Сеп 19, 2013 2:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Не се обиждам .Не бях предвидил човешкия фактор при накрайника.На реглаж ще ходя при всички положения,ще сменям семеринги на полуоски (лява и дясна),маншон вътр. каре и биалетки за всеки случай.Искаше ми се да го сменя сам от любопитство.

Съб Сеп 21, 2013 4:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: STI
Рейтинг: 300
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А със шублер ако се измери разстоянието ? Или пак не е точен вариант ?

Пон Юни 02, 2014 5:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема