| Автор |
Съобщение |
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
Колега "Alex",съгласен съм 100% с това което си написал-хубавото масло си е хубаво масло-две мнения по въпроса няма.Разсъжденията са ми обаче в съвсем друга посока.До преди да обогатиш форума със знанията си за маслата,респект за което,всички караха с масла явно от група 3 и всеки живееше в заблуждение,че кара с хубаво масло.Има хора навъртяли солиден киломтраж с такова масло и продължават да си карат колите.Въпроса е доколко наистина маслата от група 3 са толкова лоши,че да не могат да изкарат и половината от пробега си?Ще дам пример с предходната ми кола(не е много удачен,но...),винаги съм обичал японските машини и респективно преди това карах Хонда Акорд,та тази Хонда я карах с масло,което сега се оказва,че не е било хубаво-група 3.Навъртях и 90+хил.км. и е продадох.По километраж,колата беше на 260 хил.км-реално-кой знае колко са били.Та тази хонда съм я карал в такива обороти,които Субарото не е виждало (разбираемо е, все пак Субарото ми е автомат).Наистина съм нямал никакви проблеми с Хондата за тези км.,просто винаги я обслужвах навреме,масло сменях на около 13-14 хил.км,при зададени 15 хил.от производител.(сега се оказа,че е трябвало да го хвърлям на 5 хил.),та както и да е.След продажбата,новия собственик на Хондата(мой познат) е газифицира и обслужи основно-каза че моторът светел.И в момента си кара колата без грижи.Примера може би не е много удачен,тъй като става въпрос за съвсем различна конструкция на двигателя,но все пак японските машини се славят със здравината си(основно на двигателите), при добра поддръжка разбира се.Основната ми идея е,че човек четейки форума ни започва да се замисля колко здрав автомобил е Субару,то не са прегрявания,гарнитури,пърформанс радиатори,нискотемпературни термостати,специални масла,специални охладителни течности,които се сменят зиме и лете и какво ли още не?Разбира се става въпрос за изцяло стокови машини.А хората си карат френските или италианските (примерно) коли,които не са на нивото на японските и немските машини-карат ги с какви ли не масла(боклуци)по няколко стотин хиляди и им няма нищо.Сега да не ме анатемоса някой-просто това е пример,който обаче е доста реален.Та малко се отклоних от темата,но човек вече започва да се замисля с какво масло да си кара колата.При следваща смяна съм в пълна чуденка и аз  .Но основния въпрос остава-действително ли са толкова лоши маслата от група 3,защото при това положение половината и повечето коли би трябвало да са за хвърляне  .
|
|
9
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 12:38 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|
Цитат: Радо, не е трябвало да правиш тая галимера - естерните и РАО масла имат една особеност - когато се преминава към тях, е хубаво да се покарат "тестово" едни поне 10,000км, за да сработят на макс. Често "изчезва" някакво количество в този период (0.5 - 1 литър), но това е заради депозирането на естери и фрикшън модификатори по металните части на мотора, а не защото се горят. След това не би трябвало да го пипа. Тези масла обикновено не могат да се "стекат" на 100% в картера, защото си стоят по чарколяците в мотора. Което всъщност им е една от най-силните страни (полярността). Този Кастрол не би трябвало да го караш за дълъг период от време с 200-250  От високите обороти и жегата се пени много доволно и става "летлив"... не го харчиш (цялото к-во), а повечето се изпарява  Ако наистина си я газил така, махай го направо. Ще направиш беля... Ако искаш да караш с този Кастрол, не я гази продължително време във високи обороти. Реших малко минерална спа-процедура да и направя  - естествено ,че действието е голям Шит само по себе си,при положение,че имам 6 литра под ръка Амсойл,но до следващата седмица ще изтърпи. Относно тезата " цена - пробег - качество " - това е безспорен факт,компромисните решения превръщат сервиза във втори роден дом  п.с.1. Всички тук (или поне голямата част) сравняваме предходните си автомобили със сегашните боксери. Тази грешка в мисленето направих и Аз - Предишните ми Мерцедеси 123 3Д и 560 АМГ (култови модели между впрочем)- ами първият изкара 980 000км. до основен ремонт и му сипвах каквото намеря на пътя - последните 200 000км с М10Д  и си вървеше като чук,а втория бе на 670 000км когато го продадох в прекрасно здраве - маслото го купувах от Карефур (Тенерифе)  . Само че,боксера работи (Краси го е писал многократно ) с по-високо налягане (двойно) на маслото,хлабините са по-малки и лагерите са по-тънки. Ето защо е това насочване в правилната посока за използване на висок клас масла,независимо от пробега,кубатурата и мощността на автомобила . И респект към Алекс,че продължава 10-ет страници едно и също да ни повтаря и на всеки поотделно да го обяснява - поклон за толерантността . п.с.2. " Толкова сме свикнали с хората които ни заблуждават,че когато срещнем някой,който е наистина искрен,винаги търсим нещо което не е наред.Вече ни е станало навик" ! - Bob Marley
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 1:20 pm |
|
|
|
=Alex=
|
DDD написа: ... всички караха с масла явно от група 3 и всеки живееше в заблуждение,че кара с хубаво масло.Има хора навъртяли солиден киломтраж с такова масло и продължават да си карат колите.Въпроса е доколко наистина маслата от група 3 са толкова лоши,че да не могат да изкарат и половината от пробега си? ... При следваща смяна съм в пълна чуденка и аз  .Но основния въпрос остава-действително ли са толкова лоши маслата от група 3,защото при това положение половината и повечето коли би трябвало да са за хвърляне  . Здрасти. Днес явно е натоварен форумен ден  Малко ме четеш като дявола - евангелието  Сега, ако трябва да бъдем точни, не е правилно да се генерализира, че "всички преди това са карали с група 3". Много от ОЕМските масла са всъщност РАО и естери. Точно така - това, което ще видиш примерно в Порше, маскирано под лого Ауди масло е всъщност РАО с естери, при БМВ - пак, а особено при Хонда - трансмисионните им масла и повечето ОЕМски двигателни са РАО (с естерни пакети). При Хонда е "ОЕМски-забранено" за трансмисии и прочее да се ползва група 3. Това просто като пример, а и доста хора май си карат с оригиналните масла (вкл. и аз, на другите коли)  Не е редно да се тълкува, че маслата от група 3 са "лоши" или са "боклуци" - те са си напълно ОК, просто не са нещо особено и има много по-добри групи маслени бази (в случая 4 и 5). Гледай сега, всичко това до голяма степен е психология, свързана с вродената резистивност на хората към ПРОМЯНАТА. Хората като цяло не обичат да се променят, да променят нещо в живота си, това им генерира дискомфорт и ги изкарва от зоната на комфорта. Така е и с маслата. Ние тук обяснихме две от най-важните неща - че не всичко, маркетирано като синтетика е такава (случаят с група 3), и обяснихме най-важното - значението на base stock-a за качеството на маслото. Предполагам, че ще се съгласиш, че преди това повечето от хората в БГ идея си нямаха от тези две най-важни неща. А това неминуемо води до подсъзнателна нужда от промяна. Тя, обаче, не е задължителна, а просто човърка съзнанието на хората, което е добре. Защото така се ражда прогресът - когато хората сами осъзнаят нещата Та, по темата - група 3 съвсем не е лоша - все пак е най-доброто от петролната индустрия. Проблемите са й няколко: - лесно и бързо оксидира - температурно нестабилна е - летлива е - не издържа на сериозни натоварвания - образува депозити в двигателя - сгъстява се при изстиване заради ваксата в базата и не осигурява добра защита при студените стартове. - въпреки почти съвършеното пречистване, което дава хикрокрек технологията, все още в група 3 има много примеси, които не би трябвало да са там. Точно те развалят до голяма степен картинката. - заради примесите в горната точка, група 3 няма абсолютно еднаква молекуярна структура, което генерира вътрешно съпротивление и не дава перфектен маслен поток. - има голям Shear loss, който след 5000-8000км достига до 65%, а това е ужасно много (варира между 35-65% в зависимост от качеството и производителя). - безопасният пробег на масла@група 3 сериозно се завишава от производителя - агресивна е към гумени и силиконови уплътнения/гарнитури. - вероятно над 90% от производителите на масла използват група 3, защото е най-евтината база и им излиза по-изгодно да слагат огромни надценки, от порядъка на няколко хиляди % и известна част от тях се инвестират в агресивни реклами, апетитни имена и слоугани и гръмки обещания. - производителите и големите търговци на масла имат интерес аудиторията да не е ограмотена От друга страна - група 4 и 5 са съответно 3 и 6 пъти по-скъпи като суровина спрямо група 3. Нормално е само няколко компании да имат гама от тези бази. Минусите на група 3 ги няма в групи 4 и 5. Единственият минус е покупната цена, но тя няма как да е съизмерима с група 3. Другата алтернатива, за да могат производителите на гр. 4 и 5 да държат малко (а не много) по-високи цени, това е да НЕ инвестират яко в реклама и маркетинг, както прави например Ред Лайн. Но всичко това не значи, че с група 3 моторите гарантирано ще се чупят. Нещата зависят от страшно много фактори - режим на каране, натоварвания, навременна (или пък не) смяна на масла, качествени филтри, навременно обслужване на важни компоненти и прочее. Просто ще се износват по-бързо, ще имат много по-малък ресурс и е много вероятно да имат "странични" проблеми, като някакви течове от тук-там, разход на масло, а след 200,000км - и значителна разлика в компресията на цилиндрите. Обикновено мотор, каран с група 3 натрупва сериозни нагари по бутала и сегменти, дотолкова, че сегментите вече да не работят правилно, докато мотор, каран с 4 и 5 - свети и на 200,000км все едно преди седмица са му сложени сегменти. Много често в индустрията се дава пример с краве масло - слагаш го в тиган, загряваш, завира и след 5 минути в тигана вече има само нагар. Същия тест, но с растителни мазнини - слагаш, завира, колкото и да си ври - нито се изпарява, нито загаря. Същото се случва и в мотора с минерални/полу-синтетични/група 3. А кой какво ще си слага - това е въпрос на личен избор. Може и 200,000 да се кара леко с група 3, без постоянни червени зони на оборотомера, но да се вкарва и до там чат-пат, да се сменя навреме (5-8,000км) и може всичко да е ок, но това не значи, че не може да е по-добре. Това е идеята. Моята цел е просто заинтересованите хора да са информирани, защото теорията е ужасно много и трудно се синтезира. Да не говорим колко време и учене отнема. Това е коренно различна наука от това, което учат механиците. За здравината на Субару - аз няма да говоря, не е и това целта на темата. Всички знаем колко е здрав 2.5 мотора - никакъв го няма. Виж Н6 3.0 е друга бира. Но точно защото 2.5 е кекав, и много чувствителен на консумативи (масла), точно за това за неговото здраве маслото е супер важно. Ако караш голф, и с катран да го караш - няма да се счупи (от това). При Субару обаче не е точно така. Не е така и при Мицубиши и при Хонда (особено при нейните високооборотни мотори, които получават мощността си точно във високите обороти  Лошо масло няма щом е произведено с тази цел - да смазва. Просто едни се справят значително по-добре от други - това е. Може да имаш перфектен двигател и каран с минерално масло чист SAE30 (не мултигрейд), ако мотора не си вижда червената зона на оборотомера и го сменяш на 1,500-2,000км. Обещавам ти, че ще е перфектен такъв мотор. Друг въпрос е в какво състояние ще са уплътнения и прочее. 
|
|
2
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 2:00 pm |
|
|
|
pa4nik
Регистриран на: Пет Авг 16, 2013 9:25 pm Постове: 8 Местоположение: София
Автомобил: Outback H6
Телефон: 9888904016
Рейтинг: 0
|
Най-сетне видях написано защо боксера на Субару е толкова капризен на тема масло. Благодаря! Иначе по-горния пост е напълно логичен. Девет години карам BMW и това са коли на които им се взима душата от шпорене, а ядове с маслата от т.н. група 3 нямат и спокойно си достигат над 500.000км при редовна смяна, че и много отгоре. Мразя американците и ако има Немско или Европейско или дори Японско масло с конкурентна цена/качество ще избера него. Факт е, че германците правят много по-напредничави и технологични мотори от американците. Справка http://www.ukipme.com/engineoftheyear/ Странно ми е, че примерно БМВ препоръчва Кастрол тогава, а не АмсОйл? Политика или нещо друго? Не се заяждам. Просто се опитвам да мисля логично. Наистина е странно как цял свят си кара с макс. група 3 и дори по-долни боклуци и няма проблем?
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 2:45 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
=Alex= написа: Здрасти. Днес явно е натоварен форумен ден Май така се получи,да  . =Alex= написа: Гледай сега, всичко това до голяма степен е психология, свързана с вродената резистивност на хората към ПРОМЯНАТА. Хората като цяло не обичат да се променят, да променят нещо в живота си, това им генерира дискомфорт и ги изкарва от зоната на комфорта. Така е и с маслата. Ние тук обяснихме две от най-важните неща - че не всичко, маркетирано като синтетика е такава (случаят с група 3), и обяснихме най-важното - значението на base stock-a за качеството на маслото. Предполагам, че ще се съгласиш, че преди това повечето от хората в БГ идея си нямаха от тези две най-важни неща. А това неминуемо води до подсъзнателна нужда от промяна. Тя, обаче, не е задължителна, а просто човърка съзнанието на хората, което е добре. Защото така се ражда прогресът - когато хората сами осъзнаят нещата Абсолютно  .
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 2:50 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
=Alex= написа: Божо, изключително изненадан съм от този твой пост, а и от следващите ти.
Защо да "избързваме"? Казваш истинската синтетика е скъпа и малко хора биха карали с такава? Това категорично не е вярно и много пъти вече обяснявам чисто икономическата изгода от карането с хубаво масло (да не говорим, че е много по-добре за мотора и агрегатите). Много пъти вече сме обяснявали преимуществата на истинската синтетика и минусите на минерални, полусинтетични, че даже и на тези, маркетирани като "синтетични" (група 3) масла. Смятах, че вече е ясно и няма смисъл през пост да обясняваме защо масло, което е създадено изкуствено, по химически път с една-единствена цел - да смазва възможно най-добре и в което просто няма нито една молекула, която не трябва да е там, е в пъти по-добро от отпадъчен петролен продукт, извлечен от земята и пречистен, в който все още има много примеси и е просто ПРИГОДЕН да смазва.
Именно целта ми беше, да те провокирам да наблегнем отново на смисъла от добрите масла. Струва ми се, че нямаш идея с какво масло карат хората - Вероятно 50-60% от Субару-тата в България се карат с някакво 10W-40 и афтърмаркет филтър за 10 лв. - 50 лв с безплатна смяна. Това на 10 000 км - 0.5 лв./100 км. При американците това е над 90% при това с минерално. Финансовата изгода е невъзможно да я докараме. Идеята ми беше да се покажат примери както Агента или тестове, картинки и т.н. за да помогне хората да се замислят. Много от тях са се замислили и са направили следващата стъпка - група 3 маслата: 5 литра Motul X-cess 5W-40 струва 80 лв /дори и по-малко/ - справка форума. Събира 4 и малко и остава за доливане. Оригинален филтър 16 лв. Смяна на 10 000 км - 0.96 лв/100 км. и те смятат, че са направили добро на колите си давайки двойно повече пари. Изведнъж те виждат, че за наистина добро масло трябва близо тройно и на това да дадат и да се надяват на двойно по-голям ресурс, при който идва 1.2 лв/100 км.
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 3:07 pm |
|
|
|
ivodanov
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 4:29 pm Постове: 512 Местоположение: София
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117  
|
|
И аз лично благодаря на Алекс за синтезираната информация за маслата! На мен ми беше много полезно да науча някои основни неща за видовете масла и приложението им при субару моторите по-специално. До сега не съм се замислял в детайли, доверявал съм се на преценката на сервизи, където са обслужвали колата. За себе си вече съм взел решение, само не разбрах дали AMS Signature 10W30 да сложа или с друг вискозитет?
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 3:36 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Колега пачник, и аз без да се заяждам, но вече започвам да се чувствам безкрайно глупаво да говоря едно и също. Моля те, сложи си ръката на сърцето и сам си отговори, прочете ли изцяло и внимателно моите постове на тази страница, преди да пуснеш поста си? Защото ако отг. е ДА, едва ли щеше да напишеш този пост. Нека имаме и поне малко взаимно уважение - отделих си почти целия ден за тези дълги постове, а не е като да нямам достатъчно друга работа. И е малко тъпо след това да видиш как минава някой - мята едно око по диагонала, хваща от началото, средата и края по една дума и сглобява казус "без да се заяжда". Карай си колата ако искаш и с айрян - колата си е твоя. За БМВ-тата, ако го чувстваш като необходимост - пусни си отделна тема, ще пишем там. Просто за твое инфо - аз съм имал 3 БМВ-та - 2 от тях М5 и едно 540. Позволи ми любезно да не се съглася с теб за пословичната им здравина и пробези по половин милион км, защото и на 3-те моторите им съм ги правил тамън по няколко пъти. Едната М-ка показа биелата през блока именно заради прекрасния им Кастрол 10W-60, то не бяха вечно вейнали ваноси, то не бяха бобини, то не бяха жаби, сегменти, то не беше невъзможния за уплътняване интейк на техния V8... чудо някакво... Не мога да ти опиша колко щастлив бях след като ги продадох. Нека не наакваме тази тема в типичния ни БГ форумен стайл. Не забравяй, че нищо в тази тема не е задължително със законова сила. Ако нещо не те кефи - игнорираш и подминаваш. Мога да те уверя, че това е една от най-стойностните теми в БГ авто форуми и моля да я запазим такава, а не да я обръщаме в безсмислени спорове колко е здраво бенвето, и как ако караш грес и нафта вместо масло - няма се счупи. Всичко е въпрос на свободен избор. Както вече казах - ако нещо не те кефи - подминаваш и не взимаш предвид нищо от тукашното инфо. Така биха постъпили интелигентните хора. И повярвай ми - целия свят НЕ кара с група 3. Ако не ми вярваш - просто погледни чуждите форуми в маслените им теми. Благодаря. ivodanov написа: ...За себе си вече съм взел решение, само не разбрах дали AMS Signature 10W30 да сложа или с друг вискозитет? Извинявай, пропуснал съм това в навалицата  Можеш да сложиш което РАО/естерно масло ти харесва - дори не е задължително да е Амс - просто с тях бяха примерите. Може да е Fuchs, може да е Liqui Moly, може да е немски Кастрол (правен за техния пазар), може да е Royal Purple HPS, каквото искаш, стига да е от съответните групи 4 и 5. Има доста сериозен избор. Имай предвид, че при различните производители при един и същи посочен вискозитет често маслата са много различни. При Амс можеш да сложиш 5-30; 10-30, или още по-добре за твоя случай - Premium Protection 10W-40. При Ред Лайн, примерно, 0W-40 ще е по-вискозен, отколкото Амсoвите 5-40. При Fuchs/Silkolene (Titan Pro-S) - 5W-40 е повече от ок... Което и да избереш, му дай едни 10,000км, за да заработи на макс, като преди това, ако не проблем, направи engine flush. 
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 3:51 pm |
|
|
|
proscrip
|
|
Тъй, за споделя някой друго впечатление от 0В40 - Редлайн от румънския им дилър, 220 лв 4.9 л масло и оригинален филтър от тук.
Въпреки, че досега нямах проблеми с маслото, просто защото усещах колата кога и идва нагорно и крака до 4000 оборота, а тя милата много лесно си скача на 7200.
С чиста съвест мога да спомена, че бяха правени промени при нея и с това масло, може би е с едни 60-70 магарета отгоре, но мазния звук от двигателя ме изуми, аз съм с хидравлични повдигачи, отделно ми лопат буталата, но това си е типично за малетата, освен и малко голямата хлабина, която оставих аз, в момента се чуват единствено инжектори, оътначало се чуваха и буталата, но след 1000 км започнаха да утихват, идея нямам от какво е, освен да е депозит на някои от компонентите на маслото, защото маслото намаля с едни 200-300 грама, а определено не е минало иззад турбината, друго нещо - аз съм с Ихи вф 24 - уникален звук има таз тубрина - все едно пускам чешмата в банята, афтърспула, който имат лагерниците след като се изкл двг го имах и преди но - макс 20 сек, сега се чува близо 2 пъти повече как се върти турбината на изгасен мотор.“Не на последно място, разхода ми падна - едва ли е заради допълнителните коне, а въпреки тях - ходих до Ахтопол и обратно като началото на юни - със същото каране и път даде 8.5 сега ми даде разход 7.5, което имаше извънградско старото ми атмосферно Легаси.
ПП - работното налягане на маслото ми преди имаше леки флуктоации - на празен ход държи, но под товар играеше леко, сега е като залепено и малко по-високо 6 бара, на скорост на 3500 загряла.
Да си призная, няма особена разлика в цената на придобиване, ама пък ме кефи кво е мазно сега сякаш двигателя работи потопен в басеин
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 4:24 pm |
|
|
|
neno_11
Регистриран на: Пон Фев 22, 2010 12:02 am Постове: 748 Местоположение: Добрич
Автомобил: WRX
Рейтинг: 84 
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 7:14 pm |
|
|
|
Пламен Янев
Регистриран на: Вто Мар 12, 2013 5:21 pm Постове: 180 Местоположение: Търговище
Автомобил: Impreza Outback 2005;Оutback 2020
Телефон: 0894736253
Рейтинг: 181    
|
|
Такаа,понеже ние много обичаме да смятаме,как,какво и дали......ще постна и аз една сметка.
При една нормална смяна на посочените от колегата Alex масла на около 10-12хил.км какво се получава. Ако колата с такова масло,даде 1л.понижение на разхода на 100км.,то за 12000км(120.100),то имаме 120л. бензинче по малко разход,та 120л.бенз.=300 левчета икономия.Ми то маслото барабар с Nano-филтъра ми и два без пари.
Изключвам абсол.точните сметки на Alex,в по-предните му постове.Благодарности за всичко,което досега изнесе като инфо.
Аз за мен съм си решил(тук поговорката ще я обърна).скъпото излиза ефтино !
|
|
12
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 8:04 pm |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
Aлекс, имам един въпрос - ако сипя Ред Лайна и му сложа филтър Ашика (Джапан Партс), ще се прецака ли много? И ако да, откъде да търся нано-филтър и какъв препоръчваш? 
|
|
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 9:59 pm |
|
|
|
1040
|
|
Ще съм малко в офтопик, но моля ви , когато членувате RedLine поне го пишете на латиница. Това "Ред Лайна" някак си не изглежда добре написано.
По темата: На пазара има филтри с двойна филтрация. За нашите коли модела е DC-05 на марката VIC. Разделен е на половина 20 микрона и другата половина 10 микрона. Нано филтъра с каква едрина е?
_________________ 1040 Subaru Workshop - Обслужване и поддръжка на Субару. Тенчо Владев-0896404074
|
|
15
|
|
| Сря Сеп 18, 2013 10:32 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
ти не си единствен случай. на някои направо не им се повярва какъв е резултатът. просто трябва време да сработи маслото от висок клас - депозитите от старите масла не могат да се изчистят лесно, те са ужасно устойчиви. едно от нещата които помагат много е раздаването на газ - така сегментите с по-силно се притискат към хонинга на цилиндъра, и по-бързо се изчиства хонинга. отделно защитният слой който се получава по останалите триещи части - и резултатът е намален разход на гориво, по-тих и спокоен двигател. колага DDD, аз също карам бронирани японски двигатели - имам две тойота с 4АГЕ, и субару СТи. и резултатът от прекъсвачи с масло нисък клас е плачевен, имам датчик за налягане на маслото(и на трите коли) и по него се вижда какво точно се случва само след едно изнасилване - т.е достатъчно е САМО един едиствен път да се назори колата, и налягането на маслото пермаментно става по-ниско, и на празен ход, и в обороти - докато не се смени маслото. дори и 500км пробег да има, резултатът е един и същ. затова отдавна ги карам само с 5в40 пълна синтетика(в момента с масло Ксениум, а субаруто е с мотул 5в40 300в). едната ми тойота преди се караше 4-5 години постоянно по състезания, целогодишно - дрифт, тайм атак, зимно каране... тя е комай единствената кола в любителските шампионати, която НИКОГА не е чупила двигател, субаруто също никога не е чупило двигател - а в същото време доста хонди издъхнаха. така че не мога да приема твърдението че хонда с нисък клас масло се чувства добре, няма как високооборотен двигател да понесе такова нещо. губи компресия, пада му мощността, вдига разхода. ако сега тази хонда за която говориш - я сложиш до хонда с поддържан двигател, и карана само с хубави малса, разликата ще лъсне веднага.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Чет Сеп 19, 2013 1:50 am |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
не трябва да сравнявате двигателят на субару с други двигатели. той е високотехнологичен, компактен, на малки хлабини - при него обслужването за 150кс и за 500кс е ЕДНО и също, а маслената му система работи достатъчно ефективно, ако се обслужва според фабричните спецификации - без значение дали двигателя е тунингован турбо или фабричен атмосферен, констукцията е една и съща! има разлика само в режимите на натоварване - но сглобяването на двигателя е едно и също, макар че някои се презастраховат с по-големи хлабини и по-гъсти масла като правят тунинг - т.е. губят мощност за сметка на по-добра защита.
отделно - двигателят на субару е хоризонтално разположен. главите винаги са пълни с масло. затова и протичането на гумените уплътнения и семерингите е доста често срещано при некачествени или презорени масла. появява се и разход на масло - защото сегментите са винаги оляти с гадното масло и нагарите се трупат доста по-бързо. затова и този двигател е по-капризен на масла, такава му е конструкцията.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Чет Сеп 19, 2013 2:16 am |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
BAlexandrov написа: Мисля, че малко избързваме с тази тема - препоръчват се скъпи масла, които малко хора ще си купят - просто са на двойна цена. Естествено тези, които карат спортно вече знаят какво трябва да се ползва.
ми не е така, никак даже. аз предлагам и мотул, и енеос, и редлайн, и амсоил - и на цивилните, и на бигачките. това което се харчи повече е именно премиум класът. важи и за маслените филтри - имаме проблем с доставката точно на високият клас филтри, от по 60лв, свършват моментално. идват коли различни от субару, темата става популярна и извън този форум - мазди, хонди, тойоти, аудита - и аз им обяснявам, че можем да им доставим само с поръчка, защото обслужваме предимно субару и мицубиши. това че по другите сервизи не подават и ноу хау на клиента - не означава, че клиента би предпочел по-нисък клас масло. елементарната математика която Алекс ви направи, аз я правя на всеки клиент - т.е. давам му право на избор. това обаче не е практика в бг - в 99% от случаите просто се казва това масло е хубаво и евтино, и клиента си няма хал хабер какво му се сипва в двигателя. имаме коли, които чакат по месец и повече само за скъпото масло - има проблем с доставките, оказа се че да купиш десетина шишета е лесно, но да доставиш цяло пале с налична гама е много по-трудно. когато клиентът има избор, и знае каква е разликата между едното и другото - картинката се променя драстично. развитието на тази тема е само едно от нещата, които се опитваме да наложим като начин на мислене. това в БГ е сериозен проблем. премиум обслужването на автомобилите е нещо доста непознато. и хората по инерция си мислят - че излиза и скъпо. но простата математика показва съвсем различни неща. няма как да идеш във Фантастико, и за бутилка уиски да платиш цена като за кисело мляко. дори по магазините за хранителни стоки вече има специално оборудвани щандове с премиум продукти, както е по белият свят. влезте във фантастико, идете на премуим щанда, с био продуктите, и си вземете оттам боза. после вземете обикновена боза - и сравнете етикетите и съдържанието. за това говорим - при колите е същото. обикновено масло 5в40 и премиум масло 5в40 нямат НИЩО общо по между си, освен думата масло.
|
|
|
|
| Чет Сеп 19, 2013 2:37 am |
|
|
|
Jores
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120  
|
1040 написа: Ще съм малко в офтопик, но моля ви , когато членувате RedLine поне го пишете на латиница. Това "Ред Лайна" някак си не изглежда добре написано.
По темата: На пазара има филтри с двойна филтрация. За нашите коли модела е DC-05 на марката VIC. Разделен е на половина 20 микрона и другата половина 10 микрона. Нано филтъра с каква едрина е? Мда, не звучи добре, да го кажем Ред Лайн-а Да си държим на кирилицата. (В Русия например всяка компания трябва да си изпише името на кирилица и няма тън-мън) Обратно към темата - има ли значение дали колата е дизел или бензин относно филтъра? А откъде се купува този филтър? 
|
|
|
|
| Чет Сеп 19, 2013 9:21 am |
|
|
|
=Alex=
|
agent dust написа: ... обикновено масло 5W-40 и премиум масло 5W-40 нямат НИЩО общо по между си, освен думата масло. Краси както обикновено ги каза нещата директно и в едно изречение - като общото между стол и електрически стол Вчера си говорихме, че се подготвя нова класификация за маслата, която би следвало да влезе в сила някъде през 2014-2015. Сегашните класификатори позволяват много широк диапазон, което води до съществени разлики в две уж еднакви масла 5W-30. Имайте предвид, че масло от група 3 и масло от група 5 са почти винаги с много разлики в останалите параметри и наистина нямат много общо, въпреки, че и двете могат да бъдат 5W-30. Това се забелязва дори и при масла от еднаква база (примерно гр. 3). Да не говорим, че доставчиците на "бази" предлагат до 6 различни качествени нива - и всичките те попадат в една "група", примерно РАО... и става страшен мармалад, но да не влизаме в излишни технически подробности... Jores написа: Обратно към темата - има ли значение дали колата е дизел или бензин относно филтъра? А откъде се купува този филтър?  Жорка, доколкото знам - дизеловите боксери са с различен филтър. Поне аз не съм убеден, че американците@Amsoil го правят. Можеш да провериш в Регалис Трейд дали Royal Purple произвежда нано-филтър за дизеловите Субара (абстрахираш се от Falex видео-тестовете на сайта им  )
|
|
|
|
| Чет Сеп 19, 2013 10:15 am |
|
|
|
DDD
|
agent dust написа: колага DDD, аз също карам бронирани японски двигатели - имам две тойота с 4АГЕ, и субару СТи. и резултатът от прекъсвачи с масло нисък клас е плачевен, имам датчик за налягане на маслото(и на трите коли) и по него се вижда какво точно се случва само след едно изнасилване - т.е достатъчно е САМО един едиствен път да се назори колата, и налягането на маслото пермаментно става по-ниско, и на празен ход, и в обороти - докато не се смени маслото. дори и 500км пробег да има, резултатът е един и същ. затова отдавна ги карам само с 5в40 пълна синтетика(в момента с масло Ксениум, а субаруто е с мотул 5в40 300в). едната ми тойота преди се караше 4-5 години постоянно по състезания, целогодишно - дрифт, тайм атак, зимно каране... тя е комай единствената кола в любителските шампионати, която НИКОГА не е чупила двигател, субаруто също никога не е чупило двигател - а в същото време доста хонди издъхнаха. така че не мога да приема твърдението че хонда с нисък клас масло се чувства добре, няма как високооборотен двигател да понесе такова нещо. губи компресия, пада му мощността, вдига разхода. ако сега тази хонда за която говориш - я сложиш до хонда с поддържан двигател, и карана само с хубави малса, разликата ще лъсне веднага. Всичко което казваш е така,може би аз не се изразих правилно или вие не ме разбрахте правилно.Аз говоря за изцяло стоков нормален автомобил(евридейка).Не говоря за бронирани японски машини.Просто колата профилактично си я вкарвах във високи обороти.Не съм казал,че съм карал с нисък клас масло,просто като изчетох цялата тема за маслата,се оказа,че е бил нисък клас  .Ако трябва да бъда по-конкретен,колата се караше с масло пълна синтетика 5w40-Motul,Repsol,Fuchs titan.Просто смяната ма маслото винаги е била на 13-14 хил.км.,а се оказа,че е трябвало да го сменям на 5-6 хил.макс,което си е притеснително.И дадох пимер именно с Хонда,тъй като както сам каза двигателите им са високооборотни и вадят конете си и въртящия момент при сравнително високи обороти.И именно от тук дойде и въпроса,че ако наистина нещата бяха толкова плачевни с тези масла-двигателя трябваше да е изтропал.Разбира се Хондата,не съм я вкарвал в "лютеницата" ежедневно...,но все пак достатъчно.Както казах и в предходния ми пост,преди да се появи това подробно инфо за маслата,всеки караше с тези масла с надеждата ,че кара с много добро масло,а в последствие се оказа че това не е точно така.Това е.
|
|
|
|
| Чет Сеп 19, 2013 10:28 am |
|
|
|
xander
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 8:39 am Постове: 429 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
|
Здрасти адаш, Аз да задам няколко въпроса. В момента съм с Мотул 8100 X-cess 5w40, сега това хубаво масло ли е, че в едни от постовете видях, че е група 4 пък сега, че е група 3 и вече се обърках? Освен това мисля да пробвам да видя как се държи сега колата с някое от група 4-5, че нещо след последната смяна на масло, трака (предполагам piston slap, че е само докато загрее). Та коя бихте ми препоръчали? Каква почистваща добавка е хубав да сложа преди маслото? П.С. Колата е WRX GF8, с лека тунинг (декат генерация и надута турбина), ама е на газ. Верно не я карам на газ сега ама мисля да почна, че излиза доста по-евтино. 
|
|
|
|
| Чет Сеп 19, 2013 7:11 pm |
|
|
|