Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
=Alex= написа:
30 год. стаж в ЦРУ намира всичко :D Батя, това е хубаво местенце, но няма за RCS...

Тия МСДС шийтове си ги пишат като автобиографии - специално на Равенола, отварях на VSI 5W-40 от различни източници - различни данни.
На финала намерих на братушките линка, там са го разнищили в стил НКВД :D , ама трябва 1 месец четене - не съм чак такъв мазохист :giggle:

Според мен това масло е "интересно" като ТТТ данни:

Ravenol VSI 5W-40, 4 група, няма данни за 5-та нито за присадки.

Viscosity 100C = 13.8
Pourpoint = -45C
Sulfated Ash = 1.1
Zinc = 0.13
Phosphorous = 0.12
Noack = 9.3
TBN = 11.2
VI = 174
FlashPoint = 232C
HTHS = 4.1

Данните са от Руски представител на Равенол.

Батя как ти се струва това олио?

Вто Окт 01, 2013 3:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Ами харесва ми - това ми звучи вече като истинко РАО масло (с 15-20%) естери, като повечето РАО формули... добър температурен диапазон, доста висок TBN, добър вискозити индекс, даже доста добър... но леко нисък HTHS като за 5W-40. Обикновено ако е клас 2 или 3 РАО с пакет от ди-естери или полиол естери при 5W-40 HTHS ще е около 4.4 - 4.5, но въпреки това - над 4 си е достатъчно добро (пример - Red Line 0W-40 е с HTHS 4.0). Само не разбирам в какви мерни единици са дали цинка и фосфора - явно не са в ppm (parts per million)... но така или иначе - аз спокойно бих му гласувал доверие. Със сигурност ще работи добре. Ако и цената е ок и съпоставима с останалите масла от група 4 и 5, значи е чудно (и крайно неподходящо за дизели с DPF) Това също ще е подходящо за Субарата на повечко км, които пердашат на газ (заради високия си TBN), но с цената на малко повече депозити...
Изобщо, РАО гамата на Ravenol ми допада... много балансирани масла, въпреки, че не са от "известните" (но и точно там са най-качествените масла, при не много рекламно/маркетингово известните марки)
P.S. Въпреки, че никъде не пише за базата му (за разлика от други модели на Ravenol) не ми звучи като да е група 3... няма как да извадят подобни характеристики само с нея, но може да има някакво съдържание на качествена гр. 3/3+ вътре. Напоследък става популярно да се миксират гр. 3, 4 и 5... или 3 и 5...(Мотул, М1 и др.)

Вто Окт 01, 2013 4:14 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

http://www.avtobazar.com/forum/viewtopi ... 11#p137679

В тая тема са данните от Руския представител - 5-то и 9-то мнение ако не греша. Маслото е 4-та група, без фрикшън модификатори.
Друг въпрос колко това е гаранция за данните, но щом се произвежда и продава в Германия, би трябвало да си е чиста 4-ка.

в линка по-долу има и тест на ново масло и след 6000км какви стойности запазва, което е още по-интересно:

http://www.oil-club.ru/forum/topic/3536 ... ge__st__45

Вто Окт 01, 2013 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Да, вероятно е така, както казват братушките - група 4 ще е (и на такова си прилича), но съм почти склонен да хвана бас, че има и група 3 вътре. Ясно е, че ще ползват база на Exxon Mobil - те все пак са един от топ производителите и масово ги ползват в добрите масла... Но това в случая няма значение. Няма начин да няма friction modifiers при RC (Resource Conserving) масло, но и това не бива да те притеснява - дори си е благиня. Като цяло - хубаво си е маслото... виж, оня пич от руския форум Поршета кара с него :D

Евала инак на руснаците - грамотно си избират маслата...
Стана ми забавно с един от коментарите:
Цитат:
- что за зверь такой Behran Base Oil SN 350 (Bulgaria)?

Вто Окт 01, 2013 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
То това верно забавно Behran Base Oil http://www.alibaba.com/product-free/224 ... N_350.html http://www.nktoil.com/

:facepalm:

Вто Окт 01, 2013 5:16 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
=Alex= написа:
Нито една кола няма да се разсърди, ако й сменяш хубаво масло (разбирай група 4 и 5) на 8,000км, дори на 1,000 ще те обича повече, но не е нужно, защото на практика ще изхвърляш масло, в почти перфектно състояние. Не може да се генерализира така - не е професионално, нито правилно.

Добре...и аз имам един левашки въпрос....относно по-честата смяна на маслото. Ровейки преди известно време из четивата попаднах на линкове от един форум—в друг—в трети—пети и така до Bob is the Oil Guy, където стана на въпрос в една тема, че честата смяна на масло, не била съвсем безобидна. Противно на това, което аз примерно имах като мнение. Не помня никнейм или име — някой си там пич твърдеше, (преразказвам по бегли спомени) че в първите 1600-2000 мили миещите добавки вършейки своята работа влошават смазването (след този пробег те вече не функционирали), свалят масления филм и този период се явявал критичен за всички детайли на ДВГ, което ще рече, че ако на всеки 3000 км сменяш масло си винаги в тази критична зона. Спомням си още, че вади някакви лабораторни проби, които установиха, че на 15-20 000 маслото му има по-добри функции отколкото в самото начало, ако не се лъжа даже написа, че чак на 50 000 се наблюдавал някакъв спад в качествата на маслото тествано в неговия автомобил. Ей такива едни работи, и някой друг може да го е чел, може да го цитара по-подробно, би било супер даже, но в общи линии мисля се разбра въпроса. Има ли нещо вярно и отнася ли се за всички групи еднакво?

BTW, това горе дългото наистина ще го изтрия, защото е копи-пейст общи приказки, без лоши чувства към колегата \/

Вто Окт 01, 2013 6:11 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 130
Автомобил: VW Passat
Телефон: 0899 951 395
Рейтинг: 337
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Impreza94 написа:
... и някой друг може да го е чел, може да го цитира по-подробно, би било супер даже, но в общи линии мисля се разбра въпроса...

Струва ми се, че съм го записал от българския VW-форум доста отдавна, но се отнася за дизеловите мотори на VW. А ето и мнението на колегата:

" VW- СМЯНА НА МАСЛОТО НА ДВИГАТЕЛЯ

АВТЕНТИЧНИЯТ ИНТЕРВАЛ ЗА СМЯНА НА МАСЛОТО НА ДВИГАТЕЛЯ, ОДОБРЕН ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ Е 48000 КМ – ДА ТОЛКОВА!!!
VW решава да намали от 48000 на 16000 км и знаете ли защо?
Защото хората като Вас:
1) Не четат упътванията
2) Не вярват на автопроизводителите
3) Не спазват инструкциите
4) Не успяват да следят редовно индикаторните светлини

VW не желае смяна на маслото на други интервали освен 16000 км.
Поради начина на действие на маслото върху двигателя трябва да знаете,че късите интервали на смяна на това масло УВЕЛИЧАВАТ ИЗНОСВАНЕТО! Не спорете с мен, а отделете малко време и проследете темповете на износване!
Маслото има 2 основни съставки срещу износването на двигателя – първата осигурява защита чрез отмиване, или играе ролята на детергент- тя измива вътрешните повърхности, неутрализира киселините, разтваря саждите и т.н. Tази добавка е особено специфична за дизеловите двигатели.
Втората съставка е противоизносващата – тя предпазва двигателя особено там, където разстоянието между частите му е много малко и има опасност от триене на метал с метал. Тя играе роля и в лагерите, повдигачите, зъбните колела, буталните болтове и някои други подвижни части. Сега внимавайте- тази, втората съставка е по-малко от 3% от общия обем на маслото.
Двете съставки осигуряват 90% от общата функция на маслото! Те изискват необходими температура и налягане, за да се свържат с критичните повърхности, поради ниската си концентрация. Например при двигател в работен режим в мястото, където зъбите на колелото движат повдигачите и налягането е 90 000 паскала дебелината на слоя масло е 1 микрон. След като само 3% от маслото е с противоизносващи свойства, ще са необходими стотици и хиляди цикъла на преминаване на това място, за да се оформи достатъчен защитен слой на това място.
Всеки би стигнал бързо до извода, че при „старо” масло тези добавки са вече на мястото си, нали? Не съвсем! Помните ли първата съставка – детергента, която измива отвътре двигателя? Тя много бързо се „износва” след смяна на маслото, защото първата й среща е с останалото от смяната старо масло. Тя, ако щете, намалява и ефективността на противоизносващата съставка... Виждате ли как стоят нещата?
Преди да продължим, нека да отбележим, че още в началото маслото започва да предотвратява всякакво слепване или залепване на частици по вътрешните повърхности на двигателя. Те са уникални за дизеловия двигател и затова ако веднага след смяната маслото е черно – то просто си е свършило работата и е попречило на саждите да залепнат някъде или да се слепят помежду си…
Връщаме се при детергентите и високото налягане, където микрозащитният слой не е бил завършен напълно- наново е бил започнат при вливането на новото масло, то е започнало да промива наново двигателя, да неутрализира киселините и т.н. И докато детергентните свойства на маслото се запазват през първите 1500 км, противоизносващите имат регенериращи свойства, т.е. те запазват свойствата си, ако вече са създали защита от износване на определено в двигателя място.
Вие прекъсвате защитния цикъл на маслото на няколко етапа:

I етап – Детергентите премахват от вътрешните повърхности различните замърсители, неутрализират киселините и вкарват всичко това в циркулиращото масло, като това става през първите 800 – 1600 км след смяна на маслото.
II етап – Запазеният вискозитет на новото масло осигурява качествена защита от износване чрез създаване на защитен филм по повърхностите. Макар, че и тази фаза е през първите 1600 км и не успява да създаде достатъчно стабилен защитен слой, тя е приемлива, защото през нея се отмиват и доста механични замърсители, които биха увредили по-дълготрайно двигателя. През тоя етап индексът на износване на двигателя (ИИД) е 5 – 10% за всеки 1000 мили или 1600 км.
III етап – Детергентите се използват напълно и защитният слой/филм по критичните повърхности се оформя. Всички съставки на маслото работят в синхрон и ИИД спада до 1-2 % на 1600 км.
IV етап – на „дълготраен мир” – маслото функционира равномерно: защитният филм е формиран навсякъде, вискозитетът на маслото е в перфектно отношение с двигателя, детергентите постоянно пречат на слепването на саждите и другите замърсители и ИИД е като в III етап.
V етап – на износване на маслото– то увеличава вискозитета си (изтънява); местата с високо налягане се покриват с микроскопични метални частици, резултат от износването и от изтъняване на защитния слой масло; през този етап се увеличава ИИД и достига от 3 до 8% (нали забелязахте, че ИИД тук все пак е по-нисък от I и II етап!?)
А според опитите във VW, сериозните промени в маслото се забелязват едва след 30000 мили/48000 км...
Ето как се променя ИИД („Fe” в оригиналния текст означава, че индексът е отнесен конкретно към желязото като основен материал в двигателя) в зависимост от интервала на смяната на маслото (резултатите са на базата на реални проби от маслото на ТД двигатели):

ИНТЕРВАЛ ОБЩ/СУМАРЕН ИИД СРЕДНО НА 1600 КМ
1600 км 10 % 10 %
4800 км 10 + 2 + 2 - 14 % 4.6 %
8000 км 10+2+2+2+2 – 18% 3.6 %
16000 км10+2+2+2+2+2+2+2+2+3 – 29% 2.9%
24000 км 10+2+2+2+2+2+2+2+2+3+3+3+3+3+
+3 - 44% 2.9%
32000 км 10+2+2+2+2+2+2+2+2+3+3+3+3+3+
+3+3+3+3+4+4 - 61% 3.3 %

Смята се, че когато ИИД е 5-7% на 1600км, маслото е за смяна. Аз лично го сменям на 40000 км и досега не съм достигнал ИИД 5%
Така че, когато някой сменя маслото на 5 или на 10000 км, той прави 2 неща:
- удвоява броя на детергентните цикли като цяло
- удвоява броя на етапите, през които двигателят е с най-висок ИИД

А ако някой започне да ви убеждава, че късите интервали на смяна на маслото са добри за двигателя- той просто не знае какво говори! "

Вто Окт 01, 2013 7:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Да именно, това трябва да е превода.

Цитат:
А ако някой започне да ви убеждава, че късите интервали на смяна на маслото са добри за двигателя - той просто не знае какво говори!

Нашата тема е за Субару, но и Субару има вече дизел, освен това условията за бензин и дизел едва ли са толкова различни по отношение на това, което е засегнал колегата, като проблем. На мен ми е крайно интересно да науча каква е истината. Сам с моите познания не мога да определя.

Вто Окт 01, 2013 7:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 63
Автомобил: Forester
Рейтинг: 34
От звездите одобрен
Цитат:
Не спорете с мен...

Цитат:
Виждате ли как стоят нещата?

Цитат:
Аз лично го сменям на 40000 км...

Само на мен ли ми се струва, че на тоя сюрреалистичен текст за маслата му е "леко" в повече наивния мистицизъм... Написано е в такъв тон, че едва ли не авторът след продължителни контакти с отвъдното най-сетне е склонил да разкрие на простосмъртните светата истина за маслата. Тоя ентусиаст много ми се ще да си публикува резултатите от лабораторния анализ (UOA) на това масло на 40 000 км :facepalm:

Последна промяна andrey на Вто Окт 01, 2013 9:25 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 01, 2013 8:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Колега Николов,

Този цитат ми прилича на реч на евангелист-сектант... :pardon:
Хем да не се спори с него щото е гуру-то на двг-то, хем щото тестовете на Фау Ве казвали еди какво си...

Още помня времената в които се твърдеше масово че маслото на АТ кутията на МБ не се сменяло щото видиш ли било вечно... :-~ Т.е. колкото е изкара колата де :facepalm:

С моите скромни 200 000 км на Субару НЕ съм попадал на масло което да изкара повече от 7000км без да почне да става на чорба или да има нужда от доливане

На ФВ може и да минат тия тестове но в лабораторни условия, на двигател който най-вероятно не се гаси по време на теста, и т.н. специфики неприложими за нормалната употреба.

И не на последно място - говорим си за Субару, не за Опъл, Гоуф, Биймър и т.н. Който има друго съмнение относно интервалите да чете манюала на Субару за интервалите, от там колкото по качествено олио, толкова по-добре.

Аз лично имам опит и пример с такова масло макар и не на 7000км все още, но плюсовете са очевадни... За да не се счита за реклама няма да се потретвам с този пример ( Алекс :beer: )
 6

Вто Окт 01, 2013 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Impreza94 написа:
Добре...и аз имам един левашки въпрос....относно по-честата смяна на маслото. Ровейки преди известно време из четивата попаднах на линкове от един форум—в друг—в трети—пети и така до Bob is the Oil Guy, където стана на въпрос в една тема, че честата смяна на масло, не била съвсем безобидна...

Добър въпрос, но много дълъг. Ще попишем и по него тези дни, само да остане малко повече време... няма кратък и ясен отговор в стил - да, добре е, или не - не е добре. Зависи от много фактори.

Nikolov написа:
Струва ми се, че съм го записал от българския VW-форум доста отдавна, но се отнася за дизеловите мотори на VW. А ето и мнението на колегата:

" VW- СМЯНА НА МАСЛОТО НА ДВИГАТЕЛЯ
Това направо не е за вярване - 4 пъти го препрочитам и не мога да го асимилирам. Предполагам, че е сглобявано от няколко места, превеждано и пак сглобявано... защото има идея, но е толкова далеч от материята, че идеята е тотално изкривена.
Преди всичко - отново генерализиране - за маслата ама изобщо не може да се генерализира в стил "трябва да се прави това-и-това и да се сменя тогава-и-така. Такъв подход говори за тотален непрофесионализъм. Няма универсална рецепта и всеки, който дава такава явно не е в час. Защото:
1. Зависи много от конкретното масло, от типа на използваната база и добавки и цялостно - от качественото формулиране на маслото. Ако за едно истинки качествено и добре формулирано масло, примерно микс от РАО и естери, с много агресивен пакет добавки и висок TBN не са никакъв проблем 40,000км, то, за едно лошо формулирано масло от група 3, или по-лошо - полу-синтетика или още по-по-лошо - минерално, при 40,000км двигателят ако няма да е блокирал, то ще е пред блокиране, да не говорим каква глеч ще е вътре в него - няма да могат да се видят железата.
2. Зависи много от режимите на каране/работа на ДВГ - в Германия е едно, в Дания - съвсем друго, в България - коренно различно. Магистрално каране по 300км/ден със 130км/ч, с по 2 студени старта на ден, перфектно чист въздух и качествено гориво е най-нежното нещо за маслото - така може да изкара почти до безкраен пробег (в рамките на 12-24 месеца). Затова и немците карат в лонг-лайф режим по 30,000км (но дори те не карат 40,000).
3. Зависи какви са приоритетите на собственика и конкретния сетъп на автомобила - точно тази точка не могат да си я набият в главата много хора и слагат всички под един знаменател. За мен може да е най-важно да имам максимална защита на мотора, включително и за зверско натоварване, но ще жертвам например дългия живот на катализаторите си, и ще имам нужда от честа смяна на маслото, заради многото zddp, което разказва играта на TBN-a (разбирайте, че маслото "загива бързо"). За някой от вас, обаче това може да не е нужно, а по-скоро да иска да сменя маслото на 40,000км - той ще трябва да използва друг тип масло и да шофира в други режими. Трети ще иска само максимална икономия на гориво и защита при студени стартове, защото има на ден по 10 такива, кара предимно на кратки разстояния и неговото масло ще свърши много по-бързо, отколкото на този, който кара по 300км магистрала на ден, следователно, този ще трябва да го сменя много по-често.

Не забравяйте най-важното - не бива да се тревожите за маслото, когато се загрява, а когато изстива. Знаете ли защо едно-времешните лади "4-ки" таксита издържаха по >300,000км без никакви драми, докато нашите, карани по 2-3 в седмицата и веднъж през лятото до морето едвам избутваха до 80-100,000км? Защото такситата не ги гасяха, бяха постоянно в правилния топлинен режим за маслото и двигателя. Защото нямаха студените стартове. Вероятно всички знаем, че над 90% от износването на мотора се случва по време на студен старт, заради неработещо в този момент Т О П Л О масло. Това е едно от най-важните неща, които незнайният гениален автор на VW-четивото е пропуснал да спомене. Например това, което той нарича "противоизносна съставка" - (тя не е само една, но нейсе) - Anti-wear пакетът работи като модификатор на триенето, когато маслото е студено и като Anti-wear, когато е топло. При какви точно условия от VW ни казват да караме 40,000км?

Няма смисъл да се коментира това цялото творение за VW, защото показва непознаване на химията, на начините по които се случват нещата с маслата и реакцията на компонентите в маслото при различните температури (дву и три-фазни пакети добавки и прочее). Крайно непрофесионално е да се каже "Сменяйте си маслото на 40,000км, защото карате VW" Това е страшна глупост и невъзможно генерализиране в индустрията. Аз ще допълня - карайте точно така, независимо как и с какво масло и от VW ще бъдат много доволни от вашия чест престой в сервиза и абонаментът ви за резервни части. Да не говорим, че много от твърденията в този текст са тотално грешни и истината е точно обратната (пример - етап 5, където маслото си увеличавало вискозитета (изтънявало)?! Точно обратното е - изтънява, когато му намалява вискозитета по една или друга причина. По-голям вискозитет -> по-"гъсто" масло -> по-бавна/ниска течливост. )

Не забравяйте и друго - целта на производителите на автомобили НЕ Е вие да карате ВЕЧНО техен автомобил! Тяхната цел е да ви П Р О Д А В А Т повече и по-често. Не вярвам да има някой, който да не разбира и осъзнава тези думи. Това са най-обикновени предприятия, които работят по всички агресивни закони на пазарната икономика и те трябва да продават, да печелят, за да съществуват и растат. Често в стремежите си към това - те дават супер погрешни препоръки. Ярък пример за това са "вечните масла" в модерните автоматични трансмисии - маслото било лайфтайм, не се сменяло, но всички го сменяте на по 50-60,000км, нали? :) Защото ако не го смените - кутията се чупи. Факт. Всички сме минали през това. Защото няма вечно масло - колкото и да е добро - то се износва, то оксидира и губи вискозитета си. Единствените "вечни" масла са в лабораторните постановки, където например едно РАО масло върти една незакачена за нищо скоростна кутия в помещение, където е 18С вече 15 години без да спира и било супер? Не се и съмнявам, но вие така ли си употребявате колите? Държите ги в хола на постоянна темп, не ги натоварвате, нямате студени стартове и ги слагате на ръчна газ на 2,500 рпм като трактор?

Отново да бъде казано - маслената индустрия е едно от нещата, за които не може да се генерализира, нито е редно да се слагат всички под общ знаменател. Това не е остро възпален апандисит, който ако не бъде опериран - пациентът гарантирано ще се сдобие с календар-ноут за мийтинг със Св. Петър. Материята с маслата не е черно и бяло, а много пъстра, с много нюанси и много "зависи-та / IF-ове".

Правилното масло и правилен интервал за смяна се избират след продължително събеседване, познаване на сетъпа на колата, особеностите, начин на шофиране, гориво, целите на собственика и още куп такива неща.

Ще пробвам тези дни да намеря няколко часа и да попиша за работата и депозирането на добавките, за раличните температурни режими на маслото и ролята им в жизнения цикъл на маслото... само време да остане...

Сря Окт 02, 2013 2:44 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Алекс на 39-та страница даваш пробег на Амсойл 25000 мили, а тук казваш, че 40000 км (25000 мили) са пълен абсурд и тотална лъжа към клиента. Дали пък VW не са си тествали колите с масло разработено за тях - техните коли, което нищо чудно да е 4 и 5 та група, също така тези тестове сигурно са направени там с висококачествени горива и тн, все пак поста е превод. За нашата действителност, с нашите горива, ОК, но защо за Германия/САЩ 40000км да не са реални? Нека не забравяме, че маслата от група 4 и 5 са създадени през края на 80-те години от Мобил, ако не се лъжа точната година на въвеждане в употреба е 88 в Макларън Ф1 при ерата Прост - Сена, та към днешна дата това е технология на има няма 25г. С риск да бъда оплют, но темата вече става защо само Амсойл и Ред Лайн и нищо друго или двигателите ви едва ли не ще са в коша, а пък тук в БГ си влизат нов внос коли на по 500К км, които никога не са виждали нито едната от двете марки, аз лично вече знам за 3 продадени Н6-ци, които в БГ са влезнали на по над 300К км, едната дори беше на 426К и според истинските им книжки, никога не са виждали някоя от тези марки.

=Alex= написа:
...........
AMSOil Signature Series 5W-30[/b]
5кварти х 36 лв = 180 лв.
Amsoil Nano-synthetic micron filter - 60 лв.
смяна - безплатна
ресурс - 25,000 мили, от които ние ще ползваме само половината - 20,000км
.............
.................
И по-горните цифри са при условие, че караш с Мотул-а двойно повече от нормалния му ресурс (5,000км реални за група 3, след което вече няма никой), а "хубавото масло" - го караш два пъти по-малко, отколкото му е ресурса. Ако, обаче в уравнението караме и двете масла на 100% от ресурса им (пардон - 200% за Мотула) - става драстично:

И каква стана тя - с хубавото масло е има-няма 3 пъти по-изгодно!

Ние, Българите трябва да се научим на думичката "дългосрочност"/Long-term, вместо да гледаме само колко струва дадено нещо в момента на покупката. Защото често се оказва, че нещо, което е с 50% по-висока покупна стойност, в дългосрочен план ни излиза 2-3 ПЪТИ по-изгодно.

Сря Окт 02, 2013 8:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 129
Автомобил: Легаси '99, 2.5, седан
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
eddy,
Цитат:
1. Зависи много от конкретното масло, от типа на използваната база и добавки и цялостно - от качественото формулиране на маслото. Ако за едно истинки качествено и добре формулирано масло, примерно микс от РАО и естери, с много агресивен пакет добавки и висок TBN не са никакъв проблем 40,000км,

Дали не четем Евангелието с рогата? :)

Сря Окт 02, 2013 9:33 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Както казва един приятел, покарал доста колици и занимаващ се само с автомобили:
"Двигател само от масло, не се чупи" :D
Знам, че звучи несериозно, ама пък и инженерната детайлност понякога изморява.
В този ред на мисли моето единствено притеснение, относно американските масла, е че са ..........американски .
Не знам но за мен това е нацията , която прави най-малко автомобили , които имат смисъл и принос за автомобилната индустрия въобще , как да имам пълно доверие и на маслата и. Осланям се винаги и на усещане за нещата, не само на факти, твърдения и т.н.
Има го и обратния момент. Колкото и да нямам доверие , реших да експерименирам и сложих ред лайн на едно легаси H6, стъпвайки на фразата :
"Двигател само от масло, не се чупи" :D

Сря Окт 02, 2013 11:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

eddy написа:
Алекс на 39-та страница даваш пробег на Амсойл 25000 мили, а тук казваш, че 40000 км (25000 мили) са пълен абсурд и тотална лъжа към клиента. Дали пък VW...
Еди, изненадваш ме с коментара си. По написаното съдя, че изобщо не си ми прочел поста. Ще се опитам да го кажа съвсем кратко:
1. С днешните технологии няма никакъв проблем маслата да карат по 40к км., при условие, че караш с немските/американските горива, имаш по немски чист въздух и караш по 300км дневно на аутобана с 2 студени старта/ден.
2. Против съм относно начина на генерализиране, които струи от поста на колегата с VW и слагане на всичко под общ знаменател. За него различните класове масло са просто "масло", а разлика в условията на експлоатация на автомобила - няма. Има много объркана терминология и неразбиране на химията на маслата от този "VW" пост - маслата не работят по описания в поста начин. Това е. Основно защото:
1. Наистина има период, през който се депозират противоизносните съставки, но никой не може да каже колко дълъг е той, просто защото всеки "маслен" производител слага различни добавки. Тестовете с едно масло означават единствено и само проследяване на работата на КОНКРЕТНОТО масло и нищо повече. С друго масло, на друг производител тези тестове може да изглеждат различни на 99.9%.
2. Дисперсантите не могат да бъдат причислявани към "противоизносващите добавки", просто защото те не само, че нямат нищо общо с тях, а дори са в постоянен химичен конфликт с тях. Пример за противоизносна "добавка" е ZDDP. И тя няма нищо общо с почистване на компонентите. Напротив - тя се депозира в/у тях, сиреч, цапа ги.
3. Митът с "депозирането на добавките" - това е една от най-големите спекулации, на която много сериозно се набляга и в този VW пост - щото филмът бил 1микрон, затова маслото трябвало да мине 1милион пъти от там, за да се "натрупал" някакъв слой... А до този "милион" пъти какво правим? Имаме постоянен контакт метал в метал ли? Не, разбира се. Гледай сега, по принцип няма проблем по химичен път да накараш едни частици, които са сравнително големи - 100/200/300 и повече микрона да се прикрепят към даден метал и да останат там за известно време. Но колкото са по-малки - толкова е по-трудно. Задачата, обаче, става много по-трудна, когато към това "уравнение" добавиш и масло. Тогава прикрепването става почти "мисия невъзможна". Вярвам, че това е лесно разбираемо за всички, особено за училите повече физика и химия.
От друга страна - има компоненти, примерно определени модификатори на триенето, които се "депозират" супер бързо и след това не могат да бъдат премахнати от металните повърхности в продължение на десетки хиляди километри!!!
В зависимост от маслото (ако е група 2 или 3) може или почти да нямаш депозиране, или да имаш постоянно такова (масла от група 5) в продължение на около 20,000км.
4. Почистващите/миещите добавки в маслото. По принцип маслата имат доста слаби почистващи свойства. Защото главната им роля е да смазват, а не да изчистват мотора. В общия случай, при ниския клас масла, маслото винаги ще почиства по-малко, отколкото ще натрупва. Затова и там engine flush при смяна е задължителен. При високия клас масла е обратното. Ето, отново пример защо не може да се генерализират различните класове масла като просто "масло". Група 3 не е термостабилна и прави ужасни карбонови депозити. Група 5 е супер термо-стабилна и не прави почти никакви депозити в мотора. Затова и в маслата от група 5 ще имаш много по-малко почистващи добавки, следователно противоизносните ще живеят повече, следователно ще сменяш масло много по-рядко.
Няма такова нещо като измивен цикъл, и после - цикъл на депозиране на противоизносни компоненти... маслото няма изкуствен интелект и компютърни алгоритми по които да работи - не забравяй, че това е флуид, в който просто хвърляш определени химични компоненти/съединения с някаква цел в някаква "база" и гониш общата цел на микса да даде определени показатели/резултат. Всеки от тези компоненти започва незабавна реакция с другите и всичките като цяло са гладни за метал и като ги ливнеш в мотора, започват борба коя какво да прави по металните повърхности, даже често са в конфликт. Има и такива, които хич даже не ги вълнува металната повърхност. Примерно polyalphaolefins - те нямат афинитет да човъркат по метала.

Относно миещите съставки - колкото по-мръсен ти е мотора, толкова по-бързо ще "умориш" новото масло, затова е хубаво да се прави engine flush при смяната на масло. Представи си го като няколкото капки веро, които слагаш на гъбата, за да измиеш няколко чинии - измиваш една-две-пет и след това верото на гъбата вече не работи, трябва да добавиш нови няколко капки...

Отново ще кажа - неправилно и крайно непрофесионално е да се генерализира в стил "Ти, щото караш голф дизел, трябва да си сменяш маслото на хх,хххКМ.", а ти щото караш Субару - трябва да го сменяш на yy.уууКМ. Едно масло ще заработи мигновено (примерно рейсинговите масла са с много агресивен пакет добавки и обикновено база от група 5) и "заработват" веднага щом веднъж премине през мотора, друго ще заработи оптимално след 1000км, а трето - ще заработи веднага, но ще си дава ползите и ще виждаш подобрения до 20,000км. Но това не значи, че ако го смениш на 10,000км всичко почва от начало, разбираш ли? Това е.

Относно насоката към Red Line & Amsoil и тук ме изненадваш - тези двете конкретно са еталон в цял свят за качество и често давани за пример. Ако ти ми дадеш друга марка, която използва САМО Polyol ester база (най-високият клас естери към момента), ще давам нея за пример. Амсойл пък са известни не толкова с базите си, колкото с ултра качествените и много агресивни добавки, които другите не могат да достигнат - това е фокусът на Амсойл - те база не произвеждат, купуват готови, но за сметка на това са се фокусирали в разработката на уникални добавки и по принцип им се получава...

Често ще видиш именно тези двете да бъдат давани за пример по най-реномираните "маслени" форуми и това не е случайно. Просто химията им е много качествена, какво да правиш... Смятам, че тук говорим много безпристрастно и засягаме много други марки масла.

Сря Окт 02, 2013 11:40 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 599
Автомобил: Forester 2.5 STi
Рейтинг: 285
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Алекс, мисля че си готов за дисертация по маслата в ДВГ-то. ако се чувстваш готов мога да говоря с моя проф. от ХТИ-то и ще си имаме доц. Иванов. :idea: :good:

иначе добре тръгна "краткия" ти пост. какво ли ще е ако се наложи на някой да обясниш "по-подробно"? :cool:

П.С. всичко това с голяма доза хумор, а не чоплене, ОК?

Сря Окт 02, 2013 5:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 88
Автомобил: Subaru Forester 2.0D XE
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
Soflab написа:
Алекс, мисля че си готов за дисертация по маслата в ДВГ-то. ако се чувстваш готов мога да говоря с моя проф. от ХТИ-то и ще си имаме доц. Иванов. :idea: :good:

само в комисията да не канят гореупоменатия колега от VW форума че защитата ще е тегава ROFL - имаме фундаментални противоречия, с тезата че при износване маслото "увеличава вискозитета си (изтънява)" ... надявам се човечеца да се е объркал, че иначе ако е толкова некомпетентен и в съшото време амбициозен, че да седне да изпише толкова, мисля че е и опасен :D

Сря Окт 02, 2013 7:01 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 57
Автомобил: Subaru Forester
Рейтинг: 0
Нов фен
Здравейте,

Нов съм във форума,а и вчера си купих Субаруто-Форестър 2.0-125 кс./2004<<!!!

1)Та въпроса ми е къде в Плевен мога да си закупя подходящи масла за обслужване?
В книжката гледам,че за момента е добре 5w30 да му се сложи,само не разбрах другите букви SJ или нещо такова какво значат и трябва ли да ги пише и тях?

2)Консумативи за пълно обслужване от къде може да закупя?
-Моля,ако може драснете някоя цена тук или на ЛС.

Поздрави и наздраве на всички !!!

Чет Окт 03, 2013 1:33 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

vested написа:
...В книжката гледам,че за момента е добре 5w30 да му се сложи,само не разбрах другите букви SJ или нещо такова какво значат и трябва ли да ги пише и тях?

Твоята книжка е някаква специална - показва ти какво масло е добре да ползваш към момента :cool:
Иначе - честито и добре дошъл. Хубаво беше да прочетеш поне малко от форума - има изписано доста кое/какво/защо... но нищо, заради наздравицата ще обясним пак :D

Това мистериозно SJ е т.нар. API Service Symbol, който в твоя случай упоменава API категория SJ. Упоменава нея, защото тя е била актуалната по времето, когато е произведена твоята кола. През 2004-та се въвежда SL, след това се въвежда SM, а през Октомври 2010 се въвежда и API SN.
Което и от тях да си вземеш, ще ти върши работа. Аз бих ти препоръчал да гледаш да е поне SL, а ако позволява бюджетът, можеш и SM/SN да вземеш.
SJ е стандарт за автомобили до 2001-ва год.
И да почерпиш приятелите за Субаруто, да му е на късмет =D>

P.S. И да, строго препоръчително е маслото, което ще сложиш да покрива поне една от тези категории ;)

Чет Окт 03, 2013 12:16 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

mcrae написа:
...надявам се човечеца да се е объркал, че иначе ако е толкова некомпетентен и в съшото време амбициозен, че да седне да изпише толкова, мисля че е и опасен :D
Да, вероятно ходи нощем в парка гол, с шлифер, с наредени ножове и отверки в специално пригодени за целта държачи под шлифера.

Това, което той визира под "не е добре да се сменя често маслото" се нарича "Abrasion wear" или "Chemical Wear" и е свързано с това, че когато сложиш ново масло ОТ ДРУГ ВИД, или друг производител, неговите все още свежи почистващи добавки обикновено се опитват да премахнат вече наслоените такива в/у метала от старото масло и премахването им става заедно с микроскопичните частици метал, към които са се прикрепили... но това е толкова слабо изразен процес, че ще тряба да мине вероятно повече от милион километра, за да се усети изобщо нещо... иначе - да, за другото е прав - ако не е рейсингово масло (заради супер агресивните си добавки), ще трябва да минат 200-1000км, за да заработи добре новото масло. И това е единствената причина да не трябва да се сменя на 1000-2000-3000км. Но това не значи, че не трябва да го смениш на посочения интервал или малко преди него... дори и той да е 40,000км (25к мИли). Но и също така - ако производителят на маслото е посочил, че максимум живота му е 10,000км, човек трябва тотално да е изтрещял, за да го кара примерно 40,000, щото някой приемчик във VW e казал така...
:cool:

Edit: Едно от правилните за колата неща е човек да си избере качествено масло и да си я кара само с него.

Чет Окт 03, 2013 2:26 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 47  >