Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение

Постове: 25
Автомобил: Subaru Outback V (BS) 2.5i (175 Hp)
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Дойде време да сменям маслото и съм се спрял на две конкретни масла:

ENEOS PREMIUM 10W40

или

ENEOS PREMIUM HYPER 5W40

Какво бихте ме посъветвали да избера за колата от подписа: Subaru Outback 2.5 - 1999 (с газов инжекцион)
Благодаря предварително!

Поздрави!

Едит: Тъй като сега видях, какво е добавил колегата към поста си, ще добавя, че досега карах с ENEOS PREMIUM 10W40

Чет Окт 03, 2013 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 88
Автомобил: Subaru Forester 2.0D XE
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
не че допринасям много за темата, ама не се сдържах :pardon:

Дойде време да сменям маслото и ... ето какво дойде вкъщи:

Прикачени файлове:
IMG_1381.JPG
IMG_1381.JPG [ 799.67 KiB | Прегледано 1269 пъти ]

Чет Окт 03, 2013 4:48 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отличен избор :) Сега ми кажи, че това си го снимал с телефон и си купувам същия, какъвто и да е той... =D>

Чет Окт 03, 2013 4:51 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
=Alex= написа:
Сега ми кажи, че това си го снимал с телефон и си купувам същия, какъвто и да е той... =D>

IPhone 4S :lipseal:

Чет Окт 03, 2013 4:53 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 88
Автомобил: Subaru Forester 2.0D XE
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
BAlexandrov написа:
=Alex= написа:
Сега ми кажи, че това си го снимал с телефон и си купувам същия, какъвто и да е той... =D>

IPhone 4S :lipseal:

много ясно

@=Alex=, на тема Apple (не iPhone, а генерално) съм фанатичен отколкото ти си на тема синтетични масла и филтри ROFL (да не казвам Red Line и AMSOIL) ROFL

Чет Окт 03, 2013 4:59 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

E, нацелихме се. Ама моите iPhone-та снимат по-дървено. Иначе и аз така за Апле, но напоследък взеха да ми лазят по нервите и им изневерих с едно Сони-хандроид таблетче за във ваната :)
Дай да си отворим една "петъчна" тема, озаглавена "Новата еротична телефонна линия - мъже говорят за свойте компютри"... и да си пишем там, а тук някой от злите духове да забърше последните няколко поста ROFL

Последна промяна =Alex= на Чет Окт 03, 2013 5:56 pm, променена общо 1 път

Чет Окт 03, 2013 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Аз не харесвам Apple, обаче пък съм доволен от отговора. Мисля темата се издигна на още по-високо ниво.

Чет Окт 03, 2013 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

GapstaR[13] написа:
Дойде време да сменям маслото и съм се спрял на две конкретни масла:

ENEOS PREMIUM 10W40

или

ENEOS PREMIUM HYPER 5W40

Какво бихте ме посъветвали да избера за колата от подписа: Subaru Outback 2.5 - 1999 (с газов инжекцион)
Благодаря предварително!

Поздрави!

Едит: Тъй като сега видях, какво е добавил колегата към поста си, ще добавя, че досега карах с ENEOS PREMIUM 10W40

A каква ти е изобщо целта? Бяхме писали доста в темата каква информация е нужна, за да се дава препоръка... така, без допълнителната информация, каквото и да ти отговоря (и аз, и който и да е) ще е абсолютно стрелба в тъмното.

Иначе - за тези двете - най-обикновени масла - първото е микс от група 2 (!) и 3, а второто (5-40) е low-saps масло, създадено специално за VAG групата, което съвсем не бих ти препоръчал. Енеос си е най-обикновено масло от нисък клас, с евтина суровина и лачен маркетинг, в което синтетични са само добавките (и то час от тях) ... останалото си е добре рафинирано минерално масло, извлечено от земята, което каквото и да го правят - си носи минусите на група 3.

Ще го кажа и на тази страница - Енеос използва САМО групи 2 и 3 като база за маслата си, а в Сустина - група 3+ (W-Base), която въпреки +чето и подобрените характеристики (като hi-viscosity virgin oil-а) си остава най-обикновена група 3... А за използването от тях на архаичната група 2 изобщо няма смисъл да говорим ;)
Разбира се, добавят и добри добавки, но те сумарно са не повече от 15% от съдържанието в бутилката. Останалото не струва. Не знам каква им е цената, но по-добре си вземи Мотул, или PAO гамата на Ravenol (има на миналата страница примерни масла), или РАО гамата на Liqui Moly, или Red Line; Amsoil, Royal Purple HPS... ако е целта е добро масло, де. Ако не е - тогава действаш както сметнеш за добре :)
 10

Чет Окт 03, 2013 6:18 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Днес ходих до вносителя на Равенол, чиито склад много странно се намира в Горна Оряховица :-?
Исках да видя какво предлагат, какви цени имат и колежката там, която работи с клиентите ми предложи и други масла, които фирмата внася, но аз като изчел цялата тази тема аристократично и обявих, че търся само Равенол поради една причина и тя .... ме изпревари с думите, които едва ли ще чуя от друга жена в България - "поли-алфа олефин" ...буквално се втрещих :shock: :shock:
Сетне някой, който знае какво продава и къде работи ебати :) :) :)
Имало информационни листи за съдържанието на немския сайт, още не съм се ровил, май трябваше да я накарам да ми ги прати....

Чет Окт 03, 2013 7:12 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Темата е за масла на Субару. Субару-тата са боксерни. Поршетата (911, бокстер, кайман) също са боксерни. Въпроса ми е какви масла използват те. Знам , че се отклоняваме от топика, но пък смятам ще е интересно да се направи един паралел между маслата за двете марки , уникални по отношение на двигателите си. Съвременните поршета имат 2 основни категории 6-цилиндрови боксер мотори- 2,7 и 3.4 , 3.8 NA и 3.8 biturbo. Предполагам това основно ги различава по вида на маслото. Вероятно също модел като GT3 , който има яко засилени 3.8, че даже и 4.0 мотори, може би ползва друг тип масло според предназначението. Интересно ми е също, коя марка масло препоръчват Порше, какви сервизни интервали.
В крайна сметка един Субару H6 и едно Порше H6 би трябвало да са доста подобни като конструкция и респективно специфика на маслата...или греша....

Чет Окт 03, 2013 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Аз имам разни ръководство на потребителя за Porsche - интересно, което сега прочетох черно на бяло написано там за консумацията на масло.
Много хора смятат, че щом им гори масло има проблем и минават на по-гъсто 10W-40, 15W-40... Има разлика от горене до горене...

Това е от Carrera 2003 г.
Цитат:
Engine Oil
Engine oil consumption
It is normal for your engine to consume oil. The rate of oil consumption depends on the quality and viscosity of oil, the speed at which the engine is operated, the climate, road conditions as well as the amount of dilution and oxidation of the lubricant. If the vehicle is used for repeated short trips, and consumes a normal amount of oil, the engine oil measurement may not show any drop in the oil level at all, even after 600 miles (1000 km) or more. This is because the oil is gradually becoming diluted with fuel or moisture, making it appear that the oil level has not changed. The diluting ingredients evaporate out when the vehicle is driven at high speeds, as on an expressway, making it then appear that oil is excessively consumed after driving at high speeds. If the conditions you drive your vehicle in are dusty, humid, or hot, the frequency of the oil change intervals should be greater. If the vehicle is driven at a high rate of speed, climatic conditions are warm, and the load is high, the oil should be checked more frequently, as driving conditions will determine the rate of oil consumption.
- The engine in your vehicle depends on oil to lubricate and cool all of its moving parts. Therefore, the engine oil should be checked regularly and kept at the required level.
- Make it a habit to have the engine oil level checked with every fuel filling.
- The oil pressure warning light is not an oil level indicator. The oil pressure warning light indicates serious engine damage may be occuring when lit, if engine rpm is above idle speed.

Иначе нямат някакви особени изисквания:
Цитат:
Use only engine oils labelled as API SH or SJ, or ILSAC GF 1 and viscosity grades of SAE 10 W-40 or higher.
Preferably you should use synthetic or semisynthetic engine oils.
10W-40, 15W-40, 15W-50

Не мисля, че са автоматично сравними, само защото са боксер. Не знам подробности за луфтовете и наляганията, които има в тяхните двигатели...

Чет Окт 03, 2013 7:29 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Мотул имат няколко модела Porsche Approved

Чет Окт 03, 2013 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 782
Рейтинг: 223
Още малко инфо за Равенола колеги,тъй като и аз се интересувах и говорих по телефона с някаква жена(най-вероятно същата :) ),която принципно беше в час с нещата(поне такова впечетление направи),та на въпроса-Равенола,който предлагат 5W40,да не подведа някой с погрешна информация,но специално Ravenol VMO е Low Saps масло,а пък нали уж не е хубаво да се кара с такова масло(за бензинови коли говорим,без газ).Жената и тя потвърди,че е такова,но пък знае ли човек...Иначе гарантира,че са PAO,тъй като ги задължавали да упоменат кои са хидрокрек и кои не.Притеснително лично за мен е обаче ниската цена на маслата.Туба от 5л. Ravenol VMO,VSI и незнам какво гледах още от този клас на цени под 100 лв...? :-? Или тези продават прекалено евтино,или до сега сме купували по-нисък клас масла прекалено скъпо :D .
P.S.И в немския сайт са си упоменати като PAO.

Чет Окт 03, 2013 7:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Имаха TUV сертификати в рамка, фирмата е съвсем редовна и работи от години, това го научих по линия на фирмата в която аз работя, а там наоколо като разпитвах за точния адрес ми казаха, че вчера са разтоварвали цял TIR и всички съседни фирми си пазаруват от тях.
PS. Не питай за Low, питай за Full ...те модели имат много, за газ, за дизел, за тежкотоварни. Ти казваш какво търсиш.

Чет Окт 03, 2013 8:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 782
Рейтинг: 223
Не съм казал,че е нередовна фирмата колега,тъкмо обратното.Аз също говорих с познати,които като цяло са запознати с продуктите им.Ако и маслата са читави и на тази цена-какво по-хубаво от това?

Чет Окт 03, 2013 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 25
Автомобил: Subaru Outback V (BS) 2.5i (175 Hp)
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
=Alex= написа:

A каква ти е изобщо целта? Бяхме писали доста в темата каква информация е нужна, за да се дава препоръка... така, без допълнителната информация, каквото и да ти отговоря (и аз, и който и да е) ще е абсолютно стрелба в тъмното.

Иначе - за тези двете - най-обикновени масла - първото е микс от група 2 (!) и 3, а второто (5-40) е low-saps масло, създадено специално за VAG групата, което съвсем не бих ти препоръчал. Енеос си е най-обикновено масло от нисък клас, с евтина суровина и лачен маркетинг, в което синтетични са само добавките (и то час от тях) ... останалото си е добре рафинирано минерално масло, извлечено от земята, което каквото и да го правят - си носи минусите на група 3.

Ще го кажа и на тази страница - Енеос използва САМО групи 2 и 3 като база за маслата си, а в Сустина - група 3+ (W-Base), която въпреки +чето и подобрените характеристики (като hi-viscosity virgin oil-а) си остава най-обикновена група 3... А за използването от тях на архаичната група 2 изобщо няма смисъл да говорим ;)
Разбира се, добавят и добри добавки, но те сумарно са не повече от 15% от съдържанието в бутилката. Останалото не струва. Не знам каква им е цената, но по-добре си вземи Мотул, или PAO гамата на Ravenol (има на миналата страница примерни масла), или РАО гамата на Liqui Moly, или Red Line; Amsoil, Royal Purple HPS... ако е целта е добро масло, де. Ако не е - тогава действаш както сметнеш за добре :)

Благодаря за разяснението, косата ми настръхна, като прочетох, че карам с боклук ](*,)
Целта е да защитя и осигуря качествена работа на двигателя, доколкото това е възможно в нашата действителност. Да карам 10 000 км. до следващата смяна, без да изтезавам колата си, максимални скорости в рамките на 150 -160 км/час... Никога не съм искал да пестя от цена, но при първоначалната смяна ми предложиха Енеос, като едва ли не някаква елитна марка. ](*,)

Ще купя AMSOil явно, но кой точно от моделите ще е най-подходящ за моето возило?

Благодаря предварително!

Поздрави!

Чет Окт 03, 2013 8:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 63
Автомобил: Forester
Рейтинг: 34
От звездите одобрен
Impreza94 написа:
Днес ходих до вносителя на Равенол, чиито склад много странно се намира в Горна Оряховица :-?
Исках да видя какво предлагат, какви цени имат и колежката там, която работи с клиентите ми предложи и други масла, които фирмата внася, но аз като изчел цялата тази тема аристократично и обявих, че търся само Равенол поради една причина и тя .... ме изпревари с думите, които едва ли ще чуя от друга жена в България - "поли-алфа олефин" ...буквално се втрещих :shock: :shock:
Сетне някой, който знае какво продава и къде работи ебати :) :) :)
Имало информационни листи за съдържанието на немския сайт, още не съм се ровил, май трябваше да я накарам да ми ги прати....

RAVENOL Leichtlauföl SSL 0W-40 и RAVENOL VSI SAE 5W-40 са на доста добра цена и имат добри отзиви на доста места. Някъде по-назад в темата беше даден и линк към руски форум, където представител na Revanоl отговаряше на всевъзможни въпроси - доста информативна тема. Друго интересно масло /поне на хартия/ е MANNOL LEGEND+ESTER SAE 0W40 API SL/CF, което също е на изключително достъпна цена. На няколко места го дават, че е с около 70% PAO и 15% естери. Търговската марка Mannol принадлежи на германците SCT-Vertriebs GMBH, на които някои от маслата са ребрандирани продукти на белгийците Wolf Oil. Конкретно MANNOL LEGEND+ESTER SAE 0W40 като данни доста се различава от WOLF MASTERLUBE SYNFLOW PLUS SL/CF 0W40 (HTHS 3.6 mPa.s, 40% PAO, без естери). Друго тяхно масло с добри отзиви е MANNOL ELITE 5W40 (мисля, че в autoclub72.ru го бяха дали 76% PAO).

Чет Окт 03, 2013 8:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 57
Автомобил: Subaru Forester
Рейтинг: 0
Нов фен
=Alex= написа:
vested написа:
...В книжката гледам,че за момента е добре 5w30 да му се сложи,само не разбрах другите букви SJ или нещо такова какво значат и трябва ли да ги пише и тях?

Твоята книжка е някаква специална - показва ти какво масло е добре да ползваш към момента :cool:
Иначе - честито и добре дошъл. Хубаво беше да прочетеш поне малко от форума - има изписано доста кое/какво/защо... но нищо, заради наздравицата ще обясним пак :D

Това мистериозно SJ е т.нар. API Service Symbol, който в твоя случай упоменава API категория SJ. Упоменава нея, защото тя е била актуалната по времето, когато е произведена твоята кола. През 2004-та се въвежда SL, след това се въвежда SM, а през Октомври 2010 се въвежда и API SN.
Което и от тях да си вземеш, ще ти върши работа. Аз бих ти препоръчал да гледаш да е поне SL, а ако позволява бюджетът, можеш и SM/SN да вземеш.
SJ е стандарт за автомобили до 2001-ва год.
И да почерпиш приятелите за Субаруто, да му е на късмет =D>

P.S. И да, строго препоръчително е маслото, което ще сложиш да покрива поне една от тези категории ;)

Благодарности приятел за обширния отговор!
А това дето го писах по-горе за 5w30 имах предвид -прочетох че за зимни условия,по-ниски температури и т.н.,хората в манюала препоръчват 5w30.

Още утре ще търся маслото да е поне SM/SN както ми препоръчваш.

Днес 1 майстор в 1 сервиз ми препоръча YACCO 5w30 и 5w40 имат в наличност........
Някакви впечатления за горните масла?

Ако не...моля,дайте ми точно каква марка и какъв вид масло да бутна на Субчето.

Много ще съм благодарен!!!

Днес си му сложих номерцата и много много му се радвам.
Утре обслужване и сипвам бенз до горе и газта :)

Относно пълното обслужване-може ли някой колега да ми даде съвет от къде да закупя частите?Може и на лични ако не е удобно тук.

Поздрави и наздраве на всички и много се радвам че го има тоя форум,някои хора като мен да се образоват малко от малко.

Относно черпенето-Събота ще вдигам цял панаир по случай Субито :)
Плевен-Ундерграунд-лявото сепаре :)

поздрави

Чет Окт 03, 2013 9:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

GapstaR[13] написа:
Благодаря за разяснението, косата ми настръхна, като прочетох, че карам с боклук ](*,)
Целта е да защитя и осигуря качествена работа на двигателя, доколкото това е възможно в нашата действителност.
Ще купя AMSOil явно, но кой точно от моделите ще е най-подходящ за моето возило?

Аз не бих казал, че караш с боклук - доста пресилено и погрешно е. Маслото си е хубаво, просто не е нищо особено и има много по-добри (даже и по-достъпни ценово) от тези Енеоси...

andrey написа:
RAVENOL Leichtlauföl SSL 0W-40 и RAVENOL VSI SAE 5W-40 са на доста добра цена и имат добри отзиви на доста места. Някъде по-назад в темата беше даден и линк към руски форум, където представител na Revanоl отговаряше на всевъзможни въпроси - доста информативна тема.

Да, Ravenol са изключително прилични и вероятно единствената причина да се продават на по-ниски цени от "популярните" е именно, че не са... популярни у наше село - българинът обича да си купува познати марки...
andrey написа:
Друго интересно масло /поне на хартия/ е MANNOL LEGEND+ESTER SAE 0W40 API SL/CF, което също е на изключително достъпна цена. На няколко места го дават, че е с около 70% PAO и 15% естери.
...
Друго тяхно масло с добри отзиви е MANNOL ELITE 5W40 (мисля, че в autoclub72.ru го бяха дали 76% PAO).

Да, чудесна препоръка, Андро :) Тези двете също са много приятни миксове. Ако и цената е ок - са повече от добър избор. При Mannol Legend естерите са 20% (което всъщност е напълно достатъчно при условие, че останалото е РАО). Доколкото помня, те използват диестери, като Silkolene, Motul & Neo, но това не е толкова важно.

Изобщо, радвам се да видя, че в Субару форума вече мислим и анализираме маслата по правилния начин - започвайки от базата и избирайки масла спрямо конкретното състояние на колата, а не просто по модела на колата :) Така да се каже - еволюираме. Другите форуми скоро ще ни завиждат за грамотността, темата и постиженията ROFL
Също така се радвам да видя, че все повече хора от активно четящите и пишещите тук са напълно способни вече не просто да си изберат абсолютно компетентно маслото за тях, а дори да препоръчат и на други хора, базирайки се на изписаното тук и по света...

Остава да започнем да пишем и за пакетите с добавки, за начините на формулиране (създаване) на масло спрямо конкретното предназначение и прочее... после Божо и Дидо ще продадат темата на Exxon Mobil за $1М и всички ще ходим в "ъндърграунда" от поста по-горе, където колегата ще черпи за новото Субару :D

Пет Окт 04, 2013 12:46 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

bubaru написа:
Поршетата (911, бокстер, кайман) също са боксерни. Въпроса ми е какви масла използват те.

Поршетата масово летят с Joe Gibbs, Red Line, Amsoil, Mobil 1 & Royal Purple HPS/XPR. В зависимост от сетъпа, предпочитат по-леките масла като 0W-40; 5W-40; 10W-40... Всичките, без М1, нямат ОЕМ сертификат. Ако клиентът държи да види ОЕМ-ското одобрение - го "свалят" на Motul 8100 X-cess. Всъщност Порше и Субару моторите наистина доста си приличат по изисквания за маслата... и двете просто обичат и си искат само топ масла...

Ето както казват/препоръчват LN Engineering - едни от най-уважаваните в Porsche средите по отношение на маслата:
http://www.lnengineering.com/joegibbsracingoils.html

Пет Окт 04, 2013 1:41 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 47  >